Ringetteliitto perusti työryhmän selvittämään transurheilijoiden huomioimista ringetessä  

21.06.2023 07:00

Ringette kuuluu niihin todella harvinaisiin palloilulajeihin, jotka ovat alkujaan kehitetty tytöille ja naisille. Nykyisin lajia voivat harrastaa myös pojat ja miehet. (kuva: Lennart Petrell)

Suomen Ringetteliitto vastaanotti syksyllä 2022 Blue Rings ry:n esityksen transurheilijoiden sisällyttämisestä ringetteen. Ajankohtainen aihe on puhututtanut laajasti urheiluyhteisössä. Tyttöjen ja naisten urheilun tasa-arvon edistäminen on lajimme kantava teema, jota Ringetteliitto on pitänyt esillä alusta lähtien.

- Ringette on aikanaan kehitetty tasa-arvon näkökulmasta ja lajimme on toiminut palkittuna edelläkävijänä Suomessakin. Tasa-arvon käsite on sittemmin laajentunut yhdenvertaisuuteen ja ringette onkin jo laajennettu pojille ja miehille. On luontevaa, että jatkamme edelläkävijänä myös tämän uuden aloitteen kautta, toteaa Ringetteliiton puheenjohtaja Markku Koli.

Ringetteliiton hallitus päätti perustaa työryhmän 7.6.2023 pidetyssä hallituksen kokouksessa selvittämään, miten transurheilijoita voidaan ottaa paremmin huomioon lajin parissa käytännön tasolla. Työryhmän puheenjohtajaksi valittiin Ringetteliiton varapuheenjohtaja Sanja Hovilainen.

- Olemme hallituksessa jo jonkin aikaa seuranneet yhteiskunnallista keskustelua transurheilijoiden asemasta urheilussa ja keskustelleet aiheesta ringeten näkökulmasta. Blue Ringsin aloite tuli siis juuri sopivaan hetkeen. Olen iloinen, että hallitus päätti yksimielisesti tämän työryhmän perustamisesta, ja toivon mahdollisimman monen haluavan antaa panoksensa tämän tärkeän asian edistämiseen, kertoo työryhmän puheenjohtaja Sanja Hovilainen

Yhdenvertaisuustyöryhmä hakee jäseniä

Ringetteliitto hakee työryhmään jäseniä vapaamuotoisella hakemuksella 30.8.2023 mennessä. Työryhmään valitaan puheenjohtajan lisäksi 2-6 henkilöä. Hakijoilta toivotaan aihepiirin tuntemusta. Työryhmä tulee kuulemaan asiantuntijoita työskentelynsä tueksi. Työryhmään voi ilmoittautua mukaan myös kuultavana asiantuntijana, jolloin rooli valmistelutyössä on kevyempi. Hakeminen ei edellytä aikaisempaa kokemusta ringetestä.

Työryhmä määrittelee itse kokousaikataulunsa ja työskentelytapansa. Ringetteliiton yleinen työryhmäohje löytyy verkkosivuilta. Työryhmä kokoontuu pääsääntöisesti etäyhteydellä, mutta tarvittaessa voidaan pitää myös läsnäolokokouksia.

Työryhmän tehtävänä tutustua aiheeseen liittyvään materiaaliin, kuulla asiantuntijoita ja tehdä Ringetteliiton hallitukselle esitys siitä, miten transurheilijoita voidaan huomioida paremmin käytännön tasolla lajin parissa ja mitä käytännön toimenpiteitä esityksen toteuttamiseen vaaditaan. Työryhmän työskentely päättyy 30.4.2024, jota voidaan pidentää työryhmän esityksestä, jos tarpeellista.   

Hakemukset työryhmän jäseneksi tai asiantuntijaksi pyydetään toimittamaan 30.8.2023 mennessä Ringetteliiton toiminnanjohtajalle Herttaliisa Tuureelle sähköpostitse osoitteeseen herttaliisa.tuure@ringette.fi.


Lisätietoja: 

Sanja Hovilainen, työryhmän puheenjohtaja, teammental.fi@gmail.com