Carmen Pekkarinen saavutti upeat 100 ottelua aluetuomarina - kaudessa

15.03.2024 20:36

Kuva Pertta Laaksonen

100 tuomaroitua ottelua kaudessa! Saavutuksen takaa löytyy Etelä-Suomen aluetuomari Carmen Pekkarinen.

Suoritus edellytti klassisen kysymyksen esittämistä – mikä fiilis? - Todella tyytyväinen, vastasi Carmen Pekkarinen. Carmen on tuttu näky jäähalleilla, tuomaroinnin lisäksi hän toimii valmentajana Kiekko-Espoossa.

Mikä tuomaroinnissa innostaa ja saa jatkamaan?

Pelasin ringetteä nuorena Kanadassa. Lopetin pelaamisen, kun menin yliopistoon. Palasin takaisin ringeten pariin melko myöhään. Aloitin pelaamisen uudelleen 40-vuotiaana ja tiesin heti, että tätä ei kaukaa kestä. Minulla ei ollut niin paljon annettavaa pelaajana. Tilalle löytyi tuomarointi ja pääsen seuraamaan ringetteä käytännössä kaikissa ikäryhmissä.

Valmentajana en luistele enää paljon, mutta tuomarina taas saan luistella. Rakastan luistimilla olemista ja olen kiitollinen siitä, että saan laittaa luistimet jalkaan melkein joka päivä.

Tuomaroinnin parissa olen tavannut paljon uusia ihmisiä ja olen iloinen, kun joukkueet omasta ja muista seuroista pyytävät minua mukaan heidän peleihinsä. On myös mukava nähdä, että monet tytöt eri seuroista ovat löytäneet paikkansa. Olen tuntenut muutamia heistä siitä lähtien, kun he pelasivat G-joukkueessa.

Miten tuomarointi ja valmennus tukevat toisiaan?

Pelissä tuomarina saan varmasti toisenlaisen näkökulman kuin valmentajana penkillä. Tuomarit näkevät asioita, joita valmentajat ja katsojat eivät näe (ja päinvastoin). Tuomarit eivät ole täydellisiä, mutta teemme parhaamme. Sääntöjen tunteminen valmentajana on hyödyllistä varsinkin, jos pelissä tulee eteen haastava tilanne.

Mikä on ikimuistoisin hetki tuomarin roolissa?

Oi, niitä on useampia! Yksi haastavimmista peleistäni tuomarina oli Kanadan U16-ottelu Lions Cupissa Järvenpäässä 2022. Se peli oli vauhdikas! Pelissä tuli eteen koominen hetki, kun annoin omalle lapselle rangaistuksen. Hän unohti hetkeksi, että minä olin tuomari enkä äiti ja hän moitti minua englanniksi. Olen käynyt myös pari kertaa Ruotsissa tuomaroimassa ja ilolla olen huomannut, että siellä on tekemisen meininki. Myös se, kun vanhat joukkuekaverit muistivat minua 100. ottelun täyttymisestä, oli mukavaa.

Mitä haluaisit sanoa nuorille pelinohjaajille tai tuomareille?

Jos olet juuri aloittanut, älä pelkää kysyä. Valmentajilla ja katsojilla on erittäin korkeat odotukset, mutta tärkeintä on muistaa tehdä parhaansa. Erotuomarina oleminen, aivan kuten pelaajana oleminen, vaatii paljon harjoittelua. Tutustu myös muihin erotuomareihin ja valmentajiin, mielestäni se tekee kokemuksesta positiivisemman.

Onnea Carmen upeasta saavutuksesta!