Vieraskynä

Kiekko-Espoon tulevaisuus ringettekouluissa

16.10.2021, Kiekko-Espoo, Ira Merivaara ja Petra Anttila

 

Kuva vuosien takaa, kaudelta 2018-2019 

Kaudella 2021-2022 Espoossa pyörii ensimmäistä kertaa ikinä ringettekoulu neljässä eri jäähallissa viitenä päivänä viikossa. Kiekko-Espoon yhdistyminen on mahdollistanut tiiviin toiminnan seuran sisällä ja nyt tälle kaudelle pääsimme starttaamaan ringettekoulut sekä Espoonlahden että Matinkylän jäähalleissa tuttujen Leppävaaran ja Laaksolahden lisäksi. 

Haimme toiminnan käynnistämiseksi OKM tukea, jota meille iloksemme myönnettiinkin. Tällä kustannamme mm. jääkuluja, ohjaajien korvauksia sekä välinehankintoja. Olemme tähän myös budjetoineet jonkun verran markkinointikuluja. 

Uudet ringettekoulut Espoonlahdessa ja Matinkylässä on otettu todella innokkaasti vastaan. Lapsia on kummassakin lähes 30 ja koko kaudelle olimme asettaneet tavoitteen 25 tyttöä per uusi ringettekoulu. Nyt olemmekin siis jo saaneet nostaa tavoitetta ylöspäin! Uskomme, että hyvän alun on mahdollistanut elokuussa ilmaiset luistelukoulut, jonne saimme perheitä mukaan näkemään laadukasta toimintaamme ja saimme heidät sitoutumaan jatkamaan uuden harrastuksen parissa. Toivomme, että hyvän alun jälkeen saamme toiminnan jatkumaan tulevilla kausillakin. 

Ringettekouluissamme on tällä hetkellä mukana vajaa 150 tyttöä. Suuri ringettekoululaisten määrä on mahdollistanut jo useamman vuoden Ringettekoulu 2.0 perustamisen. Projektinimeltään Ringettekoulu 2.0 on yhtä laadukasta toimintaa kuin ringettekoulu, kuitenkin ilman sen suurempaa sitoutumista ja edelleen pääpainopisteinä toimivat leikit ja kisailut, kuten ringettekoulussakin. Uutuutena toimintaan tulee ryhmäytyminen ennen jäätä erilaisten leikkien kautta ja lapset sekä aikuiset pääsevät näkemään millaista joukkuetoiminta tulisi seuraavalla kaudella tämän ikäluokan lapsille olemaan. Mukaan 2.0. toimintaa kutsumme kaikki ringettekoulussa olevat 2015 syntyneet tytöt, joista kauden 22-23 G-joukkue tullaan muodostamaan. Toki mainostamme toimintaa myös täysin ulkopuolisille 2015 syntyneille innokkaille tytöille. 

Tulevaisuuden tavoitteenamme on lähteä kasvattamaan pelaajapolkua ylöspäin myös Espoonlahden sekä Matinkylän alueilla. Kenties tulevaisuudessa näemme kaukaloissa myös EPS ja Blues joukkueet! 

Toivottavasti muutkin seurat ovat saaneet ringettekoulut käyntiin ympäri Suomen! Meiltä Espoosta saa rohkeasti kysyä neuvoja, vinkkejä tai sparrausapua ringettekoulun käynnistämiseen ja ideointiin. 

 

Ringette terkuin,

Ira Merivaara ja Petra Anttila

Kiekko-Espoo ringeten lajipäällikkö ja Kiekko-Espoo ringeten seuravalmentaja

 

 

 

 

 

 

0 kommenttia Katso tai kommentoi »

Yksi laji, monta merkitystä

14.10.2021, BlueRings Akatemia, Annamari Ruusu

 

Kuva Hannu Kauremaa

Kun yksi laji vie suuren paikan sydämestä, yhdistää monia erilaisia ihmisiä ja tarjoaa tunteita laidasta laitaan, voidaan sanoa, että sillä on monta monituista merkitystä. Meille kaikille lajissa mukana oleville ringette merkitsee jotain ainutlaatuista, vaikka kaikille merkitys on yksilöllinen, on siinä myös paljon yhdistäviä tekijöitä. 

Keskustelimme meidän joukkueessamme ringeten merkityksestä itse kullekin. Joukkueemme kasattiin keväällä/alkukesästä. Pelaajien taustat ovat hyvin erilaiset. Löytyy välivuosia pitäneitä pelaajia, harrastesarjassa viime vuodet ahkeroineita pelureita, viime kauden Ykkössarjan mestareita ja moninkertaisia maailmanmestareita. Meitä kaikkia yhdistää ringette. Halu nauttia pelaamisesta ja sen tarjoamista fiiliksistä sekä ennen kaikkea kuulua joukkueeseen, itselle tärkeään ryhmään. Välivuosia viettäneet pelaajat olivat huomanneet sen, että niinä vuosina, kun ei pelannut, kaipasi kauheasti jotain. Tuntui kuin jotain tärkeää puuttuisi. Kun pääsi taas tekemään töitä yhteisten tavoitteiden ja intohimon eteen, oli se puuttuva palanen löytynyt. Ringette tuo vastapainon muulle arjelle. Kun vetää kypärän päähän ja luistimet jalkaan, unohtuu koulu, työ ja muu arki. Jäällä viilettää pelaajana ja tekee sitä, mitä kokee merkitykselliseksi sekä keholle että mielelle ja onhan se huikeaa, kun huomaa sekä joukkueen että oman kehityksen. Se tuottaa valtavaa iloa ja onnistumisen riemua, joka kantaa myös muussa elämässä.

Meidän joukkueessamme nousi esille erilaiset roolit ja suhteet, millä on merkitystä. On hienoa, kun kuuluu joukkueeseen ja koko lajin upeaan yhteisöön. Silti voi olla myös vielä hieman syvempiä merkityksiä. Osalla meistä vanhemmat ovat olleet aktiivisesti mukana lajissa erilaisissa rooleissa. On ollut hienoa, kun pääsee yhdessä isän, äidin, siskon tai veljen kanssa harrastamaan. Joukkueessa on erilaisia rooleja, joilla voi olla todella suurikin merkitys. Niistä varmasti suurimpana kapteenina toiminen. Kun saa olla oman joukkueensa C/A, on se suuri kunniatehtävä. Haluaa johtaa itselle merkityksellistä joukkoa ja olla sen suunnannäyttäjä.

Omalla kohdalla, kun on pelannut ringetteä lähes 30 vuotta, on sen merkitys myös vaihdellut todella paljon. Lapsena oli huikeaa viettää aikaa kavereiden kanssa, mutta myös oppia uusia asioita. On sanottava, että ihan lapsesta asti voittaminen on ollut todella mahtava juttu. Se fiilis, kun onnistutaan yhdessä ja voitetaan peli/turnaus, on se riemu jotain, mitä ei muusta urheilusta edelleenkään saa. Maajoukkuevuosina ringeten merkitys oli valtava. Ringette täytti elämän, päivät kuluivat treenatessa, oli palava halu kehittyä ja tehdä töitä sen eteen. Ringette meni opiskelujen ja jopa töiden edelle, kaikki valinnat tehtiin ringeten ehdoilla. Jossain vaiheessa merkitys muuttui, suurimpana syynä lapset. Ringetestä tuli paikka, jossa sai olla vain ”minä”, ei tarvinnut huolehtia kuin itsestä ja nauttia omasta ajasta lapsuudesta asti rakkaan lajin parissa. Nyt 36-vuotiaana olen erittäin kiitollinen, että vielä pystyn pelaamaan ja saan tehdä sitä muutaman välivuoden jälkeen uudestaan kilpasarjassa. On se huikeaa!

Kausi on todella aluillaan, mutta jo nyt on huomattu se, miten paljon merkitystä tällä on kaikille joukkueille kaikissa sarjoissa ja ikäluokissa. Onhan tämän yhteisen tekemisen merkitys vain korostunut, kun pari kautta meni Koronan kanssa taistellen. Upeaa kautta 2021–2022 kaikille lajissa mukana oleville roolista riippumatta. Pysytään terveinä ja nautitaan huikeista peleistä!

 

 

0 kommenttia Katso tai kommentoi »

VUOSI 2022 – SUOMALAISEN RINGETEN NÄYTÖN PAIKKA

12.10.2021, Markku Koli, Puheenjohtaja, Suomen Ringetteliitto

Ringetteväen huomio on vahvasti kiinnittynyt alkaneeseen kauteen ja toiminnan palauttamiseen koko mittaansa. Onkin toivottavaa, että kaikki harrastajamme palaavat innokkaasti takaisin, nostamaan ringeten aiempaa näkyvämmin suomalaiselle urheilukartalle. Nosto on alkanut ja huipentuu kutakuinkin tasan vuoden päästä.

Uusi ilme on antaa alkutahdit

Ringeten voima on vapaaehtoisten sydämissä. Vaikka tällä voimalla on saavutettu jo uskomattoman paljon, emme ole kokeneet kaikkea sitä arvostusta, jonka ansaitsemme. Yksi monista syistä on se, että lajimme yleisilme on ollut epäselvä ja pirstoutunut. Selkeiden ja mieliinpainuvien brändien valtaamassa maailmassamme myös vähän liian harrastajamainen. Uusi laji-ilmeemme alkaa korjaamaan tätä puutetta. Pala kerrallaan.

Jo tähän saakka saatu palaute ensimmäisestä brändivaiheesta on ihan mahtavaa. Se, että uuden ilmeen tekemiseen on osallistunut suurempi joukko meitä kuin koskaan ennen, on osoitus myös siitä, että haluamme uusien juttujemme olevan yhteisiä. Meidän juttuja. Työ jatkuu ja uskon, että saamme kaikki kokea vielä useampia positiivisia yllätyksiä. Ilopeli.

Paljon uutta on jo tehty ja lisää on tulossa

Uuden ilmeen myötä suomalainen ringette siirtyy uuden strategian toiseen vaiheeseen. Toimintaedellytyksemme alkavat olla sillä tasolla, että päästään rakentamaan uutta sen sijaan, että vain korjaisimme vanhaa.

Meillä on uusi seuroja palveleva organisaatio, uusi aluekouluttajajärjestelmä, uudet työryhmät ideoimassa ja sparraamassa liittohallitusta ja palvelukeskusta, joustavuutta lisänneet sääntöuudistukset, tukijärjestelyjä uusille seuroille ja joukkueille, olennaisesti lisääntynyt vuorovaikutus pelaajien ja muiden harrastajien kanssa sekä arvopohjaiset pelisäännöt joukkueille. Ja paljon pienempiä uudistuksia sekä lisääkin jo tulollaan. Tekemällä fiksuja asioita fiksusti saamme aikaan harppauksia, emme ainoastaan pieniä askelia. Älypeli.

Näyttö annetaan yhdessä

Jos uudesta ringetestä halutaan nostaa yksi menestystekijä muita tärkeämmäksi, se on yhdessä tekeminen. Ringette kasvoi aikanaan tyhjästä innostuksella ja yhteistyöllä. Vaikka tuosta ajasta on vuosikymmeniä, tehoavat samat lääkkeet edelleen. Kunhan vain maltetaan kuunnella ja keskustella, arvostaa itsemme ohella myös muita sekä innostua pienistä pärjäämisistä, seuraavat isommat pärjäämiset perässä.

Yhdessä tekemisen huipentuma tulee olemaan kaikkien aikojen suurin ringettetapahtuma, vuoden 2022 ringeten maailmanmestaruuskisat. Niistä tulee meille todellinen näytön paikka. Täysi katsomo, laadukas televisiotuotanto, kiinnostavat oheistapahtumat ja arvokas tuki valtionjohdostamme ovat hyviä lähtökohtia. Täyden katsomon teemme todeksi yhdessä. Sitä varten ensimmäisen loppuottelun lippujen myyntituotot jäävät ne myyneiden seurojen käyttöön lyhentämättöminä. Uusi asia tämäkin ja uusi mahdollisuus meille kaikille. Yhteispeli.

 

0 kommenttia Katso tai kommentoi »

Tervehdys Suomen Ringettevalmentajien yhdistykseltä

12.04.2021, Suomen Ringettevalmentajat ry

 

Kevään tärkeimpiä otteluita, SM-sarjan finaaleja, pelataan parhaillaan tämän jutun kirjoitushetkellä. Sekä Nokialla että Lapinlahdella eletään vahvasti ringettehurmosta niin pelaajien, toimihenkilöiden kuin fanien keskuudessa. Jännityksellä odotetaan, kumpi joukkue nostaa mestaruuspokaalia kauden 2020-2021 päätteeksi. 

Ringettevalmentajien yhdistyksessä puhaltaa uudet tuulet ja hallituksen kokoonpanossa on tapahtunut muutoksia. Vuosikokouksessa 28.1.2021 yhdistyksen hallitukseen on valittu seuraavat henkilöt:

Laura Kontto, puheenjohtaja

Lotta Hallanaro, varapuheenjohtaja

Jani Roivainen, jäsen

Tuomo Lukkari, jäsen

Heidi Petrell, jäsen

Sini Hämäläinen, varajäsen

Elisa Hyökyvaara, varajäsen

 

Toiminnan, toimintatapojen ja -kulttuurin kehittäminen ovat itselleni tärkeitä ja motivoivia asioita. Näistä lähtökohdista valmentajayhdistyksen toimintaa tullaan jatkossa tarkastelemaan ja viemään eteenpäin – miksi yhdistys on olemassa ja mitä tavoitellaan. Yhdistyksen hallitus kokoontuu seuraavan kerran toukokuussa, jossa tarkastellaan hallituksen rooleja, tehtäviä ja perehdytystä sekä hallinnon uudistusta kohti digitaalisia palveluja. Yhdistykselle tullaan luomaan myös arvot ja strategia, jotta tavoitteita ja kehittymistä voidaan seurata.

Yhtenä suurimpana ja tärkeimpänä asiana koen, että yhteistyötä sekä Suomen Valmentajien että Ringetteliiton kanssa tulee tiivistää ja kehittää entisestään. Meidän kolmen tahon tulee työskennellä yhdessä samaan suuntaan jäseniemme eteen ja heitä kuunnellen. Meidän on myös hyvä pohtia, miten saamme lisättyä valmentajien kouluttautumishalukkuutta. Usealle valmentajalle valmentaminen on harrastus, joka kumpuaa oman pelaajauran jälkeen tai omien lasten myötä. Esimerkiksi osalla äiti- tai isävalmentajista ei ole sen suurempia valmennuksellisia tavoitteita, joten miten sitoutamme ja motivoimme heitä kehittämään itseään, kun käytettävissä oleva aika on rajallista.

Henkilökohtaisesti näen asian niin, että yhdistyksen tärkein tehtävä on valmentajien osaamisen kehittäminen ja tukeminen, työn arvostaminen ja osittain ammattimaistuminen. Eikö olisi hienoa, että jonain päivänä, joku voisi sanoa, että minun ammattini on ”Ringettevalmentaja” ja siitä maksetaan palkkaa!

Ringettevalmentajien yhdistyksellä on tällä hetkellä 76 jäsentä. Jos olet kiinnostunut valmentajayhdistyksen toiminnasta, sinulla on ideoita ja ajatuksia sen kehittämiseksi, liity jäseneksi täyttämällä tämä lomake. Vinkkejä ja toiveita toiminnan eteenpäin viemiseksi voi lähettää sähköpostitse puheenjohtaja.sriv@gmail.com.

Seuraa myös valmentajayhdistyksen FB-sivuja sekä omia nettisivuja.

Hyvää kevään jatkoa kaikille ja pysytään terveinä! Toivottavasti kausi 2021-2022 pelataan normaalisti kaikkien sarjojen osalta.

 

Laura Kontto

Puheenjohtaja

Suomen Ringettevalmentajat ry

0 kommenttia Katso tai kommentoi »

Terveisiä Suonenjoelta

24.03.2021, Suonenjoen Kiekko-Karhut


 

 

Suonenjoen ja Lapinlahden D-juniorit pääsivät pelaamaan sarjapelin vielä maaliskuussa

 

Itä-Suomen D-sarjaan kuuluu neljä joukkuetta: SuKiKa Suonenjoelta, LL-89 Lapinlahdelta, Kapa-51 Kangasniemeltä ja Tikka Tikkakoskelta. Sarja on pieni, joten pelejä ei kauden aikana paljon tule. Toivoisimme, että tulevaisuudessa alueellemme saataisiin seuroja lisää. KaPa-51 pelaa myös Etelä-Suomen ja Tikka Länsi-Suomen sarjassa. Heillä on myös joukkueita kaikissa ikäluokissa, kun meillä Suonenjoella on vain D-juniorijoukkue. Joukkueemme toiminta oli vaakalaudalla, mutta onneksi saimme alueelta luvan peluuttaa normaalia enemmän yli-ikäisiä pelaajia. Tänä vuonna ringettekoulussa on ollut osallistujia viime kautta enemmän, joten toiveissa on, että ringetteharrastus jatkuu täällä myös tulevaisuudessa. Lapinlahdella on D-juniorijoukkueessa sama tilanne kuin meillä ja lisäksi heillä on toimintaa F-junioreissa ja ringettekoulussa.

Meidän joukkueessa sarjapelien vähäiseen määrään on reagoitu edellisinä kausina osallistumalla turnauksiin Kangasniemellä, Espoossa ja Tampereella. Viime keväänä olisi ollut lisäksi turnaus myös Lahdessa, mutta korona perui kevään turnaukset. Näin ollen pelit jäivät normaaliakin vähemmäksi.

Syksyllä koronan vaikutukset eivät näkyneet joukkueemme toiminnassa kuin pikkuviilauksina jäähallin säännöissä. Pääsimme pelaamaan edellisvuoden tapaan avausturnauksen Kangasniemellä ja Itä-Suomen aluesarja alkoi aikataulun mukaisesta. Pohjois-Savossa olemme olleet pääsääntöisesti koko ajan perustasolla koronaluokittelussa ja harjoitukset ovat pyörineet normaalisti. Kuitenkin syksyn edetessä koronatilanne meni huonompaan suuntaan. Marraskuun lopulla Suonenjoella oli jäähalli kiinni kaksi päivää varotoimenpiteenä, kun naapurikunnassa korona levisi kouluissa. Meidän joukkueellemme tuli tässä kohtaa kahden viikon tauko harjoittelussa, koska joukkueesta melkein puolet olivat altistuneet koronalle kyseisessä koulussa. Kuitenkaan yhdelläkään pelaajalla ei koronaa todettu.

Itä-Suomen sarjassa pelaa joukkueita kolmesta eri sairaanhoitopiiristä, joten tiukentuneiden koronarajoitusten vuoksi alue teki päätöksen perua sarjapelit tammikuun loppuun asti. Harjoittelumme kuitenkin jatkui, kun pelaajat pääsivät karanteenista. Pelaajista paistoi vuoden vaihteessa motivaation puute, kun oli epätietoisuutta pelien jatkumisesta. Myös valmentajalla meinasi motivaatio hiipua tämän vuoksi. Tammikuussa kaikilla motivaatio kasvoi, kun sovimme Lapinlahden kanssa harjoituspelistä kuun lopulle. Harjoituspelissä yllätys oli positiivinen, kun joukkue pelasi syksyä parempaa peliä, vaikka pelitauko oli venähtänyt pitkäksi.

Tästä alkaen olemme olleet onnellisessa asemassa muuhun ringette-Suomeen nähden. Itä-Suomen aluesarjaa voitiin pelata, vaikka muut junioreiden sarjat olivat rajoitusten takia keskeytetty. Juuri ennen maaliskuun puoliväliä Etelä-Savon alueella kiristettiin koronarajoituksia, eikä näin ollen Kangasniemi voinut osallistua sarjapeliin 14.3. Lapinlahdella. Onneksi kuitenkin pystyimme LL-89 kanssa pelaamaan pelin. Koska yleisö ei ole saanut viime peleissä olla hallissa, olemme kuvanneet otteluita YouTubeen ja Instagramiin.

Ensi kaudella joukkueemme ei voi enää pelata D-juniorisarjaa emmekä yksin saa C-juniorijoukkuetta kasaan. Olemmekin nyt alkaneet joukkueen johdossa suunnata katseita ensikauteen ja miettiä mahdollisia yhteistyökuvioita muiden alueen joukkueiden kanssa. Toivotaan, että syksyyn mennessä korona hellittää ja pääsemme harrastamaan hienoa lajiamme normaalisti kaikkialla Suomessa.

 

Jarmo Lappi

Suonenjoen Kiekko-Karhujen D-ringeten valmentaja

 

0 kommenttia Katso tai kommentoi »