Ikimuistoinen matka ringeten parissa

07.02.2024, Hanna Hellsten / TuTo Ringette

 

Vuonna 1990 lähdin katsomaan naapurintytön ringetteharjoituksia legendaariseen Kupittaan jäähalliin. En silloin tiennyt yhtään, miten paljon tuo yksi reissu jäähallille tulee elämääni vaikuttamaan. 

Nimittäin kopissa pyöri myös niin ikään legendaarinen ringeten Grand Old Lady Brita Roinila. Brita laittoi minulle luistimet jalkaan ja törkkäsi jäälle, kaukalon laitaa pidellessä sain soperrettua, että tulin kyllä vain katsomaan harjoituksia. Noh, kotona myöhemmin samana iltana ilmoitin, että muuten rupean pelaamaan ringetteä. Näin 34 vuotta myöhemmin käyn edelleen samalla tontilla, tosin uudessa hallissa, pelaamassa sitä ringetteä.

Juniorivuosien parhaat muistot lienevät Limingan turnaus ja siihen liittyvä jännittävä yön yli kestänyt junamatka sekä D-junioreiden ”SM-turnaus” Luvialla; kultamitaleja juhlittiin Captain Jackin tahtiin. Hienoja muistoja aikuisiältä ovat SM-sarjan finaalitapahtumat aikanaan ja Prahan turnaus ympäri suomen kokoon haalitulla sekajoukkueella.

Tärkein anti tällä ringettematkalla eivät kuitenkaan ole olleet SM-mitalit taikka turnausvoitot. Isoin voitto on ollut elämänpituiset ystävyyssuhteet, oppi siitä, miten joukkueessa toimitaan ja ymmärrys siitä, millainen voima yhteen hiileen puhaltamisella on. 

Uskallan väittää, että ringetteurani on yksi monipuolisimmista, mitä tästä maasta löytyy. Alkaen pelaajapolusta aina F-juniorista SM-sarjaan ja nyt viimeiset 15 vuotta naisten harrastesarjassa. 

Matkalla olen vaikuttanut seuran hallituksessa 10 vuotta erilaisissa tehtävissä, ohjannut ringettekoulussa, valmentanut junioreita, toiminut niin rahastonhoitajana kuin joukkueenjohtajana eri joukkueissa, kaikki toimitsijatehtävien lokerot on täytetty, selostuksia tehty, nyt myös tuomarin tehtävät ovat tulleet kuuden vuoden aikana tutuksi. Erilaiset lajinlevitystapahtumat ja turnausten järjestämiset on koettu.

Kaikki tämä ja muut pienemmät sivutoimet lajin ympärillä, kaikki ne sadat ihmiset, joiden kanssa on asioita tehty, kaikki ne kinkkiset hetket, joista on yhdessä selvitty, ovat kasvattaneet minusta sen ihmisen, joka olen nyt – siitä, jos jostain, olen ikuisesti tälle lajille ja Britalle kiitollinen. Meillä on hieno harrastus, pidetään jokainen tahollamme huolta siitä että, se jatkuu sellaisena seuraavatkin 40 vuotta!

 

Hanna Hellsten, TuTo Ringette

Lisää kommentti

Kuvavarmenne

Kuvavarmenne