Kuva Timo Kupiainen 

Ringeten pelaajapolku on rakennettu kaikkia harrastajia ajatellen Ringeten urheilijan polkua noudattaen. Nyt perehdymme tähän ringettepelaajan polkuun ja esittelemme eri ikäluokkien ringettetoimintaa.  

 

Lasten maailma: 4–7-vuotiaiden toiminta - G juniorit ja nuoremmat 

Lasten maailmassa tärkeintä on, että lapset innostuvat ja kiinnostuvat pelaamisesta erilaisten leikkien ja pelien avulla jäätuokion aikana. Monipuolinen ja positiivinen toiminta omassa joukkueessa kavereiden kesken on koko ajan kaiken tekemisen keskiössä. Ringettetaival alkaa usein luistelu- ja ringettekoulusta, minkä lisäksi useassa seurassa mukaan voi liittyä suoraan myös oman ikäluokan juniorijoukkueeseen. Jäätoiminta sisältää luistelun ja ringeten alkeiden opettelua leikkien ja kisaillen. Kauden päätteeksi ringettekouluryhmät osallistuvat myös kauden päätösturnaukseen, jossa saadaan ensikokemukset pelaamisen maailmaan. 

Niille, jotka ovat mukana toista tai kolmatta kautta mahdollisuuksien mukaan järjestetään G-juniorijoukkueita. Näillä ryhmillä voidaan osallistua alueen toisten G joukkueiden kanssa pienpeliturnauksiin n. kerran kuussa. 

Luistelu- ja ringettekoulutoimintaa 
Ringettekoulu järjestetään useassa seurassa kerran viikossa, noin tunnin mittaisena harjoituksena. Jäällä toiminta on leikinomaista, turvallista ja iloista. Lapset saavat leikkien ja pelien kautta liikunnan iloa ja innostuvat osallistumaan toimintaan. Toiminnan kulmakivinä ovat lapsilähtöisyys ja liikunnan riemu. Perheen pienimpien kanssa touhutessa on tärkeää, että yrittäminen ja parhaansa tekeminen riittävät. Lue lisää ja löydä lähin luistelu- ja ringettekoulusi

Oman joukkueen harjoituksia ja tapahtumia 
G-juniorit harjoittelevat 1–2 kertaa viikossa. Harjoittelu on edelleen pääsääntöisesti leikkejä sekä pelejä. On kuitenkin tärkeää aloittaa hiljalleen myös ringeten sääntöjen opettelu, sillä G-juniorit pelaavat jo alueellista sarjaa(turnausmuotona) sekä harjoitusotteluita. 

G junioreiden turnaussarja 
Sarjaa pelataan turnausmuotoisena 4 joukkuetta / turnaus. Pelataan poikkikentällä molemmissa päädyissä ringeten lajisääntöjä noudattaen. Sarjaturnaukset pelataan loka-huhtikuun välillä ja kullekin peliryhmälle tulee kauden aikana yhteensä 3–5 turnausta. Peliaika on 1 x 25 minuuttia. 
 

Lasten maailma: 8–9-vuotiaiden toiminta - F juniorit 

Lasten maailmassa ajatuksena on, että toiminta herättää kiinnostusta lajia ja pelaamista kohtaan. Monipuolinen ja positiivinen toiminta omassa joukkueessa on koko ajan kaiken tekemisen keskiössä.  

Kaikki kiinnostuneet otetaan mukaan. Toiminta alkaa pääsääntöisesti luistelu- ja ringettekoulutoiminnan kautta, mutta jo perustettuihin seuran nuorimpiin joukkueisiin pääsee tietenkin halutessaan myös mukaan. Kun toiminnassa on oltu mukana jonkin aikaa, aletaan herätellä kiinnostusta pelaamiseen ja kilpailemiseen otteluiden muodossa. F-junioreiden pelit toteutetaan pienpeleinä ja turnausmuotoisesti jossa 2–3 tunnin aikana pelataan useita otteluita. Näin varmistetaan, että kaikki saavat pelata paljon ja sitä kautta saavat mahdollisuuden kehittyä juuri niin hyväksi kuin mahdollista. 

Luistelu- ja ringettekoulutoimintaa 
Ringettekoulu järjestetään useassa seurassa kerran viikossa, noin tunnin mittaisena harjoituksena. Jäällä toiminta on leikinomaista, turvallista ja iloista. Lapset saavat leikkien ja pelien kautta liikunnan iloa ja innostuvat osallistumaan toimintaan. Toiminnan kulmakivinä ovat lapsilähtöisyys ja liikunnan riemu. Perheen pienimpien kanssa touhutessa on tärkeää, että yrittäminen ja parhaansa tekeminen riittävät. Mikäli pelaaja innostuu ringeten pelaamisesta ja haluaakin siirtyä joukkueeseen jo ennen kauden päättymistä, on tämä siirtymä mahdollista. 

Oman joukkueen harjoituksia ja tapahtumia 
F-juniorit harjoittelevat 1–3 kertaa viikossa. Harjoittelu on edelleen pääsääntöisesti leikkejä ja pelejä, mikä näkyy sekä jäällä että alkulämmittelyssä. Jääharjoituksissa opetellaan jo ringeten sääntöjä, sillä F-juniorit pelaavat alueellista sarjaa (turnausmuotona) sekä harjoitusotteluita.   

Seuran tarjoamia erimuotoisia taitojäitä 
Monet seurat tarjoavat myös erilaisia teemajäitä F-junioreille. Teemajäät voivat olla esimerkiksi pelijäitä, maalivahtijäitä tai muita seuran ideoimia avoimia jäitä eri-ikäisille pelureille.   

F junioreiden aluesarja 
F- junioreiden sarjaa pelataan turnausmuotoisena 4 joukkuetta / turnaus (3 n. puolen tunnin ottelua/joukkue/turnaus). Ottelut pelataan pitkittäin puolella kentällä, molemmissa päädyissä. Sarjaturnaukset pelataan loka-huhtikuun välillä ja kullekin peliryhmälle tulee kauden aikana yhteensä 4–6 turnausta.  

Turnaukset ja leirit 
F-junioreiden kauden kohokohtia ovat usein joukkueen kanssa vietetyt turnaukset ja leirit! F-junioreilla on mahdollisuus osallistua myös Ringetteliiton tai seurojen järjestämille kesäleireille, joissa pääsee tutustumaan lisää lajitaitoihin ja saamaan uusia ringetteystäviä ympäri suomea. 
 

Lasten maailma: 10–11-vuotiaiden toiminta – E-juniorit 

Lasten maailmassa ajatuksena on, että toiminta herättää kiinnostusta lajia ja pelaamista kohtaan. Monipuolinen ja positiivinen toiminta oman joukkueen ja kavereiden kesken on koko ajan kaiken tekemisen keskiössä.  

Kaikki kiinnostuneet otetaan mukaan. Uuden aloittavan pelaajan toiminta alkaa pääsääntöisesti luistelu- ja ringettekoulutoiminnan kautta, jossa pääsee harjoittelemaan ringeten perustekniikoita ja luistelua. Useissa seuroissa pääsee mukaan suoraan olemassa oleviin joukkueisiin. Joukkueissa toteutetaan taitojen harjoittelu ja pelaaminen tasapuolisesti yksilöiden kehittymiseen keskittyen ja heidän taitotasonsa huomioiden. Pelaamisen osalta osallistutaan aluesarjaan ja kauden aikana muutamaan turnaukseen. Tässä ikäluokassa siirrytään pelaamaan kokokentän peliä, mutta myös minigames turnauksiin on mahdollisuuksia osallistua. 

Oman joukkueen harjoituksia ja tapahtumia 
E-juniorit harjoittelevat 1-3 kertaa viikossa. Harjoittelu alkaa sisällöllisesti keskittymään pelaamiseen sekä lajitaitoihin. E- juniorit aloittelevat myös tutustumaan oheisharjoittelun maailmaan, alku- sekä loppulämmittelyiden muodossa. Jääharjoituksissa opetellaan edelleen ringeten sääntöjä.  

Seuran tarjoamia erimuotoisia taitojäitä esim. maalivahtijäitä 
Seurat tarjoavat erilaisia teemajäitä, joihin myös E-juniorit ovat tervetulleita. Teemajäiden sisällöstä vastaa seurat. Teemajäitä voivat olla maalivahtijäät, pelijäät, taitojäät tai tekniikkajäät. Tekniikkakisojen järjestelyistä vastaavat myös seurat omassa harjoitusympäristössään. 

E junioreiden aluesarjoja 
E-junioreihin siirryttäessä suurin muutos tapahtuu kentän koossa, kun ikäluokassa siirrytään pelaamaan koko kentälle. E- sarjaa pelataan kahdessa eri tasoryhmässä, enemmän ja vähemmän pelanneet. Sarjamuoto selviää ilmoittautumisten jälkeen, kun tiedetään joukkuemäärät. Peliaika: 2 x 20 min eli kaksi erää.  

Erilaisia turnauksia ja leirejä 
E-junioreiden kauden kohokohtia ovat usein joukkueen kanssa vietetyt turnaukset ja leirit! E-junioreille järjestetään usein kauden mittaan turnauksia ympäri Suomea. Turnauksia pelataan usein sarjakauden alussa, joulutauolla tai sarjojen päätyttyä.  

 


Kuva Timo Kupiainen 

 

Nuorten maailma: 12–13-vuotiaiden toiminta – D-juniorit 

Nuorten maailmassa pelaajan mielihalut alkavat ohjata tekemistä. Oma minäkuva kiinnostaa suuresti ja sitä kautta ringetessä oma pelaaminen ja omien taitojen kehittyminen sekä oma rooli joukkueessa on jatkuvan itsetutkiskelun kohteena. 

Silti, vaikka eroja motiiveissa alkaa syntyä, oman joukkueen kaveriporukka on iso motivaation lähde, jota pitää vaalia. Tasapuolisesti yksilöiden kehittymiseen keskittyvä monipuolinen ja positiivinen toiminta on edelleenkin joukkueissa kaiken a ja o. Toiminnan pyrkimyksenä on, että kaikilla osallistuvilla on aito mahdollisuus kehittyä, pelata ja nauttia pelaamisesta oman potentiaalinsa mukaisesti.

Oman joukkueen harjoituksia ja tapahtumia 
D- juniorit harjoittelevat jo useampaan kertaa viikossa. Jääharjoituksia on 2-4 kertaa viikossa joihin sisältyy oheisharjoittelua alku- ja loppuverryttelynä. D- juniorit alkavat jo itse löytämään oman pelipaikkansa maalivahtina, hyökkääjänä tai puolustajana. Muita tärkeitä tapahtumia omassa joukkueessa on varmasti kauden aloitustapahtuma sekä pikkujoulut ja kauden päättäjäiset. 

Seuran tarjoamia erimuotoisia taitojäitä 
Seurat pystyvät tarjoamaan yhä enemmän omille junioreilleen erilaisia teemajäitä, jossa D- juniorit pääsevät keskittymään enemmän lajitaitoihin. Näitä ovat mm. maalivahtijäät, taitojäät sekä pelijäät. Lisäksi Ringetteliitto tarjoaa materiaalia seuroille taitojään ja Show your skills - taitokisojen järjestämistä varten.   

D- junioreiden aluesarjat 
Ensin pelataan yksinkertainen alkusarja. Alkusarjan jälkeen joukkueet jaetaan sijoitusten mukaan ylempään ja alempaan jatkosarjaan. Tulokset ja sarjataulukko julkaistaan. Peliaika: 4 x 12 min tehokasta peliaikaa.  

Erimuotoisia turnauksia ja tekniikkakisoja 
D- junioreissa, kuten muillakin junioritasoilla pelataan kauden aikana erilaisia turnauksia. Turnaukset ovat tärkeässä osassa tämän ikäluokan ryhmäytymisen ja yhteishengen kasvattamisen kannalta. 

Monenlaisia leirimahdollisuuksia 
Tarjolla on Ringetteliiton ja seuratason järjestämiä laji- ja teemaleirejä. Myös yläkoululeirit alkavat seiskaluokkalaisille syyskuussa. Yläkoululeirit (YKL) järjestetään yhteistyössä Kisakallion Urheiluopiston kanssa.   
 

Nuorten maailma: 14–15-vuotiaiden toiminta – C-nuoret 

Nuorten maailmassa pelaajan mielihalut alkavat ohjata tekemistä, pelipaikan, harjoittelun, tavoitteiden, ym. valinnassa. C-ikäisillä (14–15 v) lajivalinta alkaa olla tehty, samoin mielihalut kilpailullisuuden tason suhteen alkavat vahvistua tässä kohtaa.  

Silti, vaikka eroja motiiveissa alkaa syntyä, oman joukkueen kaveriporukka on iso motivaation lähde, jota pitää vaalia. Tasapuolisesti yksilöiden kehittymiseen keskittyvä monipuolinen ja positiivinen toiminta on edelleenkin joukkueissa kaiken a ja o. Toiminnan pyrkimyksenä on, että kaikilla osallistuvilla on aito mahdollisuus kehittyä, pelata ja nauttia pelaamisesta oman potentiaalinsa mukaisesti. 

Oman joukkueen harjoituksia ja tapahtumia 
C-juniorit harjoittelevat 2–4 kertaa viikossa joukkueena. C-joukkueen harjoittelu sisältää monia erilaisia vaiheita, alkulämmittelyistä loppuverryttelyihin. Jääharjoitukset alkavat muistuttamaan jo kilpajoukkueiden harjoittelua, sillä harjoitussisältö on pitkälti lajitaitoja sekä pelitaktiikoita. Tapahtumia C -junioreilla otteluiden ja harjoitusten lisäksi on joukkueen yhteiset itse järjestämät tapahtumat kuten kauden aloitus sekä pikkujoulut ja kauden päättäjäiset. 

Seuran tarjoamia erimuotoisia taitojäitä 
Seurat pystyvät tarjoamaan yhä enemmän omille junioreilleen erilaisia teemajäitä, jossa C- juniorit pääsevät keskittymään enemmän lajitaitoihin. Näitä ovat mm. maalivahtijäät, taitojäät sekä pelijäät. C-junioreiden omat jääharjoitukset ovat myös pitkälti taitoa ja tekniikkaa, mutta aina on hyvä käydä lisäämässä osaamistaan myös seuran yhteisillä jäillä. Lisäksi Ringetteliitto tarjoaa materiaalia seuroille taitojään ja Show your skills - taitokisojen järjestämistä varten.   

Valtakunnallinen Csarja ja C-SM -turnaus 
Csarja on liiton järjestämä ylialueellinen sarja C-nuorille. Csarja sisältää kaikki joukkuemäärästä riippuvat kilpailutoiminnan vaiheet: alkulohkot ja jatkosarjat. Csarja pelataan ylialueellisena, eli pelimatkoja tulee kauden aikana ympäri Suomen. Kunkin jatkosarjan kolme parasta joukkuetta palkitaan mitaleilla. C-nuorten SM-turnaus pelataan erillisenä kilpailuna turnausmuotoisena kauden päätteeksi. Tästä turnauksesta on muodostunut kauden kohokohta monille joukkueille. Turnauksessa ratkotaan C-nuorten Suomenmestaruus. 

Turnaukset 
C-nuoret pelaavat kauden aikana useita turnauksia. Turnauksiin voi osallistua yhdessä sovitusti ympäri Suomea.   

Monenlaisia leirimahdollisuuksia 
Tarjolla on seuratason järjestämiä laji- ja teemaleirejä. Oman seuran sekä lähiseurojen järjestämät tekniikka ja teemaleirit, sekä muut ulkopuolisten tahojen kesäleirit. Myös yläkoululeirit alkavat syyskuussa. Yläkoululeirit (YKL) järjestetään yhteistyössä Kisakallion Urheiluopiston kanssa. Lisäksi Kisakalliossa järjestetään perinteinen sporttiripari. Kisakallion ringetteripari, joka on tarkoitettu ringeten pelaajille, jotka haluavat rippileirin yhteydessä kehittää omia lajitaitoja ammattivalmentajan johdolla mutta samalla tavata muiden lajien nuoria. 
 

Ringeten harrastetoiminta: – C-nuorista alkaen aikuisiin naisiin  -> Pelaan, valmennan, tuomaroin 

C-junioreiden kilpasarjan lisäksi 14–15-vuotiaat pelaajat voivat jatkaa ringeten pelaamista myös naisten harrastesarjan puolella. Lisäksi C-juniori-iästä alkaen moni pelaaja voi kiinnostua myös - tai siirtyä kokonaan – valmennuksen, tuomaroinnin tai toimihenkilötehtävien pariin. Kyseessä on ringeten harrastetoiminta – C-nuorista alkaen aina aikuisiin asti. Monet lapsena ja nuorena toiminnassa mukana olleet haluavat jatkaa ringeten pelaamista, koska kivassa porukassa on mahtavaa pelata tai toimia muuten aktiivisesti lajin parissa. C-nuorista alkaen seuroista löytyy monia mahdollisuuksia kilpapelaamisen lisäksi. Ryhmien kirjo on hyvin moninainen ja joukkueet pohjautuvat eri ikäisiin pelaajiin, joilla on hyvin erilaiset lajitaustat. On aloittelijoita sekä konkareita.  

Ringetteä voi myös harrastaa moninaisesti valmentaen, tuomaroiden, tms. tavoilla aktiivisena seuratoimijana. Ja pelata vielä siinä sivussa. 

Pelaajana 
Oman joukkueen harjoituksia ja tapahtumia, alueelliset harrastesarjat sekä harrasteturnauksia. Oman joukkueen aktiivisuudesta riippuu, kuinka paljon toimintaa on. 

Muuna toimijana 
Erilaisia ringetteen liittyviä toimihenkilötehtäviä. Esimerkiksi valmentajana, tuomarina, joukkueenjohtajana tai huoltajana toimimista. Ottelut tarvitsevat aina toimitsijoita ja seurat aktiiveja moniin eri toimintoihin, joten jokaisen osaamisella pystyy olemaan mukana ringetteharrastuksessa. 

 


Kuva Timo Kupiainen 

 

Ringeten kilpailutoiminta: 16–18-vuotiaat – B-nuoret  -> Tähtään huipulle  

Kokonaisvaltainen toiminta kilpajoukkueissa luo mielekkään pelaamisympäristön, jossa pelaajan koko potentiaali tulee esille ja jatkuva kehittyminen mahdollistuu. Kilpaurheilun maailmassa suunnitelmallisuus ja tavoitteellisuus ovat tärkeässä roolissa. Näissä nuorten ryhmissä pidemmän tähtäimen suunnitelmien tekeminen alkaa ja niiden mukaisesti toimimista opetellaan. Maajoukkuetoiminta tulee pelaajille myös yhdeksi mahdollisuudeksi mukaan. Opiskelun ja pelaamisen yhdistäminen toimivaksi kokonaisuudeksi on yksi tärkeä ulottuvuus, joka huomioidaan toiminnassa jatkuvasti. 

Oman joukkueen harjoituksia, leirejä ja tapahtumia  
B-nuoret harjoittelevat yhdessä ja omatoimisesti kauden aikana. Yhteisiä harjoituksia on 3–5 kertaa viikossa. Näihin sisältyy oheisharjoitukset, jääharjoitukset sekä loppuverryttelyt. Tämän lisäksi pelaajat tekevät omatoimista harjoittelua, joka tukee kasvua ja kehitystä pelaajana.  

Seuran tarjoamia erimuotoisia taitojäitä 
Seurat pystyvät tarjoamaan yhä enemmän omille junioreilleen erilaisia teemajäitä, jossa myös B - juniorit pääsevät keskittymään enemmän lajitaitoihin. Näitä ovat mm. maalivahtijäät, taitojäät, aamujäät sekä pelijäät. B-junioreiden omat jääharjoitukset sisältävät lajitaitoa ja tekniikkaa sekä pelillisiä harjoituksia, mutta aina on hyvä käydä lisäämässä osaamistaan myös seuran yhteisillä jäillä.

Valtakunnallinen BSM-sarja 
B-nuorten SM-sarja sisältää kaikki joukkuemäärästä riippuvat kilpailutoiminnan vaiheet: SMkarsintasarjan, B-nuorten SM-sarjan ja B-nuorten Ykkössarjan. B-nuorten SM-sarjassa pelataan ensin kaikkien joukkueiden kesken SM karsintasarjaa, josta viivan yläpuolelle itsensä pelanneet joukkueet pelaavat B-nuorten SM-sarjaa ja viivan alle jääneet joukkueet pelaavat puolestaan B-nuorten Ykkössarjaa 

Maajoukkuetoiminta: U18 Juniorimaajoukkue  
U18 Juniorimaajoukkue on ringettepelaajan ensimmäinen askel kohti maajoukkuetoimintaa. Ringeten Tie Huipulle -ohjelman ensimmäisen vaiheen tavoitteena on tarjota lahjakkaille pelaajille tasavertaiset olosuhteet ja kehittymismahdollisuudet ohjelman piirissä. U18 leiriryhmät kerätään B-ikäryhmän kahden nuorimman ikäluokan pelaajista. Seurat esittävät pelaajia tähän kokonaisryhmään ja näiden esitysten ja U18 valmentajien seurannan pohjalta valitaan tapahtumakohtaisesti leireille kutsuttavat pelaajat. 

 


Kuva Jani Virolainen
 

Ringeten kilpailutoiminta: 19 v - naiset -> Tähtään huipulle 

Aikuisikään tulleet pelaajat pelaavat huipulla joko Ykkössarjassa tai SM-sarjassa. Kokonaisvaltainen toiminta kilpajoukkueissa luo mielekkään pelaamisympäristön, jossa pelaajan koko potentiaali tulee esille ja jatkuva kehittyminen mahdollistuu. Kilpaurheilun maailmassa suunnitelmallisuus ja tavoitteellisuus ovat tärkeässä roolissa. Näissä ryhmissä pidemmän tähtäimen suunnitelmien tekeminen ja niiden mukaisesti toimiminen on arkipäivää. Opiskelun, töiden, perhe-elämän ja pelaamisen yhdistäminen toimivaksi kokonaisuudeksi on yksi tärkeä päämäärä, joka huomioidaan toiminnassa jatkuvasti.  Kilpaurheilussa mukana oleville naisille on tarjolla paljon erilaista toimintaa ringetessä, ja mukaan astuu myös Nuorten maajoukkuepolku sekä Naisten maajoukkuetoiminta. 

Oman joukkueen harjoituksia, leirejä ja tapahtumia 
Naisten omat jääharjoitukset sisältävät lajitaitoa ja tekniikkaa sekä pelillisiä harjoituksia. Kilpajoukkueet harjoittelevat 3–5 kertaan viikossa sekä heillä on omatoimisia harjoituksia. Naiset aloittavat useasti kauden oman joukkueen leirillä, jossa tutustutaan uuteen joukkueeseen. 

Valtakunnalliset Naisten Ykkössarja ja Naisten SM-sarja 
Ykkössarjan alkusarja pelataan yksinkertaisena sarjana. Alkusarjan neljä parasta joukkuetta nousevat SM-karsintasarjaan yhdessä SM-runkosarjan kahden heikoimman kanssa.  SM-runkosarja pelataan kaksinkertaisena sarjana. Sen kuusi parasta joukkuetta jatkaa SM-jatkosarjaan ja kaksi viimeistä SM-karsintasarjaan yhdessä Ykkössarjan neljän parhaan joukkueen kanssa, joista kaksi parasta nousevat SM sarjaan seuraavalle kaudelle.SM-jatkosarja pelataan kolminkertaisena, joista neljä parasta joukkuetta jatkavat SM playoff -otteluihin. 

Maajoukkuetoiminta; U21 Nuorten maajoukkue ja Naisten maajoukkue 
U21 ja naisten maajoukkueet ovat ikäluokkien parhaimmiston kehittymisen paikkoja, missä pelaajat kohtaavat lajin parhaimmiston niin suomesta kuin kansainvälisestikin. Maajoukkueiden toiminta koostuu erilaisista leiri-, harjoitus- ja pelitapahtumista. U21 Nuorten maajoukkue on pelaajan toinen steppi Tie huipulle- ohjelmassa matkalla kohti naisten maajoukkuetta.  U21 nuorten joukkue edustaa Suomea Kansainvälisen Ringetteliiton (IRF) järjestämissä nuorten MM-kilpailuissa. Naisten maajoukkue on Tie huipulle- ohjelman kolmas ja huippuvaihe. MM-kilpailuissa naisten maajoukkue pelaa maailmanmestaruudesta ja lajin arvokkaimmasta palkinnosta, Sam Jacks Trophysta. Kansainvälisen toiminta, esimerkiksi National Ringette League Yksi mahdollisuus löytää uusia kehittymisen paikkoja on lähteä pelaamaan ulkomaille. Huipulle tähtäävälle pelaajalle Kanadan National Ringette League (NRL) tarjoaa SM-sarjaa vastaavan huippusarjan. Samalla on mahdollisuus ottaa oppia erilaisesta urheilukulttuurista mihin kotoisessa Suomessa on totuttu.