VIERASKYNÄ: Blue Rings Blue BSM-joukkue

17.02.2014 00:00

Viikoittain ajalla 16.9.2013 - 31.3.2014 julkaistavassa Vieraskynä -aiheisessa kirjoituksessa kaikkien liiton alaisten sarjojen joukkueet kertovat omia kokemuksia ja näkemyksiä omasta sarjastaan, muista liiton alaisista sarjoista, ajankohtaisista ringette-asioista jne.

Tämän seitsemännentoista kirjoituksen on kirjoittanut Blue Rings Blue BSM-joukkueen joukkueenjohtaja Jari Lindström.


Kauden kääntyessä loppua kohden,

on aika katsoa sekä menneeseen että tulevaan. Seuramme on kasvanut ja tällä kaudella on seurassamme on pelannut naisten SM-sarjan ja N-harrasteen joukkue sekä kaksi B-nuorten joukkuetta. Toisen B-nuorten SM-sarjajoukkueen perustaminen oli erittäin tervetullut ratkaisu ja mahdollisti kasvattajaseurojemme(*) pelaajien sijoittumisen mielekkääseen harjoitus- ja peliympäristöön tuttujen pelaajien kanssa. Jatkuva vuoropuhelu Blue Ringsin ja kasvattajaseurojen valmentajien kesken ja yhteisharjoitukset kasvattajaseurojen nykyisten C-nuorten joukkueiden pelaajien kanssa mahdollistavat seuramme kehittymisen ja menestyksen myös tulevaisuudessa. Pienen lajin parissa työskentelevien seurojen tulee tehdä yhteistyötä, jotta voimme mahdollistaa pelaajan harrastuksen jatkumisen mahdollisimman pitkään ja uusien pelaajien kasvamisen lajin pariin.

Niin monesti lasten ja nuorten hyvän harrastuksen on pilannut vanhemmat omilla pikku kuppikunnillaan, käytäväpuheillaan ja arvovaltataisteluillaan ja näin jopa hajottaneet joukkueita. Kauden aikana olemme tavanneet kymmeniä ringeten parissa toimivia vapaaehtoisia ja hyvin useiden kanssa meillä on selkeä yhteisymmärrys miten meidän tulisi toimia: taistellaan kaukalossa tosissaan, mutta kaukalon ulkopuolella voimme keskustella joukueittemme kehittymisestä, seuratoiminnasta,  lajistamme ja sen kehittämisestä sekä vapaaehtoistyön määrästä ja tavoista seuroissamme. Pienet, rauhalliset kahvihetket vastustajan kanssa ennen peliä ovat olleet mainiota ajatustenvaihtoa ennen kiivasta kamppailua pisteistä. Tällaisia epävirallisia tapaamisia toisten joukkueiden kanssa arvostan hyvin paljon. Hyvin usein esillä on ollut esim. joukkueen vastaanotto kun tullaan vieraspeliin, ottelujärjestelyt, tuomaritoiminnan arviointi (eikä pelkästään arvostelu, mutta myös tuomarien vähäisyys) sekä B-nuorten sarjamuoto, josta myös Jaana Saraste VG-62’sta vieraskynässä kirjoitti.

Haluankin jatkaa pohdiskelua Jaanan erinomaisen avauksen pohjalta: tällä kaudella BSM karsintasarjassa on 13 joukkuetta eli yksinkertaisessa sarjassa tuli 12 ottelua per joukkue, BSM Ykkössarjan (sijat 9.-13.) kolminkertaisessa sarjassa 12 ottelua, BSM-sarjan (sijat 1.-8.) kaksinkertaisessa sarjassa 14 ottelua sekä BSM-lopputurnaukseen (sijat 1.-6.) pääseville joukkueilla 3-4 ottelua. Näin tällä kaudella joukkueet pelaavat 24-30 ottelua. Mikä on panos B-nuorten Ykkössarjaa pelaaville: saavat pelata tasonsa mukaisia jatkopelejä, joka toki sinällään on joukkueiden edun mukaista, sillä mitä tiukempia ja tasaväkisempiä pelejä pelataan sitä parempi. Mitä etua joukueille on pärjäämisestä parhaalla mahdollisella tavalla karsinta- tai BSM-sarjassa? Ei juurikaan mitään, kunhan on selvittänyt tiensä ensin kahdeksan ja sitten kuuden parhaan joukkoon. Sekö motivoi joukkueita yrittämään parhaansa läpi kauden? Tuskin. Tämä on myös näkynyt joukkueiden pelisuorituksissa ja joukkuekokoonpanoissa. Vastaan on luistellut jopa liki C-joukkue, kun pelissä ei ole ollut enää mitään panosta ja esim. naisten ykkösjoukkuen mukaan on lähtenyt B-joukkueen kärki. Tuollainen ei todellakaan motivoi vastustajaa.
Voitaisiinko pelata kaksinkertainen runkosarja ja sen jälkeen vaikkapa neljän parhaan kesken play-offs’it paras kolmesta-menetelmällä  ja mitalipelit samoin. Tällä menetelmällä kaikille joukkueille tulisi 24 tai 32 peliä eli sama määrä ellei enemmän kuin nykyjärjstelmällä. Tai entä jos play-offs’it olisivatkin kahdeksan joukkueen kesken pelattavat ja sen päälle välierät ja finaalit? Joku väittää, ettei aika riitä. Uskon, että voimme aloittaa sarjapelit viikkoa aikaisemmin ja lopettaa pari viikkoa myöhemmin. Myös viikkopelejä tulee järjestää aiempaa enemmän lähialueen joukkueiden kesken. Näin sarjan kaikissa peleissä olisi panosta myös runkosarjassa, kun sijoituksella on todellista merkitystä. Nykyjärjestelmän mukaisen yhden turnausviikonlopun lyhyiden 48 minuutin pelien ratkaisevuus on aivan liian suuri verrattuna kauden aikana tehtyyn raskaaseen pohjatyöhön. Toivoisin, että tämän vuoden BSM-turnaus pelattaisiin täysmittaisin pelein, jolloin joukkueet saavat pelata samoin kuten ovat pelanneet koko kauden. Lyhyet pelit eivät anna todellista kuvaa joukkueiden pelitaktiikoista, -kestävyydestä ja –kunnosta. 12 minuuttia peliajasta pois on paljon.

Toivoisin liiton avaavan seurojen kanssa laajan keskustelun BSM-sarjan tulevaisuudesta ja kehittää seurojen kanssa yhdessä sarjaa, jotta saadaan aikaan mahdollisimman hyviä ja harkittuja päätöksiä.

*Blue Rings’in kasvattajaseuroja ovat Tuusula Ringette, Kerava Shakers ja Nurmijärvi Seven Ringettes