Ringette vahvasti mukana ministerin jakamassa liikunnan tasa-arvo palkinnossa

01.12.2016 14:57

Valmentaa kuin nainen -hanke sai torstaina 1.12. opetus- ja kulttuuriministerin Sanni Grahn-Laasosen jakaman Liikunnan tasa-arvo Piikkarit -palkinnon. Palkinto on suuruudeltaan 7000€. Tyttöjen ja naisten liikunnan ja urheilun edistäminen on ollut aina liiton yksi tärkeimmistä arvoista. Palkinto on osoitus tekemästämme työstä tasa-arvon edistämiseksi.

Hanke käynnistyi vuonna 2014, kun Suomi sai järjestettäväkseen IWG:n kansainvälisen naisten liikuntaa edistävän maailmankonferenssin. Silloin Suomen Ringetteliitossa ja Suomen Valmentajissa heräsi kiinnostus edistää omalta osaltaan naisten liikunnan tasa-arvoa Suomessa. Koska Suomessa etenkin palloilulajeissa, naisten huippujoukkueissa on vain harvoja naisvalmentajia ja koska palloilulajien lopettaneet naispelaajat jäävät pois lajin toiminnasta oman urheilu-uransa jälkeen, päätettiin tarttua tämän asian kehittämiseen.

Suomen Ringetteliitossa asiaa lähtivät aktiivisesti edistämään Kansainvälisen ringetteliiton puheenjohtaja Sini Forsblom sekä liiton työntekijät Salla Mäkelä, Merja Markkanen ja Matti Virtanen. Pian hankkeeseen liittyi mukaan myös muita palloilulajeja. Tällä hetkellä Valmentaa kuin nainen hankkeessa on mukana ringeten lisäksi yhdeksän palloilulajia (VAU, amerikkalainen jalkapallo, jalkapallo, käsipallo, pesäpallo, salibandy, jääkiekko, koripallo ja lentopallo). Isoa verkostohanketta koordinoi Suomen Valmentajissa Kristiina Danskanen ja Sari Tuunainen.

Hankkeen tavoitteena on lisätä naisvalmentajien määrää sekä tukea olemassa olevia naisvalmentajia palloilulajeissa. Konkreettisina toimenpiteinä ovat muun muassa pelaajille räätälöidyt koulutukset ja naisvalmentajien mentorointi. Ringetessä on myös järjestetty ringettepelaajasta ringettevalmentajaksi koulutus.

Entisten ja nykyisten pelaajien saaminen mukaan valmennustehtäviin on ringetelle hieno mahdollisuus lisätä lajin parissa toimivien valmentajien kokonaismäärää. Pelaajille peliuran aikana kertynyttä lajiosaamista kannattaa hyödyntää myös valmentamisessa.