Vieraskynä

Yhteistyössä on voimaa

19.01.2021, Lahti Ringette

 

 

 

Yhteistyö on pienten harrastajajoukkojemme vahvuus, eikä sitä auta unohtaa koronan tuomien pitkien rajoitusten aikana. Nyt olisi hyvä aika virkistää muistiin kaikki toimiviksi havaitut yhteistyömallit sekä viritellä uusia, jotka voidaan ottaa käyttöön rajoituksien päätyttyä.

 

Joukkueiden välinen yhteistyö tuo sekä pelaajille että valmentajille uusia näkökulmia harrastamiseen. Tässä on parasta se, että pelaajat tutustuvat toisiinsa ja valmentajat pelaajiin yli joukkuerajojen. Yhteistyöllä eri ikäryhmien välillä saadaan vanhemmista pelaajista roolimalleja nuoremmille, jotka saadaan taas tätä kautta helpommin mm. kannustamaan vanhemman ikäluokan joukkueita kotipeleihin. Mikäpä sen motivoivampaa nuorelle pelaajalle kuin saada valmentajaksi esim. valmennuskoulutuksen käynyt SM-tason pelaaja. Suunnitelmallinen joukkueiden välinen yhteistyö tukee yksilöllisten taitotasojen kehittymistä. Parhaimmillaan joukkueet pystyvät auttamaan toisiaan peleissä ja sekä tuomaan omaan joukkueeseensa toisen joukkueen pelaajien kanssa opittuja taitoja. Kehittyneemmille pelaajille on tärkeä tarjota sopivasti haasteita ja samalla madalletaan kynnystä siirtyä aikanaan ylemmälle sarjatasolle.

 

Asetamme itse helposti turhia rajoja toimintaan. Mikäänhän ei estä pitämästä yhteyttä naapuriseuroihin muutenkin kuin vain pelien osalta. Mikäpä olisi sen virkistävämpää, kuin yhdistää treenit toisen seuran joukkueen kanssa.

 

Kaikki hyötyvät yhteistyöstä, eikä se ole keneltäkään pois. Saamme samalla jaettua näkökulmia sekä pelaajille vaihtelua treeneihin. Seurojen välisellä yhteistyöllä ja tiedon jakamisella saadaan parhaimmillaan hyötyjä jopa kansalliselle tasolle asti. Lajin kehittymisen kannalta yhteistyö kautta linjan niin valmennus- kuin seuratyössäkin auttaa lajia menestymään ja kasvamaan.

 

Yhteistyötä ja yhteen hiileen puhaltamista tehdään paljon myös joukkueiden taustajoukoissa. Jokainen ringettevanhempi tietää mitä ovat jokasyksyiset varainkeruut ja niiden kautta kauden pelireissujen mahdollistaminen. Iso kiitos kaikille tukijoukoille! Tukijoukkojen toiminta on elinehto lajille, joten tehkäämme se hyvällä fiiliksellä ja ylläpitäkäämme kukin osaltamme positiivista ja kannustavaa ilmapiiriä. Voimme ottaa mallia nuorista, jotka verkostoituvat keskenään aivan ällistyttävän vauhdikkaasti. Jo lyhyen tapaamisen jälkeen alkavat viestit viuhumaan ja kiinnostus&kannustus uuden ystävän harrastamiseen on valtaisa.

 

Ehdimme hienosti aloittamaan syksyllä 2020 uuden kauden D-joukkueessa ja yhteistyön seuran sisällä, kunnes sitten koronarajoitukset tiukentuivat. D-joukkueen vastuuvalmentaja Mika Kuitusen mukaan kuluvalla kaudella joukkue on erityisesti panostanut lajiharjoittelun lisäksi yhtenäisen joukkueen luomiseen ja pyrkinyt unohtamaan perinteisen enemmän/vähemmän pelanneiden joukkuejaon. Tavoitteena on ollut, ettei joukkueessa pääsisi syntymään pieniä ryhmittymiä, vaan toimittaisiin kaikki yhtenä joukkueena.

 

Joukkueeseen on saatu hyvä yhteishenki ja olemme nähneet, miten yhdessä selvitään myös koronan tuomista haasteista. D-tasolla pelien vauhti ja fyysisyys lähestyvät kilpasarjatasoa. Lisäksi se, että sarjassa pelataan alkusarjan peleissä ns. sekaisin ja uusille pelaajille tulee vastustajiksi myös enemmän pelanneita, tuo omat haasteensa pelien tasoon. Luomalla toimivia peliryhmiä saadaan pelaamisen ilo säilytettyä niin uusilla kuin vanhoillakin D:n pelaajilla. Mikan mukaan tällä kaudella yhteistyötä on erityisesti tehty C-joukkueen kanssa ja se on kehittänyt oman joukkueemme pelaajia sekä tuonut selkeästi lisää vauhtia koko joukkueeseemme. Samalla ollaan luotu yhteishenkeä ja ystävyyksiä joukkueiden välille.

 

Tsemppiä Lahesta kaikille alkuvuoteen ja toivotaan että pian päästään pelaamaan!

 

Lahti Ringette / D-joukkueen joukkueenjohtaja Pia Koliseva

 

 

0 kommenttia Katso tai kommentoi »

Paluu juurille

14.01.2021, Turun Ringette

 

 

 

 

Kuluva kausi on olosuhteiden puolesta eittämättä omituisin tähänastisista. Yhdessä asiassa se on kuitenkin ollut huomionarvoinen: se on näyttänyt meille, miten tärkeässä osassa pelaaminen ja sosiaaliset kontaktit ringetessä ovat. Turvavälein tehtävällä taitoharjoittelulla ja sovelletuin säännöin pelattavilla peleillä on paikkansa, mutta ei kukaan jaksa niitä loputtomiin. Pelaaminen, siitä nauttiminen ja pukukoppijutut ovat varmasti kaikille se juttu, minkä vuoksi joukkueurheilua harrastetaan.

 

Meillä Turussa on jo pitkään painittu epävarman harrastajatilanteen kanssa. Useamman juniori-ikäluokan puuttuessa uusien harrastajien saaminen varsinkin aikuistasolle on ollut haasteellista. Olemme myös yrittäneet seurata liikunnan ja urheilun trendejä ja miettiä, miten voisimme osaltamme kantaa kortemme kekoon matalan kynnyksen liikunnan ja hyvinvoinnin lisäämiseksi. Näihin haasteisiin tarrasimme hakemalla opetus- ja kulttuuriministeriön hanketukea Ringettepartio-hankkeelle, jolla tavoittelemme kummankin päämäärämme täyttymistä.

 

Ringettepartion tarkoituksena on yksinkertaisuudessaan ollut mahdollistaa matalan kynnyksen lajikokeilut, yhdistää seuraväkeä ja viedä ringetteä sinne, missä luistimilla liikkuva väki olisi jo valmiiksi: ulkojäille ja liikuntatapahtumiin. No, kauden 2019–2020 talvi oli pelkkää vesisadetta. Meidän leveyksillä ei ulkojäitä nähty. Ja sitten tuli korona ja pisti tapahtumat jäähylle sekä sulki mahdollisuudet jäähalleissa.

 

Varovaisten kokeilujen jälkeen toiminta lähti todella hienosti käyntiin syksyllä 2021, kunnes rajoitukset lopettivat säännölliset hikiringettevuorot lyhyeen. Myös suunnitellut polttarit ja työpaikkakokeilut menivät jäihin. Onneksi sentään lasten harrastamista voidaan tukea. Se, mikä palautetta kerätessä on tuntunut mahtavalta kuulla, on mukaan lähteneiden harrastajien aito innostus ja ilo siitä, että voi harrastaa ja pelailla kivassa porukassa vailla kilpailemisen tuomia paineita. Eikö kuulosta mahtavalta? Kun halutaan saada viikoittain hyvä hiki pintaan ja heittää kivaa läppää, voidaan tulla pelaamaan ringetteä!

 

Ringette on ihanteellinen matalan kynnyksen laji. Kypärän, luistimien, mailan, renkaan ja hanskojen lisäksi lajin aloittamiseen ei oikeastaan tarvita muuta. Vauhdin kasvaessa toki varusteet ovat paikallaan, mutta kuntoilussa tuo perusvarustus on aivan riittävä. Kohtuullisen kokoisessa porukassa myöskään jääkustannukset eivät nouse kohtuuttoman suuriksi. Hauskanpito ja hyvinvointi ei siis ole rahasta kiinni.

 

Meille tulee paljon kyselyjä aikuisten ja nuorten harrastetoimintaan liittyen. Pelaamiseen sitoutuminen reissuineen ei puhuttele kaikkia. Siksi huippua tavoittelevien polun rinnalle tarvitaan vaihtoehtoja. Ne tuovat esiin sen, mistä ringetessä pohjimmiltaan on kyse: ilo-, äly-, taito- ja yhteispelistä, jossa joka tason pelaajille on oma paikkansa. Innolla seuraamme, miten itsenäinen ringette uusine strategioineen pystyy tämän omituisen ajan haasteisiin vastaamaan. Tänä talvena edessä on todella paluu juurille, kun varsinkin aikuisten harrastaminen monella alueella on keskeytetty. Ulkojäillä(kin) nähdään siis!

 

Turun Ringeten puolesta,

 

Terhi Pinomäki, D-junnujen valmentaja ja Ringettepartion vastuuohjaaja

 

Ringettepartio-toiminnasta on kerrottu lisää tuoreimmassa Ringettelehdessä.

 

 

0 kommenttia Katso tai kommentoi »

Ringetteterveisiä Tikkakoskelta

05.01.2021, Tikkakosken Tikka

 

 

VALMENTAJA

Töistä taas kotiin
tytön, varustekassin, muistiinpanot, peliohjetaulun
otan vielä mukaani
juomapullon
autoradiosta Joutsenlaulun


Matkalla mietin
miten saan tytöt mukaan
ajatuksiini
yhteiseen suunnitelmaan
määränpäähän

minun ja heidän
= meidän

Pukukoppiin
tytöt, varustekassit, muistiinpanot, vielä hymynkin
otan mukaani
juomapullon
kaikki työajatukset ja kodin
taka-alalle sullon

Taas lähdetään
hiljalleen ja täysillä
vähintäänkin kahden viivan yli
enintään seitsemän
lasken mielessäni 30 sekuntia
ja  puhallan
keuhkoistani dioksidit
toksidit
Pilliin

iloitsen ja naurahdan
mielessäni

on ihanaa
ei parempaa
edes unelmaa

 

onnesta säteilevät kasvot
pukuhuoneessa  ja täällä
hehkun sydämestäni

aina ollessani heidän kanssaan
Jäällä.

 

 

 

PELAAJA

Koulusta taas kotiin
Läksyt, välipalaa, varusteet ja mailan
otan vielä mukaani
nopeet viestit puhelimeen
matkalla
autoradiosta Behm

Äidin kyydissä

kuuntelen ja mietin
miten saan taas kaverit mukaan  
ajatuksiini
yhteiseen suunnitelmaan
määränpäähän

minun ja heidän
= meidän

Pukukoppiin ryminällä
aina vähän myöhässä
valkku tuntee kyllä mut
ikuinen optimisti jolla
kovaääninen nauru ja
maila rispaantunut

Taas mennään

hiljalleen ja täysillä
vähintäänkin kahden viivan yli
luistellen ja mahallaan
maalille ylämummolaan
puhallan
keuhkoistani koulupölyt
kaikki ajatusten turhat mölyt

lasken mielessäni 30 sekuntia
iloitsen ja hymisen

on ihanaa
ei parempaa
edes unelmaa

 

onnesta säteilevät kasvoni
pukuhuoneessa  ja täällä
hehkun sydämestäni

aina ollessani heidän kanssaan
Jäällä.

 

teksti: Harri Pohjalainen, kuvat: Suvi Huttunen

 

0 kommenttia Katso tai kommentoi »

Pakko on paras muusa

16.12.2020, Hyvinkää Ringette

 

Tämä kausi 2020-2021 on alkanut kaikilla seuroilla poikkeuksellisella tavalla. Korona epidemian tuomat ohjeistukset ja rajoitukset ovat pakottaneet seurat pakon edessä uuden äärelle. Tässä on testattu, kuinka vähän paikalleenkin jämähtänyt seura on löytänyt uusia tapoja selvitä ja laskeutua norsunluutornista alas. Hyvinkään Ringetessä on löytynyt tämän myötä ihan uutta puhtia! Meillä nopean toiminnan joukot ovat saaneet seuran jäsenille nopeasti päivittyvät tiedot ja ohjeistukset miten toimia. Nyt ei odotella; nyt kysytään ja toimitaan. Seuran hallitus ja toimihenkilöt ovat puhaltaneet yhteen hiileen ja toimineet vastuullisesti. Perheet ja tytötkin ovat toimineet esimerkillisesti ohjeiden noudattamisessa. Yhteenkuuluvuuden tunne on vahva; teemme yhdessä oikein!

 

Nämä uudet tuulet ovat tuoneet seurallemme paljon hyvää muutosta. Yhteistyö on lisääntynyt kaupungin ja muiden seurojen kanssa. Olemme löytäneet paljon uusia tapoja pitää yhteyksiä. Toiminta on suoraviivaistunut ja digitalisoitunut entisestään. Näiden lisäksi aktiivisuus taustajoukoissa on ilahduttavasti lisääntynyt, kun on helpompi osallistua esim. puhelimella automatkalla. Hei, mä voin hoitaa! Apua on ollut saatavilla. Kaikki haluavat toiminnan jatkuvan rajoitteista huolimatta. Liikunta ja ringette nähdään niin vahvasti osana normaalia arkista elämää.

 

Tärkein osuus on harjoittelurutiinien muutoksessa ja monipuolistumisessa. Liikkuminen on saatu nyt hallin ulkopuolellekin todella vaivattomasti. Joukkueissa on ryhmäydytty entisestään, tsempattu toisia ja löydetty omia vahvuuksia. Lisäksi ulkoiluliikuntaan siirtyessä emme ole paikkasidonnaisia enää. Hyvinkään kaupungistakin alkaa löytymään uusia kulmia ja kortteleita!

 

Hyvinkään Ringetessä toivotaan turvallista kauden jatkoa kaikille yhteistyöseuroille ja perheille. Jospa tästä kaikesta tuleekin uutta normaalia!

 

0 kommenttia Katso tai kommentoi »

Siniset terveiset Kangasniemeltä!

09.12.2020, KaPa-51

 

Elämme tätä kirjoittaessani jälleen poikkeuksellisen arjen keskellä, ja kaikkia harmittaa varmasti ihan yhtä paljon, kun ottelut ja suurimman osan jääharjoittelu ovat telakalla. Synkistelyn sijaan aion kuitenkin valaista päiväänne asioilla, joista olen ringette- ja seurayhteisössäni kiitollinen.

 

Kangasniemi on hyvin pieni paikkakunta Suomen ringettekartalla – ellei jopa pienin reilulla viidellä tuhannella asukkaallaan. Pienuudestamme huolimatta julistaudumme ehdottomasti ringettepaikkakunnaksi. Tällä kaudella meillä on KaPa:ssa viisi sarjoissa pelaavaa joukkuetta, mikä on enemmän kuin koskaan. Lisäksi seurassamme toimii ringettekoulu, ladyjoukkue ja harrasteporukka, joka hötntsäilee yhdessä huru-ukkojen kanssa.

 

Ringetteyhteisön suurin voimavara ovat lajin ja joukkueiden parissa nyt ja aiemmin toimineet aktiiviset ihmiset. He ovat sitoutuneet toimintaan pitkäjänteisesti, ja toiminnan elinvoimaisuuden säilyminen ja kehittäminen on ollut sydämen asia - vapaaehtoispohjalta tietenkin. Ilman joukkue- ja seura-aktiiveja toimintaa ei ole: tarvitaan valmentajia, ohjaajia, joukkueenjohtajia, huoltajia, tuomareita, toimitsijoita, mokkapalamestareita ja luistimien teroittajia, jotka kaikki käyttävät paljon aikaa lasten ja nuorten harrastamisen mahdollistamiseksi. Olen kiitollinen heistä jokaisesta.

 

Kaikilla seuroilla on oma pyhättönsä, meillä se on Tehomet Areena. Siellä on koettu kaikenlaisten tunteiden kirjoa, ja osa varmasti välillä miettii puolivakavissaan jopa patjan roudaamista jonkun pukukopin nurkkaan. Rakas jäähallimme rakennettiin 2000-luvun alussa monen eri tahon yhteisponnistuksena juuri oikeaan aikaan jäälajien tulevaisuuden näkökulmasta. 1980- ja 1990- luvuilla rengasta veivanneet muistavat varmasti, kuinka housut suunnilleen jäätyivät kiinni lumihangessa törröttävään vaihtopenkkiin, ja erätauoilla kolattiin lunta jäältä, jotta oli edes jonkinlainen mahdollisuus hoitaa siniviiva-asiat kunnolla. Nyt tuo aika tuntuu hyvin muinaiselta. Tehomet Areenan oven avatessani ajattelen lämmöllä tuhansia talkootunteja tehneitä ihmisiä ja projektia rahoittaneita tahoja.

 

Jäälajeista puhuttaessa mainitaan usein harrastamisen kalleus. Toki se joskus varmasti hintavalta tuntuukin ja erityisesti silloin, jos harrastavia lapsia on perheessä useampi. Varusteet pitää olla kunnossa, ja kuukausimaksuja on luonnollisesti kerättävä toiminnan turvaamiseksi. Kangasniemeltä on aika pitkä matka muille ringettepaikkakunnille, joten linja-autot suhaavat säännöllisesti milloin etelään ja milloin länteen vähän reissaajien sarjatasosta riippuen. Pelaajat ovat tottuneet tähän jo pienestä pitäen: jos halutaan pelata, on pakko matkustaa (ja on se tietty ikävaihe, jolloin linja-automatka on koko homman paras osuus). Iän karttuessa jäähallien lisäksi tutuiksi tulevat myös ringettepaikkakuntien hotellit, jos samalle reissulle onnistutaan järjestämään useampiakin pelejä. Reissaamisen kustannuksia kompensoi Kangasniemen varsin edullinen jää, mikä on merkittävä tekijä erityisesti lajin parissa aloitteleville ryhmille. Kauniista käden ojennuksesta kohtuullisen hintaisen jään muodossa ja sen kautta harrastamisen mahdollistamisesta voimme kiittää omaa kotikuntaamme.

 

Mitään ringetteyhteisöä ei ole ilman ringettetyttöjä – isoja ja pieniä. Olen saanut vuosien aikana kunnian seurata eri-ikäisiä pelureita, joiden matka alkaa luistimilla töröttämisestä ringettekoulussa, ja joista on kehittynyt ja kehittyy hienoja ja taitavia nuoria naisia, joiden kanssa ei enää luistelukilpailussa pärjää. Muistoissa ovat ikuisesti kaikki ne pelit, joissa tytöt ovat pelanneet paremmin kuin luultiin olevan edes mahdollista ja myös ne liikutuksen hetket, kun äärimmäisen kovasta ottelusta raavitaan hikinen taisteluvoitto pienellä porukalla. Se valtaisa kollektiivinen ilo ja onnistumisen tunne, kun joku asia saadaan jossain porukassa toimimaan kovan harjoittelun ja yhteistyön tuloksena. Kiitos kaikki ringettetytöt, olette sinisen elämän alkulähde.

 

Annastiina Pylvänäinen

ringeten sekatyöläinen

KaPa-51

 

0 kommenttia Katso tai kommentoi »