Pelaamisen ja valmentamisen yhdistäminen

06.03.2023, NoU ringette SM

Kuva: Jani Virolainen 

Aloitin valmentaja-urani C-juniori ikäisenä ringettekoulusta ja tällä hetkellä olen mukana Nokian B-joukkueen valmennuksessa. Viimeinen kymmenen vuotta on mennyt tasapainoillessa SM-sarjassa pelaamisen sekä aktiivisen valmentamisen välillä. En voi väittää, että olisi aina helppoa löytää tasapaino näiden kahden kesken tai ettei koskaan kokisi huonoa omaatuntoa siitä, että valmentamiseen ei pysty sitoutumaan 100%oman pelaamisen ohessa. Mutta kaikki ne kokemukset ja tunteet mitä valmentaminen on vuosien varrella antanut on kuitenkin auttanut sivuuttamaan näiden kahden yhdistämisen tuomat haasteet ja jatkamaan työtä junioreiden parissa.

Tähän astiseen valmentaja-uraani on mahtunut paljon erilaisia pelaajia, ympäristöjä sekä toimintatapoja, jotka ovat kasvattaneet minua sekä valmentajana, että pelaajana. Sen ohessa, että valmentajana pääsen jakamaan ringette tietämystäni tulevaisuuden lupauksille, koen valmentamisen tuoneen paljon hyvää myös omaan pelaamiseeni. Olen oppinut analysoimaan peliä sekä yksittäisiä tilanteita eri näkökulmista ja usein valmentajana joudunkin miettimään, miten itse kentällä toimisin erilaisissa pelitilanteissa. Tämä on pakottanut minut oppimaan paljon omasta pelaamisestani, mutta ehdottomasti hienointa valmentamisessa on kuitenkin nähdä pelaajien kasvavan sekä urheilijoina, että ihmisinä. Jokainen pelaaja tekee tietysti itse töitä menestyksen eteen, mutta näin valmentajana toivoo, että on omalta osaltaan pystynyt auttamaan ja tarjoamaan työkaluja unelmien toteuttamiseen ja omien kokemuksien kautta opettamaan mitä huipulla pelaaminen vaatii.

Itse olen ollut valmennuksessa mukana jo pitkään ja onkin ollut hienoa huomata, että tällä kaudella Nokialla lähes kaikkien joukkueiden valmennustiimeissä on mukana entisiä tai nykyisiä pelaajia. Seuran D-joukkueen valmennuksessa toimiva entinen huippupelaaja Kati Koskelin kertoo oman pelaajataustansa helpottavan valmentamista merkittävästi. Oma tietämys ja lajitaito auttavat lapsia kuuntelemaan sekä oivaltamaan asioita paremmin. Kati kokeekin lähes velvollisuutena jakaa omaa tietämystään eteenpäin ja toivoo, että yhä useampi pelaaja lähtisi mukaan valmennuksen pariin.

SM-joukkueen maalivahti Oona Keskinen puolestaan pyrkii jakamaan omaa maalivahti osaamistaan useamman juniorijoukkueen maalivahtivalmentaja. Joukkueiden valmentajat eivät pysty aina keskittymään kaikkiin asioihin, eikä osaamista maalivahtien opastukseen välttämättä löydy. Maalivahdit jäävätkin usein vähemmälle huomiolle ja tästä syystä Oona kokee tärkeäksi olla jäällä mahdollisimman paljon ja usean joukkueen kanssa, jotta myös maalivahdit kokevat itsensä tärkeiksi ja saavat yksilöllistä opastusta kokeneemmalta maalivahdilta. Myös Oona toivoisi useampien maalivahtien käyvän juniorijoukkueiden jäillä auttamassa ja neuvomassa. Pienetkin asiantuntevat neuvot ja vinkit ovat nuorelle pelaajan alulle todella merkityksellisiä.

Juniori toiminnassa on mukana paljon hyviä osaavia valmentajia, mutta monipuolisella lajituntemuksella on iso merkitys ja paras tietotaito löytyy luonnollisesti niiltä, joilla on omakohtaista kokemusta pelaajauralta. Ehkäpä tulevaisuudessa entistä useampi pelaaja lähteekin mukaan valmennukseen!

Mukavaa kevättä koko ringettekansalle!

Kirjoittaja Emmi Merelä, NoU ringette SM 

Lisää kommentti

Kuvavarmenne

Kuvavarmenne