Suomen nuoret kirivät hurjassa finaalitrillerissä tasapelin

04.11.2023 06:03

Suomen ykköskenttä vastasi kaikista maaleista. (kuva: Joe Laforge)

Suomi joutui sietämään tappioasemassa pelaamista useaan otteeseen. Kokeneiden pelaajien kylmäpäisyys toi kuitenkin tarvittavat maalit Suomelle, ja ratkaisevaan ringeten nuorten MM-finaaliin lähdetään 6–6-tasapeli taskussa.

Pelin alku mentiin äärimmäisen tasaisissa asetelmissa. Ajassa 6.24 Suomen joukkueen kapteeni Essi Sarmala räjäytti Suomen vaihtoaition huutoon maalillaan, johon merkattiin syöttäjäksi ykköskentän toinen laitahyökkääjä Emmi Juusela sekä keskushyökkääjä Meeri Lonka. Suomi otti heti maalin perään jäähyn, jonka se sai tapettua. Juuri täysilukuisiksi tultua joukkue joutui uudestaan alivoimalle, minkä Kanada käytti hyödyksi tasoittamalla pelin lukemiin 1–1. Suomi jatkoi jäähyilyä, ja toinen erä oli Kanadan hallintaa. Pitkälle erätauolle mentiin Suomen ollessa häviöllä jo 1–4.

Suomi sisuuntui erätauolla

Kanadan riemuitessa johtoasemaa Suomi sisuuntui erätauolla, ja kolmanteen erään jäälle luisteli itsevarmuutta uhkuva joukkue. Kolmatta erää oli pelattu vajaat 4 minuuttia, kun Sarmala löysi hyökkäyspään aloituksesta Lonkan maalin kulmalta, ja Lonka täräytti toisen maalin Suomelle.

Erän puolivälissä Suomelle tarjoiltiin ensimmäistä kertaa kahden naisen ylivoimaa, jota Suomi ei kuitenkaan onnistunut hyödyntämään. Toinen ylivoima sen sijaan tuotti tulosta, kun tuli Juuselan vuoro tehdä kavennusmaali Sarmalan ja Lonkan esityöstä.

Neljäs erä jatkui ykköskentän vyöryllä, kun Lonka iski illan toisen osumansa jälleen Sarmalan syötöstä. Heti seuraavaan vaihtoon Kanada sai onnekkaan pomppumaalin, ja tilanne oli Kanadan hyväksi 5–4. Kanada teki kuudennen maalin minuuttia myöhemmin, mutta Sarmala ja Juusela osuivat kumpikin vielä kertaalleen, ja lauantain ratkaisevaan finaaliin lähdetään tasapeli taskussa.

- Ei oltu alusta asti hereillä, mutta loppua kohti parani paljon. Ei annettu Kanadalle saumaa voittaa, ottelun parhaana suomalaispelaajana palkittu Juusela kommentoi pelin jälkeen.

Juusela kertoi kokemuksen puuttuneen peliin positiivisella tavalla. Koko ykköskentällinen oli viime vuonna voittamassa maailmanmestaruutta Suomelle.

- Se fiilis, jolla pelattiin kaksi viimeistä erää toi tarvittavat onnistumiset. Oli mahtavaa pelata meidän kentällä, ja ehkä sillä kokemuksella vedettiin loppuun asti, Juusela totesi.

Juuselan hyökkäysketju vastasi kaikista Suomen maaleista. Sarmala keräsi tehot 2+6, Lonka 2+2 , ja Juusela 2+1. Suomen maalia vartioinutta Hillevi Holmströmiä kohti lauottiin 37 kertaa, ja Kanadan maalia kohti 29 kertaa.

Päävalmentaja Nina Sundell oli mietteliäänä ottelun jälkeen. Kumpikaan ei hyötynyt ensimmäisestä finaalista tuloksellisesti, mutta jännityksen sietokykyä sillä kartutettiin.

- Ollaan Petun (valmentaja Petra Ojaranta) kanssa tosi ylpeitä siitä, että pystyttiin kaksi kertaa nousemaan tappioasemasta. Oli varmasti jännittävin paikka monelle pelaajalle, mihin ovat koskaan joutuneet, Sundell sanoi.

- Kokeneemmat pelaajat pystyivät kantamaan joukkuetta jännittävillä hetkillä. Mutta huomenna paras voittakoon, sitä vartenhan me ollaan tänne tultu, Sundell jatkoi.

MM-kulta ratkeaa Suomen ja Kanadan välillä kahden finaaliottelun perusteella sen joukkueen hyväksi, kumpi on kerännyt finaaliotteluista enemmän pisteitä. Ratkaiseva toinen MM-finaali pelataan sunnuntaina 5.11. aamuyöstä Suomen aikaa.