Ringettemuistojen kynä

Suomen Ringetteliitto juhlii 40-vuotistaivaltaan, minkä kunniaksi haluamme kuulla teidän ikimuistoisimpia hetkiänne meidän jutustamme, ringetestä! Vieraskynä tuleekin olemaan tällä kaudella ringettemuistojen kynä. Täältä pääset kauden mittaan lukemaan ringetteyhteisön ikimuistoisimmista hetkistä!

Lue lisää Ikimuistoisin ringettehetki -kampanjasta ja siitä, miten voit osallistua arvontaan sekä vinkata meille haastateltavasta täältä!

 

Ei meil mittään uutissi olis?

04.04.2023, TuTo Ringette


Kuva: Erika Lampi /Lampi Media 

No, onhan meillä. Kuten jotkut ovat ehkä huomanneet, kulunut kausi on tuonut toimintaamme muutoksia: Turun Ringeten sijaan seurasarakkeessamme on vuodenvaihteen jälkeen lukenut TuTo Ringette. Syitä tähän on useampia, mutta niistä ehdottomasti tärkein piilee resursseissa.

Jo useamman vuoden ajan olemme kärvistelleet puun ja kuoren välissä, koska pienenä, täysin vapaaehtoistoimin pyörineenä yhdistyksenä emme ole enää aikoihin pärjänneet kotikaupunkimme lisenssiperustaisessa jäänjaossa niin, että olisimme toimintaamme voineet järkevällä tavalla (lue: sisähalleissa) jatkaa. Lisäksi tänä päivänä esimerkiksi tukien hakeminen ja toiminnan kehittäminen ovat niin isoja ja aikaa vieviä projekteja, että niistä selviäminen muiden seuratöiden ja palkkatyön ohella on osoittautunut seuramme pienelle mutta tiiviille aktiiviporukalle ylivoimaiseksi. Vaikka seuralla on pitkä historia, uusia tai vanhoja vapaaehtoisia seuratoiminnan kehittämiseen tai tukemiseen ei ole tahtonut löytyä.

Kuten tiedetään, Turun Ringette on ollut Suomen vanhin erillinen ringetteseura ja olemme edelleen historiastamme ylpeitä. Seurojen yhdistyessä meille on erittäin tärkeää, että Turun Ringette tulee jatkossakin näkymään osana TuTo Ringetteä. Yhdistyminen on silti ollut meille myös haikea prosessi, joka vieläkin on hieman kesken. Sen seurauksena joudumme muun muassa hakemaan uudelleen Valon Tähtiseura-tunnuksia toiminnallemme. Toki linjaukset ovat meillä edelleen olemassa, joten varsinaiseen käytännön toimintaamme seurojen yhdistyminen ei tältä osin vaikuta mitenkään.

Kuten sanottu, yhdistyminen on tarjonnut meille mahdollisuuden pelata ringetteä Turussa, suomalaisen ringeten syntysijoilla. Seurallamme on vahva tahtotila kehittää ringetteä Turun seudulla, ja kasvattaa TuTosta elinvoimaisin ringetteseura alueellamme. Jo tämä kausi on tuottanut tulosta, sillä Ringettekoulussamme on alueellamme mitattuna lisenssejä huippumäärä, yli 35! Minijoukkueemme (F, E ja D) ovat yhtenäisiä ja lapset ja nuoret hyvin sitoutuneita toimintaan. Lisäksi meillä on kova luotto siihen, että ensi kaudella meillä olisi lähes 10 vuoden tauon jälkeen joukkue myös C-junioreissa. Naisten harrastejoukkueemme porskuttaa jo yli 10 vuotta jatkunutta taivaltaan aluesarjassa. Ilahduttavaa on ollut myös huomata, miten matalan kynnyksen ringetteporukkamme Ringettepartio on koronasta huolimatta kasvanut vuosi vuodelta ja jatkaa nyt toimintaansa ilman hanketukea. Harrastajia siis riittää!

Kevään aikana olemme hahmottelemassa emoseuramme aloitteesta ringetelle strategiaa ja tavoitteita seuraavalle viidelle vuodelle. Tuntuu hienolta saada arvostusta taholta, joka on aiemmin näyttäytynyt meille vain kilpailijana. Meidät on otettu hyvin vastaan ja mielipiteitämme on kuunneltu, vaikka muistettavaa ja opastettavaa lajin pariin on ollut paljon, ja työ jatkuu edelleen. Tunnemme toimintaympäristömme, ja tiedämme, että työ ringeten kasvattamiseksi seudullamme ei tule olemaan helppoa.

Olemme kevään aikana joukkueidemme ja ryhmiemme toiminnan ohella esitelleet somessa erinomaisia valmentajiamme, joista kaikilla on jykevä pelaajatausta ja paljon osaamista. Yhteistyö seuramme sisällä toimii hyvin, ja ilahduttavasti hyvä fiilis on tarttunut myös lasten vanhempiin, jotka tätä nykyä ylläpitävät myös joukkueidemme sometilejä. Olemme ylpeitä joukkueistamme ja jokaisesta harrastajastamme. Olemme iloisia myös siitä, että vuosien varrella meidän joukoistamme on pelaajien ohella kasvanut useampia tälläkin hetkellä alueellamme viheltäviä tuomareita ja muita lajiaktiiveja. Se kertoo siitä, että ulkoisista muutoksista huolimatta meillä on hyvä olla ja harrastaa omista lähtökohdistaan käsin, juuri sellaisena kuin on.

Nähdään kaukaloissa ja niiden laidoilla taas kaudella 2023–2024!

Terhi Pinomäki

0 kommenttia Katso tai kommentoi »

Hunters Juniors aloitti ringettetoiminnan keväällä 2022

14.03.2023, Porvoon Hunters Ringette


Kuva: Timo Kupiainen 

Perinteisesti Hunters Juniors ry. on ollut jääkiekkoon perustuva seura. Koimme, että pystymme ringeten kautta lisäämään tyttöjen jääliikuntaa.
Ira Merivaaran järjestämän testijakson jälkeen ryhdyimme näin ollen toimiin.
Perustimme ringetelle oman ringettekouluvuoron kiekkokoulun yhteyteen sunnuntaisin,
sekä F & G tyttöjen joukkueen. Ringettekoulussa on tällä hetkellä 20 ilmoittautunutta ja joukkueessa pelaa n. 15 pelaajaa. Molemmat ovat saaneet avuksi aktiivisia vanhempia, mistä olemme kiitollisia. 

Joukkueen kanssa olemme harjoittelun lomassa osallistuneet PeliBailuihin ja Minigames -turnauksiin, jotka ovat oivallinen mahdollisuus pienille joukkueille päästä nauttimaan peli-ilosta ja ringettetunnelmasta. Etenkin Kohti Unelmia Minigames -tapahtuma teki vaikutuksen tuoreisiin pelaajiin ja muutaman tytön haaveisiin syntyi ajatus olla joskus maajoukkuepelaaja. Pelaajina tytöt ovat kehittyneet huimasti jäällä sekä joukkueena jään ulkopuolellakin. Ensi vuodeksi laadimme vielä joukkueen säännöt ja mietimme aluesarjaan lähtemistä. 

Järjestimme myös ringettekoulunohjaajille koulutusta syksyllä, ja pyrimme jatkuvasti kehittämään
toimintaamme. Luonnollisesti uuden alku tuo omat haasteensa, mutta koemme, että olemme hyvällä matkalla pysyvän ringettetoiminnan järjestämisessä Porvoossa ja Itä-Uudellamaalla. 

 

Junioripäällikkö Porvoon Hunters Martin Andler ja Valmentaja Enni Flykt

0 kommenttia Katso tai kommentoi »

Pelaamisen ja valmentamisen yhdistäminen

06.03.2023, NoU ringette SM

Kuva: Jani Virolainen 

Aloitin valmentaja-urani C-juniori ikäisenä ringettekoulusta ja tällä hetkellä olen mukana Nokian B-joukkueen valmennuksessa. Viimeinen kymmenen vuotta on mennyt tasapainoillessa SM-sarjassa pelaamisen sekä aktiivisen valmentamisen välillä. En voi väittää, että olisi aina helppoa löytää tasapaino näiden kahden kesken tai ettei koskaan kokisi huonoa omaatuntoa siitä, että valmentamiseen ei pysty sitoutumaan 100%oman pelaamisen ohessa. Mutta kaikki ne kokemukset ja tunteet mitä valmentaminen on vuosien varrella antanut on kuitenkin auttanut sivuuttamaan näiden kahden yhdistämisen tuomat haasteet ja jatkamaan työtä junioreiden parissa.

Tähän astiseen valmentaja-uraani on mahtunut paljon erilaisia pelaajia, ympäristöjä sekä toimintatapoja, jotka ovat kasvattaneet minua sekä valmentajana, että pelaajana. Sen ohessa, että valmentajana pääsen jakamaan ringette tietämystäni tulevaisuuden lupauksille, koen valmentamisen tuoneen paljon hyvää myös omaan pelaamiseeni. Olen oppinut analysoimaan peliä sekä yksittäisiä tilanteita eri näkökulmista ja usein valmentajana joudunkin miettimään, miten itse kentällä toimisin erilaisissa pelitilanteissa. Tämä on pakottanut minut oppimaan paljon omasta pelaamisestani, mutta ehdottomasti hienointa valmentamisessa on kuitenkin nähdä pelaajien kasvavan sekä urheilijoina, että ihmisinä. Jokainen pelaaja tekee tietysti itse töitä menestyksen eteen, mutta näin valmentajana toivoo, että on omalta osaltaan pystynyt auttamaan ja tarjoamaan työkaluja unelmien toteuttamiseen ja omien kokemuksien kautta opettamaan mitä huipulla pelaaminen vaatii.

Itse olen ollut valmennuksessa mukana jo pitkään ja onkin ollut hienoa huomata, että tällä kaudella Nokialla lähes kaikkien joukkueiden valmennustiimeissä on mukana entisiä tai nykyisiä pelaajia. Seuran D-joukkueen valmennuksessa toimiva entinen huippupelaaja Kati Koskelin kertoo oman pelaajataustansa helpottavan valmentamista merkittävästi. Oma tietämys ja lajitaito auttavat lapsia kuuntelemaan sekä oivaltamaan asioita paremmin. Kati kokeekin lähes velvollisuutena jakaa omaa tietämystään eteenpäin ja toivoo, että yhä useampi pelaaja lähtisi mukaan valmennuksen pariin.

SM-joukkueen maalivahti Oona Keskinen puolestaan pyrkii jakamaan omaa maalivahti osaamistaan useamman juniorijoukkueen maalivahtivalmentaja. Joukkueiden valmentajat eivät pysty aina keskittymään kaikkiin asioihin, eikä osaamista maalivahtien opastukseen välttämättä löydy. Maalivahdit jäävätkin usein vähemmälle huomiolle ja tästä syystä Oona kokee tärkeäksi olla jäällä mahdollisimman paljon ja usean joukkueen kanssa, jotta myös maalivahdit kokevat itsensä tärkeiksi ja saavat yksilöllistä opastusta kokeneemmalta maalivahdilta. Myös Oona toivoisi useampien maalivahtien käyvän juniorijoukkueiden jäillä auttamassa ja neuvomassa. Pienetkin asiantuntevat neuvot ja vinkit ovat nuorelle pelaajan alulle todella merkityksellisiä.

Juniori toiminnassa on mukana paljon hyviä osaavia valmentajia, mutta monipuolisella lajituntemuksella on iso merkitys ja paras tietotaito löytyy luonnollisesti niiltä, joilla on omakohtaista kokemusta pelaajauralta. Ehkäpä tulevaisuudessa entistä useampi pelaaja lähteekin mukaan valmennukseen!

Mukavaa kevättä koko ringettekansalle!

Kirjoittaja Emmi Merelä, NoU ringette SM 

2 kommenttia Katso tai kommentoi »

Mitä ringette on antanut?

23.02.2023, Luki-82 edustusjoukkue

Kuva: Timo Kupiainen 

 

Monella meistä on takana ringettevuosia jo reilusti yli kymmenen. Mikä on se asia, joka saa aina kausi toisensa jälkeen jatkamaan pelaamista?

Ringette antaa mukavasti vastapainoa muulle elämälle, koululle ja töille. Kun pääsee jäähallille, muut asiat unohtuvat nopeasti. Ringeten pelaaminen on opettanut toimimaan ryhmässä ja tulemaan toimeen hyvinkin erilaisten ihmisten kanssa. Se on myös opettanut tekemään ahkerasti töitä yhteisten tavoitteiden eteen. Nämä taidot ovat tärkeitä myös muussa elämässä.

Ottelut sisältävät suuren määrän tunteita, niin positiivisia kuin negatiivisiakin. Iloitsemista, pettymistä, jännitystä ja erittäin paljon muita tunteita. Mikä onkaan sen parempi fiilis kun tiukan pelin jälkeen, joka on yhdessä pystytty kääntämään voitoksi. Toisaalta hävityn pelin jälkeen olo voi olla erittäin harmistunut ja epäonnistunut. Esimerkiksi nämä tunteet tekevät ringeten pelaamisesta mielekästä, monipuolista ja merkityksellistä.

Pelit ja harjoitukset ovat opettaneet pitkäjänteisyyttä ja kärsivällisyyttä. Uusia taitoja harjoitellessa on pakko olla sinnikäs ja ymmärtää, että kukaan ei ole mestari syntyessään. Samalla on myös pakko hyväksyä se, että uutta opetellessa tulee tehtyä virheitä. Vaikka toisinaan se voi tuntua melkein maailmanlopulta, ringette on opettanut kääntämään epäonnistumiset voimavaraksi.

Tämän kaiken vastapainona on kuitenkin onnistumiset. Se, kun onnistuu asiassa, jota on harjoitellut pitkään. Se, kun näkee toisen onnistuneen suorituksen. Juuri nämä hetket auttavat jaksamaan tulla jäähallille aina kerta toisensa jälkeen.

Kaikista parasta on kuitenkin se, että kaiken tämän pääsee kokemaan joukkueena. Kauden aikana jäähallilla ja pelireissuilla tulee vietettyä niin paljon aikaa, että joukkueesta muodostuu melkein kuin toinen perhe. Vaikka kaudet ja joukkueiden kokoonpanot vaihtuvat, samassa joukkueessa pelaaminen voi synnyttää hyvinkin vahvoja siteitä ja samalla syntyä elinikäisiä ystävyyksiä.

Vaikka ringette ottaa paljon, antaa se kuitenkin moninkertaisesti enemmän takaisin. Joukkueeseen kuuluminen, uuden oppiminen ja yhdessä onnistuminen ovat juuri ne syyt joiden vuoksi ringette on tärkeä asia meille.

Kirjoittanut joukkueen maalivahti Riina Varjola.

0 kommenttia Katso tai kommentoi »

Lahti Ringeten Enni Suokas lähdössä Kanadaan

22.02.2023, Lahti Ringette


Kuva: WeHeartRingette 

Moikka, tässä kirjoittelee Lahti Ringeten B-joukkueen kapteeni Enni Suokas. Olen vuonna 2006 syntynyt ja pelaan kolmatta kautta B-junnuissa. Ja tänä kautena olen päässyt testaamaan myös SM-sarjan tasoa. SM-sarjan pelien pelaaminen oli yksi isoimmista ajankohtaisista tavoitteistani, jonka takia tuli kesällä treenattua. Myös yksi tavoitteistani on U18-maajoukkueleireille pääseminen, joka on tähän asti toteutunut.

Myös uskon yhtenä vaikuttava tekijänä tavoitteiteni saavuttamiseen on urheilulukioon pääseminen. Urheilulukion myötä olen saanut kolme ohjattua aamuharjoitusta, jotka ovat vaikuttaneet paljon kehitykseeni kauden aikana. Myös urheilulukiossa käydyt kurssit esimerkiksi valmennusopista, ovat auttaneet minua myös ymmärtämään minkälaista harjoittelua tarvitaan kehittymiseen. Vaikka koen itseni erittäin motivoituneeksi, välillä voi 6 treenit joka viikko, ja siihen päälle pelit tuntua raskailta. Tiistaisin treenit loppuvat klo 21.15, ja seuraavana aamuna pitäisi olla klo 8 aamulla jäällä. Keskiviikkona koulu alkaa 10 ja loppuu 16, jonka jälkeen harjoitukset klo 19-21.20.  Välillä uupumus painaa päälle ja lukiossakaan pärjääminen ei ole itsestäänselvyys. Kuitenkin ajatus siitä, että moni muukin on tähän pystynyt, saa minut ajattelemaan, että minäkin tähän pystyn!

Olen lähdössä loppukesästä vuosivaihtoon Kanadaan, jossa ringeten pelaaminen jatkuu hieman eri maisemissa. Vaihtoon lähtemisen idea tuli, kun kuulin, kuinka hieno kokemus se on, ja paljon se on auttanut ihmisiä ymmärtämään asioita uudella tavalla. Myös ringeten pelaaminen siellä on ehdottomasti yksi asia, jota odotan eniten. Ja olen nyt jo pistänyt monet kanadalaisjoukkueet seurantaan ????. Mutta tällä hetkellä keskityn oman joukkueeni pärjäämiseen BSM-sarjassa, sillä kausi on jo loppusoralla. Uskon, että tänä vuonna joukkueemme onnistuu taistelemaan mitalipeleihin asti.

Enni Suokas Lahti Ringette B-joukkue 

0 kommenttia Katso tai kommentoi »