Vieraskynä

Koutsi hoitaa

27.01.2021, VG-62 Ringette Edustusjoukkue

 

 

Valmentaja on henkilö, joka harjoittaa tai ohjaa jotakuta tavoitteellisesti. Ringetessä, kuten muissakin lajeissa valmentaja on äärimmäisen iso osa joukkuetta ja sen harjoittelua. Jos esimerkiksi pelireissulle jouduttaisiin lähtemään ilman valmentajaa, vaikuttaisi se pelisuorituksiin ja mahdollisesti jopa lopputulokseen. Valmentajan auktoriteetti ja päätöksenteko on oleellinen osa koko joukkueen suoriutumista sekä peleissä että harjoituksissa.

 

Ringettevalmentajan tehtävä on yksinkertaisesti auttaa joukkuettaan kehittymään. Tähän sisältyy paitsi koko joukkueen yhteisen pelisävelen rakentaminen mutta myös pelaajien kehittäminen yksilötasolla. Pelaajan näkökulmasta hyvä koutsi onkin aidosti kiinnostunut valmennettavansa kehityskohteista ja tietää tämän vahvuudet ja heikkoudet. Monelle pelaajalle on tärkeää saada kehittävää palautetta sekä harjoituksissa että peleissä, mikä johtaa parempiin yksilösuorituksiin kaukalossa. Pelillisesti valmentaja voi erilaisten taktiikoiden ja kuvioiden lisäksi vahvistaa joukkuettaan henkisesti. Niinä hetkinä kun peli tuntuu vaikealta ja koko joukkueen tarvitsee voimaantua, ovat valmentajan sanat ja ilmaisu merkittävässä roolissa. Hyvä valmentaja tiedostaa myös omat heikkoutensa ja pyrkii kehittämään niitä.

 

Joukkue vaatii valmentajaltaan paljon. On tärkeää olla luotettava, omistautunut, tarpeeksi tiukka ja ennen kaikkea tasa-arvoinen. Valmentajan ja pelaajan välinen suhde on ainutlaatuinen, mielenkiintoinen ja välillä vaikeakin asia. Koutsin ei tulisi olla liian hyvä kaveri, mutta silti hauskaa saa ja pitääkin olla. Yksi tärkeimmistä asioista valmentajan ja pelaajan välillä on molemminpuoleinen kunnioitus ja arvostus. Ihanteellisessa valmennussuhteessa kumpikin osapuoli osaa kuunnella toista ja ottaa vastaan rakentavaa palautetta.

 

Olemme kiitollisia jokaisesta valmentajasta, jotka ovat auttaneet meitä kehittämään itseämme sekä pelaajana että ihmisenä. Oman seuran valmennuksen lisäksi juniorimaajoukkueen koutsit ovat antaneet meille ja monelle muulle nuorelle ringettepelaajalle valtavan määrän hyviä vinkkejä, motivaatiota ja ennen kaikkea entistä enemmän rakkautta lajiin.

 

 

Sonja Pere ja Eerika Viro

 

VG-62 Ringette Edustus

 

 

0 kommenttia Katso tai kommentoi »

Yhteistyössä on voimaa

19.01.2021, Lahti Ringette

 

 

 

Yhteistyö on pienten harrastajajoukkojemme vahvuus, eikä sitä auta unohtaa koronan tuomien pitkien rajoitusten aikana. Nyt olisi hyvä aika virkistää muistiin kaikki toimiviksi havaitut yhteistyömallit sekä viritellä uusia, jotka voidaan ottaa käyttöön rajoituksien päätyttyä.

 

Joukkueiden välinen yhteistyö tuo sekä pelaajille että valmentajille uusia näkökulmia harrastamiseen. Tässä on parasta se, että pelaajat tutustuvat toisiinsa ja valmentajat pelaajiin yli joukkuerajojen. Yhteistyöllä eri ikäryhmien välillä saadaan vanhemmista pelaajista roolimalleja nuoremmille, jotka saadaan taas tätä kautta helpommin mm. kannustamaan vanhemman ikäluokan joukkueita kotipeleihin. Mikäpä sen motivoivampaa nuorelle pelaajalle kuin saada valmentajaksi esim. valmennuskoulutuksen käynyt SM-tason pelaaja. Suunnitelmallinen joukkueiden välinen yhteistyö tukee yksilöllisten taitotasojen kehittymistä. Parhaimmillaan joukkueet pystyvät auttamaan toisiaan peleissä ja sekä tuomaan omaan joukkueeseensa toisen joukkueen pelaajien kanssa opittuja taitoja. Kehittyneemmille pelaajille on tärkeä tarjota sopivasti haasteita ja samalla madalletaan kynnystä siirtyä aikanaan ylemmälle sarjatasolle.

 

Asetamme itse helposti turhia rajoja toimintaan. Mikäänhän ei estä pitämästä yhteyttä naapuriseuroihin muutenkin kuin vain pelien osalta. Mikäpä olisi sen virkistävämpää, kuin yhdistää treenit toisen seuran joukkueen kanssa.

 

Kaikki hyötyvät yhteistyöstä, eikä se ole keneltäkään pois. Saamme samalla jaettua näkökulmia sekä pelaajille vaihtelua treeneihin. Seurojen välisellä yhteistyöllä ja tiedon jakamisella saadaan parhaimmillaan hyötyjä jopa kansalliselle tasolle asti. Lajin kehittymisen kannalta yhteistyö kautta linjan niin valmennus- kuin seuratyössäkin auttaa lajia menestymään ja kasvamaan.

 

Yhteistyötä ja yhteen hiileen puhaltamista tehdään paljon myös joukkueiden taustajoukoissa. Jokainen ringettevanhempi tietää mitä ovat jokasyksyiset varainkeruut ja niiden kautta kauden pelireissujen mahdollistaminen. Iso kiitos kaikille tukijoukoille! Tukijoukkojen toiminta on elinehto lajille, joten tehkäämme se hyvällä fiiliksellä ja ylläpitäkäämme kukin osaltamme positiivista ja kannustavaa ilmapiiriä. Voimme ottaa mallia nuorista, jotka verkostoituvat keskenään aivan ällistyttävän vauhdikkaasti. Jo lyhyen tapaamisen jälkeen alkavat viestit viuhumaan ja kiinnostus&kannustus uuden ystävän harrastamiseen on valtaisa.

 

Ehdimme hienosti aloittamaan syksyllä 2020 uuden kauden D-joukkueessa ja yhteistyön seuran sisällä, kunnes sitten koronarajoitukset tiukentuivat. D-joukkueen vastuuvalmentaja Mika Kuitusen mukaan kuluvalla kaudella joukkue on erityisesti panostanut lajiharjoittelun lisäksi yhtenäisen joukkueen luomiseen ja pyrkinyt unohtamaan perinteisen enemmän/vähemmän pelanneiden joukkuejaon. Tavoitteena on ollut, ettei joukkueessa pääsisi syntymään pieniä ryhmittymiä, vaan toimittaisiin kaikki yhtenä joukkueena.

 

Joukkueeseen on saatu hyvä yhteishenki ja olemme nähneet, miten yhdessä selvitään myös koronan tuomista haasteista. D-tasolla pelien vauhti ja fyysisyys lähestyvät kilpasarjatasoa. Lisäksi se, että sarjassa pelataan alkusarjan peleissä ns. sekaisin ja uusille pelaajille tulee vastustajiksi myös enemmän pelanneita, tuo omat haasteensa pelien tasoon. Luomalla toimivia peliryhmiä saadaan pelaamisen ilo säilytettyä niin uusilla kuin vanhoillakin D:n pelaajilla. Mikan mukaan tällä kaudella yhteistyötä on erityisesti tehty C-joukkueen kanssa ja se on kehittänyt oman joukkueemme pelaajia sekä tuonut selkeästi lisää vauhtia koko joukkueeseemme. Samalla ollaan luotu yhteishenkeä ja ystävyyksiä joukkueiden välille.

 

Tsemppiä Lahesta kaikille alkuvuoteen ja toivotaan että pian päästään pelaamaan!

 

Lahti Ringette / D-joukkueen joukkueenjohtaja Pia Koliseva

 

 

0 kommenttia Katso tai kommentoi »

Paluu juurille

14.01.2021, Turun Ringette

 

 

 

 

Kuluva kausi on olosuhteiden puolesta eittämättä omituisin tähänastisista. Yhdessä asiassa se on kuitenkin ollut huomionarvoinen: se on näyttänyt meille, miten tärkeässä osassa pelaaminen ja sosiaaliset kontaktit ringetessä ovat. Turvavälein tehtävällä taitoharjoittelulla ja sovelletuin säännöin pelattavilla peleillä on paikkansa, mutta ei kukaan jaksa niitä loputtomiin. Pelaaminen, siitä nauttiminen ja pukukoppijutut ovat varmasti kaikille se juttu, minkä vuoksi joukkueurheilua harrastetaan.

 

Meillä Turussa on jo pitkään painittu epävarman harrastajatilanteen kanssa. Useamman juniori-ikäluokan puuttuessa uusien harrastajien saaminen varsinkin aikuistasolle on ollut haasteellista. Olemme myös yrittäneet seurata liikunnan ja urheilun trendejä ja miettiä, miten voisimme osaltamme kantaa kortemme kekoon matalan kynnyksen liikunnan ja hyvinvoinnin lisäämiseksi. Näihin haasteisiin tarrasimme hakemalla opetus- ja kulttuuriministeriön hanketukea Ringettepartio-hankkeelle, jolla tavoittelemme kummankin päämäärämme täyttymistä.

 

Ringettepartion tarkoituksena on yksinkertaisuudessaan ollut mahdollistaa matalan kynnyksen lajikokeilut, yhdistää seuraväkeä ja viedä ringetteä sinne, missä luistimilla liikkuva väki olisi jo valmiiksi: ulkojäille ja liikuntatapahtumiin. No, kauden 2019–2020 talvi oli pelkkää vesisadetta. Meidän leveyksillä ei ulkojäitä nähty. Ja sitten tuli korona ja pisti tapahtumat jäähylle sekä sulki mahdollisuudet jäähalleissa.

 

Varovaisten kokeilujen jälkeen toiminta lähti todella hienosti käyntiin syksyllä 2021, kunnes rajoitukset lopettivat säännölliset hikiringettevuorot lyhyeen. Myös suunnitellut polttarit ja työpaikkakokeilut menivät jäihin. Onneksi sentään lasten harrastamista voidaan tukea. Se, mikä palautetta kerätessä on tuntunut mahtavalta kuulla, on mukaan lähteneiden harrastajien aito innostus ja ilo siitä, että voi harrastaa ja pelailla kivassa porukassa vailla kilpailemisen tuomia paineita. Eikö kuulosta mahtavalta? Kun halutaan saada viikoittain hyvä hiki pintaan ja heittää kivaa läppää, voidaan tulla pelaamaan ringetteä!

 

Ringette on ihanteellinen matalan kynnyksen laji. Kypärän, luistimien, mailan, renkaan ja hanskojen lisäksi lajin aloittamiseen ei oikeastaan tarvita muuta. Vauhdin kasvaessa toki varusteet ovat paikallaan, mutta kuntoilussa tuo perusvarustus on aivan riittävä. Kohtuullisen kokoisessa porukassa myöskään jääkustannukset eivät nouse kohtuuttoman suuriksi. Hauskanpito ja hyvinvointi ei siis ole rahasta kiinni.

 

Meille tulee paljon kyselyjä aikuisten ja nuorten harrastetoimintaan liittyen. Pelaamiseen sitoutuminen reissuineen ei puhuttele kaikkia. Siksi huippua tavoittelevien polun rinnalle tarvitaan vaihtoehtoja. Ne tuovat esiin sen, mistä ringetessä pohjimmiltaan on kyse: ilo-, äly-, taito- ja yhteispelistä, jossa joka tason pelaajille on oma paikkansa. Innolla seuraamme, miten itsenäinen ringette uusine strategioineen pystyy tämän omituisen ajan haasteisiin vastaamaan. Tänä talvena edessä on todella paluu juurille, kun varsinkin aikuisten harrastaminen monella alueella on keskeytetty. Ulkojäillä(kin) nähdään siis!

 

Turun Ringeten puolesta,

 

Terhi Pinomäki, D-junnujen valmentaja ja Ringettepartion vastuuohjaaja

 

Ringettepartio-toiminnasta on kerrottu lisää tuoreimmassa Ringettelehdessä.

 

 

0 kommenttia Katso tai kommentoi »

Ringetteterveisiä Tikkakoskelta

05.01.2021, Tikkakosken Tikka

 

 

VALMENTAJA

Töistä taas kotiin
tytön, varustekassin, muistiinpanot, peliohjetaulun
otan vielä mukaani
juomapullon
autoradiosta Joutsenlaulun


Matkalla mietin
miten saan tytöt mukaan
ajatuksiini
yhteiseen suunnitelmaan
määränpäähän

minun ja heidän
= meidän

Pukukoppiin
tytöt, varustekassit, muistiinpanot, vielä hymynkin
otan mukaani
juomapullon
kaikki työajatukset ja kodin
taka-alalle sullon

Taas lähdetään
hiljalleen ja täysillä
vähintäänkin kahden viivan yli
enintään seitsemän
lasken mielessäni 30 sekuntia
ja  puhallan
keuhkoistani dioksidit
toksidit
Pilliin

iloitsen ja naurahdan
mielessäni

on ihanaa
ei parempaa
edes unelmaa

 

onnesta säteilevät kasvot
pukuhuoneessa  ja täällä
hehkun sydämestäni

aina ollessani heidän kanssaan
Jäällä.

 

 

 

PELAAJA

Koulusta taas kotiin
Läksyt, välipalaa, varusteet ja mailan
otan vielä mukaani
nopeet viestit puhelimeen
matkalla
autoradiosta Behm

Äidin kyydissä

kuuntelen ja mietin
miten saan taas kaverit mukaan  
ajatuksiini
yhteiseen suunnitelmaan
määränpäähän

minun ja heidän
= meidän

Pukukoppiin ryminällä
aina vähän myöhässä
valkku tuntee kyllä mut
ikuinen optimisti jolla
kovaääninen nauru ja
maila rispaantunut

Taas mennään

hiljalleen ja täysillä
vähintäänkin kahden viivan yli
luistellen ja mahallaan
maalille ylämummolaan
puhallan
keuhkoistani koulupölyt
kaikki ajatusten turhat mölyt

lasken mielessäni 30 sekuntia
iloitsen ja hymisen

on ihanaa
ei parempaa
edes unelmaa

 

onnesta säteilevät kasvoni
pukuhuoneessa  ja täällä
hehkun sydämestäni

aina ollessani heidän kanssaan
Jäällä.

 

teksti: Harri Pohjalainen, kuvat: Suvi Huttunen

 

0 kommenttia Katso tai kommentoi »

Pakko on paras muusa

16.12.2020, Hyvinkää Ringette

 

Tämä kausi 2020-2021 on alkanut kaikilla seuroilla poikkeuksellisella tavalla. Korona epidemian tuomat ohjeistukset ja rajoitukset ovat pakottaneet seurat pakon edessä uuden äärelle. Tässä on testattu, kuinka vähän paikalleenkin jämähtänyt seura on löytänyt uusia tapoja selvitä ja laskeutua norsunluutornista alas. Hyvinkään Ringetessä on löytynyt tämän myötä ihan uutta puhtia! Meillä nopean toiminnan joukot ovat saaneet seuran jäsenille nopeasti päivittyvät tiedot ja ohjeistukset miten toimia. Nyt ei odotella; nyt kysytään ja toimitaan. Seuran hallitus ja toimihenkilöt ovat puhaltaneet yhteen hiileen ja toimineet vastuullisesti. Perheet ja tytötkin ovat toimineet esimerkillisesti ohjeiden noudattamisessa. Yhteenkuuluvuuden tunne on vahva; teemme yhdessä oikein!

 

Nämä uudet tuulet ovat tuoneet seurallemme paljon hyvää muutosta. Yhteistyö on lisääntynyt kaupungin ja muiden seurojen kanssa. Olemme löytäneet paljon uusia tapoja pitää yhteyksiä. Toiminta on suoraviivaistunut ja digitalisoitunut entisestään. Näiden lisäksi aktiivisuus taustajoukoissa on ilahduttavasti lisääntynyt, kun on helpompi osallistua esim. puhelimella automatkalla. Hei, mä voin hoitaa! Apua on ollut saatavilla. Kaikki haluavat toiminnan jatkuvan rajoitteista huolimatta. Liikunta ja ringette nähdään niin vahvasti osana normaalia arkista elämää.

 

Tärkein osuus on harjoittelurutiinien muutoksessa ja monipuolistumisessa. Liikkuminen on saatu nyt hallin ulkopuolellekin todella vaivattomasti. Joukkueissa on ryhmäydytty entisestään, tsempattu toisia ja löydetty omia vahvuuksia. Lisäksi ulkoiluliikuntaan siirtyessä emme ole paikkasidonnaisia enää. Hyvinkään kaupungistakin alkaa löytymään uusia kulmia ja kortteleita!

 

Hyvinkään Ringetessä toivotaan turvallista kauden jatkoa kaikille yhteistyöseuroille ja perheille. Jospa tästä kaikesta tuleekin uutta normaalia!

 

0 kommenttia Katso tai kommentoi »