Suomi kaatoi Kanadan ensimmäisessä MM-finaalissa

04.11.2022 20:59

Kuva: Timo Kupiainen

Suomi kohtasi Kanadan Sam Jacks Poolin ensimmäisessä finaaliottelussa Metro Areenalla. Ottelu eteni ilahduttavan tasaväkisenä, mutta Suomen tehokas ykköskenttä näytti maalintekotaitonsa, kun taas Kanadan hyökkäys takkuili. Ottelun alun juhlallisuuksissa kunnioitettiin hiljaisella hetkellä elokuussa edesmennyttä Antti Simolaa, joka toimi vuosien ajan ringeten pioreenina Suomessa.

Ottelu alkoi viikon aiemmista otteluista poiketen tasaisempana ja molemmat joukkueet hallitsivat rengasta. Suomi näytti vahvuutensa maalinteossa, kun Kanadalla taas oli vaikeuksia rakentaa vaarallisia tilanteita. Suomen Marianna Kuiko viimeisteli Suomen avausmaalin nopeasta vastahyökkäyksesta ja oli lähellä tehdä toisenkin maalin, mutta se hylättiin maalivahdin aluerikkeen seurauksena.

Kanada pelasi tänäänkin kovaa ja sortui myös rangaistuksiin. Suomi rankaisi ensimmäisessä erässä peräti kahdesti viidellä kolmea vastaan, kun kanadalaiset kuluttivat jäähypenkkiä. Kumpikin maali syntyi samankaltaisesta tilanteesta, kun Anne Pohjola tarjoili kulmalle Susanna Tapanille, joka iski renkaan suoraan syötöstä maaliin. Ensimmäinen erä päättyi Suomen neljän maalin johtoasemassa.

Peli tasoittui toisessa erässä huomattavasti, vaikkakin heti erän alkuun nähtiin Pohjolan supertarkka kuti, kun hän laukoi renkaan suoraan hyökkäyspään aloituksesta maaliin. Kanada löysi ensimmäisessä erässä hukassa olleen palon peliin ja hallitsi rengasta aiempaa varmemmin. Kanadalaiset pääsivät rankaisemaan Suomea viidellä kolmea vastaan, kun Britney Snowdon esitteli yksilötaitojaan ja saatteli renkaan päättäväisesti Maria Perkkolan selän taakse.

Pitkältä erätauolta palattiin Suomen komennuksessa, mutta seuraava maali syntyi Kanadan pitkästä pyörityksestä. Kanadan maalinnälkä oli silminnähtävissä, kun Gillian Dreger ja Britney ja Jenny Snowdon pyörittivät rengasta hyökkäyspäässä. Tällä kertaa maalin tekijäksi kirjattiin Jenny Snowdon. Suomi kuittasi hetkeä myöhemmin 2–6 johtoon, kun Roosa Salonen pääsi uittamaan renkaan lähes nollakulmasta maaliin. Kolmas erä jatkui tasaisena, mutta Suomen ykköskenttä oli maalinteossa jälleen pidättelemätön, kun Tapani viimeisteli hattutempun Pohjolan syötöstä.

Kanada antoi viimeiseen erään tiukan vastuksen ja hallitsi rengasta kentällä. Hyökkäyspäässä nopean ja fyysisen joukkueen tekeminen ei kuitenkaan parantunut aiemmista eristä. Siinä missä Kanada pystyi pitämään oman pään puhtaana lähes koko pelin ajan, he eivät pystyneet luomaan maalipaikkoja. Suomi iski viimeisessä erässä vielä kertaalleen, kun Pohjola pääsi karkaamaan yksin läpi ja jälki oli sen mukaista, kun häneltä voidaan odottaakin.

- Mielestäni pelasimme aika hyvin. Teimme ensimmäisen neljänneksen jälkeen joitain muutoksia ja pelasimme kovempaa. Meillä oli hyvä flow loppupelin ajan ja meidän pitää vaan pitää päät ylhäällä ja jatkaa samaa tekemistä toisessa finaalissa. Uskomme itseemme ja odotamme innolla sunnuntaita, kanadalainen Melissa Misutka pohti ottelun jälkeen.

- Oli mahtavaa pelata tommoisen pauhaavan yleisön edessä, niin on kyllä ihan huippu fiilis nyt. Kanada oli muuttanut vähän hyökkäystä, joten pitää katsoa vähän videoita ja ottaa sieltä ne terävimmät paikat vielä pois, Suomen joukkueen ensikertalainen Hanna Ovaska kiteytti tunnelmia ottelusta.

Ottelun parhaina pelaajina palkittiin Suomen joukkueesta tehot 2+4 taiteillut Anne Pohjola ja Kanadalta yhden maalin tehnyt varakapteeni Jenny Snowdon.

MUUT PÄIVÄN OTTELUT

USA:n ja Ruotsin toinen kohtaaminen tarjosi jännitystä alusta loppuun

USA:lla oli mahdollisuus päästä tasapisteisiin Ruotsin kanssa ja sitä myöten suoraan President’s Poolin finaaliin. USA:n vastus ei riittänyt vaan Ruotsi otti tasaisesta ottelusta arvokkaan voiton.

Ottelun avausmaalia ei kauaa tarvinnut odottaa, kun Ruotsin maalitykki Sarah Esmail pääsi maalintekoon Anna Norrbomin syötöstä. USA pääsi tilanteen kuitenkin tasoittamaan, kun Hilary Davidson sai kikkailtua itsensä Ruotsin puolustuskolmion keskelle ja laukaisemaan Kaisa Juntusen selän taakse. Erä oli tasaista vääntämistä puolin ja toisin ja neljä minuuttia ennen ensimmäisen erän päätöstä USA:n Campbell Schnurr pääsi viemään joukkueensa johtoon.

Ruotsi pääsi kuitenkin tasoittamaan heti toisen erän alkupuoliskolla, kun Esmail laukoi maalin edestä ja rengas pomppasi Ashley Steelen torjunnasta maaliin. Ruotsin kolmannen maalin pääsi tekemään Norrbom loistavalla laukauksellaan. Kajsa Frankenberg syötti Norbommille siniviivan takaa, joka luisteli USAn puolustuskolmion läpi ja pääsi maalintekoon. Ruotsin johtoa ei kauaa kestänyt, kun USA pääsi maalintekoon Schnurrin toimesta. Pitkälle erätauolle mentiin tiukassa tasatilanteessa 3-3.

Kolmas erä pysyi vähämaalisena. Viiden minuutin pelaamisen jälkeen Ruotsin Norrbom pääsi laukomaan suoraan aloituksesta keltapaidat johtoon. Vain muutaman minuutin kuluttua Ruotsi kasvatti jälleen johtoaan Jessika Runolf Lindqvistin laukauksella. Ottelun hallinta vaihtui tasaisesti, mutta maaleja ei kumpikaan päässyt tekemään. Neljänteen erään siirryttiin Ruotsin johtaessa ottelua 3-5.

Neljännestä erästä ei joukkueilta yritystä puuttunut. Laukauksia tuli puolin ja toisin, mutta maalivahdit saivat pidettyä maalinsa puhtaina. Ruotsi sortui jäähyihin viimeisessä erässä, mutta kovasta yrittämisestä huolimatta ei USA:n vedot päätyneet Juntusen selän taakse. Vain 20 sekuntia ennen erän päätöstä USA pääsi kaventamaan tilanteen. Davidsonin loistava laukaus upposi Juntusen liukuessa torjunnassa ohi. Ottelu päättyi Ruotsin voittoon 4-5. Tällä voitolla Ruotsi pääsee suoraan mittelemään President’s Poolin voitosta USA:n joutuessa karsimaan vielä Tsekin kanssa.

Mielestäni annoimme kaikkemme ja yritimme parhaamme. Me todella järkytimme Ruotsia ja he olivat kovia ja pelasivat upean pelin, pohtii USA:n Jaclyn Lovelett peliä.

Mielestäni oli hauskaa pelata. Se oli todella tiukka, se on aina hauskaa vaikka se jännittää, kertoo Ruotsin Amanda Olofsson pelistä

Ottelun parhaina palkittiin USA:lta numero 7 Cadence Pirtle ja Ruotsilta numero 35 Kaisa Juntunen.

Liput MM-otteluihin myy Ticketmaster. Katso kaikki MM-ottelut maksutta Ringette LIVEstä. Sam Jacks 2. finaaliottelun näet Yle TV2:lta, tai Yle Areenasta. Junior Poolin toisen ottelun näet Yle Areenasta suomeksi selostettuna.