Suomi dominoi Kanadaa vastaan Rajupaja Areenalle - Marjukka Virralle komea huomionosoitus ennen ottelua

01.11.2022 21:53

Susanna Tapani ja Anne Pohjola karvaavat rengasta kanadalaispelaajalta. Kuva: Timo Kupiainen

Suomen ringettemaajoukkue kohtasi Turun Rajupaja -areenalla Kanadan ensimmäistä kertaa vuoden 2019 MM-kisojen jälkeen. Joukkueet kohtasivat MM-kisaviikon ensimmäisessä harjoitusottelussa, joka päättyi lukemiin 19-1. Turussa pelattu ottelu oli erityinen Suomen ringettehistoriassa, kun ennen ottelun alkua nähtiin maan ensimmäinen pelipaidan jäädytys.

Maajoukkueen pitkäaikainen kapteeni, seitsemän maailmanmestaruutensa myötä kansainvälisesti menestynein ringettepelaaja Marjukka Virta, päätti menestyksekkään uransa edellisiin MM-kisoihin. Virta ehti johdattaa kapteenina Suomen maajoukkueen kuuteen MM-kultaan. Hänen kapteenina ollessaan – yli vuosikymmeneen – joukkue ei ole hävinnyt ainuttakaan ottelua. Kunnioittaakseen hänen uraansa, Suomen Ringetteliitto jäädytti Virran pelinumeron 4 seremoniassa ennen harjoitusottelua.

- Olen tosi helpottunut, että se on ohi, koska jotenkin stressasin semmoista huomion osoitusta. Totta kai olen tosi otettu siitä ja olen kiitollinen Ringetteliitolle siitä, että tällainen tapahtui ja se pystyttiin järjestämään vielä täällä ja sain kaikki läheiset mukaan, Virta kertoi. Rajupaja Areenana nykyään tunnettu jäähalli on Virran kotihalli hänen nuoruudestaan, joten paikka on hänelle erityisen tärkeä.

- En ole oikein löytänyt siihen missään vaiheessa sanoja, kun tämä on niin uskomaton juttu. En olisi koskaan kuvitellut, että tällainen tulee, Virta kertoi tunteikkaana.

Pelipaidan jäädytyksen lisäksi Virran kunnioitettava ura tallentuu urheilun kansalliskokoelmaan, kun ringette nostetaan osaksi Urheilun ja liikunnan kulttuurikeskus TAHDON päänäyttelyä loppusyksyllä.

- Olihan se tosi tunteikas hetki ja uskon, että saatiin siitä meidän joukkueelle voimaa, että pelattiin tänään Maijulle. Lähdettiin siihen alkuun näyttämään kaikille, että mitä me osataan ja niin me myös tehtiin, joukkueen kapteeni Susanna Tapani kertoi ottelun jälkeen.

Turun harjoitusottelu Suomen dominointia

Suomen ja Kanadan ensimmäinen kohtaaminen sitten 2019 MM-kisojen lähti käyntiin räväkästi. Suomen Roosa Salonen ja Susanna Tapani pääsivät kumpainenkin kokeilemaan maalintekoa yksin läpi tilanteessa ja sekä Suomi, että Kanada kuluttivat jäähypenkkiä jo ottelun ensimmäisen kahden minuutin aikana.

Ottelun ensimmäinen maali nähtiin jo neljännen peliminuutin paikkeilla, kun Anne Pohjola viimeisteli renkaan maaliin. Suomi alkoi tehtailemaan maaleja olan takaa, kun ottelu yltyi jo ensimmäisessä erässä maalijuhlaksi. Suomen toinen maali syntyi ennen kuin viisi minuuttia peliaikaa tuli täyteen ja erän loppuun mennessä maaleja oli syntynyt kotijoukkueen tehtailusta jo seitsemän. Jäähyjä jaettiin jo ensimmäisessä erässä runsaasti ja etenkin Suomi rokotti kärkkäästi Kanadan rangaistuksista.

Toinen erä alkoi tasaisena ja Kanada näytti saaneensa pelistä paremmin kiinni. Kolmasosa erää pelattiin tasaista vääntöä, kunnes Suomi väänsi maalihanat jälleen auki ja tehtaili neljä maalia pariin minuuttiin. Saman kaksiminuuttisen sisään myös Kanada onnistui vihdoin maalinteossa, kun Britney Snowdon iski renkaan Marie-Pier Blanchardin syötöstä maaliin. Suomi ei Kanadan kavennuksesta kuitenkaan hätkähtänyt ja pääsi iskemään renkaan maaliin vielä kertaalleen ennen erän loppua, kun kanadalaiset kuluttivat vuorostaan kahden pelaajan voimin jäähypenkkiä.

Jäähyily jatkui myös pitkän erätauon jälkeen molempien joukkueiden kärsiessä rangaistuksia vuorollaan, mutta Suomi rokotti tehokkaammin, kun Maija Väyrynen pääsi iskemään luvut 13–1 tauluun. Kanada näytti löytäneensä pukukopista uutta puhtia, sillä ottelu tasoittui ja punamustat onnistuivat pitämään maalinsa aiempia eriä tyhjempänä. Kanada sortui kuitenkin erän lopussa rikkomaan ja Riikka Sjögren kuittasi renkaan pitkän pyörityksen jälkeen maaliin Suomen pelatessa viidellä kolmea vastaan.

Neljäs erä jatkui samalla teemalla: Kanada kulutti jäähypenkkiä ja Suomi rankaisi heti viidellä kolmea vastaan. Kanadan kolmanteen erään piristynyt peli näytti lannistuneen, kun Suomi jatkoi aktiivisemmin peliä. Maajoukkueessa ensikertalaisena mukana oleva Marianna Kuiko pääsi myös avaamaan pistetilinsä niin ikään ylivoimalla.

- Jännitin ihan tosi paljon tätä peliä ennen. Pakkohan se on sanoa, että kyllä nuo meidän likat ovat aika uskomattoman hyviä ja toivon, että kanukeilla oli vielä jet lagia ja että ne pystyy tuosta vielä jotain tekemään, valmentajan paikalla ensimmäistä kertaa kansainvälisessä ottelussa toiminut Virta pohti ottelun jälkeen.

- Tänään huomasi, että oltiin kolme vuotta odottaneet ja kun päästettiin tytöt irti niin jälki oli tuollaista. Valmentajana tässä on aika helppo olla ja ollaan selkeästi tehty asioita oikein, Virta summasi.

- Tämä päivä oli meille vaikea. Me emme pelanneet kuten halusimme, emmekä toteuttaneet mitä olemme harjoitelleet viimeiset 6-8 kuukautta. Kärsimme yhä aikaerosta ja uskon, että pelaamme seuraavalla kerralla paremmin, Kanadan Laurence Larocque tiivisti joukkueensa tunnelmia ottelun jälkeen.

Suomen ykköskentässä hääräävät Pohjola, Tapani ja Salonen loistivat tänään maalinteossa. Ottelun puoleen väliin mennessä kolmikko oli tehnyt 12 maalista kymmenen. Lopulta tehoja kirjattiin Tapanille 6+6, Saloselle 6+2 ja Pohjolalle 2+10. Maalinteossa onnistui tänään myös Sjögren, joka upotti renkaan verkkoon kahdesti ja Camilla Ojapalo, Väyrynen ja Kuiko, jotka kukin viimeistelivät yhden maalin.

Jäähyjä ottelussa nähtiin paljon, yhteensä minuutteja jäähypenkillä tuomittiin 60 minuuttia, eli jokaiselle peliminuutille. Suomelle jäähyjä kertyi 24 minuutin ajan, kun Kanadan joukkue kulutti jäähypenkkiä 36 minuutin ajan

Suomen nuorille toinen harjoitusotteluvoitto Kanadasta

Täysi Tapiolan jäähalli sai todistaa vauhdikkaan ja korkeatasoisen Suomen ja Kanadan nuorten maajoukkueiden toisen harjoituspelin. Tiukka ottelu kääntyi Suomen hyväksi ottelun viimeisessä erässä.

Peli alkoi molemmilta joukkueilta tarkasti ja ratkaisuja haettiin puolin ja toisin. Vasta erän puolessa välissä nähtiin ottelun avausmaali, kun Iina Kupiainen sivalsi upealla laukauksella Suomen ylivoimalla 0-1 johtoon. Kanadan Regan Meier oli jo lähellä tasoittaa pelin, mutta kova laukaus läheltä kilahti maalin ylärimaan. Kanada rakensi erän lopussa nopean hyökkäyksen ja vasemmalta laidalta noussut Isabella Paisley ujutti selän takaa laukauksen maalivahti Siiri Uusitalon jalkojen välistä tasoituksen 1-1.

Toinen erä vaikutti olevan Kanadan hallintaa, mutta vajaan kahden minuutin jälkeen Iina Kupiainen vei kovalla laukauksella Suomen 1-2 johtoon. Tämän jälkeen pelin painopiste kääntyi ja Suomi sai mahdollisuuden lisätä johtoaan päästyään pelaamaan kahden pelaajan ylivoimalla. Suomi sai erässä aikaiseksi vielä kaksi maalia, kun Kanadalaiset upottivat renkaan enää kertaalleen Suomen verkkoihin.

Suomi aloitti kolmannen erän terävästi. Erää ehti kulua vain 11 sekuntia, kun Jenna Hakkarainen laukoi ottelun lukemiksi jo 2-5. Peli tasoittui huomattavasti tämän jälkeen ja ajassa 34:19 alkoi Kanada 34:19 takaa-ajo, kun Mégane Fortin laukoi Kanadalle upean maalin Suomen puolustajan jaloista vasempaan ylännurkkaan.

Neljännen erän käsikirjoitus oli selvä. Kanada aloitti rajun painostuksen Siiri Uusitalon maalille. Painostus tuotti tulosta, kun Kanada kiritti pelin jo neljään viiteen. Erä jatkui Kanadan komennossa ja Kanadan raju rynnistys kulminoitui tasoitukseen. Tästä sisuuntuneena Suomi vastasi hetkessä takaisin, kun Kupiainen kruunasi hienon pelinsä hattutempulla ja laukoi Suomen jälleen takaisin kuskin paikalle. Suomi jatkoi tasaista painostusta ottelun loppuun saakka ja Hakkarainen täydensi oman hattutemppunsa erän loppupuolella. Seitsemän maalia riitti, vaikka Kanada haki kavennusta ottelun lopussa ilman maalivahtia.

– Oli kiva, kun oli tiukka peli, niin saimme kiinni siitä, että kuinka kovaa Kanada tulee jatkossa pelaamaan. He paransivat peliään, niin meidänkin täytyy parantaa peliämme finaaleja kohti, analysoi Suomen Essi Sarmala.

– Peli oli mahtava, todella energinen ja todella tiukka peli. Oli varmasti hyvä peli myös katsojille, kommentoi Kanadan Erika Neubrand.

Ottelun parhaina pelaajina palkittiin Suomelta numero 18 Iina Kupiainen ja Kanadalta numero 11 Erin Ung.

MUUT PÄIVÄN OTTELUT

Ruotsin ja USA:n välinen jännitysnäytelmä päättyi Ruotsin voittoon

Ruotsi ja USA pääsivät ottamaan toisistaan mittaan President’s Poolin kolmannessa ottelussa. Tiukassa ottelussa ei jäähyiltä ja jännittäviltä tilanteilta säästytty.

Ottelu alkoi ruotsin Sarah Esmailin kahdella maalilla ensimmäiseen viiteen peliminuuttiin. Ruotsi pääsi erän loppupuolella yrittämään viidellä kolmea vastaan ylivoimamaalia tässä onnistuen. Jessica Alakärppä syötti maalin kulmalla olleelle Sara Klintille, joka pääsi laukomaan tyhjään maaliin. Ensimmäinen erä päättyi Ruotsin johtaessa 3-0.

Ottelu oli jäähyrikas ja molemmat joukkueet kuluttivat jäähyaition penkkiä melko tasaisesti. USA pääsi vuorostaan toisessa erässä pelaamaan viidellä kolmea vastaan, mutta ei onnistunut upottamaan rengasta Ruotsin maalia vartioineen Kaisa Juntusen selän taakse. USA pääsi kuitenkin ennen pitkää erätaukoa kaventamaan.

Ottelu jatkui tasaisena ja USA pääsi kaventamaan jälleen. Ruotsi oli kuitenkin vahvempi maalin teossa ja iskivät aina kahdesti takaisin. Ottelu päättyi lopulta Ruotsin 7-4 voittoon.

– Peli oli tosi tasainen ja jenkit osaavat pelata tosi hyvin, tosi fyysistä ja taidokasta peliä. Oli kiva nähdä hyviä maalipaikkoja molemmissa päissä. Näitä pelejä on kiva pelata, kertoo Ruotsin maalilla torjunut Juntunen.

Ottelun parhaina pelaajina palkittiin Ruotsilta numero 24 Jessika Runolf Lindqvist ja USA:lta numero 14 Nyah Bodnarchuk.

Liput MM-otteluihin myy Ticketmaster. Katso kaikki MM-ottelut maksutta Ringette LIVEstä. Sam Jacks finaaliottelut näet Yle TV2:lta, tai Yle Areenasta. Myös Junior Poolin ratkaisuottelu näytetään Yle Areenassa.