Tässä ovat vuoden palkittavat

03.05.2021 15:00

Laitilan Jyske on vuoden ringetteseura. (kuva: Timo Kupiainen)

Kilpasarjoissa joukkueet pääsivät äänestämään keskuudestaan kauden 2020–2021 parhaat, ja heidät palkittiin joukkueiden viimeisten otteluiden yhteydessä. Heidän lisäkseen Suomen Ringetteliitto palkitsee vuosittain ansioituneita ringetteseuroja, -henkilöitä ja tahoja. Iloksemme saimme kaikkiin kategorioihin paljon ehdotuksia omassa roolissaan ansioituneista henkilöistä ja tahoista. 

Ehdotuksia vuoden palkittavista ovat voineet tehdä yksittäiset henkilöt, liiton jäsenseurat sekä liittohallitus. Tässä ovat vuoden palkittavat kuluneen kauden osalta. 

Vuoden ringetteseura: Laitilan Jyske 

40-vuotias Laitilan Jyskeen ringette on ottanut isoja kehitysaskeleita viedessään toimintaansa eteenpäin. Näistä mainittakoon muun muassa perheluistelukoulu ja ringettekoulu, joihin on satsattu aktiivisesti ja seura on jopa mahdollistanut kyseessä olevat tapahtumat maksuttomiksi. Luistelukoulussa osallistujia on ollut parhaimmillaan lähes 60 lasta. Lisäksi mahtava, monen vuoden työn vaatinut timanttinen tavoite SM-sarjajoukkueesta toteutuu ensi kaudelle tämän kauden Ykkössarjajoukkueen SM-karsintasarjan menestyksestä johtuen.  

Jyskeessä on jo useana perättäisenä kautena ollut juniorijoukkueet kaikissa ikäluokissa ja yhteistyö lähiseurojen kanssa on viime aikoina ollut erittäin lupaavaa sekä toiveikasta tulevaisuutta silmällä pitäen. Seura panostaa valmennuspuoleen ja tarjoaa valmentajilleen mahdollisuuksia kouluttautua. Esimerkiksi tämän kauden aikana kouluttautumisinnokkuutta herätti Suomen Valmentajien järjestämä psyykkisen valmennuksen koulutus, johon osallistuu Jyskeestä neljä henkilöä. 

Seuran yhteishenki on vahva, ja joukkueiden keskinäisestä toiminnasta huokuu arvostus. Seuran tunnuksena käytetty ”Seura-Sydän-Yhteisö-Jyske” kuvaa hyvin seuran yhteisöllisyyden tunnetta lajin parissa toimimisesta. 

Vuoden ringettekoulu: Raision Nuorisokiekko 

Haastavasta tilanteesta huolimatta RNK:n ringettekoulussa on ollut ennätysmäärä osallistujia verrattuna kolmeen viimeiseen kauteen. On ollut mahtavaa nähdä, miten lapset ovat kehittyneet luistelussa alun varovaisen haparoinnin jälkeen. 

Ringettekoulun harjoitusten sisältö on koostunut leikeistä, luistelu- ja tehtäväharjoitteista sekä pelaamisesta. Harjoitusten jälkeen lapset saavat tarrat ringettekoulupassiin ja antavat palautteen päivän harjoituksista näyttämällä mieleisensä hymynaaman (vihreä = iloinen, keltainen = neutraali, punainen = vihainen). Lopuksi ennen kotiin lähtöä lapset näyttävät kuvista, millaisen lopputervehdyksen haluavat tehdä ohjaajan kanssa. Korona-aikana vaihtoehdot olivat kyynärpäät tai jalat yhteen. Ennen koronaa vaihtoehdot olivat kättely, nyrkit, yläfemma tai halaus. 

Ringettekoulun vastuuohjaajina ovat toimineet Susanna Tapani, Anna Lounasaari ja Laura Kontto. Apuohjaajat ovat koostuneet ringette D-joukkueen pelaajista sekä muutamasta innokkaasta vanhemmasta.  

Vuoden ringettehenkilö: Anniina Tuomola (Tikkakosken Tikka, Kansainvälinen Ringetteliitto) 

Anniina on harrastanut ringetteä Tikassa pienestä pitäen ja on edelleen mukana naisten joukkueessa. Pelaajaroolinsa lisäksi Anniina on toiminut Kansainvälisessä Ringetteliitossa (IRF) varapuheenjohtajan luottamustehtävissä kolme vuotta, minkä lisäksi hän toimii myös erotuomarina.  

Anniina käy parhaillaan Valmentajan Ammattitutkintoa ja on siinä ohessa Yläkoululeirityksen ohjaajana/valmentajana. Anniina on lajia ja seuraamme monipuolisesti erittäin edustavasti eteenpäin vievä, pirskahtelevan positiivinen ja älykäs persoona. 

Vuoden maalivahtivalmentaja: Yvonne Koch (Jääurheiluseura Haukat, Järvenpää) 

Yvonnella on maalivahtivalmentajakokemusta kerääntynyt kymmenisen vuotta oman peliuran ohella. Hän on pidetty valmentaja, joka kuuntelee pelaajia ja on aina valmis antamaan ideoita pelitilanteisiin. "Wonne" osaa asettua maalivahdin asemaan erilaisissa tilanteissa ja antaa vinkkejä, miten niistä mennään eteenpäin. Hän arvioi maalivahtien toimintaa, tekee suunnitelmia ja toteuttaa ne yhdessä muun valmennustiimin sekä maalivahdin kanssa. 

Näin muutama Yvonnen tämän kauden valmennettavista kuvailee häntä: 

”Wonne on tsemppaava ja motivoiva valmentaja. Hän tietää hyvin mitä tekee.”  

”Wonne on rauhallinen ja rento valmentaja! Osaa selittää harkat niin, että ymmärretään idea heti.” 

Vuoden juniorivalmentaja: Pasi Pursiainen (Nurmijärvi Seven Ringettes) 

Pasi on toiminut valmentajana ensin usean vuoden pikkujunnuja valmentaen Walapaisissa ja sen jälkeen usean vuoden Seiskoissa. Tällä kaudella hän on toiminut Seiskojen C-joukkueen vastuuvalmentajana. 

Pasi osallistuu aktiivisesti liiton koulutuksiin sekä kouluttaa itseään myös omatoimisesti vapaa-aikanaan eri tavoin mm. tutkien runsaasti ottelutaltiointeja ja imien niistä oppia pelitapahtumia kehittääkseen. Pasi on positiivinen henkilö, joka tulee kaikkien kanssa erinomaisesti toimeen ja osaa ottaa erinomaisella tavalla huomioon myös nuorten pelaajien mielipiteet, huolet ja murheet. Pasilla on myös halu kehittää seuran toimintaa. 

 

Vuoden nuori ringettehenkilö: Inka Tuulaniemi ja Tinja Varonen (Kiekko-Espoo) 

Tällä kertaa palkinto jaetaan kahdelle nuorelle, jotka osallistuvat aktiivisesti seuransa toimintaan ja kannustavat rohkeasti myös muita mukaan ringeten pariin. 

Molemmat tytöt pelaavat aktiivisesti Kiekko-Espoon B-joukkueessa, tuomaroivat sekä osallistuvat niin ringettekoulun ohjaamiseen kuin ringettekoulu 2.0:n valmentamiseen. Tytöt käyvät aktiivisesti seuran aamujäillä ja osallistuvat aktiivisesti seuran ja lajin toimintaan sekä sen kehittämiseen. 

Action*Fun*Sport: Päiväkotijää (Jääurheiluseura Haukat, Järvenpää) 

Järvenpäässä järjestetään kerran viikossa päiväkotijää, jolloin päiväkotiryhmä käy kolmena peräkkäisenä viikkona ohjatulla jäällä. Jäällä opetellaan luistelemaan leikkien ja kisojen kautta, minkä jälkeen jokainen lapsi saa kunniakirjan osallistumisesta ja uuden asian opettelusta.  

Kolmannella luistelukerralla teemana on ringette. Tällöin tutustutaan yhdessä mailaan sekä renkaaseen: miten kuljetat rengasta, miten syötän kaverille ja kaikista eniten fiilistä nostavin juttu on, kun lapsi oppii tekemään maalin.

Vuoden ringettemedia: Iisalmen Sanomat 

Iisalmen Sanomat olivat oma-aloitteisesti yhteydessä Lapinlahden SM-joukkueeseen ja kysyivät, voisivatko lähettää joukkueen kotiottelut suorana lehden tilaajille. Median ja joukkueen yhteistyö sekä paikalliset nuoret selostajat saivat kauden aikana paljon kannustavaa ja positiivista palautetta.

 

Onnittelut kaikille tahoille valinnasta!