RINGETTELIITTO EDELLYTTÄÄ JÄSENTENSÄ SITOUTUVAN EETTISIIN JA REILUN PELIN PERIAATTEISIIN

04.05.2022 09:10

 

Nimimerkki weheartringette on julkaissut Instagramissa postauksen otsikolla ”vihaposti". Julkaisussa otetaan vahvasti kantaa vihapuheeseen ja esitetään otteita somekommenteista. Otteiden sisällöt ovat monin paikoin hyvin vastenmielistä luettavaa.

Suomen Ringetteliitto ry tuomitsee jyrkästi vihapuheen ja tukee toimia, joilla vihapuhe voitaisiin eliminoida lajin piiristä. Ringetteliitto ry edellyttää säännöissään jäsentensä sitoutuvan eettisiin ja reilun pelin periaatteisiin sekä sisällyttää näitä tukevat arvonsa aina juniorijoukkueiden reilun pelin keskusteluihin saakka. Valitettavasti hyvilläkään periaatteilla ei voida estää yksittäisten henkilöiden toimintaa sosiaalisessa mediassa.

Väestöliitto tarjoaa koko suomalaiselle urheiluyhteisölle palvelun, joka tukee kaikkia toimijoita heidän joutuessaan epäasiallisen käytöksen kohteeksi. Palvelu löytyy verkosta osoitteella www.etoleyksin.fi

Poliisi on ohjeistanut toimintaa somehäirintätilanteessa, esimerkiksi tiedotteessaan 23.1.2020. Ohjeistus kuvaa hyväksyttävän ja ei-hyväksyttävän kritiikin eroja sekä menettelytapoja tilanteessa, jossa toimintaa ei voida pitää hyväksyttävänä. Tällaisessa tapauksessa kysymyksessä voi olla rikos, josta asian tutkimiseksi tulee tehdä rikosilmoitus. Somehäirintätapauksessa kyseessä on asianomistajarikos.

Poliisin ohjeistus löytyy: Sosiaalisessa mediassa tapahtuvasta häirinnästä tai uhkailusta kannattaa tehdä rikosilmoitus - aina kyseessä ei kuitenkaan ole rikos

Suomen Ringetteliitto ry arvostaa nimimerkin omaehtoista vapaaehtoispanosta lajin hyväksi. Liitto toivoo, että kaikki lajin piirissä toimivat voisivat arvostaa toinen toisiaan ja osaisivat erottaa mielipiteisiin liittyvän kritiikin kunnianloukkauksesta tai laittomasta uhkauksesta. Ringeten arvostus lähtee lajin sisältä ja kasvaa ulospäin. Vihapuhe yhtä kohtaan on vihapuhetta koko lajia kohtaan, myös vihapuhujaa itseään.

 

Markku Koli

Puheenjohtaja

Suomen Ringetteliitto ry