Vieraskynä

Blue Rings - pelaajan urapolku

21.01.2022, Blue Rings SM

Kuva: Timo Kupiainen 

 

Meillä Blue Ringsissä on jo vuosikymmenen ajan toiminut useita joukkueita aina ringettekoulusta SM-joukkueeseen asti. Seuran tavoitteena on ollut rakentaa toimivat ikäkausijoukkueet sekä muodostaa pelaajille urapolku, joko kilpailu- tai harrastuspainotteinen. Tässä vieraskynässä tutustumme hieman tarkemmin pelaajan urapolkuun pelaajan näkökulmasta. Pyysimme B-joukkueen Jenni Mikkolaa vastaamaan kysymyksiin aiheesta;

Pidätkö pelaajana tärkeänä, että pystyt jatkamaan pelaamista samassa seurassa?

- On ollut tosi tärkeää, että olen pystynyt pelaamaan samassa seurassa. Mielestäni on hyvä, että on tutut valmentajat ja pelaajat, joiden kanssa tehdään töitä lähes päivittäin. Meillä on myös hyvä ympäristö ja puitteet, mikä on auttanut kehittymään todella paljon.

Pelaat tällä hetkellä sekä B- ja SM-sarjaa, miten koet tämän?

- On ollut tosi paljon hyötyä, että saan pelata molempia sarjoja. Otteluita tulee paljon ja minusta pelit kehittävät parhaiten. Pääsee pelaamaan itseä parempia pelaajia vastaan, mikä kehittää valtavasti. Lisäksi olen saanut SM-sarjan pelaajilta paljon tärkeitä vinkkejä ja päässyt siihen ympäristöön oppimaan ns. ringeten huippu-urheilua ja nähnyt mitä se taso vaatii. Tietysti saan myös todella paljon arvokasta kokemusta SM-sarjan peleistä, jota pystyn hyödyntämään myöhemmin uralla sekä B:een peleissä.

Koetko mitään haittaa siitä, että pelaat kahdessa joukkueessa?

- En näe tässä järjestelyssä juuri mitään haittaa. Ainut asia on se, että pelit ja treenit menee välillä päällekkäin eikä kaikkiin tapahtumiin aina pääse, mutta pääasia että pääsee pelaamaan. Tietysti pitää muistaa myös levätä ja pitää vapaapäiviä, mutta tästäkin pidetään hyvä huoli valmennuksen kanssa.

Mitä tavoitteita ja ajatuksia sinulla on tulevaisuuden osalta?

- Tulevaisuuden tavoite on kehittyä niin hyväksi pelaajaksi, kuin mahdollista ja tietenkin pelata maajoukkueessa ja voittaa MM-kultaa. Ensi kauden osalta tavoittelen pelipaikkaa SM-joukkueessa. Tämä kausi on ollut hyvä sisäänajo kausi, kun olen saanut olla mukana peleissä. Haluan myös pystyä pelaamaan terveenä mahdollisimman pitkään ja olla esimerkkinä nuoremmille pelaajille.

Juuri tämänkaltaisia pelaajapolkuja tavoittelemme, joissa nuoret pelaajat pääsevät harjoittelemaan ja pelaamaan vanhempien/kokeneempien kanssa. Pyrimme tällä myös innostamaan nuorempia, kun he pääsevät pelaamaan seuran omien esikuvien kanssa. Tavoitteena on, että siirtyminen juniorisarjoista aikuistensarjaan olisi mahdollisimman luontevaa. Yhteistyö nuorten ja aikuisten joukkueiden kesken on avainasemassa pelaajien urapolkua kehittäessä ja me aiomme jatkaa samalla mallilla tulevinakin vuosina.

0 kommenttia Katso tai kommentoi »

HAASTA ITSESI RINGETTEVIIKOLLA: HALUATKO MILJONÄÄRIKSI – INTERNATIONAL RINGETTE EDITION

20.01.2022, Kansainvälisen työryhmän puheenjohtaja

Kuva Jouni Valkeeniemi/Pakkalan Mediatalo


World Ringette Championship – WRC, eli ringeten MM-kilpailut järjestetään Espoossa loka-marraskuun vaihteessa tänä vuonna. Kisoja odotellessa jokaisen ringetteihmisen on jo nyt hyvä testata tietojaan ringeten kansainvälisestä historiasta ja nykytilasta, sillä koskaan ei tiedä keneen Espoon MM-kisakatsomossa tai oheistapahtumissa törmää! Kun kansainväliset ringettefaktat myös aiemmilta vuosilta ovat hallussa, ei haittaa, vaikka päätyisi keskustelemaan ringetestä kanadalaisten asiantuntijoiden kanssa! 

Haasta ringetteviikolla itsesi, perheesi ja pelikaverisi! Kokeile rohkeasti mihin asti ringettetietonne riittävät! 

100 euron kysymys: Mistä maasta ringette on lähtöisin?

 1. Kiinasta
 2. Espanjasta
 3. Englannista
 4. Kanadasta

300 euron kysymys: Missä maassa on eniten ringeten pelaajia?

 1. Ruotsissa
 2. Tsekissä
 3. Venäjällä
 4. Kanadassa

500 euron kysymys: Mikä maa on voittanut eniten ringeten maailmanmestaruuksia?

 1. Suomi 
 2. Ruotsi
 3. USA
 4. Tsekki

700 euron kysymys: Missä seuraavista maista ei pelata ringetteä?

 1. Suomi
 2. Kanada
 3. Ruotsi
 4. Italia

1.000 euron kysymys: Mikä seuraavista maista on osallistunut Kanadan ja Suomen lisäksi kaikkiin järjestettyihin MM-kisoihin?

 1. Saksa
 2. USA
 3. Ranska
 4. Norja

Pääsitkö tähän asti ilman oljenkorsia? Pääsit tai et, saat jatkaa eteenpäin!

2.000 euron kysymys: Mikä on kansainvälisen ringetteliiton lyhenne?

 1. IRF
 2. IRC
 3. WRC
 4. WRF

3.000 euron kysymys: Minä vuonna ringette on virallisesti keksitty?

 1. 1948
 2. 1963
 3. 1985
 4. 2003

5.000 euron kysymys: Minä vuonna pidettiin ensimmäiset ringeten maailmanmestaruuskilpailut?

 1. 1982
 2. 1986
 3. 1990
 4. 1994

7.000 euron kysymys: Milloin Suomessa järjestettiin ringeten MM-kisat ensimmäisen kerran?

 1. 1988
 2. 1992
 3. 1996
 4. 2000

10.000 euron kysymys: Mikä seuraavista maista ei ole osallistunut koskaan ringeten MM-kisoihin?

 1. Venäjä
 2. Ranska
 3. Saksa
 4. Slovakia

Jos pääsit tänne asti ilman oljenkorsia (tai edes ilman Googlea) olet jo melkoinen ringettetietäjä! Taidat olla ollut mukana lajin parissa jo pidempään? No, jatketaan vielä…

15.000 euron kysymys: Kuka on keksinyt ringeten?

 1. Ben Masters
 2. Tim Higgins
 3. Sam Jacks
 4. Tom Pollard

30.000 euron kysymys: Mikä seuraavista maista on osallistunut yhden kerran ringeten MM-kisoihin?

 1. Ranska
 2. Tsekki
 3. Sveitsi
 4. Norja

60.000 euron kysymys: Mikä Kanadan provinssi on voittanut eniten Kanadan mestaruuksia?

 1. Manitoba
 2. Ontario
 3. Quebec
 4. Alberta

200.000 euron kysymys: Paljonko maailmassa on ringeten pelaajia?

 1. Noin 15.000
 2. Noin 25.000
 3. Noin 35.000
 4. Noin 45.000

Jos olet vieläkin mukana ilman virheitä, olet kyllä melkoinen ringetteguru!!! Enää yksi jäljellä…

Miljoonan euron kysymys: Kuka voittaa MM-kisat 2022?

 1. Suomi
 2. Finland
 3. Finsko
 4. Finlandia
Kuva Jouni Valkeeniemi/Pakkalan Mediatalo


Suomen ainutlaatuisesta ringettemenestyksestä huolimatta ringeten elinvoimaisuus perustuu pitkällä tähtäimellä myös sen levinneisyyteen ja kansainvälisiin harrastajamääriin. Euroopan suurimpana ringettemaana meillä on Suomessa vastuu tukea pienempiä ringettemaita ja pyrkiä levittämään lajia myös uusiin Euroopan maihin. IRF on parhaillaan käynnistämässä strategiaprosessia vauhdittaakseen ringeten kansainvälistä kehittämistä, ja Suomen Ringetteliitolla on merkittävä rooli myös tässä työssä. Mikäli kansainvälinen ringette ja sen kehittäminen kiinnostaa, pääset halutessasi mukaan vaikuttamaan hakemalla Ringetteliiton käynnissä olevassa työryhmähaussa ringeten kansainväliseen työryhmään. Lisätietoja työryhmien sivuilta. 

 

Sanja Hovilainen
Kansainvälisen työryhmän puheenjohtaja

 

 

 

 

Oikeat vastaukset:
D – D – A – D – B 
A – B – C – B – C 
C – A – B – C – ABCD 

 

 

 

 

 

 

0 kommenttia Katso tai kommentoi »

Konkarit kynän varressa

13.01.2022, VG-62 edustusjoukkue

Kuva: Timo Kupiainen

 

Olemme pelanneet ringetteä kaikki yli 20 vuoden ajan. Vuosiin on mahtunut paljon, mutta mikä meidät motivoi edelleen jatkaamaan vuosien vieriessä ja ikämme karttuessa? Tässä hieman meidän ajatuksia:

Ringette on muuttunut vuosien varrella paljon ja nopeutta peliin on tullut lisää. Varusteista etenkin mailat ovat kehittyneet ja komposiittimailoja näkee jo lähes joka joukkueen riveissä. 

Ikäero joukkueessamme on melko suuri, vaikka sarjan suurin se ei taida ollakaan. Ikäeroa ei joukkueen toiminnassa usein huomaa, vaan kaikki välillä loistavat juttujensa lapsellisuudella tasaisesti. 

Viime kaudella Koronan katkaistua sarjan tuntui, että arki-illoista puuttuisi jotakin. Kalenterista ei katsotukkaan milloin hallille pitäisi saapua, ja treenaaminen oli normaalista poiketen täysin oman suunnittelun varassa. Silloin muistui mieleen joukkueurheilun ehdoton hienous eli se joukkue. 

Meidän ehdoton ylpeytemme on oma koppi,  josta muodostuu kauden aikana toinen koti. Joukkueesta muodostuu perhe, joiden kanssa mielellään viettää muutakin vapaa-aikaa. Pidempienkin taukojen jälkeen joukkueeseen on aina kiva palata ja usein samat kaverit ovat hallilla vastassa vuodesta toiseen. 

Eli summasummarum koppi on toinen kotimme, joukkue toinen perheemme ja kelta-musta värimme!

 

Susanna Myllymäki, Susanne Heinonen, Nea Nieminen & Melina Väkiparta

0 kommenttia Katso tai kommentoi »

Uusi vuosi, aidosti uudet kujeet?

08.01.2022, Hyvinkää Storm

Kuva Sanni-Maria Korhonen 

 

Uusi vuosi, uudet kujeet. Mikä kulunut klisee. Todellisuudessa harva jaksaa ravistella tapojaan ja tottumuksiaan puolivillaisesti heitettyä lupausta laajemmin. Eikä aina tarvitsekaan uudistua. Myös vanhassa on vara parempi ja kokemus tuo näkemystä. Kultainen keskitie kestävään uudistumiseen löytyneekin jostakin uutuuden avoimen ihannoinnin ja vanhassa viisaasti pysyttäytymisen välimaastosta.

Tapamme tehdä istuvat syvässä ja niiden muuttaminen vaatii rohkeutta katsoa tilanteita uusista kulmista. Epämukavuusalue tuntuu kurjalta, mutta tuloksena voi löytyä jotakin mullistavaa. Siksi aionkin uuden vuoden kunniaksi tölviä ajattelemaan jotakin, mikä ehkä ensikuulemalta nostattaa karvat pystyyn ja pöyristyttää. Kysyn, mitä jos ringette ja jääkiekko eivät olisikaan verissäpäin harrastajista kilpailevia lajeja, vaan toisiaan eteenpäin auttavia kumppaneita? Voisivatko lajit olla ratkaisuja toinen toisilleen?

Hyvinkää Stormissa olemme toteuttaneet käytännön kysynnästä syntynyttä ratkaisua, jossa ringette ja jääkiekko toimivat luontevassa yhteistyössä. Seurastamme löytyy harrastetason joukkue naisille sekä jääkiekosta että ringetestä. Molempien lajien harrastaminen on mahdollista halukkaille samojen seuravärien alla, kahden lajin kustannusrasitukseen sovitetuin maksujärjestelyin. 

Muutamia vuosia jatkunut lajiyhteistyö on poikinut näkyviä tuloksia. Kiekkokaukaloihin ringettetaustaiset naiset ovat tuoneet luistelunopeutta, vauhtia ja pelinrakennustaitoa. Ringettekentällä kiekkopelien tuomat erilaiset ärsykkeet näkyvät mm. kamppailuvoimana, vartalon monipuolisempana käyttönä erilaisissa tilanteissa sekä monipuolistuneina pelillisinä ratkaisuina. Kuriositeettina voitaneen mainita, että molemmat joukkueet siirtyivät joulutauolle sarjojensa kärkikaksikossa.

Vaikka yksilöllinen ja pelillinen kehitys vielä aikuisiällä ja harrastesarjatasolla on arvo sinänsä, ratkaisun merkittävyys korostuu mielestäni ennen kaikkea siinä, että yksikään kahden lajin harrastaja ei ole lopettanut kumpaakaan lajia. Into ja intressi säilyvät, kun ärsykkeet ovat vaihtelevia ja haastavat eri tavoin. Loukkaantumisilta on vältytty, kun liikkuminen vahvistaa ja kehittää monipuolisesti.

Ennen kaikkea, kontribuoimme ratkaisulla kahden kilpailevan lajin elinvoimaan, ottamatta mitään keneltäkään pois. Olemme siitä äärimmäisen ylpeitä!

Erilaisten urheiluliittojen ja lajiväen helmasynti on se, että oman lajin erinomaisuutta ja erityislaatuisuutta vaalittaessa tulee helposti suljettua ovia yhteistyöltä ja aseteltua itseään vastustajaksi sen sijaan, että etsisi synergioita, yhteistyötä ja - ennen kaikkea - lajia harrastavien lasten, nuorten ja aikuisten etua pitkällä tähtäimellä. Laajemmasta yhteiskunnallisesta näkökulmasta liikunta- ja urheilukentän syvin arvo piilee jossakin aivan muualla kuin pääsarjatasoilla.

Suomi on pieni ja maantieteellisesti hajanainen harrastemarkkina pääkaupunkiseutua lukuun ottamatta. Ikäluokkamme pienenevät huomattavasti tulevaisuudessa. Lajit eivät voi raivata elinvoimaa ja -tilaa toistensa kustannuksella. Sen sijaan pitäisi rohkaistua ajattelemaan, miten tuemme toinen toisiamme kehittymään ja säilyttämään kyvyn ylläpitää harraste- ja sarjatoimintaa sekä laadukasta kilpaurheilutoimintaa myös tulevaisuudessa mahdollisimman laajassa lajikirjossa. 

Ringetteväelle tuttu lajiairut Susanna Tapani on mielestäni hyvä esimerkki ringeten ja jääkiekon lajiyhteistyöstä kaikkinen sen kompleksiteetteineen. Ringette mukana lajivalikoimassa voi nostaa pelaajan jääkiekon naisten maajoukkueen ykköskenttään. Se ei ole menestyksen tae, mutta merkittävä rooli siitä on ollut Tapanin matkalla varmasti. Helmikuussa ringettetähti Tapani matkustaa naisten jääkiekkomaajoukkueen mukana olympialaisiin, urheilun yhteen legendaarisimmista globaaleista tapahtumista. Se ei ole ringeteltä pois. Hänestä tehtäneen jälleen lukuisia kansainvälisiä haastatteluja, joissa mainitaan, miten hänen jääkiekkourallaan ringetellä on ollut keskeinen merkitys. Sorrun nyt spekuloimaan, mutta Tapanin seura- ja pelihistoriaa seuratessa voi havaita, että vetoa ja vaatimuksia lajien preferointiin tullee molemmilta lajiliitoilta riippuen siitä, minkä lajin arvokisat ovat kulloikin tuloillaan. Miten turhaa, lyhytnäköistä ja ankeaa!

Toistan kunnioituksella kotikaupunkini Hyvinkään kasvatin, U20-ikäluokan miesten jääkiekon maajoukkuevalmentaja Antti Pennasen, jakamaa filosofiaa, jota hän auliisti puhuu julkisuudessa. Hän on huolissaan lasten varhaisesta erikoistumisesta yhteen lajiin, omaehtoisen liikkumisen vähyydestä sekä urheiluharrastusten, etenkin jäälajien, alati kohoavista kustannuksista. Hän pohtii avoimesti, että kestävämpi tie huipulle on useamman lajin tuoman monipuolisen pohjan kautta. Tätä näkökulmaa tukevat lukuisat tutkimukset.

Samaan hengenvetoon lajiliittoihimme ja seuroihimme on kuitenkin pesiytynyt kummallinen erikoistumisen eetos, jossa ajatellaan, että yhden lajin tahkoaminen on ainoa oikea tapa toteuttaa urheiluharrastamista. Ratkaisussa hämärän peitossa on mm. se, mitä tällä pyritään saavuttamaan lyhytjänteisen urheilullisen menestyksen lisäksi? Yksittäisiä huippuja? Maajoukkueellinen pelaajia tuomaan kultaa ja kunniaa? Laadukas aikuisten kansallinen kilpasarja? Iloisesti urheilevia lapsia ja nuoria? Pitkäjänteisesti lajiin sitoutuneita, liikunnallisen ja terveellisen elämäntavan omaavia ihmisiä, jotka tartuttavat elämäntavan aikanaan myös omiin lapsiinsa?  

Ringette on lajina loistava ja laadukas monessa mielessä. Sen liikunnallisuus on erinomainen ja monipuolinen. Se ohjaa harrastajaansa joukkuepeliin, yhteistyöhön ja aktiiviseen vuorovaikutukseen. Samalla ringette on verrattain pieni laji, joka kamppailee lasten ja nuorten huomiosta ja heidän vanhempiensa rahoista yhtä kiivaasti kuin muutkin lajit. Ringetellä ei ole varaa kääntyä liiaksi sisäänpäin. Ringette on lajina asemassa, jossa sen elinehdoksi tullee tulevaisuudessa muodostumaan onnistunut yhteistyö ja avoimuus poikki lajikentän. Ringetellä on hyvä mahdollisuus toimia keskustelun herättäjänä, yhteistyön käynnistäjänä ja esimerkkinä sille, että omaa arvoaan vaaliakseen voikin rohkeasti antautua yhteistyöhön poterossa jurottamisen sijaan.

Vuoden vaihtuessa lähetänkin kuvitteellisen raketin matkaan toiveen, että uuden vuoden kunniaksi ringetteliitto ja jääkiekkoliiton tyttö- ja naiskiekko avaisivat molemmat ovet toisilleen, paiskaisivat kättä, kävisivät samaan pöytään ja aloittaisivat rakentavan dialogin siitä, miten lajit voisivat rakentaa peliä toinen toisilleen - ottamatta mitään toisiltaan pois. Uskallan väittää, että järkevästi rakennetun ja jo pienestä harrastajasta mahdollistetun lajiyhteistyön kautta meillä on tulevaisuudessa laadukkaammat ja elinvoimaisemmat naisten SM-sarjat molemmissa lajeissa sekä entistä vahvemmat maajoukkueet, joista toisessa olympiahaaveesta voi tulla muutamille urheilijoille totta.

 

Laura Salminen 

Kirjoittaja on aikuinen nainen, jonka nykyiseen lajikirjoon kuuluvat sulassa sovussa ringette, jääkiekko ja jalkapallo. Hänen harrastehistoriansa kattaa edellä mainittujen lisäksi mm. kaukalo- ja jääpallon, alppihiihdon, rugbyn, yleisurheilun, viulunsoiton, kuorolaulun ja kunnallispolitiikan.

2 kommenttia Katso tai kommentoi »

Psyykkinen valmennus

06.01.2022, Helsinki Ringette SM-joukkue

Kuva: Timo Kupiainen


Saimme kesällä lisää ammattitaitoa valmennustiimiin, kun mukaan jengiin liittyi urheilupsykologi Janica Järvenpää. Janica on itse pelannut ringetteä aikoinaan naisten SM-sarjassa, lajin henkisen puolen ongelmat ovat siis hänelle tuttuja.

Osa joukkueestamme on saanut psyykkistä valmennusta jo esimerkiksi koulussa, mutta osalle tämä on ensimmäinen kerta. Psyykkinen puoli on urheilussa lähes yhtä tärkeässä roolissa kuin fyysinenkin, joskus jopa tärkeämmässäkin. Meillä on todella nuori ja kokematon joukkue, joten psyykkisellä puolella löytyy valtavasti kehitettävää.

Janican kanssa ollaan kokoonnuttu yleensä kerran viikossa yhdessä juttelemaan eri aiheista. Ollaan työstetty esimerkiksi asioita kuten: miten päästä epäonnistumisesta yli, miten parantaa joukkuehenkeä sekä ymmärtää toisen toimintatapoja paremmin. Joskus käydään läpi myös akuutteja fiiliksiä ja ongelmia. Osa on käynyt juttelemassa myös kahdenkesken mieltä painavista asioista.

Toivotaan ja uskotaan, että tämän kauden jälkeen olemme kasvaneet niin yksilöinä kuin joukkueenakin tällä osa-alueella hurjasti eteenpäin. Työt jatkuu. Nähdään halleilla!

Janica kommentoi kulunutta kautta näin: "On ollut niin kiva päästä takaisin ringeten pariin ja yhteistyö Helsinki ringeten kanssa on ollut antoisaa! Ollaan päästy psyykkisessä valmennuksessa(kin) hyvin alkuun ja saatu mielenkiintoisia keskusteluja aikaiseksi. Tästä on hyvä jatkaa, en malta odottaa mitä loppukausi tuo tullessaan!''

1 kommenttia Katso tai kommentoi »