Suomi voitokas tänäänkin - myös U18 näytti kyntensä

02.11.2022 21:04

Kuva: Timo Kupiainen

Kanada järjesti ottelun alussa Suomen joukkueelle sydämen tykytyksiä nopealla maalillaan, mutta Suomi ratkaisi pelin itselleen toisessa erässä. Vaikka ottelun lopputulos oli suuri, maalivahdit olivat tänään isossa roolissa häikäisevillä torjunnoillaan.

Kanada otti pelin alkuun kuskin paikan, kun 28 sekunnin kohdalla Britney Snowdon kiepautti läheltä maalin suomen verkkoon. Vaihtopenkkiä myöten oli huomattavissa eri joukkue kuin eilisessä ensimmäisessä joukkueiden välisessä kohtaamisessa eilen Turussa. Ottelu alkoi todella fyysisenä, vaikka jäähyjä jaettiin vähemmän kuin eilen. Suomen toinen ylivoima lopulta tuotti tulosta, kun Anne Pohjola nosti vasemmalta kulmalta renkaan maalin kattoon ja tasoitti pelin. Avausmaali vapautti Suomen pelaamista ja Riikka Sjögren laukoi pisteiden välistä kovaa Suomelle 1-2 johdon. Suomi jatkoi maalien innoittama kovaa karvausta hyökkäysalueella. Erän lopussa nähtiin kaksi upeaa maali, kun ensin Pohjola syötti aloituksesta Susanna Tapanille, joka sivalsi renkaan suoraan syötöstä maalin perukoilla. Tästä hetki, niin jälleen nähtiin aloituksen jälkitilanteesta maali, kun Maija Väyrysen laukauksen torjunnasta, Sjögren sijoitti reboundin varmasti sisään. Vauhdikas ja nopeatempoinen ensimmäinen erä kirjattiin Suomelle 1-4.

Kanada aloitti toisen erän alivoimalla, mutta Suomi katkaisi hyökkäyksen ja käynnisti nopean vastaiskun Kanadan päätyyn. Roosa Salonen vapautti Tapanin läpiajoon, joka sijoitti renkaan alakulmaan. Tästä sisuuntuneena Kanada vastasi jo seuraavassa hyökkäyksessä, kun Jenny Snowdon kavensi tilanteeksi 2-5. Tuomarilinjan ollessa tänään sallivampi kuin eilisessä kohtaamisessa, jatkoivat molemmat joukkueet fyysistä pelaamista. Tämä suosi Kanadaa ja he ottivatkin pelin osittain haltuunsa. Kuten aikaisemminkin tässä pelissä, alivoimalla pelannut Suomi jälleen kerran rankaisi Kanadaa tutulla kuviolla, kun Väyrynen siirsi aloituksesta rinkulan aloituspisteiden väliin Katariina Kurikolle, joka laukaisi rinkulan tarkasti yläkulmaan siirtäen Suomen jo 2-6 johtoon. Suomen liikkuvat hyökkäyskolmikot saivat paljon avoimia paikkoja ja ainoastaan maalivahdin Laurie St-Pierren upeat torjunnat pitivät Kanadan pelissä mukana. Pitkälle erätauolle lähdettiin Suomen johdossa 2-6.

Kolmanteen erään Suomi vaihtoi maaliin Maria Perkkolan tilalle Hanna Minkkisen, joka erän alussa esittikin vahvoja otteita ja pysäytti Kanadan rynnistyksen. Kanada kova painostus kuitenkin katkesi Ann Sauven jäähyyn, mutta Kanadan tiukka ja aktiivinen puolustus ei antanut Suomelle mahdollisuutta lisätä johtoaan. Jos Minkkinen vartioi huipputorjunnoillaan omaa maaliaan erinomaisesti, niin tapahtui myös toisessa päässä jäätä, kun Kanadan maalivahti St-Pierre esitti ilmiömäistä maalivahtityöskentelyä. Pohjola onnistui tasavajaalla kahdesti ohittamaan Kanadan maalivahdin, mutta molemmilla kerroilla tolpat ottivat hänestä pidemmän korren. Erän lopussa Kanada pääsi hakemaan kavennusta kahden pelaajan ylivoimalla, mutta erässä ei maaleja nähty.

Viimeinen erä alkoi jälleen rajulla Kanadan painostuksella. Vajaan minuutin pelin jälkeen Tapani teki kahden pelaajan alivoimalla läpiajosta Suomelle ottelun seitsemännen maalin. Painostus Suomen päädyssä vain lisääntyi, ja Kanada haki kolmatta maaliaan vimmatusti. Suomi otti erän puolessa välissä aikalisän ja se antoikin hieman hyökkäysenergiaa, joka onnistuneesti päättyi Väyrysen hienoon sivallukseen maalin perukoille Kurikon upeasta poikittaissyötöstä. Hetkeä myöhemmin Pohjola huudatti Tapiolan halliin tulleita faneja jo yhdeksännen kerran. Pohjola olikin tänään hyvällä pelipäällä, ja ajassa 55:08 hän pääsi livahtamaan puolustukselta laukoen hattutempun arvoisesti Suomelle lukemiksi jo 2-10. Erän loppu pelattiin Suomen ylivoimalla, Kanadan Jenny Snowdonin saadessaan neljän minuutin jäähyn kampituksesta. Suomi ei tätä kuitenkaan pystynyt hyödyntämään, vaikka Tapanilla oli mahdollisuus tehdä ylivoimamaali, mutta St-Pierre venyi uskomattomaan haamupelastukseen. Ottelu päättyi Suomen 2-10 voittoon ja näin ollen molempien joukkueiden harjoituspelit on pelattu. Suomi ja Kanada kohtaavat seuraavaksi toisensa perjantaina 1. finaaliottelussa.

– Luulen, että pienet muutokset mitä tehtiin, toteutimme ne hyvin ja pysyimme kurinalaisena, kommentoi Kanadan Erika Kiviaho joukkueensa esityksestä.

– Puolustus meni hyvin ja saatiin paljon maaleja. Parannettavaa on rengas kontrolli, viivan ylitykset ja viimeistely, analysoi Suomen Camilla Ojapalo illan peliä.

Ottelun parhaina pelaajina palkittiin Kanadalta numero 7 Jenny Snowdon ja Suomelta numero 33 Riikka Sjögren.

Suomen U18-maajoukkue pisti Ruotsin koville harjoitusottelussa

Suomen alle 18-vuotiaiden joukkue kohtasi Ruotsin harjoitusottelussa, joka päättyi Suomen selvään voittoon. Suomi sai alkuun hyvän pyörityksen ja sinivalkoisten ensimmäinen maali nähtiin muutaman minuutin pelaamisen jälkeen Jenni Mikkolan toimesta, kun Suomi pääsi maalaamaan viidellä kolmea vastaan. Ensimmäinen erä näytti jo ottelun suunnan ja päättyi Suomen neljän maalin johtoasemassa.

Toisen erän alkuun Ruotsi pääsi vuorostaan kokeilemaan ylivoimaa viidellä kolmea vastaan, mutta Suomen puolustus piti pintansa. Erän ensimmäinen maali sai odotuttaa itseään viisitoistaminuuttisen loppupuolelle, kunnes Suomi siirtyi 0–5 johtoon. Ruotsi pääsi vuorostaan tekemään ottelun ensimmäisen maalinsa ylivoimalla niin ikään hetkeä ennen pitkää erätaukoa. Ruotsin seuraavaa maaliakaan ei kauaa tarvinnut odottaa, kun Ruotsin Sarah Esmail pääsi laukomaan renkaan maaliin. Erä pysyi maaleista huolimatta pääsääntöisesti Suomen komennossa.

Suomi jatkoi pelin hallintaa kolmannessa erässä, ja lukematkin alkoivat taipua suomalaisten ylivoimaksi. Kolmas erää päättyi Suomen hallinnassa 2–8. Ruotsi pääsi kaventamaan viimeisessä erässä, mutta Suomi hallitsi rengasta. Ottelu päättyi Suomen U18-joukkueen voittoon lukemin 3–11.

Loppujen lopuksi olemme täällä, koska rakastamme lajia ja haluamme pelata niin paljon kuin mahdollista. Peli oli loistava haaste ja meillä oli hauskaa, kertoo Sarah Esmail tunnelmiaan harjoitusottelusta.

Ottelun parhaina pelaajina palkittiin Ruotsilta numero 35 Kaisa Juntunen ja Suomelta numero 9 Jenni Mikkola.

MUUT PÄIVÄN OTTELUT

USA:lle viikon toinen voitto Tsekistä

USA ja Tsekki kohtasivat toisensa uudestaan keskiviikon ensimmäisessä ottelussa. Tsekki parantaa peliään jatkuvasti, pelistä ja erästä toiseen, mutta vielä se ei riittänyt USA:n päihittämiseen ja USA hallitsi jälleen peliä erästä toiseen. Ottelua katsomassa olleet koululaisryhmät vastasivat siitä, että katsomossa ja kentällä oli hyvä tunnelma läpi ottelun.

USA pääsi heti alkuun näyttämään vaarallisuutensa ylivoimalla. Ellie O’Sullivanin syöttö Diana Coolidgelle päätyi maalivahdin selän taa vain muutaman minuutin pelaamisen jälkeen. Tsekin Karolina Kosinová pääsi tasoittamaan ottelun muutama minuutti USA:n maalin jälkeen. Tasatilannetta ei kauaa kestänyt, sillä USA pääsi nousemaan uudelleen johtoon maalineduskahakasta. USA:n hallitessa ensimmäistä erää pääsi Tsekin maalivahti Kateřina Prokešová esittelemään loistavia torjuntojaan. Ensimmäinen erä päättyi 4-1 kotijoukkueen hyväksi.

Toinen erä jatkui USA:n hallinnassa. Kotijoukkuepääsi erässä kahdesti siirretyn rangaistuksen aikana maalintekoon ja iski renkaan verkkoon viidesti erän aikana. Myös Tsekki pääsi erän viimeisellä minuutilla yrittämään maalintekoa ylivoimalla, mutta USA:n puolustus piti maalin tyhjänä.

Molemmat joukkueista vaihtoivat maalivahtinsa ottelun toiselle puoliskolle ja Tsekin Veronika Hůlková pääsi heti tositoimiin USA:n jatkaessa pyörittämistä. Tsekin puolustus petrasi kolmanteen erään ja piti USA:n hyökkäyksen lähes täysin kurissa ja kotijoukkue onnistui maalinteossa vain kerran erän aikana. Viimeiseen erään mentiin USA:n johtaessa 10–1.

Neljättä erää ei ehtinyt kulua kuin 16 sekuntia kun USA:n Schnurr pääsi yksin läpi, harhautti Hůlkován ja iski renkaan maaliin. Schnurr sai tällä täydennettyä hattutemppunsa. Tsekki pääsi ylivoimalla iskemään ottelun toisen maalinsa, mutta USA oli vahvempi maalinteossa. Ottelu päättyi selvin lukemin USA:n 14-2 voittoon.

Ottelun parhaina pelaajina palkittiin USAlta numero 6 Sara Hayami ja Tsekiltä numero 25 Šarlota Tomasco.

– Peli oli todella positiivinen, paljon energiaa. Rakastan pelata täällä. Paljon faneja ja kaikki ovat todella innoissaan, se on loistavaa, kertoo USA:n Denise Berry ottelun tunnelmasta. Katsomossa nähtiin tänään huikea määrä koululaisia, jotka pitivät tunnelman katossa.

Liput MM-otteluihin myy Ticketmaster. Katso kaikki MM-ottelut maksutta Ringette LIVEstä. Sam Jacks finaaliottelut näet Yle TV2:lta, tai Yle Areenasta. Myös Junior Poolin ratkaisuottelu näytetään Yle Areenassa.