Ringette on miestenkin peli?

12.02.2024, Tomi Vainio / Rauman Lukko

Lukko Ringette B

 

Kyllä, sillä meitä miehiä operoi tämän hienon lajin ympärillä lähes yhtä paljon kuin naisiakin, emme toki pelaa (virallisissa sarjoissa), mutta organisaatioissa kaukalon ulkopuolella miehiä on niin toimihenkilöinä kuin tuomareina. Itselle ringette sekä tyttöjen pelit ovat muodostuneet vuosi vuodelta tärkeämmiksi. Jännitän tyttöjen pelejä nykyään enemmän kuin Lukon liigapelejä. Haluan tuoda kirjoituksessa julki kokemuksia sekä tuntemuksia vuosien varrelta. Tuntemuksia, joihin muidenkin seurojen toimihenkilöiden on varmasti helppo samaistua. 

On ollut hienoa seurata, miten pienistä F-tytöistä on vuosien aikana varttunut B-ikäisiä aikuisia naisia. Alussa, kun aloittelin apuvalmentajana, niin tyttöjen nimet olivat sekaisin ja kädet oli turnausten jälkeen hellänä luistinten kiristysten jäljiltä. Vuosien varrella muidenkin seurojen toimihenkilöistä on muodostunut ”moikkatuttuja”, olemmehan vuosia kiertäneet samoja halleja sekä turnauksia.

Yhden kauden vierailimme nuoremman tyttären kanssa pohjoisessa naapuriseurassa, sieltä jäi päällimmäisenä mukavat muistot ja uusia tuttavuuksia niin minulle kuin tyttärellekin. Turnauksista puheenollen mieleenpainuvin muisto on luonnollisesti Tuusulasta vuodelta 2021, jolloin saimme kunnian ripustaa kaulaamme C-junioreiden Suomenmestaruusmitalit. Unohtumaton viikonloppu hotelliöineen sekä Jumbo ostosreissuineen, peräänantamattomuutta kaukalossa ja jännityksen tuomaa tuskanhikeä vaihtoaition luukulla.

Välillä on tullut aika pitkäksi, kun mieshuoltajana ei ole asiaa pukukoppiin ennen lämmittelyjäätä, ennen peliä ja pelin jälkeen, kun on suihkun ja varusteiden vaihdon aika. Näin ollen lukemattomat ovat ne tunnit, kun olen käytävillä nojaillut tai hallin pihalla kiville kyytiä antanut. Iloa ja kyyneliä on mahtunut matkan varrelle. Palkitsevia ovat ne hetket, kun riemu repeää voitetun pelin jälkeen kopissa ja vastavuoroisesti on ollut kasvattavaa katsoa pidäteltyjä kyyneliä tiukan tappion jälkeen, kokemuksia kumpikin, kaikille.

Huoltajalle pieni ohimennen huikattu kiitos hyvistä luistimista merkitsee paljon enemmän, mitä luistinten omistaja arvaakaan, se on parasta palkkaa, mitä tästä työstä voi saada. Nämä kokemukset meille vanhemmille mahdollistavat reippaat nuoret urheilijat, joita ilman emme pääsisi nauttimaan näistä kaikista hetkistä, jotka ringeten harrastaminen meille mahdollistaa.

Pian on taas se aika, jolloin on jonkun vuoro pujottaa kaulaansa mitalit ja toisten vuoro niellä tappion karvasta kalkkia, se on urheilua. Toivotan tasapuolisesti onnea ja menestystä joka seuralle, jokaiselle toimihenkilölle ja ennen kaikkea jokaiselle pelaajalle, jotka mahdollistavat sarjojen ja pelien pelaamisen. 

 

Hyvää kevättä kaikille!

Tomi Vainio, Lukko Ringette B, huoltaja

Lisää kommentti

Kuvavarmenne

Kuvavarmenne