Unohtumattomia ringettehetkiä vanhempien silmin

10.02.2024, Emmi Merelä / Ilves Ringette

Kuvissa vuosien varrelta Emmi Merelä (vas. ylhäällä), Lotta Kujala (vas. alhaalla) ja Neea Hauta-alus.

 

Omaan pelaaja- sekä valmentajauraani ringeten parissa mahtuu paljon unohtumattomia hetkiä ja ihania muistoja. Päällimmäisenä ovat kaikki ihmiset, joihin olen matkan varrella saanut kunnian tutustua, ja joiden kanssa olen päässyt kulkemaan ylä- sekä alamäkiä ja ennen kaikkea kokemaan unohtumattomia kommelluksia. 

Pelaajat pääsevät kokemaan unohtumattomia ringettehetkiä kentällä ja sen ulkopuolella, mutta mitkään muistot tai unelmat eivät olisi mahdollisia ilman kaikkia taustalla toimivia ihmisiä. Itselleni ja varmasti monelle muullekin perheeltä saatu tuki on yksi isoimmista asioista pelaamisen taustalla. Halusinkin siis kuulla muutamilta vanhemmilta, mitkä ovat heidän parhaita muistojaan ringeten parista. 

 

Jari Hauta-alus 

”Sykähdyttävin ringettemuisto on vuodelta 2019, kun Ilveksen C-joukkue voitti Hyvinkäällä CSM kultaa. Joukkue ei pärjännyt kaudella C-sarjassa kummoisesti, mutta saimme joukkueeseemme sarjaporrasta ylempänä koko kauden pelanneita C-ikäisiä pelaajia. Joukkueemme oli intoa täynnä, kun päästiin pelaamaan CSM-turnaukseen ja majoittumaan Hotelli Sveitsiin. Se oli monelle pelaajalle ensimmäinen yön yli reissu yhdessä joukkueen kanssa. Joukkueen maalissa pelasi nuorin tyttäreni Neea ja päävalmentajana toimi vanhempi tyttäreni Netta. Itse olin tuolloinkin joukkueenjohtajana ja vaimo huoltajana. Joukkue pelasi koko turnauksen iloisin mielin ja joukkueena. Toki kokeneempien pelaajien taitoihin turvautuen. Neljän parhaan joukkoon pääsystä pelasimme Haukkojen C03 joukkuetta vastaan. Varsinaisen peliajan jälkeen pistetilanne oli tasan ja peli ratkaistiin rangaistuslaukauksilla. Neea torjui kaikki vastustajan laukaukset, kun taas Ilves sai Haukkojen verkkoon vain yhden maalin, jonka turvin joukkueemme meni jatkoon. Finaaliin pääsystä Ilves pelasi Helsinki ringetteä vastaan voittaen sen 5-3. Jännittävässä finaalissa kaatui Blue Rings maalein 2-3. Kun loppusummeri soi koko Ilveksen vaihtoaitio räjähti eikä riemulla ollut rajaa. Taisi siinä itselläkin silmäkulma kostua.

Päällimmäisenä tuosta turnauksesta on jäänyt mieleen hyvin järjestetty turnaus, hyvä fiilis hallilla ja iloiset pelaajat sekä toimihenkilöt. Turnaus oli hieno päätös kaudelle.”

 

Mari Merelä 

”Ikimuistoisia ringettehetkiä on Emmin pelaajauralta kertynyt useita, mutta tässä muutamia mieleenpainuvimmista. Päällimmäisenä tulee mieleen NoU:n ensimmäinen suomenmestaruus kotiyleisön edessä. Halli oli täynnä katsojia ja tunnelma mieletön. 

Toinen muisto on Helsingissä pelatuista nuorten MM-kisoista, joissa Suomi pelasi Slovakiaa vastaan voittaen ottelun 48-0. Emmi valittiin ottelun parhaaksi pelaajaksi. Elävästi on jäänyt mieleen, kuinka nuorten maalilaulu ”Peto on irti” soi 48 kertaa. 

Viimeisenä Lahden SOL-areenalla pelatun C-junioreiden SM-turnauksen jännittävä finaali, jossa Emmi pääsi kapteenin roolissa johdattamaan joukkueensa voittoon. ”

 

Laura Kujala

”Ikimuistoisia hetkiä Lotan ringetteajalta löytyy vaikka kuinka paljon, osa pelillisiä saavutuksia ja osa taas muulla tavoin ikimuistoisia. Nuo muut ikimuistoiset liittyvät Lotan olemiseen ja tekemiseen osana joukkuetta, jota olen päässyt seuraamaan muutamaa viime vuotta lukuun ottamatta joukkueen toimihenkilön roolissa. Jos nyt muutaman yksittäisen hetken nostaa esiin, niin viime vuoden U21 MM-kisat ja siellä voitettu maailmanmestaruus on sellainen, joka jäi vanhemmankin mieleen hyvin vahvasti. Vanhempana on läsnä lapsen matkassa kohti hänen asettamiaan tavoitteita samalla nähden kaikki ne vastoinkäymiset ja onnistumiset, jotka matkaan sisältyy – sanoin kuvaamattoman hienoa on nähdä merkittävän tavoitteen saavuttaminen. 

Taustana hieman toisenlaiselle ikimuistoiselle hetkelle: lähes 20 vuotta sitten ringettekouluun lasta viedessä mielessäni oli lähinnä ”kunhan oppii pysymään pystyssä, niin se riittää”. Ringettekoulu vaihtui F-junnuihin jne., mutta koko ajan harrastettiin muitakin lajeja. Jossakin vaiheessa löysin itseni mm. tilanteista, joissa sijoittelin syntymäpäiväjuhlaa lapsen pyynnöstä sarjaohjelman mukaan tai ajoimme katselemaan muiden ringettejoukkueiden otteluita naapuripaikkakunnalle. Tuolloin tajusin, että lapseni on nyt kyllä ”hurahtanut” ringetteen. Ajatuksissa oli tuolloin, että toivottavasti tuo ”hurahdus” tulisi antamaan hänelle vuosien saatossa yhtä paljon kuin itse aikoinaan ringetestä sai: onnistumisia, epäonnistumisia, suuria tunteita riemusta pettymykseen, yhteenkuuluvuutta, pelireissuja, joukkuekavereita, ystäviä….”

 

Muistetaan kiittää kaikkia niitä ihmisiä, jotka tekevät unohtumattomien hetkien kokemisesta mahdollista.

Oikein mukavaa kevättä ja tsemppiä loppukauden peleihin! 

 

Emmi Merelä, lajipäällikkö Ilves Ringette

Lisää kommentti

Kuvavarmenne

Kuvavarmenne