Nurmijärven ringettehistoriaa 80-luvulta

15.02.2024, Iiris Saarenketo / Nurmijärvi Seven Ringettes

Tuusulassa vuonna 1987.

 

Nurmijärvellä ringetteä on pelattu vuoden 1980 keväästä lähtien. Peli sai alkunsa, kun 17 tyttöä kirjoittivat Kurran johtokunnalle kirjeen. Kirjeen ensimmäinen allekirjoittaja oli Satu Häkkinen. 

 

Kirje meni näin:

"Hyvä Kurran johtokunta. Meillä Nurmijärvellä ei ole vielä mitään toimintaa Kurrassa, joten päätimme pistää asioihin vauhtia. Olemme 12–13-vuotiaita tyttöjä. Emme ole kiinnostuneita taitoluistelusta, vaan kunnon jääkiekosta. Saimme kuulla, että tytöille on keksitty ihan oma jääkiekkopeli Rinkula, joten ajattelimme, että te ahkerat kurralaiset järjestäisitte meille Rinkulaan kiinnostuneen miehen valmentamaan meitä tyttöjä. Me emme ole pelkureita, vaan kunnon nurmijärveläisiä tyttöjä, jotka kaipaavat kunnon jääkiekkoilua, mutta tyttöjen pelaamana. Me haluamme puolustaa ja tehdä kunniaa Kurralle myös tyttöjen kanssa. Toivomme, että ajattelisitte tarkoin tätä teille osoitettua pyyntöä.

Rinkula-peliä toivovat: Allekirjoituksena 17 tytön nimet."

 

Kurran tytöt harjoittelivat ahkerasti Nurmijärven kirkonkylän ulkojäällä eikä sitä estäneet pikku pakkasetkaan.

☆ Ensimmäinen ringetteottelu pelattiin Nurmijärvellä Tuusulan Palloseuraa vastaan 28.02.1981. Kurra voitti sen 7–3.

☆ 1982 Kurra osallistui ensimmäisen kerran Suomi-ringetteturnaukseen Uudessakaupungissa.

☆ Ensimmäiset aluesarjat pelattiin kaudella 1982–83. Tällöin Kurran molemmat joukkueet saavuttivat mestaruudet. Aluesarjassa 1984–85 A- ja E- juniorit voittivat kultaa ja C-juniorit pronssia.

Kurran menestys sen kuin jatkui. Keväällä 1985 Kurran E-juniorit nappasivat ensimmäiset SM-kultamitalit. Samassa turnauksessa A-juniorit hävisivät VG-62 Naantalille maalein 0–1. Tuplavoitto oli lähellä, koska tehty maali oli ns. "vahinko". Kurran menestyksestä uutisoitiin tällöin TV-urheilulähetyksissä. Mitalisarja sai jatkoa kauden 1985–86 aluesarjoissa kun Kurran CI- ja E-juniorit voittivat hopeaa ja CII-juniorit pronssia. Maaliskuun SM-turnauksessa E-juniorit saivat pronssia. Vuonna 1989 Klaukkalaan avattiin jäähalli, johon Kurran tytöt siirtyivät pelaamaan ja harjoittelemaan. 

Kaudella 1989–90 Kurran tytöt toivat Ruotsin Solnasta turnausvoiton kotiin. Turnauksessa oli mukana kuusi joukkuetta, neljä Suomesta ja kaksi Ruotsista. 90-luvun puolessa välissä kasarin pelaajat päättivät lähteä nostamaan ringetteä uuteen nousuun Nurmijärvellä ja alkoivat valmentamaan uusia pelaajia. Joukkue kasattiin ihan tyhjästä lehti-ilmoituksella. 90-luvulla pelattiin yhdellä joukkueella ja vuosituhannen vaihteessa tyttöjä saatiin enemmän mukaan ja lajia tunnetummaksi.

Vuonna 2000 perustettiin Nurmijärvi Seven Ringettes ry. Perustajat halusivat tytöille täysin oman seuran, jossa on enemmän tietoa ja taitoa lajista. Töitä tehtiin paljon, että tämä saatiin toteutumaan. Tässä auttoi paljon Ringetteliiton tuki. Nykyään Nurmijärvi Seven Ringettes on vakiintunut nurmijärveläinen urheiluseura, jossa pelaa monta ikäjoukkuetta. Lajiin pääsee tutustumaan jo 3-vuotiaasta lähtien NSR:n järjestämässä luistelukoulussa.

 

Iiris Saarenketo, Nurmijärvi Seven Ringettes

Lisää kommentti

Kuvavarmenne

Kuvavarmenne