Ikimuistoisia hetkiä aina Lahti Ringeten alkuajoista asti

23.01.2024, Marja-Liisa "Marra" Kosonen / Lahti Ringette

Turku-turnaus vuonna 1984.
Kuva: Pirjo Vilkmannin (os. Partanen) kuva-arkisto.

 

Vuonna 1979 Seura-lehdessä oli innostava juttu Ringetestä, ja tyttäreni Nina innostui uudesta harrastuksesta ja aloin selvittämään Lahden tilannetta. Kiekkoseuran naistoimikunnassa oleva Anu Elmstedt oli jo aloittanut ringeten.

Tytöt saivat enimmäkseen vain "yövuoroja" kiekkoseuralta ja siitä suivaantuneena päätin, että perustamme oman seuran. Seuran perustavassa kokouksessa oli lisäkseni valmentaja Anu sekä viisi tyttöjen vanhempaa koolla – ja niin perustettiin 29.8.1981 Lahti Ringette ry ja reilua vuotta myöhemmin 2.12.1982 rekisteriöitiin. Seura voi edelleen hyvin nyt vuonna 2024. Olen kiitollinen kaikille, jotka ovat olleet vaikuttamassa seuran olemassaoloon, siis pelaajille, valmentajille, vanhemmille, ystäville, sponsoreille ja kaikille seurassa mukana olleille, ja oleville.

Niin, koko perheemme harrasti ringetteä. mieheni Masa valmensi ja tuomaroi, tyttäreni pelasi ja minulla oli monta "virkaa" Lahti Ringetessä ja olin myös Ringetteliitossa mukana. Pelaaminen, valmennus ja tuomarointi jäi minulta kokeilematta seuraurani aikana, mutta olin senkin edestä kaikessa muussa mukana. Vaikka tyttäreni lopetti pelaamisen, niin me mieheni kanssa jatkoimme ringeten parissa. En osaisi ajatella elämääni ilman ringetteä – lapsenlapseni onneksi innostui ringetestä, ja vävyni alkoi valmentaa. Lapsenlapsi alkoi myös myöhemmin pelaamisen lisäksi valmentaa ja tuomaroimaan. Tyttäreni touhusi seuran toiminnassa erilaisissa tehtävissä. Lapsenlapseni muutti opiskelemaan 2023 toiselle paikkakunnalle ja pelaa siellä ringetteä.

Ringeten alkuvuosista muistan hyvin koulujen jumppasalien kovat lattiat, siellä nukuimme, kun olimme turnausreissuilla. Lumisina talvina oli itse kolattava ulkojäitä, että päästiin pelaamaan.

On tullut ringeten parissa nähtyä paljon otteluita kotimaassa ja ulkomailla. Tuli käytyä Kanadassa, USA:ssa, Saksassa, Tšekissä, Itävallassa ja Ruotsissa. Kanadasta oli myös tyttöjä majoitettuna pelaajien koteihin. Meilläkin oli, ja tyttäreni sanoi tytöille, että äiti osaa englanniksi vain hymyillä, mutta hyvin pärjättiin. Venäjältä on myös ollut joukkue Lahdessa ja venäläisiä miesvalmentajia oli myös meillä kotona majoitettuna. Tämä liittyi lajin levittämiseen ja tunnetuksi tekemiseen.

Oli turnauksia ja Lahti Ringette piti useampana vuonna jouluturnauksen. Muut äidit laittoivat joulua kotona, mutta ringetteäidit touhusivat kaksipäiväisen turnauksen hyväksi ja samoin isät.

Monenlaisiin töihin me vanhemmat ja tytöt tutustuimme hankkiessamme rahaa kustantaa peli- ja turnausreissut. Vielä viime vuonna olin minäkin tekemässä inventaariota isossa kauppakeskuksessa.

Mikä sitten on ikimuistoisin ringettehetkeni? Ja mitä ringette merkitsee minulle nyt? Vaikea sanoa, mikä on ikimuistoisin hetki, sillä niitä on niin, niin paljon. Vuodet ringeten parissa ovat olleet upeita. Olen saanut paljon ystäviä ja edelleen pidämme yllä tapaamisia. On ollut upeaa nähdä tyttöjen innostus lajiin ja kehittyminen pelitaidoissa sekä uusien tyttöjen tulo seuraan. Ja että seura pystyy tarjoamaan monipuolista liikuntaa ringeten lisäksi. Tunnen ylpeyttä siitä, että Lahti Ringette on edelleen olemassa. Seuran 40-vuotisjuhlissa olin haljeta onnesta, että me olemme voineet liikuttaa isoa, isoa joukkoa lapsia ja nuoria näin pitkään jo – niin, ja jatkaa edelleen... 

Kaikkea on tapahtunut ja koettu vuosien saatossa yhdessä, kivaa, mukavaa, hassua ja joskus kurjaakin, että ainesta olisi vaikka 300 sivuiseen kirjaankin!

 

Marja-Liisa ”Marra” Kosonen,

pitkän linjan ringettevaikuttaja ja Lahti Ringeten perustajajäsen
 

Lisää kommentti

Kuvavarmenne

Kuvavarmenne