Vieraskynä

Vieraskynässä Blue Ringsin SM-joukkue

29.09.2022, Blue Rings, SM-joukkue

Kuva: Timo Kupiainen

BR SM:än vieraskynän haastateltavina Jenni Mikkola ja Tuuli Hämäläinen.

Jenni ja Tuuli ovat molemmat syntyneet vuonna 2004, he ovat siis joukkueemme ehdotonta junnuosastoa. Sekä Jenni että Tuuli kuuluvat U18 maajoukkueeseen ja pääsevät lähelle MM-kisatunnelmaa, kun pelaavat Ruotsin maajoukkuetta vastaan ystävyysottelun. Tässä heidän tunnelmiaan sekä pelaamisesta SM-tasolla, että tulevasta ottelusta ja U18 joukkueen viime vuosista.

Kun Jennin kausi alkoi tutussa seurassa ja osittain tutussa joukkueessa niin Tuulin kohdalla oikeastaan kaikki on muuttunut, on uusi seura, uusi joukkue, uudet kenttäkaverit ja uudet vastustajat. Tämä vähän stressaa ja jännittää, koska ei oikein tiedä mitä odottaa.

”Jokaista peliä odotan innolla mutta toisaalta mukana myös pieni pelko kaikesta uudesta. SM-sarjassa pelaaminen mahdollistaa kuitenkin kehittymisen kaikilla osa-alueilla ja minulla on kova halu kehittyä". 

Jennillä on jo kokemusta viime kaudelta SM-sarjasta ja hän kommentoi SM-sarjassa pelaamista näin:

"Odotan innolla tulevia pelejä, koska ne kehittävät paljon kun pääsee pelaamaan itseään parempia vastaan ja ottamaan samalla oppia maailman parhailta."

2004 syntynyt ikäluokka ei ole kertaakaan päässyt kokemaan Tie Huipulle -tapahtumaa. Viime tammikuussa tapahtuma jouduttiin perumaan päivää ennen. Leireistäkin on peruttu puolet. Sekä leirit että Tie Huipulle - tapahtuma ovat oleellinen osa yhteisöllisyyttä ja niissä solmitaan tärkeitä ystävyyssuhteita yli seurarajojen. Tie Huipulle tapahtuma on myös iso osa U18-joukkueen tietä kohti nuorten maajoukkuetta.

Pelaajia on harmittanut ja on tuntunut tyhmältä ettei ole päässyt ollenkaan kokemaan Tie Huipulle -tapahtumaa U18 - joukkueen kanssa. Tuli tunne, kun tapahtuma viimeksi peruttiin, että -04 ikäluokka sivuutettiin. Molemmat iloitsevat siitä, että ovat tauon jälkeen mukana maajoukkuetoiminnassa ja ovat kiitollisia sekä innoissaan siitä, että harjoitusottelu Ruotsia vastaan järjestetään MM-kisojen yhteydessä. Peliä odotetaan ja sen toivotaan olevan hyvä kokemus.

Jenni: ”Harjoitusottelu on ainutkertainen mahdollisuus pukea maajoukkuepaita päälle ja päästä pelaamaan yhdessä hyvien ystävien kanssa."

Tuuli: "Vihdoinkin pääsee pelaamaan oman ikäluokan parhaimmiston kanssa samassa jengissä ja vielä naapurimaata vastaan. "

Harjoitusotteluun molemmat aikovat valmistautua todennäköisesti kuten muihinkin peleihin eli normaaleilla pelipäivän rutiineilla.

Sekä Suomen Naisten Maajoukkueen että U21-juniorimaajoukkueen pelaajavalinnat julkistettiin kuukausi sitten. Myös Jenni ja Tuuli ovat pohtineet hyvän maajoukkuepelaajan ominaisuuksia peilaten vaatimuksia myös omaan itseensä. He kommentoivat asiaa seuraavasti.

”Hyvä maajoukkuepelaaja on monipuolinen ja taitava pelaaja, kaikki pelipaikat luonnistuvat, pelaaja on adaptiivinen sekä pelipaikkaan että pelityyliin. On tärkeää osata pelata erityylisten pelaajien kanssa. Positiivisen asenteeen pitäminen, vaikka oma peli ei kulkisi, on myös tärkeää sekä se, että osaa siirtyä mahdollisesta epäonnistumisesta seuraavaan vaihtoon ja keskittyä olennaiseen. Urheilullinen elämäntapa on itsestäänselvyys ja myös hyvät vuorovaikutustaidot ovat tärkeät."

Tuuli nimeää omaksi vahvuudekseen monipuolisuuden ja Jenni pelinlukutaidon. He toteavat molemmat olevansa joukkuepelaajia, jotka sekä osaavat pelata kaikkien kanssa että ovat myös hyviä ylläpitämään hyvää ryhmähenkeä ja ilmapiiriä.

Loppuun pelaajien fiilistelyt MM-kisoista: 

odotukset kisoilta ovat paljon tiukkoja ja viihdyttäviä pelejä, maailman parhaiden pelaajien näkemistä sekä tietenkin kultamitalit ja voitot kotiin kaikilta. 

Tervetuloa keskiviikkona 2.11.2022 klo 13.45 Tapiolan harjoitushalliin kannustamaan U18 2004 voittoon!

Blue Ringsin SM-joukkue, Jenni Mikkola ja Tuuli Hämäläinen

0 kommenttia Katso tai kommentoi »

Puheenjohtajan blogi: Uudesta alusta sitoutumiseen

17.03.2022, Puheenjohtajan blogi

 

Kuva: Jouni Valkeeniemi/Pakkalan mediatalo
 

Ringetteliitolla on varmaan ensimmäistä kertaa historiassaan strategia, jota myös pannaan toimeen. Sen alkutahdit aseteltiin jo syksyllä 2019, jolloin kahden lajin liittokoukselle esiteltiin kehitysideat otsikoilla ”Perusasiat kuntoon” ja ”Operaatio Muodonmuutos”. Kehitysideat perustuivat lajien viestinnästä tehtyyn opinnäytteeseen, asiakaspalautteisiin ja useaan avainhenkilöstölle tehtyyn kyselyyn. Tavoitteet tiivistettiin viiteen perusasiaan, jotka tuli saada kuntoon: käytännönläheinen seuratuki, matalan kynnyksen luistelukoulut, kevyttoimihenkilöt, laadukkaat tapahtumat ja viestinnän lisäys.

Perusasioita onkin sittemmin kehitetty, pala kerrallaan. Aluekouluttajat, viestintä- ja markkinointipäällikkö, uusi laji-ilme ja Ruutu-avaukset sekä valmistautuminen syksyn kotikisoihin. Operaatio muodonmuutokseen sisältyi myös uusia kehitysideoita: nuorten ääni esiin, yllättäviä tienavauksia, kevyempiä harrastusmuotoja, osaajien verkostoja, verkkopalvelut uudelle tasolle ja ”internetin räjäyttäminen”. Myös näissä on päästy eteenpäin. On tehty runsaasti erilaisia kyselyitä, joiden tulosten mukaan asioita on sitten viety eteenpäin, työryhmiä on koottu avainalueita tukemaan ja someaktiivisuus on lisääntynyt merkittävästi.

Tästä on nyt kulunut kaksi ja puoli vuotta. Ensimmäisen vuoden suurimmaksi ponnistukseksi muodostui kuitenkin irtautuminen kahden lajin liitosta, molempien eduksi. Itsenäisen Ringetteliiton strategia vahvistettiin sittemmin syyskokouksessa 2020. Silloin ankkuroitiin uuden strategian kulmakivet: missio, visio ja arvot. Tuolloin jaksoteltiin yksityiskohtaiset tavoitteet neljälle vuodelle, aina vuoteen 2024 saakka. Tästä on nyt kulunut puolitoista vuotta. Samalla liiton ensimmäinen itsenäinen toimintavuosi – strategiassa uudeksi aluksi nimetty jakso – on jäänyt taakse.

Strategian toimeenpanoon vaikuttaa monta tekijää, mutta yksi on ollut ylitse muiden. Koronapandemia on ollut näistä merkittävin ja ymmärrettävästi suuri hitaustekijä. Voimavaroja on jouduttu käyttämään ajankohtaisiin haasteisiin, kokoukset ja verkoston kehittäminen on hoidettu etänä, eivätkä yhteiset tapahtumat eivät ole mahdollistaneet yhteisiä kohtaamisia. Omikroniin saakka onnistuttiin myös kohtuullisesti väistämään virusta, mutta sittemmin sekin on tullut monelle omakohtaisesti tutuksi.

Kohtaamisten mahdollistama innovoiva ja innostava vuorovaikutus on jäänyt taka-alalle, vaikka rutiinit olisikin hoidettu mallikkaasti. Strategian toimeenpanolle on pandemiasta ja henkilöstömuutoksista johtuen ymmärrettävästi annettu lisää aikaa, aina vuoden 2025 loppuun saakka. Tuohon on vielä lähes neljä vuotta aikaa. Kun tarkastellaan sitä, paljonko on ehditty tekemään, aikaa on riittävästi asetettujen tavoitteiden saavuttamiseen.

Uuden alun jälkeen seuraava vaihe nimettiin sitoutumiseksi. Tällä tarkoitetaan sitä, että ringetteväki lähtee yhdessä viemään upeaa lajiamme eteenpäin. Sitoutumiselle on annettu selkeät kasvot: syksyn 2022 ringeten maailmanmestaruuskilpailut Suomessa. Tapahtuma on suomalaisen ringeten näytön paikka. Kun täytämme Espoon Metro-areenan katsomot ja kannustamme Suomen ringettemaajoukkueet huippusuorituksiin, näytämme sen, miksi ringette ansaitsee paikkansa suomalaisessa urheilussa. Olemme saaneet Tasavallan presidentin suojelijaksemme, kisojen aikaisen teemanäyttelyn Urheilumuseoon ja YLEn televisioimaan kisat suomalaiselle urheiluyleisölle. Samalla seuroille on luotu ainutlaatuinen varainhankintamahdollisuus ensimmäisen Suomen ja Kanadan kärkiottelun lipunmyynnillä. Nyt jos koskaan kannattaa lähteä liikkeelle.

Sitoutuminen edellyttää esimerkkiä. Liittohallitus on käynnistänyt strategian jatkovuosien tavoitteiden tarkistamisen. Jatkovuosien teemoina ovat kumppanuudet ja laajentuminen. Strategiamme pyrkii kasvuun ja sen merkittävin mittari on lajimme harrastajamäärä. Sen kasvattamiseksi on oltava valmis tekemään uusia asioita ja tuttuja asioita uudella tavalla. Kun liittohallitus esittelee tavoitteet liittokokoukselle, se samalla sitoutuu edistämään niitä päätetyllä tavalla. Sama koskee kaikkia liitossa toimivia. Sitoutuminen on osoitettava jokapäiväisessä työssä, henkilökohtaisissa valinnoissa ja yhteisessä tekemisessä. Vain tätä kautta strategia muuttuu todeksi ja tavoitteisiin voidaan päästä.

Suomalaisella ringetellä on selkeä missio, tavoittelemisen arvoinen visio ja urheiluyhteisön esimerkillisimmät arvot. Pitämällä ne keskeisenä ohjenuorana, suuntaamalla omia toimia niiden mukaisesti ja jakamalla niihin sisältyviä viestejä, ne alkavat vaikuttaa kaikkeen tekemiseen. Kuten muutostilanteissa aina, isompien asioiden läpimeno kestää vuosia. Siksi on myös tärkeää antaa asioille aikaa ja vakiinnuttaa uusia tekemisiä pala kerrallaan. Vaikka joskus eteneminen näyttää hitaalta, olen täysin vakuuttunut siitä, että katsoessamme vuonna 2025 asioita taaksepäin, yllätymme itsekin siitä, mitä kaikkea olemme saaneet aikaan. Yhdessä tehden ja yhteisen voimamme näyttäen.

Markku Koli
Suomen Ringetteliitto ry:n puheenjohtaja 

0 kommenttia Katso tai kommentoi »

Kun ringette koukkasi mukaansa

09.03.2022, Liittohallitus

Muistan vielä ystäväni sanat korvissani: Tulette jäämään ringetteen koukkuun. Tämä tapahtui viitisen vuotta sitten, kun tyttäreni silmät ilosta loistaen tuli ringettekoulun ensimmäiseltä jäältä ja kysyi, milloin pääsee uudelleen. En silloin vielä tiennyt, että koukkuun jääminen tarkoittaa myös minua! Joukkueeseen siirtymisen yhteydessä nykäistiinkin hallilla hihasta ja kysyttiin joukkueenjohtajaksi. Siinä pestissä on ollut ihanaa seurata pelaajien ja joukkueen kasvua! Mutta ei koukkuun jääminen jäänyt siihen. Myöhemmin mukaan tulivat seuran hallitus, Ringetteliiton työryhmä ja hallituksen jäsenyys.

Ringette voi antaa paljon myös meille vanhemmille, joilla ei ole itsellään ringettetaustaa. Vapaaehtoisten rooli harrastamisessa onkin merkittää. Ilman meitä vanhempia ei huolto pelaa, pelikellot käy tai tehdä pidemmän aikavälin suunnitelmia ringeten edistämiseksi seurassa. Vapaaehtoisrooleja on erilaisia, ja niiden esittelyyn kannattaakin seurassa käyttää hetki aikaa.

Ringetteliiton toimintaan lähdin tutustumaan työryhmähaun kautta. Kun oma ringettetaustani on vielä lyhyt, mutta töiden kautta viestinnän ja markkinoinnin kehittäminen on tuttua, valikoitui viestintä ja markkinointi -työryhmä omaksi valinnaksi. Monesti meillä onkin paljon osaamista työelämästä tai muista harrastuksista, joista myös ringette hyötyisi.

Ja kun lajiin ihastui, niin rohkaistuin myös hakemaan Ringetteliiton hallitukseen. Työryhmissä ja hallituksessa tehdään paljon ringeten näkyvyyden ja lajin elinvoimaisuuden eteen. Tulevat MM-kisat ovat monella tapaa näytön paikka ringetelle. Otetaan tästä vuodesta kaikki irti ja tehdään ringette tutuksi niin lajina kuin yhteisöllisyyden näkökulmasta. Meistä jokainen voi tykätä somessa ringetteaiheisistä päivityksistä ja tällä pienellä eleellä lisätä lajin näkyvyyttä. Ja tietenkin olemme katsomossa kannustamassa Suomi voittoon!

Olen oppinut paljon uutta tällä lyhyellä ”ringetteurallani” ja saanut paljon uusia tuttavuuksia. Eikä oman pelaajapolun puuttumisesta ole ollut haittaa, vaan aikuisiällä mukaan lähteminen tuo erilaista näkemystä lajin tukemiseen ja kehittämiseen.

Lähdethän rohkeasti mukaan, kun seuraavan kerran kuulet, että joukkue, seura tai Ringetteliitto hakee vapaaehtoisia eri pesteihin! Sinulla on varmasti osaamista ja annettavaa, ja hyvässä porukassa on mukavaa opetella myös uutta.

Herttaliisa Tuure
 

0 kommenttia Katso tai kommentoi »

Pelaajapolku, urheilijan tärkein matka

02.03.2022, Fops Ringette edustus

 

Olen pelannut ringetteä aina Forssassa, sillä seuramme on onnekkaasti pystynyt joka kausi takaamaan ikäluokalleni joukkueen. Tämä on siis käsittänyt jokaisen juniorivuoden, C- ja B nuoret, sekä nyt naisten edustusjoukkueen. Tottahan se on, että olen pelannut kahden seuran yhdistelmäjoukkueessa, sekä ali-ikäisenä hieman vanhempien joukkueessa. Mutta pääasia on aina ollut se, että koko pelaajapolkuni on mahdollistunut Fopsissa. Nykyistä lasten ja nuorten harrastusten tilannetta seuraamalla voi kuitenkin helposti todeta, ettei joka ikäluokalle joukkueen tarjoaminen ole itsestäänselvää. Pelaajapolkuihin voi ikävässä tilanteessa tulla aukkoja, kun harrastajia ja seuratoimijoita ei ole tarpeeksi.

Kaudella 2021–2022 Fops Ringetellä on ringetteleikkikoulu, G-, F-, E- ja D-juniorit, C-nuoret sekä edustusjoukkue. B-nuoria ei ole, sillä ikäluokan pelaajia on seurassa vain kourallinen. B-ikäluokan puuttuminen on tuottanut omia haasteitaan edustusjoukkueen toimintaan. Meillä ei ole varaa menettää omasta rosteristamme pelaajia, sillä edustusjoukkueen perässä ei ole joukkuetta, josta “lainata” pelaajia. Jotta lasten ja nuorten urheilu Forssan seudulla voidaan turvata, on tärkeää, että heillä on oman ikäisensä joukkuetoverit sekä vastustajat, jotta pelaaminen on mielekästä. Siksi on kuitenkin oltava tyytyväisiä, että meidän junioritilanteemme on näinkin hyvällä mallilla.

Allekirjoittanut toimii tällä kaudella ringetteleikkikoulun ohjaajana. Ryhmä kokoontuu sunnuntaiaamupäivisin ja joukkoon on vakiintunut kymmenisen lasta. Ohjaamiseen lähteminen on ollut hyvin opettavaista, sillä mielekkään ja kehittävän sisällön suunnittelu ja tuottaminen vaatii aikaa omasta vapaa-ajasta. Seuran eteen tehtävää vapaaehtoistyötä kauden aikana on ollut myös ringetteaiheiset koululuistelut. Olemme joukkuetoverini kanssa vieneet ringetteä Forssan ympäryskuntiin ja kaupunkeihin, joissa ringetellä ei vielä ole jalansijaa. Ikävä tosiasia on, että tyttökiekko ja ringette eivät pienillä paikkakunnilla mahdu samaan, sillä harrastajia ei ole tarpeeksi. Tiedon ja lajin levittäminen on kuitenkin saanut loistavaa vastaanottoa ja toiveena on, että uusia kasvoja alkaisi näkyä Forssan Urheilukentänkadulla.

Yhteenvetona; seuratoiminta turvautuu, kun lapsille ja nuorille on jatkuvaa ja mielekästä harrastustoimintaa tarjolla. Epävarmuus joukkueen jatkosta tai epätasaiset ottelut syövät kenen tahansa mielenkiintoa. Pienillä seuroilla ei ole varaa menettää pelaajia, jotta seura pysyy elinvoimaisena ja kiinnostavana. Jokaisen joukkueen olemassaolo nostaa seuran ja parhaimmillaan koko paikkakunnan imagoa. Vahva polku lapsesta aikuisurheilijaksi on hieno mahdollisuus, jota kannattaa vaalia kaikin keinoin.

 

Kirjoittanut Tytti Nyrönen, Fops ringette edustuksen varakapteeni sekä viestintävastaava

0 kommenttia Katso tai kommentoi »

Uudet peliympäristöt kehittävät

24.02.2022, Kiekko-Espoo

Kuva: Timo Kupiainen

 

Kiekko-Espoon nuorimpien pelaajien näkökulma joukkueen vaihtamiseen. Neljä rookieta asteli Kiekko-Espoon kokeneeseen SM-sarjajoukkueeseen tälle kaudelle. Yksi meistä palasi takaisin Etelä-Suomeen, kaksi kaipasi uusia haasteita ja neljäs sai mahdollisuuden nousta kesken kauden korkeammalle sarjatasolle. Kolmen meistä kasvattiseura on EKS, joten kaikille meistä Kiekko-Espoo ei ollut täysin uusi seura. Kun olimme lapsia, katsoimme Kiekko-Espoon staroja ylöspäin ja vain haaveilimme SM-tasolla pelaamisesta. Vuodet kuitenkin vierivät ja nyt joukkue vaihdosten ansiosta, pelaamme esikuviemme kanssa samassa joukkueessa.

Vaihtaminen ei kuitenkaan ole helppo päätös. Vaihtoa miettiessä pelaajilla pyörii mielessä mm. pelikavereiden ja valmentajien mielipiteet. On kuitenkin hyvä pysähtyä miettimään, mitkä ovat omat tavoitteemme ja missä niitä pääsisi toteuttamaan parhaiten. On siis suotavaa olla hieman itsekäs ja miettiä asiaa henkilökohtaisten tavoitteiden kautta. Loppujen lopuksi pelaamme ringetteä kehittyäksemme ja joukkueen lisäksi myös itsemme takia. Tärkeintä kuitenkin on peli-ilon säilyminen. On kuitenkin yksilöllistä, miten vaihtaminen joukkueiden välillä onnistuu. Uuteen joukkueeseen mukaan pääseminen, tarkkailun alla oleminen, pelko epäonnistumisesta ja luottamuksen ansaitsemisen joukkuekavereilta ei ole suinkaan itsestäänselvyys. 

Näistä huolimatta vaihtaminen kannattaa, koska se tuo mukanaan paljon hyvää. Uusi peliympäristö, uudet valmentajat, -kenttäkaverit ja -pelitaktiikat haastavat pelaajia tottumaan uuteen ja erilaiseen ympäristöön. Näiden ansiosta pelaaja kehittyy sekä pelillisesti että ihmisenä eteenpäin. Rookiella on mahdollisuus tuoda oma persoonansa ja uusia tuulia joukkueeseen. Uutuuden viehätys ja peliajasta kilpailu motivoivat myös uudella tavalla. 

On kiva huomata, että nykyään joukkueen vaihtamisessa on matalampi kynnys kuin aikaisemmin. Ainakin meidän neljän kohdalla se on vienyt meitä pelaajina eteenpäin. Kynnys voisi olla yhä matalampi ja vaihtamiselle ei aina tarvitsisi etsiä painavaa syytä. Toki joukkueen vaihtamista kannattaa harkita tarkasti. Olisi tärkeää, että joukkueesta lähteminen ei polttaisi siltaa takanaan ja mahdollisuus palata säilyisi.

Kirjoittajat: Kia Erkkilä, Jenna Hakkarainen, Minka Levander ja Mona Malk

1 kommenttia Katso tai kommentoi »