Vieraskynä

Vapaaehtoiset seuratoiminnan sydämessä

02.12.2022, Vapaaehtoiset ringetteseuroista


Kuva: Timo Kupiainen 

Olet varmasti huomannut, että jäähallilla on aina vilskettä. Pelaajien lisäksi jäähallilla tapaa useita vapaaehtoisia eri tehtävissä. He usein liikkuvat vikkelästi eikä heihin aina kiinnitä huomiota. Vapaaehtoistoimijat ovat kuitenkin seuran sydän - ilman heitä seuratoiminta ei pyöri. Useat toimivat monissa tehtävissä, kuten vanhempana, huoltajana ja hallituksen jäsenenä. 

Urheiluseuroissa tehdään vuosittain miljoonia tunteja vapaaehtoistyötä. Näitä tunteja harvoin kukaan laskee lähtiessään jäähallille, koska vapaaehtoistoiminta antaa myös paljon takaisin. Kuten tunteen siitä, että saa aikaan jotain merkittävää: lapselle turvallisen ja mielekkään harrastuksen. Puhumattakaan solmituista verkostoista ja uusista tuttavuuksista, joita yhteinen harrastus tuo mukanaan.

Ilman näitä ringetelle annettuja tunteja, moni asia jäisi toteutumatta. Pelit eivät pyöri ilman toimitsijoita, luistimet jäävät teroittamatta eivätkä kadonneet tavarat löydä pelikasseihin takaisin ilman huoltajia, turnauksen kahvibuffet jää ilman mokkapaloja, seurat eivät toimi ilman luottamushenkilöitä ja ringettekoulut jäävät alkamatta. Tässä vain osa vapaaehtoisten panoksesta.

Ringetteseuramme tarvitsevat vuosittain useita kymmeniä vapaaehtoisia. Seurassa ja joukkueissa on tarjolla erilaisia tehtäviä. Niiden kuvaamiseen kannattaa käyttää hetki aikaa. Myös lajia tuntemattomien vanhempien on mahdollista hypätä apukäsiksi erilaisiin tehtäviin, kun niiden sisältö on kuvattu. Mokkapaloja tarvitaan aina, mutta niin tarvitaan myös huoltajia, toimitsijoita, turnaustoimiston päivystäjiä, somesisällön tuottajia ja luottamushenkilöitä. Oman pelaajapolun puuttuminen ei ole este vapaaehtoistehtäville, se voi joskus olla jopa etu, että katsoo ja tuo osaamista ringettemaailman ulkopuolelta. Toimintaan mukaan hyppääminen avaa perheen harrastusta uudella tavalla.

Vapaaehtoiset näyttivät voimansa ja osaamisensa ringeten MM-kisoissa. Tulipa kisojen aikana vastaan mitä vain, vapaaehtoiset olivat valmiina auttamaan ja tekemään. Hieno ryhmähenki synnytti hauskoja lempinimiä erilaisille tehtäville kuten “tarjotin ja matto”, jotka kuvasivat palkintojen jakajia: toinen levitti matot jäälle ja toinen kantoi palkintoja. Suosittu tehtävä oli myös “naamat” eli kasvomaalausten tekijät.

Kannustamme Sinua lähtemään rohkeasti mukaan, kun seuraavan kerran kuulet, että joukkue, seura tai Ringetteliitto hakee vapaaehtoisia eri pesteihin! Etukäteen ei tarvitse osata, tehtävä tekijäänsä opettaa ja tukena ovat vanhemmat konkarit. Sinulla on varmasti osaamista ja annettavaa. Ringette on meidän juttumme ja mukavassa porukassa on kiva tehdä ja opetella myös uutta. 

Kiitos teille kaikille vapaaehtoisille, olette arvokkaita! #kiitosseuratoimija

Marja Salenius, vapaaehtoisvastaaja WRC2022 sekä Blue Ringsin puheenjohtaja
Herttaliisa Tuure, hallituksen jäsen, joukkueenjohtaja, mokkapalat bravuurina 

0 kommenttia Katso tai kommentoi »

Yhteistyössä on virtaa

30.11.2022, Laitilan Jyske

Mitä on yhteistyö? Hyvän yhteistyön lähtökohta on se, että suunnittelu tehdään aidosti alusta saakka yhdessä. Yhteistyölle ja tapaamiselle pitää myös olla aito tarve, ei riitä, että koollekutsuja järjestää kokoontumisen ja kertoo, mitä on suunnitellut. Yhteistyötä tekevän ryhmän täytyy tunnistaa yhteiset tavoitteet. Tähän täytyy myös löytyä motivaatio, halu tehdä yhteistyötä. Tämä on sekä toimivan yhteistyön elementti että mahdollinen kompastuskivi – jos yhteistyöhön ryhtyneet toimijat eivät löydä motivaatiota, toiminta lopahtaa ennen pitkää. Olemme syksyn aikana pyrkineet tiivistämään alueemme lähiseurojen välistä yhteistyötä kehittämällä uusia toimintamuotoja sekä pohtimalla, miten tulevaisuudessa muodostaa ja turvata kilpasarjojen pelaajapolku seuroissamme.

Yhtenä uutena toimintamuotona, Etelä-Suomen alueen innoittamana, sovimme järjestettäväksi ringettekouluikäisten pelibailut -tapahtuman. Näitä on tarkoituksena järjestää neljä tämän kauden aikana, syyskauden puolella kaksi ja keväällä kaksi tapahtumaa. Ensimmäinen tapahtuma järjestettiin 12.11.2022 Laitilassa. Tapahtumaan osallistui 18 innostunutta ringettekoululaista. Aamulla kokoonnuttiin Laitilan jäähallilla, jonka edestä lähdimme yhteiselle alkuverryttelylle. Alkuverryttelyssä tehtiin leikinomaisia liikkuvuusharjoitteita, pelattiin hippaa, kisattiin nopeudessa ja loppuun kevyesti venyteltiin. Lämmin tuli ja posket punaisiksi ja näinpä verryttelyn päätteeksi suunnattiin sisälle jäähalliin varusteiden pukemiseen.

Jäällä oli yhdellä alueella ringeten pelaamista ja kentän toisessa päässä oli rakennettuna luistelurata. Tytöt jaettiin kahteen ryhmään, joista toiset menivät pelaamaan ja toinen ryhmä luisteluradalle. Noin viidentoista-kahdenkymmenen minuutin jälkeen vaihdettiin ryhmät toisinpäin, jotta kaikki pääsisivät pelaamaan ja vastaavasti myös luisteluradalle. Pelibailujen ollessa viimeisellä viisitoistaminuuttisellaan, tuli kentälle seuramme Jussi-nalle, maskotti, joka on ollut ahkerasti harjoittelemassa perheluistelukoulussamme. Jussi herätti ihastunutta ihmetystä, hän oli pukeutunut suuren urheilujuhlan kunniaksi monen pienen ringetenpelaajan suurimman idolin, Susanna Tapanin pelipaitaan. Tytöt kerääntyivät Jussin ympärille innoissaan ja varmasti ihan jokaisen kanssa tuli heitettyä läpyt tai jopa kahdetkin. Jussin perään muodostettiin hieno ringettejuna, koostuen mailoista ja ringettekoululaisista. Loppuun pienet pelurit haastoivat Jussin vielä luistelukisaankin, jossa oli monta iloista onnistujaa ja taitajaa.

Jäällä olon jälkeen mentiin vielä kahvioon nauttimaan välipalaa ja hallilta poistuessaan jokainen ringettekoululainen sai tikkarin vielä matkaevääksi. Tytöt kokivat tapahtuneen superkivaksi, kertoman mukaan pelaaminen oli tosi huippua ja Jussi-nalle oli myös yksi tapahtuman kohokohdista. Jäämme innolla odottamaan seuraavaa pelibailut -tapahtumaa. 

Sirpa Karkkonen, Ringettevastaava, Laitilan Jyske ringette

0 kommenttia Katso tai kommentoi »

Näyttö on annettu!

21.11.2022, Puheenjohtajan blogi


Kuva: Andre Vandal

Kotikisojen tavoitteena oli järjestää kaikkien aikojen parhaat MM-kisat. Ja sellaiset sitten saatiin. Siitä on vielä kerran esitettävä isot kiitokset niille, jotka olivat mukana tekemässä suurtapahtumaamme. Sekä luonnollisesti tapahtuman sankareille, maailman parasta ringetteä esittäneille Suomen joukkueille. Virittäytyminen huippuun kerran kolmessa vuodessa on saavutus, jonka vaatimaa pitkäjänteistä työtä ulkopuolinen ei osaa edes kuvitella. Tekee nöyräksi.

Kisaviikon alkutahdit soitettiin Turussa, jossa Suomen naisten joukkue löysi sekä Kanadan heikkoudet että flow-tilan. Vaikka vastustaja paransi peliään viikon aikana, se ei päässyt missään kohden haastamaan parempaansa. Joukkueemme pelasi taidolla, joka häkellytti ensimmäistä kertaa ringetteä nähneen yleisön. Maailman parhaat ringeten pelaajat huomattiin, kuten myös joukkuepelin eheys, varmuus ja henki. Joukkueen tapa kiittää yleisöään oli sykähdyttävä.

Suomen kansa kiitti YLEn välityksellä. TV-katsojia oli samaa suuruusluokkaa kuin salibandyn pronssiottelussa. Kahden finaalipelin yhteinen tavoittavuus oli 750.000 katsojaa, joista sunnuntaina lähes saman verran kuin hiihdon Suomen Cupissa. Luvut yllättivät positiivisesti myös YLEläiset. Ringetteväelle yllätys oli suurempi kuin olisi osannut ennakkoon kuvitella.

Nuorten suoritus oli varmuudessaan lähes kliininen. Olemme viime vuosina tottuneet näkemään tasaisia, joskin Kanadan hallitsemia nuorten otteluita. Niistä ei tosipeleissä isolla jäällä ollut jälkeäkään. Nollapelit olivat osoitus paitsi suomalaisen pelitavan vahvuudesta, myös nuortemme tottumisesta huippuotteluihin jo kotimaisessa pääsarjassamme.  Sekä molempia joukkueita koskien valmennuksen huipputasosta. Sinivalkoinen menestystarina tulee saamaan jatkoa.

Uudella ringetteyleisöllä ei ollut epäselvyyttä siitä, että he olivat todistamassa korkeatasoista huippu-urheilua. Useampi piti lajimme vaativaa huipputaitoa jopa taiteena. Kuten urheilussa aivan ehdottomien huippujen suoritukset tahtovat olla. Jos ensikertalainen ringettekävijä uskalsi tulla yllättymään positiivisesti, pääsi takuulla sen tekemään.

Myös ringetteväki näytti voimansa. Yleisön kannustusta, yhteisöllisyyttä, perhekeskeisyyttä ja lämminhenkisyyttä kuuli kehuttavan useammalta taholta. Viime kädessä riittävän suuri yleisö, keskiössä oma ringetteväki, teki tapahtumasta lajin suomalaiseen historiaan jäävän elämyksen. Näytön siitä, että ringette ansaitsee paikkansa sinivalkoisessa urheiluhistoriassa. Tunnettuuden lasikatto sai viimein kunnon särön.

Myös tapahtuman järjestelyjä kiiteltiin. Kokenut tapahtumajärjestäjä totesi, ettei tällaisilla voimavaroilla voi tehdä yhtään parempaa kokonaisuutta. Vapaaehtoisten sitoutuminen tehtäviinsä oli ammattimaista ja ylpeys omasta panoksesta näkyi kasvoilta. Joukkueet saivat keskittyä omiin tekemisiinsä ja kokivat olevansa mukana aidosti isossa tarinassa. Vaikka tämä tuntuu pieneltä asialta, sen aikaan saaminen on valtava urakka. Näin monen liikkuvan osan kytkeminen yhdeksi toimivaksi ”kisakoneeksi” on myös hieno osoitus järjestelyjohdon onnistumisesta.

Ettei synny epäilystä puolueellisuudesta, on katsottava myös kolikon toista puolta. Kun päätökset tapahtumasta tehtiin, ei osattu ennakoida hintojen jyrkkää nousua eikä kotitalouksien nykyistä taloudellista epävarmuutta. Vaikka katsojamäärä oli riittävä kiiteltyyn tunnelmaan, lipunmyynti jäi selvästi alle tavoitteiden. Näin myös kisojen taloudellinen tulos jää pakkasen puolelle. Suurin yksittäinen selittäjä on perjantain ottelun lipputulojen ohjaaminen suoraan seuroille ja joukkueille, muttei ratkaisevan naisten finaalipelinkään katsojamäärä yltänyt kaikkien aikojen ennätystasolle. Liiton talous kestää tappiot, mutta tarve nyt koettujen onnistumisten hyödyntämiseen tulee jatkossa korostumaan.

Liiton strategiassa asetettiin kotikisat tukipisteeksi, jonka varassa ringetteä lähdetään viemään eteenpäin. Liittotason työ käynnistyy heti, kun kisojen jälkihoito on tehty. Tapahtuman jälkeen on helpompi vahvistaa entisiä kumppanuuksia ja saada mukaan uusia. Näillä näytöillä on myös helpompi nostaa esille ringette- ja luistelukouluja sekä harrasteringetteä. Tilaisuus kannattaa käyttää nyt hyväksi jokaisessa seurassa. Kuluva syksy ja alkuvuosi ovat ratkaisevia kisamenestyksen hyödyntämisessä.

Juuri nyt on oikea aika olla ylpeä omasta lajista, kertoa hyvistä kokemuksista kisaviikolla niille, jotka eivät päässeet paikan päälle, lähestyä uusia tahoja heidän saamisekseen mukaan toimintaan ja nostaa ringetteä esille omissa yhteisöissä. Aihetta on. Jatko-osan saanut sinivalkoinen menestystarina kuuluu meille kaikille.

Markku Koli

Puheenjohtaja, Suomen Ringetteliitto

 

 

0 kommenttia Katso tai kommentoi »

Tekijät kisailmeen ja somen takana

18.11.2022, Salla Mäkelä, WRC 2022 Sisältömarkkinointi tiimin vetäjä

Sisältömarkkinointitiimi (tuttavallisemmin SIMA), aloitti toimintansa keväällä. Mainostoimisto TBWA Helsinki oli rakentanut kisailmeen, jonka jälkeen SIMA-tiimi otti vastuun kilpailujen näkyvyyselementeistä. Liiton markkinointi- ja viestintäpäällikkö Katariina Kurikko oli mukana kalkkiviivoille asti, kunnes siirtyi kaukaloon Suomen maajoukkueen riveihin.

Mediatiimi toimi täysin vapaaehtoispohjalla. Sonja Sjögren veti tiedotustiimiä, Salla Mäkelä SIMA-tiimiä ja Timo Kupiainen valokuvaustiimiä.

Katri Soikkeli toimi kilpailujen graafikon roolissa. Hänen kädenjälkensä näkyi niin sosiaalisessa mediassa, ulkomainonnassa kuin printtimateriaaleissakin. Katri on järvenpääläinen ringeten ykkössarjan pelaaja ja harrastelijagraafikko. Vaikkakin hän kutsuu itseään ”harrastelijagraafikoksi” niin jälki oli priimaan. Vahva kiinnostus markkinointimateriaalin tuottamiseen ja rakkaus lajiin saivat hänet ottamaan vastaan tämän näkyvän ja aikaa vievän vapaaehtoisroolin.

Aineistojen mallipohjat työstettiin Photoshopilla ja siirrettiin tämän jälkeen Canvaan, jotta aineistot olivat helposti hyödynnettävissä koko SIMA-tiimin käyttöön. Mallipohjia tehtiin niin lipunmyyntiin, joukkue- ja pelaajaesittelyihin sekä loppu viimeksi otteluennakkojen ja tulosten ”somettamiseen”.

Oli erittäin merkittävää, että kisaorganisaatio sai avukseen mainostoimistotason tekijän, sillä se tuotti merkittävää säästöä markkinointikuluissa. Katrille tämä näkyy arvokkaana työtehtävänä CV:ssä tuleville vuosille, joka hyvinkin edesauttaa hänelle kaksoisuraa urheilutapahtumien graafikkona.

Emma Ahonen haki vapaaehtoiseksi MM-kisojen SIMA-tiimiin, koska hänellä oli intoa ja halua olla mukana järjestämässä ringeten kaikkien aikojen kotikisoja. Hän on 21-vuotias markkinoinnin opiskelija, joka on harrastanut ringetteä pienestä pitäen. Tällä hetkellä aktiivipelaaminen on tauolla, mutta ringette on mukana arjessa töiden muodossa. Emman vastuulla oli mm. Muistoja kotikisoista -kampanjan toteutus, jossa esiteltiin pelaajia ja valmentajia vuosien varrelta.

Emma työskenteli aktiivisesti sosiaalisen median parissa keväästä lähtien. Tehtävä vaati tietotaitoa eri somekanavista, luovuutta ja kykyä työskennellä itsenäisesti, sillä kaikki tapahtui etäohjauksessa. Aluksi pidettiin kerran kuukaudessa yhteisiä SIMA-teamseja, jossa käytiin läpi tulevia tehtäviä ja ideoitiin uusia. Planner toimi keskeisenä työvälineenä, jonne laitettiin määräpäivä, milloin aineistot tuli ollaan valmiina julkaistavaksi.

Tiimi muokkaantui lopulliseen muotoonsa kesän jälkeen, sillä muutama vapaaehtoinen joutui jäämään pois muiden kiireiden takia. Lisäksi perustettiin TIkTok-tiimi, josta vastasi Iiris Pitko. Kaikki odottivat innoissaan kisojen alkamista. Liiton kouluttaja Tytti Järvinen tuli mukaan lokakuussa, tukemaan mediatiimin vetäjien toimintaa. Tekemistä oli paljon ja tiiminvetäjien päivätyöt laittoivat aikataulut välillä tiukoille. Yhdessä tekemällä ohjeistukset ja työvuorot saatiin viimeisteltyä aikataulussa.
Kisaviikolla mediatiimi toimi tiiviisti yhdessä. Tiedottajat Sini Riihimäki, Onur Alakas ja Sonja Sjögren tekivät tiedotteita. Erika Lampi, Roosa Ravantti, Emma Ahonen ja Katri Soikkeli hakivat sitaatteja urheilijoilta ja valmentajilta, valikoivat somessa käytettäviä kuvia sekä tekivät tulostiedottamista sosiaalisen median kanaviin. Karoliina Arvo oli hengessä mukana, koska sairastui harmillisesti juuri ennen kisaviikkoa. TikTok-tiimi vastasi Behind the Scene -stooreista ja highlight-videoista. Tiimissä olivat mukana Tuuli Hämäläinen, Pihla Alapuranen, Iida Tuominiemi, Emilia Tuominiemi, Jenni Mikkola ja Sanni Hietanen.

Tämän puolen vuoden projektin jälkeen voi todeta, että kyllä kannatti taas olla mukana ringetteperheen toiminnassa. Mukana on intohimoisia tekijöitä, jotka antavat kaikkensa sille, että ringette menestyy.

Lämmin kiitos siitä, että sain mukana tekemässä neljänsiä ringeten arvokisoja tässä upeassa tiimissä,

Salla Mäkelä, ex-toiminnanjohtaja

 

0 kommenttia Katso tai kommentoi »

Monipuolisuus on rikkaus

15.11.2022, Jääkotkat edustusjoukkue

Kuva: Timo Kupiainen

Joukkueemme yhteishenki on avainasemassa tällä kaudella. Pelaajien elämäntilanteet ovat erilaiset ja ikähaarukka on suuri. Löytyy vuorotyöntekijöitä, perheellisiä, muualta kulkevia, nuoria ja vähän kokeneempaa osastoa. Kun on Yhteiset pelisäännöt sovittuna, olemme pystyneet pitämään ringeten osana jokaisen pelaajan arkea. Vaikka on tärkeää pitää mielessä, että muutakin sisältöä pitää elämässä olla.

Hyvä pöhinä hallilla ja yhteistyö b-joukkueen kanssa on mahdollistanut sen, että paineita treeneistä ei ole tarvinnut ottaa. Tietenkin laji vaatii sitoutumista ja jokainen on sitoutunut kantamaan oman kortensa kekoon oman aikataulunsa mukaan. Pelikentillä jokainen antaa kaikkensa ja sen vuoksi olemmekin pystyneet nousujohteisesti kehittymään joukkueena ja voittamaan pelejä. Monipuolisuus joukkueessa on rikkaus ja juuri se tekee meidän joukkueesta uniikin.

Kirjoittanut: UJK kapteenisto

0 kommenttia Katso tai kommentoi »