Suomalaisen ringeten “Grand Old Man” on poissa

17.08.2022 00:00

flower
Marjukka Virta ja Antti Simola edellisten kotikisojen päätteeksi
(kuva Jouni Valkeeniemi)

Suomen Ringetteliiton kunniapuheenjohtaja Antti Simola nukkui pois 16.8.2022, vain muutama päivä ennen 80 ikävuoden täyttymistä. Hänen äkillinen menehtymisensä oli seurausta vähäiseltä vaikuttaneesta tapaturmasta, jossa hän kuitenkin loukkaantui niin vakavasti, ettei enää toipunut siitä.

Antti Simola jättää jälkeensä suuren tyhjän tilan. Hän oli suomalaisen ringeten historian vaikutusvaltaisin henkilö, laajalti arvostettu ja erittäin pidetty. Antti Simola kuului Suomen Ringetteliiton perustajiin ja toimi liiton ensiaskeleista alkaen ensimmäisenä ja yhtäjaksoisesti pitkäaikaisimpana puheenjohtajana, yhteensä kahdeksan ja puolen vuoden ajan. Tuon ajanjakson aikana ringeten harrastus kasvoi merkittävästi ja hänen ohjauksessaan luotiin toimintamuodot, joilla laji vakiinnutti paikkansa suomalaisessa liikunnan ja urheilun kentässä, ja jotka ovat tunnistettavissamme hyvin myös tänä päivänä.

Ennen Antti Simolan valtakunnallista panosta hän ehti käynnistää tuusulalaisen ringeten ja toimi siellä puheenjohtajatehtäviensä lisäksi seuran ensimmäisenä ringettevalmentajana. Hänen yli neljä vuosikymmentä kestänyt rakkautensa ringetteen ei ollut tilapäistä eikä sidoksissa vain tyttärensä harrastukseen. Kunniapuheenjohtajana Antti Simola osallistui viimeisimpiinkin liittokokouksiin sekä oli aina käytettävissä ringettetapahtumissa, kun kutsu vain kävi. Hän loi läsnäolollaan lämpimän ja arvokkaan tunnelman, huomioiden jokaisen henkilön ympäriltään. Näin myös hänet huomattiin, missä tahansa seurassa. Antti Simolan tapa jäsentää lajin historiaa oli näkemyksellinen ja ajaton, yhtä totta tänä päivänä kuin vuosikymmeniä sitten.

Antti Simola kuului myös Kansainvälisen Ringetteliiton (IRF) perustajiin ja oli sen käynnistämisessä kantava voima. Luovutettuaan SRiL:n puheenjohtajuuden seuraajalleen, hän siirtyi IRF:n puheenjohtajaksi, ensimmäisenä suomalaisena. Hänen ohjauksessaan ringeten maailmanmestaruuskisat vakiintuivat ja puheenjohtajuuden huipentumana hän pääsi todistamaan Suomen kaikkien aikojen ensimmäistä maailmanmestaruutta. Vain harvoille suodaan mahdollisuus nähdä urheilulajin kehittyminen pelailusta huippu-urheiluksi sekä vielä harvemmille kyky ja tahto johtaa tällaisen toteutuminen.

Antti Simolan pitkäaikainen sekä vaikuttava liikunta- ja urheilu-ura sai jatkoa vielä Suomen Liikunnan ja Urheilun (SLU) hallituksessa. Hän oli jopa ehdolla sen puheenjohtajaksi. Antti Simola toimi pitkään myös Sotilasurheiluliiton puheenjohtajana. Työurallaan hän palveli puolustusvoimissa yli neljä vuosikymmentä, siirtyen reserviin kenraaliluutnantin arvossa, puolustusvoimien henkilöstöpäällikön tehtävästä. Antti Simolan aktiivinen luottamus- ja vapaaehtoistyö jatkui reservissä keskeytymättömänä aivan loppuun saakka. Hän oli kysytty esiintyjä kotiseuduillaan, monelle suomalaisen maanpuolustushengen ilmentymä ja esikuva.

Antti Simola palkittiin toimistaan useilla huomattavilla tunnustuksilla. Liikunnan ja urheilun asioista hänet on palkittu Suomen Ringetteliiton kultaisella ansiomerkillä ja Suomen liikunnan ja urheilun kultaisella ansioristillä. Liiton kunniapuheenjohtajaksi Antti Simola nimettiin vuonna 1999.

Suuressa menetyksessä lohduttavat vain suuret muistot

Markku Koli