Suomi on ringeten maailmanmestari - kaatoi Kanadan jälleen

06.11.2022 19:13

Suomi juhlii kahdeksatta perättäistä maailmanmestaruuttaan. Kuva: Timo Kupiainen

Suomi voitti kahdeksatta kertaa peräkkäin ringeten maailmanmestaruuden Metro Areenalla pelatuissa kotikisoissa. Mestaruudesta taisteltiin perjantaina 4.11. ja sunnuntaina 6.11. pelatuissa finaaliotteluissa, jotka päättyivät kumpikin Suomen voittoon selkein lukemin. Suomen vahvuus näissä kisoissa oli ehdottomasti maalinteossa, kun kanadalaisten viimeistely takkuili koko viikon ajan. Maailmanmestaruus on suomalaisille yhteensä kymmenes.

Suomi avasi pelin räväkästi, kun ykköskentän tehokolmikko pääsi heti ensimmäisessä vaihdossa irti. Susanna Tapani, Anne Pohjola ja Roosa Salonen pelasivat ensimmäiseen vaihtoon pitkän hyökkäyspään pyörityksen, joka kulminoitui Pohjolan tarkkaan yläkulmavetoon. Kanada pisti tästä suivaantuneena lisää pökköä pesään ja teki valtavasti töitä kentällä. Kanada loi muutamiakin vaarallisia maalipaikkoja, muttei onnistunut viimeistelyssä.

Suomi sai erän loppupuolella lisätehoa maalintekoon. Ensin Salonen iski kulmalta suoraan syötöstä luvut kahteen nollaan, minkä jälkeen Maija Väyrynen sijoitti Kanadan maalivahdin vaihdoksen jälkeen renkaan suoraan B-pisteen aloituksesta alakulmaan. Erän viimeisillä sekunneilla päästiin todistamaan Tapanin yksilötaitoja, kun hän harhautteli tiensä puolustuskolmion keskelle, minkä jälkeen hän harhautti vielä Kanadan maalia vartioivan Laurie St-Pierren kahville.

Toinen erä eteni tasaisena vääntönä joukkueiden välillä ja Kanada pääsi jälleen useisiinkin maalintekopaikkoihin, muttei onnistunut vieläkään viimeistelyssä. Myös Suomi näytti joukkuepelaamisen mallia, mutta erän ensimmäinen maali nähtiin vasta erän puolessa välissä, kun Salonen iski jo toistamiseen renkaan kulmalta häkkiin. Kuudennen maalin Kanadan maalin perukoille iski jälleen Tapani siirretyn rangaistuksen aikana. Myös Kanada onnistui erän lopussa mallinteossa, kun Jenny Snowdon iski renkaan Maria Perkkolan selän taakse siskonsa Britney Snowdonin syötöstä.

Suomi palasi pitkältä erätauolta vahvasti, kun Väyrynen iski renkaan maaliin, kun erää oli kulunut vain vähän yli minuutti. Hetkeä myöhemmin Kanada kavensi Gillian Dregerin osumalla seitsemään kahteen. Kolmas erä jäi muuten maalittomaksi, vaikka tekopaikkoja oli puolin ja toisin. Neljäs erä sai sen sijaan taas lennokkaan alun, kun Tapani pujotteli Kanadan puolustuksen sisään ja hänen laukauksensa pomppi hieman epäonnekkaasti Jasmine Leblancin patjoista maaliin. Hetkeä myöhemmin Anne Pohjola iski vuorostaan renkaan suoraan B-pisteen aloituksesta maaliin.

Kanada sortui ottelun loppupuolella jäähyihin ja Suomi pääsi hyökkäämään vierasjoukkuetta vastaan kahden naisen ylivoimalla. Suomalaiset hyödynsivät ylivoiman ja Tapani iski renkaan suoraan Pohjolan syötöstä Leblancin selän taakse. Suomen yhdestoista maali oli jälleen huikea yksilötaidon näytös, kun Katariina Kurikko kikkaili tiensä Kanadan puolustuskolmion keskelle ja iski renkaan ylänurkkaan. Kanadan joukkue sortui ottelun lopussa rikkeisiin ja Suomi rankaisi. Jenny Snowdon upotti renkaan vielä kertaalleen Suomen maaliin, mutta punamustien kolmas maali oli laiha lohtu ottelussa, joka päättyi lukemiin 13–3 suomalaisten hyväksi.

- Tätä hetkeä varten me ollaan tehty töitä kolme vuotta. Kisaviikko on ollut aivan mahtava! Meillä on aivan upea joukkue ja mahtava joukkuehenki. Kyllä tässä saa tosi kiitollinen olla, että on päässyt osaksi tätä joukkuetta ja jakamaan kisaviikon just heidän kanssaan, joukkueen varakapteeni Katariina Kurikko hehkutti ottelun jälkeen. Projekti on ollut pitkä ja kisoja on odotettu kolme vuotta, kun korona siirsi niitä vuodella normaalista kahden vuoden välisestä rytmistä.

- Kyllä tätä muistoa tullaan vaalimaan pitkään. Täällä on aivan mieletön yleisö ollut tänään ja meillä on ollut aivan mieletön joukkue täällä. Kyllä nyt sanattomaksi vetää, Kurikko sanoi onnellisena.

- Rakastan kilpailua ja ringeten pelaamista tällä tasolla. Suomalaiset selvästi antavat meille kovia haasteita, Kanadan kapteeni Erika Kiviaho kertoi ottelun jälkeen. Hän korostaa, että rakastaa joukkuettaan ja viikko Suomessa on ollut ihana, kun on päässyt viettämään aikaa ystävien kanssa.

Ottelun parhaina pelaajina palkittiin Kanadan Gillian Dreger ja Suomen maalia vartioinut Maria Perkkola. Kummastakin joukkueesta palkittiin turnauksen parhaat pelaajat. Kanadan joukkueesta palkittiin ykköskentässä tehoja viimeistellyt Jenny Snowdon ja Suomen joukkueesta palkittiin turnauksen toisiksi paras pistenainen, eli Anne Pohjola. Koko turnauksen arvokkaimpana pelaajana palkittiin koko turnauksen paras pistenainen tehoilla 8+8, eli Susanna Tapani.

PÄIVÄN MUUT OTTELUT

USA President’s Poolin voittoon

USA ja Ruotsi kohtasivat kolmatta kertaa President’s Poolin finaaliottelussa, johon Ruotsi eteni suoraan alkuotteluista neljällä voitolla. USA pelasi eilen Tsekkiä vastaan toisesta finaalipaikasta. Ruotsi kaatoi USA:n kahdesti alkulohkossa, mutta pohjoisamerikkalaiset olivat tänään parempia.

Ottelu alkoi kutkuttavan tasaisena, vaikkakin USA lähti peliin ripeillä jaloilla. Vierasjoukkue USA sortui ensimmäisessä erässä jäähyihin ja Ruotsi pääsi hiillostamaan viidellä kolmea vastaan. USA pelasi kuitenkin erityisen vahvaa ylivoimaa, eikä ruotsalaiset päässeet maalintekoon. Nyah Bodnarchuck avasi ottelun pistetilin ensimmäisessä erässä, kun hän pääsi keskialueen syöttösopan seurauksena irtoamaan Ruotsin puolustuslinjan alapuolelle ja maalintekoon.

Ottelun toinen erä jatkui erittäin tasaisena, kun molemmat joukkueet pyörittivät peliä ja pyrkivät maalin tekoon. Maaleja toisessa erässä ei syntynyt edes 5–3 ylivoimalla, kun molempien joukkueiden puolustukset toimivat erinomaisesti yhteen. Pitkälle erätauolle lähdettiin USA:n tiukassa 0–1 johdossa.

USA palasi kolmanteen erään kovalla vauhdilla ja siirtyi vain parin minuutin jälkeen kahden maalin johtoasemaan. Myös Ruotsi onnistui maalinteossa alle puoli minuuttia myöhemmin Anna Norrbomin vetäessä renkaan maaliin suoraan Sarah Esmailin poikittaissyötöstä. USA pääsi iskemään kolmannen erän aikana vielä kolme maalia, venyttäen johtoaan yhteen neljään. Liekeissä hyökkäyksessä oli Campbell Schnurr, joka iski hattutempun viisitoistaminuuttiseen.

- Tänään me yritimme ja yritimme, mutta emme oikein päässeet siihen, mihin olisimme halunneet hyökkäyspäässä. Aloitimme kovaa, mutta jäimme hieman jälkeen, Ruotsin konkari ja ainoan maalin tekijä Anna Norrbom sanoi ottelun jälkeen. Ottelun lopputuloksesta huolimatta hän on ylpeä nuoresta joukkueestaan.

- Tunteeni ovat hulluja, olen niin innoissani ja onnellinen, että teimme tämän joukkueena! Tämä oli kovaa työtä, mutta onnistuimme ja pysyimme yhdessä joukkueena! USA:n kapteeni Shaelyn Corasiniti iloitsi mitali kaulassaan ottelun jälkeen.

USA:n ottelun parhaaksi pelaajaksi nimettiin avausmaalin iskenyt Bodnarcuck ja Ruotsin joukkueen parhaaksi valittiin Kajsa Frankenberg.