Ringettemuistojen kynä

Suomen Ringetteliitto juhlii 40-vuotistaivaltaan, minkä kunniaksi jaamme tällä kaudella ringetteperheen ikimuistoisimpia ringettehetkiä!

Lue lisää Ikimuistoisin ringettehetki -kampanjasta ja siitä, miten voit osallistua arvontaan sekä vinkata meille haastateltavasta täältä!

 

Ikimuistoisin ringettehetki

04.12.2023, Pia Tarvonen / Ikimuistoisin ringettehetki -arvonta

KaPa-51 C-joukkue kaudella 2021-2022. Ratkaiseva ottelu KaPa-51 - EKS päättyi tasapeliin 6-6!

 

Toimin KaPa C-ringeten joukkueenjohtajana. Olimme osan pelaajien kanssa menty yhdessä pitkä matka ja osa tuli mukaan kauden alussa, kun toinen joukkue yhdistettiin samaan. Heti kauden alusta asti tavoite oli selkeä, ylemmän CSarjan mitali.

Valmennuksen kanssa meillä meni hienosti ajatukset yksiin ja yhteishenki koko joukkueella oli hyvä, tahtotila kova.

Kausi huipentui siihen, että viimeisessä kotipelissä EKS:ä vastaan taisteltiin sarjan hopeamitalista. Meille riittäisi tasapeli hopeaan. Ja tasapeli tuli, kotiyleisön edessä. Yleisöä hallissa oli yli 100 henkeä. Pienen kylän tytöt tekivät historiallisen saavutuksen, jota en unohda ikinä.

Pelin jälkeen joukkue kiitti minua valitsemalla minut pelin ”työnaiseksi”, palkinto, joka annettiin kauden aikana aina voiton kunniaksi jollekulle onnistujalle.

 

Pia Tarvonen

0 kommenttia Katso tai kommentoi »

#MEIDÄNJUTTU – teema, jonka tulisi näkyä ja tuntua läpi koko seuratoiminnan

29.11.2023, Kaisa Laatikainen / BLD Ringette

BLD Ringeten uudet pelipaidat ja D-joukkueen kapteenisto; Viena, Silja ja Aada.
Kuva: OmaDesign.

 

Seuramme toiminnan keskiössä ovat ringeten arvot; Ilopeli, Älypeli ja Yhteispeli. Näiden avulla on helppo ammentaa myös arvokkaita teemoja henkisen hyvinvoinnin ja valmennuksen saralle. Ihminenhän on kokonaisuus, ja siksi ei riitä, että me näemme vain pelaajan fyysiset taidot. Meidän tulee kohdata pelaajat myös pelinumeron takana, tietää mitä heidän päiväänsä kuuluu, miten koulu sujuu ja osoittaa aidosti olevamme kiinnostuneita heistä kokonaisuutena. Satutko sinä tietämään pelaajiesi toisen etunimen? 

Näihin arvoihin liittyen olemme tuoneet vahvemmin esille toiminnassamme sen peruspilarin, joka varmasti yhdistää meitä kaikkia; BLD on pelaajiensa seura. Ja seura on olemassa vain pelaajiaan varten ja jokainen pelaaja on yhtä arvokas.

Siksi onkin tärkeää, että meidän pelaajamme voivat nauttia harrastuksestaan ja voivat hyvin kaikilla osa-alueille, sarjatasoon tai ikään katsomatta. Onnistumisen mittari on yksinkertainen; pelaajat kokevat tulevansa kohdatuiksi, kuulluiksi ja huomioiduiksi tasavertaisesti, riippumatta siitä onko jonkun pelaajan vanhempi mukana joukkueen toiminnassa.

Mitä konkreettisia asioita olemme seurana tehneet viime aikoina teeman ympärillä?

 1. Seurapaita uudistus; Pelaajiltamme tuli visioita mitä 
  paidassa voisi olla, tämän lisäksi he pääsivät äänestämään 
  sekä vaikuttamaan pelipaidan ilmeeseen. Samalla pääsimme 
  toteuttamaan pelaajien toiveet omasta
  vakioidusta pelinumerosta ja oman paidan 
  tilasinkin yli kolmekymmentä pelaajaa!
 2. Nimi uudistus; Pelaajamme saivat mahdollisuuden 
  vaikuttaa nimen uuteen merkitykseen, äänestämällä 
  sekä ehdottamalla omaa ideaa. Äänestyksessä 
  voitti; Burns like a Dragon – ja monen pelaajan F-taipaleelta 
  tutut lohikäärmemaskotit saivat aivan uuden merkityksen.
 3. Koppiuudistus; Joukkueiden kapteenistot pääsivät neuvottelemaan seuran käytössä olevien koppien jaosta joukkueiden kesken. Ylpeästi voin todeta, palaverin ja sen ennakkovalmistautumisen onnistuneen upeasti. Palaverissa oli loistavaa keskustelua, oman joukkueen mielipiteen esittelyä sekä perustelua, yhteinen näkemys syntyi vaivattomasti.

Joukkuetoiminta opettaa paljon muutakin kuin lajitaitoja jäällä. Ringette on ihmissuhteiden luomista, erilaisuuden ymmärrystä, toisen tukemista, neuvottelua, kompromisseja, epäonnistumisten sietämistä, onnistumisten juhlintaa, kannustamista, kohtaamista ja paljon, paljon muuta. Kun me annamme pelaajillemme aidon mahdollisuuden yrittää ja kokeilla itsenäisesti sekä rohkaisemme avoimeen keskusteluun, annamme avaimet, joiden avulla he voivat itse avata ovet kohti unelmia. 

Varmistetaanhan, että me emme sulje pelaajalta ovia.
#Älärikourheilua #Kiusaamisvapaavyöhyke

Me katsomme jäähalleja ympärillämme lämpimin ajatuksin, ne ovat mahdollistaneet niin monen pienen ja suurenkin pelaajan onnistumisen hetket, yhteenkuuluvuuden tunteen ja ajatuksen siitä, että he kuuluvat johonkin. Heillä on paikka, jossa on tuki ja turva. D-joukkueen vastuuvalmentajamme sanoja lainatakseni; ”Sisaret tukevat aina toisiaan.”

Tämä on meidän kaikkien toiminnassa mukana olevien aikuisten vastuulla, että me olemme luomassa yhdessä tätä turvaverkkoa pelaajillemme. Seuramme teemana kuluvalla kaudella onkin #nuorenmieli, jonka avulla lujitamme näitä sisaruussuhteita vieläkin tiiviimmiksi. 

Itselleni rakkaimmat muistot ja tärkeimmät hetket Ringeten parissa ovatkin juuri ne hetket ja keskustelut, kun seuramme pelaaja on tullut avoimesti keskustelemaan kanssani vaikeistakin asioista, joita väistämättä tulee aina silloin tällöin. Se, että olen itse onnistunut luomaan avoimuuden ja luottamuksen ilmapiirin on itselleni tärkein saavutus koko ringettehistoriani saralla. 

 

Kaisa Laatikainen, puheenjohtaja, BLD Ringette ry

0 kommenttia Katso tai kommentoi »

Flyersin fanien ikimuistoinen ringettekausi 22-23

28.11.2023, Sonja Lindström, Anne Torvinen ja Timo Jalonen / Raision Nuorisokiekko

RNK Flyersin pienet ringettefanit kannattivat joukkuetta läpi kauden 2022-2023.

 

Kausi 2022–2023 alkoi odottavaisin tunnelmin. RNK Flyers oli saanut kasaan joukkueen, jonka riveissä oli useita kokeneita ja nimekkäitä ringeten pelaajia. Odotukset kauteen olivat kutkuttavat. 

Kauden ensimmäisestä ottelusta alkaen moni aktiivinen RNK:n ringettefani löysi tiensä hallille katsomaan otteluita. Lisäksi kaikki kynnelle kykenevät juniorijoukkueiden pelaajat olivat niin ikään mukana kannustamassa Flyersin matkaa kauden 2022–2023 läpi. Pienten ringettefanien taustalta löytyy aktiivisia vanhempia, jotka mahdollistavat pienten fanien kannattamisen.  

Myös WeHeartRingeten Suvi huomioi RNK:n fanit ja teki haastatteluja Instagramiin kotiotteluiden yhteydessä. Haastatteluissa fanit osasivat nimetä suosikkipelaajiaan monien pelaajien joukosta. Esiin nousivat niin Susanna Tapani, Petra Ojaranta, Maria Perkkolan, Enni Ojalan kuin Jasmin Kiiskenkin nimet.

Fanien kannatus oli pelistä toiseen vahvaa ja se toi toivottua tulosta; Flyers pelasi voitosta voittoon. 

Kauden edetessä Flyersin kannattaminen yhdisti seuran juniorijoukkueita ja he tekivät mm. askartelemalla erilaisia kannustuslakanoita harjoitustensa yhteydessä. Junnuilla oli koko kauden ajan myös mahdollisuus päästä ennen Flyersin kotipeliä alkujäälle luistelemaan yhdessä pelaajien kanssa.

Flyers järjesti junnuille fanitapaamisen jäähallin kahviossa, jossa juniorit pääsivät tapaamaan idoleitaan ja toki tapaamisessa jaettiin nimikirjoituksia ja otettiin yhteiskuviakin. Tämä lämminhenkinen tapaaminen lähensi Flyersin pelaajia ja junioreita. Moni juniori saikin tapaamisesta uutta intoa treenaamiseen ja harrastamiseen; tavoite oli selvä – SM-joukkueessa pelaaminen! 

1. Finaaliottelu Raisiossa

Seuran pienet fanit vanhempineen saapuivat hallille hyvissä ajoin valmistelemaan fanikatsomoa; lakanat, rummut ja torvet laitettiin valmiiksi esiin. Innokkaat fanit pääsivät ennen ottelua alkujäälle luistelemaan ja antamaan tsemppiläpyjä pelaajille. Finaaliottelu keräsi hallin katsomon täyteen kannattajia ja tunnelma on käsinkosketeltavan jännittynyt. 

Pelin aikana hallissa raikaavat kannustushuudot, rumpujen pauke ja torvien töräykset. Ottelun päättyessä Flyersin voittoon, fanikatsomo repeää hurraamaan.

2. Finaaliottelu Nokialla

RNK järjesti Flyersin faneille bussikyydityksen vieraspeliin Nokialle. Matkaan lähtikin innokkaita joukkueen fanittajia ja tunnelma oli jo bussissa korkealla. Linja-auto matkalla fanit tekivät yhdessä kannustusvideon Flyersin pelaajille ja video toimitettiin perille ennen pelin alkua. Flyersin fanit päättivät rummuttaa kovempaa kuin kotijoukkueen fanit ja rumpujen pauke olikin korvia huumaavaa. Kannustus kannattaa ja Flyers voittaa.

 3. Finaaliottelu Raisiossa

Fanit suuntaavat kolmanteen finaaliotteluun täpinöissään ja mukana on monenlaisia itse valmistettuja kannatusjulisteita. Seuran ringettejunnuille on hallin katsomosta rajattuna oma fanikatsomo. Halli täyttyi pikkuhiljaa katsojista ja tunnelma tiivistyi.  Odotettavissa oli tiukkaakin tiukempi ottelu ja sinikeltaisten fanien silmien edessä siintää toive Suomen mestaruudesta.

Ennätysyleisön edessä, ottelun alussa palkitaan Susanna Tapani 300 pelatusta SM-sarjan ottelusta, Petra Ojaranta 700 pelatusta SM-sarjan ottelusta ja Maria Perkkola 10 000 SM-sarjan pelissä tehdystä torjunnasta. Näistä ottelumääristä jokainen pieni fani pystyy vain haaveilemaan omaa ringetteuraa suunnitellessaan.

Ottelu päättyi Flyersin voittoon kotiyleisön edessä ja niin pelaajien kuin fanienkin kauden tavoitteena ollut Suomen mestaruus saavutettiin kotihallissa yleisön kannustaessa ja hurratessa. Peleissä kauden aikana nähdyt kikat, vahva tahto ja joukkueen saumattoman yhteistyön tulosten näkeminen tulee kantamaan hedelmää, kun juniorit kehittyvät ja edistyvät lajin parissa. 

Pelin jälkeen kauden aktiivisimmille faneille oli tärkeät tehtävät palkintomitalien jaossa. Fanit pääsivät myös onnittelemaan pelaajia, taisi jopa joku fani saada lempparipelaajan mailankin.

Kausi päättyi voittoon ja uusi kausi on taas käynnissä – ja mikä tärkeintä; Fanittaminen jatkuu. 

 

Sonja Lindström, Anne Torvinen ja Timo Jalonen, Raision Nuorisokiekko

0 kommenttia Katso tai kommentoi »

Ringettematkat ovat täynnä ikimuistoisia hetkiä

26.11.2023, Eeva Tanttu / KaPa-51

Kuvassa Eeva Tanttu ja hänen lapsensa. Eeva on pelaajataustalla varustettu kangasniemeläinen ringettevalmentaja, joka on ollut seuran ringettetoiminnan kantavia voimia noin kahdenkymmenen vuoden ajan. Hän on kolmen lapsen äiti, ja molemmat tyttäret Iida ja Aada pelaavat hänen valmentamissaan joukkueissa, Iida D-junioreissa ja Aada F-junioreissa.
Kuva: Eeva Tantun kotialbumi.

 

Kangasniemi on pieni paikkakunta Etelä-Savossa, jossa tahdotaan pelata ringetteä. Helppoa se ei aina ole ollut eikä ole edelleenkään, mutta niin sitä yhä edelleen vaan pienemmät ja nuoremmat joukkueet lähtevät pelaamaan Etelä-Suomen aluesarjaa, kun omalla alueellamme Itä-Suomessa ei ole tarjota riittävästi pelejä tai vastustajia. 

Olen aikoinaan pelannut Tikkakosken Tikassa ja tuolloin Tikka pelasi kahta eri aluesarjaa, muistaakseni Häme-Pohjanmaan ja Itä-Suomen aluesarjaa, ja asia jäi mieleeni kytemään. Kun sitten myöhemmin palasin Kangasniemelle valmennustehtäviin, ja olimme valmennettavieni kanssa jo useamman vuoden ajan tahkonnut muutaman joukkueen Itä-Suomen aluesarjaa, pelaaminen samoja vastustajia vastaan alkoi tuntua tylsältä. Tuolloin aloimme tosissamme pohtimaan mahdollisuutta lähteä pelaamaan jotain muutakin sarjaa kuin omaamme. Kaudelle 2014–2015 ensimmäinen joukkueemme siirtyi pelaamaan Häme-Pohjanmaan D-sarjaa. Seuraava joukkue seurasi perässä kaudelle 2015–2016. Kaudelle 2017–2018 haimme lupaa osallistua Etelä-Suomen aluesarjaan ihan käytännön syiden kannalta. Nyt on menossa jo viides joukkue, joka pelaa pelejä Itä-Suomessa ja sen lisäksi toista sarjaa, ja nykyään Etelä-Suomen aluesarjassa. Tätä päätöstä emme ole katuneet, ja liikkuminen pois omalta alueelta on ollut paras ratkaisu meidän seurallemme. Toiminta on pysynyt riittävän haastavana, kiinnostavana ja motivoivana, kun pelaajille voidaan tarjota kauden aikana paljon pelejä ja erilaisia vastuksia. Samalla kun olemme päässeet seuraamaan eri seurojen toimintaa, olemme pystyneet kehittämään myös omaa toimintaamme. Ja vuosien aikana meidän pienestä seurastamme on myös löytynyt huikean lahjakkaita pelaajia.

Etelä-Suomen aluesarjassa pelaamisessa on ollut paljon hyvää, mutta pitkät matkat ja isot kustannukset aiheuttavat välillä hieman haastetta. Joskus pelireissuille lähdöt ovat hyvin varhain aamulla, kun taas toisinaan palaillaan peleistä kotiin 8–10-vuotiaiden kanssa sunnuntaina ilta yhdentoista jälkeen. Tämä laittaa välillä aikuiset pohtimaan, onko tässä mitään järkeä. Perheet ja nuoret joutuvat miettimään kuinka koulu suoritetaan kunnialla, kun viikonloput vietetään usein bussissa, jossa ei välttämättä lukurauhaa ole. Toki lapset ja nuoret pelurit nauttivat myös pitkistä pelireissuista, ja bussissa on ilo irti joka ikinen kerta niin peleihin mennessä kuin tullessa. Ringettepolun edetessä kilpasarjavaiheeseen kuvioon mukaan tulevat myös yön yli -reissut. Nämä yhteiset pitkät reissut luovat mitä parhainta joukkuehenkeä, mutta toki niissä on myös haasteensa.

KaPan C- ja D-ikäisten tyttöjen mielestä parasta pelireissuissa on yhteinen aika joukkueen kanssa ja yhdessä pelaaminen. Bussimatkalla parasta on musiikin kuuntelu ja kavereiden kanssa oleminen.  Mahdollisuuksien mukaan useammat eri joukkueet kulkevat samalla bussilla, kun aikataulut osuvat kohdilleen. Näistä aikataulusuunnitteluista isot kiitokset sarjapäälliköille ja jojoille - niin omille kuin vieraille. Turvalliseen kulkemiseen ja kauden läpiviemiseen yleensä tarvitaan myös sponsoreita ja paljon muita arvokkaita taustatekijöitä.

Uskon, että bussimatkat ja muut reissut säilyvät ikuisesti myös jo uransa päättäneiden toimihenkilöiden muistoissa. Kaikki me olemme yhdessä tehneet upeaa työtä kangasniemeläisen ringeten eteen, vaikka se välillä paljon voimavaroja viekin. Jatkossakin on tärkeää lähteä rohkeasti muualle pelaamaan, jotta laji säilyy meillä Kangasniemellä. 

Tällä kirjoituksella haluaisin myös muistuttaa, että täältä on yhtä pitkä matka muille halleille kuin niiltä meille. Loikka toisille alueille antoi seurallemme näkyvyyttä ringetteyhteisössä, ja uskoisin, että ainakin vanhemmat joukkueet jo hyvin tietävät, missä Kangasniemi on, emmekä lopulta ole niin kaukana kuin ehkä luullaan. Kiitos silloiselle Häme-Pohjanmaalle ja Etelä-Suomelle, että avasitte ovenne meille. Näin olemme saaneet kokea ikimuistoisia hetkiä ringeten parissa, uusia ystäviä ja tuttuja unohtumatta. Omia juuriakaan ei toki unohdeta: Olemme kaikkien näiden vuosien ajan olleet koko ajan edelleen mukana myös oman alueemme toiminnassa ja osallistuneet pelitapahtumiin.

 

Eeva Tanttu, valmentaja, KaPa-51

0 kommenttia Katso tai kommentoi »

NoU Ringeten moninkertaisen SM-mitalistin Kati Koskelinin sydän sykkii edelleen ringetelle

23.11.2023, Heli Koivuluoto / NoU Ringette

Kati yhdessä NoU Ringette D-joukkueensa kanssa. Täysillä, mutta hymyssä suin treenataan!
Kuva: Heli Koivuluoto

 

Kati Koskelinin ringettetaival alkoi vuonna 1991 Iisalmesta, josta matka jatkui Lapinlahden naisten joukkueeseen jo 14-vuotiaana. Ringette on ollut iso osa elämää jo vuosikymmenien ajan ja yksi Katin mieleenpainuvimmista ringettemuistoista onkin neljällä eri vuosikymmenellä voitetut SM-mitalit (1999 SM-pronssi Lapinlahdella, 2003 SM-kulta Lapinlahdella, 2019 SM-kulta Nokialla ja 2021 SM-hopea Nokialla). Näiden lisäksi Katilla on 2 MM-kultaa (2000, 2013), 1 MM-hopea (2002), 1 Seurajoukkueiden MM-kulta (2011), 5 SM-kultaa (2009, 2012, 2013, 2014, 2016), 2 SM-hopeaa (2011, 2018), 1 SM-hopea jääkiekossa (2018) ja yhteensä 389 pelattua ottelua SM-sarjassa. Maalitaiturina tunnettu Kati tehtaili kaikkiaan 1358 tehopistettä (803 maalia, 555 syöttöä) pelaajauransa aikana. Saavutuksiaan Kati kommentoi näin: “On ollut hienoa saavuttaa kaikki nuo, mutta tärkeintä on ollut saada pelata samassa joukkueessa mahtavien ihmisten kanssa.”

NoU Ringeten onneksi Kati jatkoi ringeten parissa myös pelaamisen jälkeen ja nykyään Kati valmentaa NoU Ringeten D-junnuja. Junnuvalmennuksessa on nyt menossa seitsemäs kausi. Oma tytär meni F-junnuihin 2017/2018-kaudella ja siitä lähtien Kati on valmentanut joukkuetta. Nykyisessä joukkueessa on yhdeksän tyttöä, jotka ovat olleet mukana alusta lähtien. Tytöt kuvaavat Katia kivaksi ja mukavaksi valmentajaksi. Treeneissä harjoitteet tehdään kunnolla ja ne ovat monipuolisia. Jäällä tehdään paljon uusia juttuja, mikä lisää treeni-intoa ja tekee treeneistä vaihtelevia.

Mieleenpainuvimmaksi ringettemuistoksi valmentamisesta Kati nostaa tyttöjen kehittymisen ja uusien asioiden oivaltamisen. On hienoa nähdä tyttöjen kehittyvän ja oppivan uutta jokaisessa treenissä sekä nähdä joukkueen kasvavan joukkueeksi, jossa jokainen uskaltaa olla oma itsensä. “Itse valmentajana näenkin, että on tärkeintä opettaa lapsille ja nuorille liikunnalliset elämäntavat ja sosiaalisia taitoja”, Kati summaa valmennusta ja kannustaa muitakin lähtemään rohkeasti mukaan valmennukseen. Pelaajien kehittymisen seuraaminen aitiopaikalta on aikaa vievää mutta palkitsevaa, kun näkee omien oppien jalostuvan pelaajien tekemisessä ja onnistumisissa.

 

Heli Koivuluoto, Katin valmentajakaveri, NoU Ringette D

0 kommenttia Katso tai kommentoi »