U17 Aluejoukkueturnauksen muodonmuutos - Team Petra Ojaranta vei voiton

02.02.2014 19:49

Viikonlopun aikana koettiin uudenlainen aluejoukkueturnaus Vantaan TRIO Areenalla. Alueiden pelaajia on leiritetty kauden aikana ikäryhmissä -97 ja -98.

Turnaukseen valikoitui alueiden parhaimmistoa, jotka jaettiin neljään joukkueeseen asuinalueen ja ikäryhmän mukaan. Jokaiselle joukkueelle oli valittu omat aluevalmentajat viime kevään aikana, jotka olivat vastuussa myös aluejoukkueiden leirityksistä. Aluejoukkueet ovat osa liiton Tie Huipulle –ohjelmaa yhdessä maajoukkueiden kanssa.

Tänä vuonna aluejoukkueet oli nimetty maajoukkuepelaajien mukaan, jotka toimivat samalla joukkueiden kummeina. Ennen turnausta jokainen kummi oli lähettänyt joukkueelle kirjeen, jossa jokainen kertoi kokemuksistaan huippuringeten pelaajana. Joukkueiden kummeina toimivat Petra Ojaranta, Anne Pohjola, Salla Kyhälä ja Kirsi Pukkila.

Turnauksen runkosarja päättyi tasaväkisin pistein, joten loppuotteluparit selvisivät sarjan maalieron perusteella. Pronssipelissä vastakkain pelasivat Team Kirsi Pukkila ja Team Anne Pohjola. Ensimmäinen erä oli tasaista ja tauolle lähdettiin numeroissa 3-3. Toisessa erässä Team Anne Pohjola otti johtoaseman ja tauolle lähdettiin numeroissa 5-4. Kolmannessa ja neljännessä erässä Team Anne Pohjola lisäsi johtoa ja ottelu päättyi heidän voittoonsa numeroin 9-5. Emma Tiainen teki kolme maalia, syötti yhden ja Laura Kyllönen teki kaksi maalia Team Anne Pohjolalle. Janita Järvinen teki kaksi maalia Team Kirsi Pukkilalle.

Finaalipelissä olivat vastakkain Team Salla Kyhälä ja Team Petra Ojaranta. Ottelu oli tasainen ja toiseen erään lähdettiin Team Petra Ojarannan johtaessa 2-1. Toinen erä jatkui edelleen tiukkana  ja tasaisena ja tauolle lähdettiin tilanteessa 5-3. Kolmannessa ja neljännessä erässä Team Salla Kyhälä teki tasoitusmaalit ja voittaja selvisi vasta voittomaalikilpailun jälkeen. Voittomaalikilpailussa ratkaisija oli Veera Nikkola. Turnauksen voitti Team Petra Ojaranta ja kapteeni Ella Hellsten vastaanotti turnauksen kiertopalkinnon.

 

Kuva: Voittolaukaisumaali ratkaisijana Veera Nikkola (Kuvaaja Jouni Valkeeniemi, Pakkalan Mediatalo)

Kuva: Aluemestaruusturnauksen voittaja Team Petra Ojaranta (Kuvaaja: Jouni Valkeeniemi, Pakkalan Mediatalo)

 

Turnauksen MVP palkintoraadit muodostivat Nuorten Maajoukkueen päävalmentaja Jouni Levander ja Niko Tuominen.

Team Petra Ojaranta West-97: Lotta Ylitalo

West Salla Kyhälä East-97: Jonna Vähäkangas

Team Anne Pohjola East-98: Laura Kyllönen

Team Kirsi Pukkila West-98: Iida Salonen

 

Kuva: Lotta Ylitalo, Petra Ojaranta ja Jonna Vähäkangas (Kuvaaja: Jouni Valkeeniemi, Pakkalan Mediatalo)

 

Levander ja Tuominen kokivat uuden turnausjärjestelmän hyväksi ja kehuivat onnistunutta muutosta. Turnauksessa oli aistittavissa itä-länsi fiilistä, joka on ollut tavoitteena aiemminkin naisten Tähdistö-tapahtuman aikana.

Valmentajien mielestä tapahtuma mahdollistaa pelaajille laadukasta peliä ja pelikavereita, sillä joillekin pelaajille tämä saattaa olla ensimmäinen kerta kun he pääsevät pelaamaan ”kovatempoisempaa” peliä yhdessä taitavien pelaajien kanssa.  

Niko Tuominen lisää, että turnausjoukkueisiin on ollut mahdollista koota ikäryhmän parhaimmisto, mikä ei välttämättä ole mahdollista seurajoukkuetta muodostettaessa. Ottelut ovat olleet laadukkaita, eikä ennalta arvattavaa voittajaa ole ollut yhdessäkään ottelussa. Kiertävä aluevalmennus lisää näkemystä ja avarakatseisuutta ikäluokan pelaajien seulonnassa. Ikäryhmäjaottelu turnauksessa helpottaa seurantaa, ja selkeyttää pohtimaan seuraavia kutsuttavia, sekä antaa kuvaa jo tuloillaan olevasta seuraavasta ikäryhmästä, toteaa Jouni Levander. Valmentajat olivat tyytyväisiä joukkueiden tasoon, ja kokivat, että saivat nostettua tulevia maajoukkuepelaajia esiin. Toki pelaajat ovat kauden aikana seurannassa mm. BSM- ja CSM-turnauksissa.

Joukkueiden valmentajat olivat tyytyväisiä toimivasta ja kilpailukykyisestä turnauksesta, jonka puitteet antoivat heille mahdollisuuden keskittyä joukkueensa kanssa toimimiseen. Osalle valmentajista oman joukkueen pelaajat tekivät yllättäviä positiivisia vaikutuksia tiukassa pelitilanteessa. Pelaajat olivat tyytyväisiä turnaukseen, onnistuneeseen valmennusjakoon sekä monet olivat innoissaan myös hyvistä pelikavereista ja tasokkaista otteluista.

Yleisö virittäytyi kannustavaan tunnelmaan sekä oman suosikkijoukkueensa ja oman suosikkipelaajansa puolesta. Yleisölle jännitys pysyi loppuun asti, joka kertoi myös onnistuneista joukkuejaoista sekä kilpailullisuudesta.

Tapahtuma oli kaikin puolin onnistunut yhdessä Show Your Skills –taitokisojen kanssa, mutta seurajunioreita valmentajat Levander ja Tuominen kaipasivat enemmän paikanpäälle oppimaan lajitaitoja.