Vuoden palkittavat on valittu

23.04.2024 16:30Kuva: Timo Kupiainen

Suomen Ringetteliitto palkitsee vuosittain ansioituneita ringetteseuroja, -henkilöitä ja muita tahoja. Iloksemme saimme kaikkiin kategorioihin ehdotuksia omassa roolissaan ansioituneista henkilöistä ja tahoista.  Ehdotuksia vuoden palkittavista ovat voineet tehdä yksittäiset henkilöt, liiton jäsenseurat sekä liittohallitus.   

Vuoden ringetteseura – Turun Toverit  

Turun Toverit on uusi ringetteseura, vaikka sen taustalla on pitkät perinteet Turun Ringettenä. Perinteisen ringetteseuran yhdistyminen monilajiseuraan on harvinaista, ja yhdistymisen toimeenpanon toteuttaminen haastavassa kehitysvaiheessa on vaikeaa. Turun Toverien kohdalla ratkaisua ja sen toteutusta voidaan pitää erityisen onnistuneena. Yhteistyön tarjoamia mahdollisuuksia on päästy hyödyntämään nopeasti, vapaaehtoistoimijoita on saatu innostumaan positiivisesta tulevaisuudenkuvasta, ja seura on päässyt takaisin kasvu-uralle. 

Muutosurakan ohessa Turun Toverit on lähtenyt myös aktiivisesti tukemaan valtakunnallisia ringettetapahtumia, kuten Tie Huipulle -tapahtumaa, Kohti Unelmia -turnausta ja liiton 40-vuotisjuhlagaalaa. 

Vuoden ringettekoulu – VG-62

Monen muun ringetteseuran kaltaisesti myös VG-62 kärsi koronapandemian seurannaisvaikutuksista. Seura päätti kääntää kehityksen suuntaa ja lisäsi panostustaan ringettekouluun. Taustatueksi seura sai pienimuotoisen tuen opetus- ja kulttuuriministeriötä ja palkkasi Riikka Vainion yhden viikkopäivän työpanoksella tehostamaan ringettekoulun markkinointia ja toteutusta. 

Keinoina otettiin käyttöön perinteiset, mutta toimivat keinot. Aktiivinen yhteydenpito kouluihin, päiväkoteihin ja kerhoihin tuotti tulosta. Näiden kanssa järjestettiin arkipäivätapahtumia, ja niiden yhteydessä jaettiin tietoa ringettekoulusta. Tämän ohella apuvalmentajiksi aktivoitiin paitsi entisiä pelaajia, myös seuran omia junioreita. Laadukkaan toteutuksen seurauksena ringettekoulu kasvoi merkittävästi, ja sen osallistujista onnistuttiin jo ensimmäisellä yrityksellä kokoamaan seuraan kokonaan uusi F-joukkue. 

Vuoden juniorivalmentaja – Emma Willman (FoPS) 

Emma Willman on toiminut juniorivalmentajana joukkueelle, joka on muodostunut ringettekoulusta ja päätynyt viime vuonna C-nuorten Suomen mestariksi. Kantaessaan vastuuta valmennuksesta Willman on luonut omalla esimerkillään ja toiminnallaan sekä upean joukkuehengen että sitoutuneen harjoittelukulttuurin. Tämä on näkynyt joukkueen motivoitumisena ja innostuneisuutena sekä myös loistavana saavutuksena tiukassa SM-kamppailussa. Willman on hyvin pidetty paitsi joukkueessaan, myös sen taustayhteisöissä. 

Vuoden nuori ringettehenkilö – Viivi Lahtinen (Rauman Lukko) 

Viivi Lahtinen on erinomainen esimerkki kokonaisvaltaisesta sitoutumisesta ringetteen, seuraansa ja joukkueeseensa. Vaikka hän on vasta C-nuori ja pelaa omassa ikäluokassaan ja toimii joukkueensa varakapteenina, hän auttaa monella tavalla koko seuraansa. Lahtinen käy tuomaroimassa seuransa nuorempien joukkueiden otteluita ja on yleisössä kannustamassa seuran kotiotteluissa. Kun seura tarvitsee vapaaehtoisia tapahtumiinsa, Lahtinen on aina valmis lähtemään mukaan.   

Vuoden ringettehenkilö – Anne Ahoniemi (Kiekko-Espoo) 

Anne Ahoniemi kuuluu suomalaisen ringeten avainhenkilöihin. Paitsi että hänen antamansa työpanos on määrältään mittava, on Ahoniemi tunnettu myös siitä, että hänen tekemistensä laatu on kauttaaltaan hyvin korkeatasoista. Ahoniemen hoidettavaksi voi uskoa lähes minkä tahansa tehtävän suomalaisessa ringetessä ja luottaa siihen, että tämä tulee hoidettua paitsi nopeasti, myös parhaalla mahdollisella tavalla. Ahoniemen sitoutuneisuus on myös koko hänen perheensä ominaisuus.  

Ahoniemi on joukkue- ja seuratoiminnan ohella ollut pitkään mukana erotuomarina ja aluetyöryhmässä. Hänellä on paitsi mittava tietopääoma, myös vahva näkemys ringeten edistämisestä. Ahoniemi on ennakkoluulottomasti tarttunut eteen avautuviin mahdollisuuksiin ja pystynyt viemään hyviä ideoita menestyksekkääseen toteutukseen saakka. 

Vuoden maalivahtivalmentaja – Samu Mäkinen 

Samu Mäkisen valinta vuoden maalivahtivalmentajaksi on sikäli poikkeuksellista, että häntä oli esittämässä useampi eri seura. Tätä selittää hänen perusteellisuutensa valmentajana ja sen kautta myös toiminnan tuottamat hyvät tulokset. Joukkueen valmennuksen ohella Mäkinen tukee seuratoimintaa, jopa kahdessa lajissa, on mukana lukion aamuvalmennuksessa ja ringetteleireillä. 

Mäkinen suhtautuu valmennukseen ammattimaisella otteella. Hän suunnittelee valmennuksen huolella, räätälöi sen henkilökohtaisesti valmennettavalleen, seuraa tarkasti kehitystä ja kehityskohteita, analysoi yhdessä maalivahdin kanssa otteluvideoita ja asettaa aina seuraaville vaiheille realistiset tavoitteet. Positiivisella otteellaan Mäkinen innostaa paitsi valmennettaviaan, myös muita hänen kanssaan toimivia. 

Vuoden ringettemedia – Atlantis Media 

Atlantis Media on toiminut pitkäaikaisesti Suomen Ringetteliiton mediakumppanina. Voidaan sanoa, että ringeten kotimaisten pääsarjojen videotuotannon taso on noussut ensisijaisesti Atlantis Median antaman esimerkin ja sen harjoittaman jatkuvan kehityksen periaatteen seurauksena. Atlantis Media on tuonut koko ajan uusia kehityselementtejä tuotantoon ja siten nostanut ringeten päätapahtumat tasolle, jolla lajin parhaat ominaisuudet välittyvät myös ensimmäisiä kertoja ringetteä seuraavalle yleisölle. 

Action *Fun* Sport – Noel Niskanen ja Leevi Lehtovaara

Laadukkaimminkin mediatuotetut ringeten huippuottelut tarvitsevat tuekseen hyvän selostuksen. Selostuksella voidaan innostaa katsojia, mutta myös auttaa heitä ymmärtämään syvällisemmin pelitapahtumia ja niiden taustoja, joukkueiden ja urheilijoiden vahvuuksista puhumattakaan. Noel Niskanen ja Leevi Lehtovaara ovat nostaneet ”fanitasoisen” selostuksen ammattimaiselle tasolle. 

Tämä on edellyttänyt pidempiaikaista panostusta lajituntemukseen ja lajipiirteiden merkityksen arviointiin. Pelaajatuntemuksen on pitänyt yltää myös maajoukkuetason ulkopuolelle, jotta pelitilanteiden tulkinnat tekevät oikeutta kaikille hyville suorituksille. Vapaaehtoispohjalta Niskasen ja Lehtovaaran työpanos on ollut mittava ja sen merkitys uraauurtava. 

Onnittelut kaikille palkituille!