Suomi kiinni nuorten maailmanmestaruudessa

03.11.2022 21:02

Parhaan pelaajan palkinnon saanut Levander kuljettaa rengasta. Kuva: Timo Kupiainen

Nuorten maajoukkueet kohtasivat tänään toisensa ensimmäisessä finaalipelissä. Ottelu oli alusta loppuun vahvasti Suomen hallussa ja Kanadalle ei mahdollisuuksia jäänyt. Suomi on tällä pelillä kiinni MM-kullassa, muutamien kisojen tauon jälkeen.

Ensimmäinen erä oli vahvasti Suomen hallussa. Suomi pääsi avaaman ottelun maalitilit muutaman minuutin pelaamisen jälkeen, kun Minka Tiihosen syöttö päätyi Kia Kosusen toimesta Kanadan Holland Kozanin selän taakse. Suomen alivoimapeli näytti vahvuutensa erän puolivälillä, kun Jenna Hakkarainen pääsi maalintekoon vajaalla kentällisellä. Suomen kolmas maali syntyi niin ikään Hakkaraisen tiukasta laukaisusta, joka karkasi Kozanin alta maalin perukoille. Suomen neljäs maali syntyi Kanadan siirretyn rangaistuksen aikana. Vahvan syöttöpelin päätteeksi Hakkarainen pääsi maalaamaan ja viimeistelemään hattutemppunsa. Suomi pääsi vielä erän viimeisellä minuutilla korottamaan maalisaldoaan. Emmi Juuselan laukaus löysi tiensä Kanadan maaliin Tiihosen syötöstä. Ensimmäinen erä päättyi Suomen johdossa 0–5.

Toinen erä jatkui Suomen hallinnassa. Kovasta yrittämisestään huolimatta Kanada ei saanut vetojaan vahvasti maalilla pelanneen Siiri Uusitalon selän taakse. Suomen Tiihonen syötti siniviivan takaa Juuselalle, joka pääsi yksin läpi maalintekoon. Erän loppuun nähtiin vielä Iina Kupiaisen salamannopea veto, jolla päästiin erätauolle lukemissa 0–7.

Pitkä erätauko teki Kanadalle hyvää ja joukkue saikin pelistä hieman hallintaa. Tämä ei kuitenkaan kauaa kestänyt, sillä pian Suomi oli taas niskan päällä. Kanada sortui jäähyilyyn ja Suomi pääsi viidellä kolmea vastaan ylivoimalle. Kanadan alivoima pelasi vahvasti ja kesti Suomen pyörityksen. Suomen kahdeksas maali syntyi jälleen Hakkaraisen mailasta Kanadan siirretyn rangaistuksen aikana. Erä päättyi Suomen johdossa numeroin 0–8.

Neljäs erä jatkui edellisten lailla Suomen tiukassa komennossa. Loistava ja aktiivinen syöttöpeli ei Kanadalle armoa antanut. Yhdeksäs maali syntyi Hakkaraisen, Tiihosen ja Kosusen yhteispelin tuloksena. Kymmenenteen maaliin pääsi Suomen laukomaan puolustajan paikalta Vilma Tuominiemi tiukalla sivalluksellaan. Ottelu päättyi Suomen voittoon 0–10. Suomi on tällä voitollaan kiinni MM-kullassa.

Ottelun parhaina pelaajina palkittiin Kanadalta numero 51 Megane Fortin ja Suomelta numero 12 Minka Levander.

- Peli oli hyvä, mielestäni voimme pelata paremmin ja lauantaina me pelaamme ja näytämme miten Kanada pelaa, kertoo Kanadan Fortin mietteitään pelistä.

- Meni tosi hyvin. Ollaan parannettu omaa pelaamista tosi paljon noista harkkapeleistä ja huomaa, että hitsaudutaan koko ajan enemmän ja enemmän yhteen joukkueen kanssa, kertoo Suomen Hakkarainen joukkueen laulaessa taustalla koko kansan tuntemaa “Ihanaa Leijonat ihanaa”-kappaletta.

Maailmanmestaruuskisat jatkuvat huomenna perjantaina, kun Suomen maajoukkue kohtaa Kanadan ensimmäisessä finaaliottelussa. Ottelu alkaa Metro Areenalla klo 18:10.

MUUT PÄIVÄN OTTELUT

Tsekki lähellä ensimmäistä voittoaan – Ruotsi käänsi ottelun suunnan viimeisessä erässä

Tsekin ja Ruotsin toinen kohtaaminen näytti Tsekin uskomattoman kehityksen kisojen aikana. Ottelun ensimmäinen puolisko oli täysin Tsekin hallinnassa Ruotsin kovasta yrityksestä huolimatta. Ruotsi sai ottelusta kiinni pitkän erätauon jälkeen ja antoi Tsekille kovaa painetta ottelun loppuun saakka.

Ottelun avausmaali nähtiin Tsekin Šarlota Tomascon toimesta. Karolina Kosinová syötti ringetteviivalla olleelle Tomascolle, joka pääsi luistelemaan Ruotsin puolustuskolmion läpi ja laukomaan renkaan tarkalla laukauksellaan maaliin. Tsekki pääsi maalintekoon toiseenkin otteeseen ja ensimmäiselle erätauolle päästiin Tsekin 2–0 johdossa.

Tsekki jatkoi toisessa erässä vahvaa pelaamistaan. Pitkästä alivoimasta huolimatta, he eivät päästäneet Ruotsia maalintekoon vaan maalasivat itse alivoimalla, kun Kosinován laukaus pääsi lipeämään Kaisa Juntusen patjojen alta. Ruotsi pääsi tämän jälkeen kaventamaan tilannetta, kun Nilla Wernersson laukoi tarkasti renkaan Hůlkován ohi. Ruotsin kavennuksesta huolimatta toinen erä oli pitkälti Tsekin komennossa ja pitkälle erätauolle siirryttiin Tsekin 5–1 johdossa.

Ruotsi sai pelistä paremmin kiinni kolmannessa erässä ja pääsikin maalintekoon erän puolenvälin jälkeen. Ruotsi pelasi ylivoimaa, kun Anna Norrbomin laukaus kimposi Hůlkován torjunnasta maaliin. Tsekki joutui erän lopussa alivoimalle kolmella viittä vastaan, mutta joukkue kesti Ruotsin kovan pyörityksen. Vain neljä sekuntia ennen erän päätöstä Ruotsin Jennifer Peterback pääsi kaventamaan tilanteen. Viimeiseen erään siirryttiin jännittävässä 5–3 tilanteessa.

Neljäs erä alkoi tasaisesti ja pyöritystä oli molemmissa päissä ja Ruotsi sai jälleen puhtia maalintekoon. Tsekin hallinnassa ollut peli alkoi viimeisessä erässä kääntymään Ruotsin hyväksi, kun he pääsivät toistuvasti kaventamaan ottelua, kunnes sinikeltaiset tulivat lopulta tasoihin. Ottelun ratkaisua odotettiin aivan viimeisille hetkille asti, kunnes kymmenen sekuntia ennen ottelun päätöstä Sarah Esmail pääsi tekemään Ruotsin seitsemännen ja täten voittomaalin.

Ottelun parhaina pelaajina palkittiin Tsekiltä numero 81 Karolina Kosinová ja Ruotsilta numero 3 Sarah Esmail.

- Peli oli kova, Tsekit pelasivat kovaa. Mielestäni teimme hyvän nousut toisella puoliskolla, kertoo Esmail mietteitä ottelusta.

- Pelasimme kovan pelin, se oli meidän parhaamme ja seuraavalla kerralla pelaamme viisaammin, kertoo Tsekin Hůlková.

Liput MM-otteluihin myy Ticketmaster. Katso kaikki MM-ottelut maksutta Ringette LIVEstä. Sam Jacks finaaliottelut näet Yle TV2:lta, tai Yle Areenasta. Myös Junior Poolin ratkaisuottelu näytetään Yle Areenassa.