Suomi voitti nuorten maailmanmestaruuden

05.11.2022 00:00

Nuorten toisessa finaalissa oli tarjolla kovat panokset. Kanadalla oli mahdollisuus neljänteen perättäiseen nuorten maailmanmestaruuteen. Tämä olisi kuitenkin vaatinut voiton varsinaisella peliajalla, sekä jatkoerässä. Suomi hallitsi peliä alusta loppuun ja voitti mestaruuden numeroin 12-0.

Ottelua ei ehtinyt kulua edes minuuttia, kun Suomen Minka Tiihonen pääsi maalintekoon Emmi Juuselan syötöstä. Kanada sortui jäähyyn ja Suomi pääsi tästä rankaisemaaan, kun Jenna Hakkarainen laukoi yläkulmaan. Suomen kolmannen maalin pääsi tekemään Tiihonen, jonka laukaus kimposi yläriman kautta maaliin. Suomi pääsi maalaamaan erässä vielä kahdesti, ensin Kia Kosusen toimesta ja toisesta vastasi Minka Levander. Erä päättyi Suomen johdossa 5-0.

Toinen erä alkoi Suomen ylivoimamaalilla. Tiihonen syötti maalin kulmalla olleelle Juuselalle, joka pääsi laukomaan tyhjiin. Suomi pääsi jälleen rankaisemaan Kanadaa jäähyilystä. Kovan syöttöpelin päätteeksi Meeri Longan tarkka laukaus päätyi Kanadan maalin yläkulmaan. Vajaa minuutti ennen erän päätöstä Mette Nurminen pääsi maalaamaan. Pitkälle erätauolle siirryttiin Suomen johtaessa 8-0.

Muutaman minuutin kolmannen erän pelaamisen jälkeen, Suomen Levander pääsi maalintekoon ylivoimalla. Erän puolivälin jälkeen Levander viimeisteli hattutemppunsa. Vain muutama minuutti tästä ja Hakkarainen pääsi maalintekoon laukomalla ringetteviivalta. Kolmas erä päättyi Suomen johtaessa 11-0

Kanada taisteli tosissaan neljännessä erässä. Joukkue paransi läpi ottelun ja pääsi pyörittämään peliä Suomen päässä ja katkomaan Suomen nousuyrityksiä. Kanada ei kuitenkaan saanut maalipaikkoja. 20 sekuntia ennen pelin päätöstä Suomi pääsi maalintekoon kun Levander maalasi vielä viimeisensä. Ottelu päättyi Suomen voittoon 12-0. Suomen Siiri Uusitalo pelasi molemmissa finaaliotteluissa uskomattoman pelin, sillä hän ei päästänyt yhtään maalia.

En tiedä, jonkinlaisen hurmoksen me tuossa alussa saimme. Kaikki taistelivat alusta asti ja vaikka tilanne oli mikä oli, niin jaksoimme painaa alusta loppuun asti. Olen hirveän ylpeä just siitä, että kaikki jaksoivat tehdä töitä, pohtii häkeltynyt Suomen kapteeni Enni Ojala.

No siis kun me lähdimme kisoihin, niin nuoret eivät olleet voittaneet pitkään aikaan. Olihan se siinä mielessä yllätys, että miten dominoivia me olimme. Harkkapelit olivat tosi tiukkoja, mutta me sytyimme näihin peleihin, kertoo Suomen päävalmentaja Nina Sundell.

Ottelun parhaina pelaajina palkittiin Suomen numero 20 Minka Tiihonen ja Kanadan numero 14 Vail Ketsa.
Nuorten MM-turnauksen joukkueiden parhaina pelaajina palkittiin Suomen 20 Minka Tiihonen ja Kanadan 14 Vail Ketsa.
Nuorten MM-tunauksen parhaana pelaajana palkittiin Suomen numero 20 Minka Tiihonen.

USA President´s Poolin finaaliin, Tsekille pronssia

Lauantain ensimmäisessä ottelussa USA ja Tsekki taistelivat paikasta huomenna pelattavaan President’s Pool finaaliin. Tsekki sortui jäähyilyyn ja kärsivällinen USA ratkaisi pelin itselleen ensimmäisen kahden erän aikana.

Molemmat joukkueet aloittivat pelin varovaisesti, sillä taisteltiinhan paikasta President’s Poolin finaaliin. Pudotuspelin maalinteon aloitti USA. Campbell Schnurrin tarkka laukaus etuylänurkkaan upposi ja USA siirtyi pelissä 1-0 johtoon. Maalin jälkeen nähtiin erittäin ikävä yhteentörmäys USAn pelaajien välillä, onneksi Tiffany Muylle kuitenkin pääsi omin avuin ylös ja vakavammalta loukkaantumiselta säästyttiin. Ensimmäisestä maalista lähtien USA aloitti rakentelemaan peliä rauhassa ja siirretyn rangaistuksen aikana, Schnurrin jäänuoliainen löysi tiensä perille jälleen maalin perukoille ja USA otti 2-0 johdolla ottelun ohjat käsiinsä. USA esitti joukkueena aktiivista luistelua ja käytti jään leveyttä sekä pituutta hyödykseen. Tsekin yrityksistä huolimatta, he eivät päässeet omaan iloiseen peliin kiinni. Tsekin jäähyn aikana USA rakensi kaikessa rauhassa. ylivoimakuviotaan kasaan. Kärsivällisyys palkittiin, kun Nyah Bodnarchuk sivalsi USAn jo 3-0 johtoon. Erikoistilanteet ratkaisivat ensimmäisen erän USA:lle, kun ajassa 12:27 Shaelyn Corasiniti siiri USAn jo turvalliseen 4-0 asemaan.

Toisessa erässä Tsekki oli edelleen askeleen USA:ta perässä. USA ei kuitenkaan lähtenyt yltiöpäiseen hyökkäämiseen vaan keskittyi rauhassa rakentamaan tilanteita koko viisikon voimin. USA:n keskittyminen herpaantui omalla puolustusalueella ja Tsekki käytti tilanteen hyödyksi. Michelle Bettauer pääsi yksin maalille ja pienten harhautuksien jälkeen sijoitti renkaan varmasti maaliin avaten Tsekin maalitilin. USA keräsi pelinsä takaisin kasaan ja minuutti Tsekin kavennuksen jälkeen, nopean vastahyökkäyksen päätteeksi Jaclyn Lovelett teki hallitusti USA:lle viidennen maalin. Eikä kauaa tästäkään, kun USA:n kuudes maali näki päivänvalon Haley Wickensin toimesta. Erän lopussa nähtiin vielä USA:n kuuden maali ylivoimalla Tiffany Muyllen toimesta. Tsekki kavensi pelin toisen erän lopussa Thea Cazzantin maalilla. Pitkälle erätauolle lähdettiin USA:n johdossa 7-2.

Tauolta jäälle luisteli sisukkaampi Tsekin joukkue. USA puolestaan otti ensimmäisen jäähynsä kampituksesta ja Tsekki pääsi kokeilemaan oman ylivoimansa tehokkuutta. USA otti myös toisen jäähyn, joten Tsekillä oli paikka kaventaa peli kahden pelaajan ylivoimalla. USA pystyi pitämään Tsekin kauempana ja ylivoiman laukaukset tulivatkin suhteellisen kaukaa. Ylivoima kariutui kuitenkin Tsekin kahteen samanaikaiseen jäähyyn ja USA pääsi nyt puolestaan pelaamaan kahden pelaajan ylivoimalla. USA:n ylivoima oli tänään hyvä ja Bodnarchuk tilaisuuden hyväksi siirtäen USA:n jo 8-2 johtoon. Pian edellisen maalin jälkeen USA:n Wickens heilutti jälleen Tsekin verkkoa. USA jatkoi tehokasta luisteluaan ja pääsi useasti maalitilanteisiin. Erän loppupuolella Corasiniti ja Ellie O’Sullivan onnistuivat molemmat maalinteossa.

Viimeinen erä alkoi USA:n 11-2 johdossa. Tsekki vaihtoi maalivahtia, ja tolppien väliin luisteli KateřinaProkešová. Bodnarchuk yllätti heti erän alussa Prokešován ylivoimalla. Tsekki vastasi tähän nopeasti tekemällä ottelun toisen maalinsa ja kaventaen tianteen 12-3.  Pelin voittajasta ei tässä vaiheessa ollut epäselvyyksiä, kun erän puolessa välissä Diana Coolidge ja Corasiniti tekivät maalit peräkkäisissä hyökkäyksissä. Neljännessä erässä molempien joukkueiden puolustukset repeilivät, kun Karoliná Kosinova teki Tsekille neljännen maalin ja Coolidge USA:lle 15. maalin. Runsasmaalinen peli päättyi lopulta USA:lle 15 – 4. Näin ollen USA jatkaa huomiseen President’s Pool finaaliin Ruotsia vastaan.

President’s Pool pudotuspelisysteemin mukaisesti, Tsekki sijoittui kolmanneksi ja heille jaetaan turnauksen prossimitalit President’s Poolin finaalin jälkeen. Tsekki tuli turnauksen aikana tunnetuksi iloisesta pelitavastaan ja joukkuehengestään. Ringetteyleisö varmasti tulee muistamaan heidän maalilaulunsa sekä pelin jälkeiset liu’ut kiittäen yleisöä ja kannattajiaan.

– Pelasimme ja liikutimme rengasta hyvin. Tsekki oli kova vastus. Huomenna meidän pitää pelata omaa peliämme ja olla vahvoja koko pelin ajan, kommentoi USA:n Brianna Stanford voitokkaan pelin jälkeen.

– Taistelime tänään viimeiseen minuuttiin asti ja keskityimme omaan peliimme. Nämä MM-kisat ovat olleet yksi parhaimmista kokemuksistani. En voinut koskaan kuvitella pelaavani ringetteä MM-kilpailuissa, iloitsee Tsekin Thea Cazzanti.

Ottelun parhaina pelaajina palkittiin USA:lta numero 12 Campbell Schnurr ja Tsekiltä numero 13 Thea Cazzanti.

Kuva: Timo Kupiainen