Suomi on nuorten maailmanmestari!

05.11.2023 06:35

Suomi on ringeten U21 nuorten maailmanmestari toista kertaa peräkkäin.

Suomi voitti ringeten nuorten maailmanmestaruuden Suomen aikaa varhain sunnuntaiaamuna. Suomi palasi viime vuoden kotikisoissa kahdeksan vuoden tauon jälkeen nuorten maailmanmestariksi, ja päihitti tällä kertaa Kanadan sen kotikentällä ratkaisevassa finaalissa numeroin 8–4.

Tuntuu ihan uskomattoman hyvältä, ottelussa 3+2 tehot nakutellut ja Suomen joukkueen arvokkaimpana palkittu Meeri Lonka kommentoi pelin jälkeen.

Suomen ensimmäinen maali syntyi heti ottelun ensimmäisessä vaihdossa, kun puolustajat Lotta Kujala ja Emilia Hirvonen alustivat Lonkan tekemän avausosuman. Koko turnauksen parhaana pelaajana palkittu Emmi Juusela teki Suomen toisen maalin noin minuuttia myöhemmin Essi Sarmalan ja Lonkan esityöstä. Kanada kiri kuitenkin tilanteen vielä ensimmäisessä erässä tasoihin.
Toisessa erässä Juuselan ruuti oli jälleen kuivaa, kun hän vei Suomen 4–2 johtoon kahdella täysosumallaan, joihin molempiin merkittiin syöttäjäksi ottelussa viisi maaliin johtanutta syöttöä antanut Sarmala ja jälkimmäiseen lisäksi Lonka.

Tehtiin niitä asioita nyt oikeasti, mitä oltiin sovittu, Kujala kertasi ottelua.

Suomen valmennus teki kesken ottelun peluutukseen muutoksia, jotta hyvänä alkanut tahti säilyisi.

Haettiin varmuutta renkaalliseen peliin, ja koitettiin vähentää jäähyjä, joita tuli pelissä helposti, Sundell avasi muutoksia.

Kanadan kiri oli alkaa kahden naisen ylivoimalla tehdystä maalista, mutta Suomi vastasi samanlaisessa tilanteessa tekemällä maalin ja piti pelin hallussaan. Julia Kangaskoski pääsi livahtamaan läpiajoon Teresa Tapanin loistavasta syötöstä, ja Kangaskoski naulasi tilanteen neljännen erän alussa 6–3:een. Suomen seitsemäs maali syntyi jälleen Lonkan mailan kärjestä. Kanada sai enää yhden maalin suomalaispuolustajan epäonnisesta törkkäyksestä, ja Kangaskoski viimeisteli lukemat 8–4 täräyttämällä renkaan vielä kertaalleen kanadalaisten verkkoon.

Päävalmentaja Nina Sundell nosti Suomen ykköskentän onnistumisten lisäksi vahvan puolustuksen ja maalivahtipelin suureen arvoon. Suomen Hillevi Holmströmille kertyi 35 torjuntaa, ja kanadalaiskollegalle 36 torjuntaa.

Ykköskenttä toimi hienosti. Lisäksi pakko nostaa tuo Snaipperi (Kangaskoski), joka teki pari ihan uskomatonta maalia. Myös Tuuli Laakkonen pelasi puolustuksessa erinomaisesti iästään huolimatta, Sundell kehuu.

Joukkueen kuopuksen Laakkosen lisäksi puolustuksen onnistujiin kuului isoja minuutteja pelannut Kujala, joka palkittiin ratkaisufinaalin parhaana suomalaisena.

Sitä voimaa jaksamiseen saa niin paljon muiden kannustuksesta. Ja ihan kanadalaistenkin huudosta, siitä saa fiilistä, Kujala hehkutti.

– Maailmanmestaruuden voittaminen juuri tällä porukalla on aivan huikeaa. Ollaan hitsauduttu täällä niin hyvin yhteen, sanoinkuvailematonta, Kujala jatkoi.

Ei hävitty Petun (Petra Ojaranta) kanssa kertaakaan Kanadalle meidän yhteisellä aikakaudella, nuorten päävalmentajan roolista jättäytyvä Sundell huomautti viimeiseksi.