MM-kisat käynnistyivät kolmen ottelun voimin - Suomen nuoret näyttivät kykynsä Kanadaa vastaan

31.10.2022 21:00

Jenna Hakkarainen laukoo renkaan maaliin. Kuva: Timo Kupiainen

Ringeten MM-kisat avattiin maalirikkaalla ottelulla Tsekin ja USA:n toimesta. USA pääsi President’s Poolin ensimmäisessä ottelussa näyttämään vahvuutensa maalinteossa. Suomen ja Kanadan U21-joukkueet kohtasivat harjoitusottelussa ensimmäistä kertaa sitten 2019 MM-kisojen ja Suomi pääsi näyttämään kykynsä hallitsevalle nuorten maailmanmestarille. Tsekki puki illaksi päivän toiseen otteluun, jossa he kohtasivat vuorostaan Ruotsin.

Suomen U21:lle räväyttävä alku turnaukselle – voitto hallitsevasta maailmanmestarista

Peli alkoi vauhdikkaasti renkaan hallinnan vaihtuessa tasaiseen tahtiin. Ensimmäistä maalia saatiin odottaa reilun kahdeksan minuutin ajan, kunnes Minka Tiihonen pääsi tekemään ottelun avausmaalin Emmi Juuselan ja Enni Ojalan syötöstä. Suomi pääsi ensimmäisessä erässä ylivoimalle kahdesti, mutta Kanada kesti pyörityksen ja ensimmäinen erä päättyi 1-0 Suomen tiukassa johdossa.

Toinen erä jatkui tasaisena vääntönä joukkueiden kesken, mutta Jenna Hakkarainen ja Tiihonen näyttivät jälleen kyntensä maalinteossa. Pitkälle erätauolle siirryttiin tilanteessa 3-0.

Kolmannen erän alkuun päästiin näkemään maali, kun Essi Sarmala iski tilanteen neljään nollaan Meeri Longan loistavasta kulmasyötöstä. Myös Kanada pääsi tekemään turnauksen avausmaalin ja kaventamaan Vail Ketsan onnistumisesta. Vain reilu 30 sekuntia myöhemmin Kanadan Emma Kelly iski renkaan verkkoon ja Suomen nuoret pysäyttivät pelin aikalisään. Suomi ei taipunut Kanadalle kahden maalin jälkeen, vaan Mette Nurminen runnoi itsensä vastustajan kolmiosta läpi ja pääsi tekemään Suomen viidennen maalin heti aikalisän jälkeen.

Neljäs erä alkoi molempien joukkueiden jäähyilyllä tilanteen ollessa 6-2. Jäähyistä huolimatta molemmat joukkueet pitivät maalinsa puhtaina ottelun loppuun saakka.

Oltiin hyviä maalilla, saatiin maaleja tehtyä ja meidän maalivahti oli hyvä, summaa Ojala Suomen nuorten maajoukkueen onnistumisia.

Joukkue teki todella hyvää työtä tänään, meidän karvaaminen oli todella hyvää ja siitä Kanada tunnetaan, pohtii Kanadan Kelly.

Ottelun parhaina pelaajina palkittiin Suomelta numero 20 Minka Tiihonen ja Kanadalta numero 17 Emma Kelly.

Muut päivän ottelut

Tsekki ja USA avasivat MM-kisat maalirikkaalla ottelulla

Ottelu alkoi tasaisesti molempien joukkueiden päästessä hyökkäämään. Tsekki pääsi pyörittämään peliä ottelun alussa, mutta USA onnistui kuitenkin maalinteossa ensimmäisenä. Vajaan viiden minuutin pelin jälkeen Campbell Schnurr onnistui saamaan renkaan maalivahdin selän taa ja USA avasi maalihanat. Ensimmäinen erä päättyi USA:n johdossa 0-3 ja toisen erän päättyessä numerot olivat jo 0-7.

Kolmannessa erässä molemmat joukkueista sortuivat jäähyihin. USA:n jäähyillessä Tsekki hyödynsi tilanteet ja avasi maalitilinsä. Kolmas erä päättyi lukemissa 3-9.

Neljännessä erässä USA pääsi kasvattamaan johtoaan ylivoimalla vajaan kolmen minuutin peliajan jälkeen, kun Hilary Davidson pääsi iskemään kolmannen maalinsa. Myöskin Nyah Bodnarchuk ja Schnurr pääsivät viimeistelemään hattutemppunsa viimeisessä erässä. Ottelu päättyi USA:n voittoon 3-14.

Peli oli mahtava, oli hienoa olla takaisin pitkän odotuksen jälkeen, kommentoi USA:n Haley Wickens pelin jälkeen.

– Me taistelimme kovasti ja vähänkuin lämmittelimme seuraaviin peleihin. Lauantai on se millä on merkitystä, kertoo Tsekin Thea Cazzanti.

Ottelun parhaina pelaajina palkittiin Tsekiltä numero 81 Karolina Kosinová ja USA:lta 7 Cadence Pirtle.

Tsekki taipui myös Ruotsille päivän toisessa ottelussaan

Päivän toinen President’s Poolin ottelu käytiin Ruotsin ja Tsekin välillä. Ruotsi hallitsi pelitapahtumia ja otti vakuuttavan voiton Tsekin joukkueesta.

Peli sai salama-alun, kun Tsekki siirtyi ottelussa heti 1-0 johtoon Karoliná Kosinovan upealla taistelu maalilla. Fyysinen ja tasainen ensimmäinen erä lopulta oli hienoista Ruotsin hallintaa ja Tsekin nopea alku oli muutamassa minuutissa kuitattu takaisin. Erä päättyi 2-1 Ruotsin johdossa.

Toinen erä alkoi Ruotsin komennossa ja tänään hyvällä pelipäällä ollut Anna Norrbom laukoi Ruotsille tilanteeksi 3-1. Erä oli jäähyjen sävyttämä ja molemmat joukkueet käyttivät erikoistilanteet hyväkseen. Maaleja nähtiin niin ali- kuin ylivoimallakin. Pitkälle tauolle siirryttiin Ruotsin 7-3 johtoasemassa.

Kolmas erä jatkui Ruotsin hallinnassa. Vaikka Ruotsi laukoi Tsekin maalia kohti 17 kertaa, piti Tsekin maalivahti Kateřina Prokešová erän vähämaalisena 14 torjunnallaan. Viimeiseen erään Ruotsi lähti selvässä 10-3 johdossa. Neljännessa erässä Tsekki jaksoi taistella, mutta Ruotsi esitti edelleen varmaa peliänsä eikä päästänyt vastustajaa peliin enää mukaan. Ajassa 59,59 Ruotsin Anna Norrbom viimeisteli hattutempullaan ottelun lopputulokseksi 13-5.

– Pelin alku oli hieman hankala, mutta pääsimme nopeasti mukaan peliin ja pelattiin omaa peliämme, iloitsi Ruotsin Nilla Wernersson pelin jälkeen.

– Joukkue on tyytyväinen tulokseen. Tämä oli toinen pelimme tänään ja paransimme peliämme huomattavasti. Tavoitteena on parantaa seuraavaan peliimme entisestään, kertoo Tsekin Thea Cazzanti.

Ottelun parhaina pelaajina palkittiin Ruotsilta numero 3 Sarah Esmail ja Tsekiltä 13 Thea Cazzanti.