Näyttö on annettu!

21.11.2022, Puheenjohtajan blogi


Kuva: Andre Vandal

Kotikisojen tavoitteena oli järjestää kaikkien aikojen parhaat MM-kisat. Ja sellaiset sitten saatiin. Siitä on vielä kerran esitettävä isot kiitokset niille, jotka olivat mukana tekemässä suurtapahtumaamme. Sekä luonnollisesti tapahtuman sankareille, maailman parasta ringetteä esittäneille Suomen joukkueille. Virittäytyminen huippuun kerran kolmessa vuodessa on saavutus, jonka vaatimaa pitkäjänteistä työtä ulkopuolinen ei osaa edes kuvitella. Tekee nöyräksi.

Kisaviikon alkutahdit soitettiin Turussa, jossa Suomen naisten joukkue löysi sekä Kanadan heikkoudet että flow-tilan. Vaikka vastustaja paransi peliään viikon aikana, se ei päässyt missään kohden haastamaan parempaansa. Joukkueemme pelasi taidolla, joka häkellytti ensimmäistä kertaa ringetteä nähneen yleisön. Maailman parhaat ringeten pelaajat huomattiin, kuten myös joukkuepelin eheys, varmuus ja henki. Joukkueen tapa kiittää yleisöään oli sykähdyttävä.

Suomen kansa kiitti YLEn välityksellä. TV-katsojia oli samaa suuruusluokkaa kuin salibandyn pronssiottelussa. Kahden finaalipelin yhteinen tavoittavuus oli 750.000 katsojaa, joista sunnuntaina lähes saman verran kuin hiihdon Suomen Cupissa. Luvut yllättivät positiivisesti myös YLEläiset. Ringetteväelle yllätys oli suurempi kuin olisi osannut ennakkoon kuvitella.

Nuorten suoritus oli varmuudessaan lähes kliininen. Olemme viime vuosina tottuneet näkemään tasaisia, joskin Kanadan hallitsemia nuorten otteluita. Niistä ei tosipeleissä isolla jäällä ollut jälkeäkään. Nollapelit olivat osoitus paitsi suomalaisen pelitavan vahvuudesta, myös nuortemme tottumisesta huippuotteluihin jo kotimaisessa pääsarjassamme.  Sekä molempia joukkueita koskien valmennuksen huipputasosta. Sinivalkoinen menestystarina tulee saamaan jatkoa.

Uudella ringetteyleisöllä ei ollut epäselvyyttä siitä, että he olivat todistamassa korkeatasoista huippu-urheilua. Useampi piti lajimme vaativaa huipputaitoa jopa taiteena. Kuten urheilussa aivan ehdottomien huippujen suoritukset tahtovat olla. Jos ensikertalainen ringettekävijä uskalsi tulla yllättymään positiivisesti, pääsi takuulla sen tekemään.

Myös ringetteväki näytti voimansa. Yleisön kannustusta, yhteisöllisyyttä, perhekeskeisyyttä ja lämminhenkisyyttä kuuli kehuttavan useammalta taholta. Viime kädessä riittävän suuri yleisö, keskiössä oma ringetteväki, teki tapahtumasta lajin suomalaiseen historiaan jäävän elämyksen. Näytön siitä, että ringette ansaitsee paikkansa sinivalkoisessa urheiluhistoriassa. Tunnettuuden lasikatto sai viimein kunnon särön.

Myös tapahtuman järjestelyjä kiiteltiin. Kokenut tapahtumajärjestäjä totesi, ettei tällaisilla voimavaroilla voi tehdä yhtään parempaa kokonaisuutta. Vapaaehtoisten sitoutuminen tehtäviinsä oli ammattimaista ja ylpeys omasta panoksesta näkyi kasvoilta. Joukkueet saivat keskittyä omiin tekemisiinsä ja kokivat olevansa mukana aidosti isossa tarinassa. Vaikka tämä tuntuu pieneltä asialta, sen aikaan saaminen on valtava urakka. Näin monen liikkuvan osan kytkeminen yhdeksi toimivaksi ”kisakoneeksi” on myös hieno osoitus järjestelyjohdon onnistumisesta.

Ettei synny epäilystä puolueellisuudesta, on katsottava myös kolikon toista puolta. Kun päätökset tapahtumasta tehtiin, ei osattu ennakoida hintojen jyrkkää nousua eikä kotitalouksien nykyistä taloudellista epävarmuutta. Vaikka katsojamäärä oli riittävä kiiteltyyn tunnelmaan, lipunmyynti jäi selvästi alle tavoitteiden. Näin myös kisojen taloudellinen tulos jää pakkasen puolelle. Suurin yksittäinen selittäjä on perjantain ottelun lipputulojen ohjaaminen suoraan seuroille ja joukkueille, muttei ratkaisevan naisten finaalipelinkään katsojamäärä yltänyt kaikkien aikojen ennätystasolle. Liiton talous kestää tappiot, mutta tarve nyt koettujen onnistumisten hyödyntämiseen tulee jatkossa korostumaan.

Liiton strategiassa asetettiin kotikisat tukipisteeksi, jonka varassa ringetteä lähdetään viemään eteenpäin. Liittotason työ käynnistyy heti, kun kisojen jälkihoito on tehty. Tapahtuman jälkeen on helpompi vahvistaa entisiä kumppanuuksia ja saada mukaan uusia. Näillä näytöillä on myös helpompi nostaa esille ringette- ja luistelukouluja sekä harrasteringetteä. Tilaisuus kannattaa käyttää nyt hyväksi jokaisessa seurassa. Kuluva syksy ja alkuvuosi ovat ratkaisevia kisamenestyksen hyödyntämisessä.

Juuri nyt on oikea aika olla ylpeä omasta lajista, kertoa hyvistä kokemuksista kisaviikolla niille, jotka eivät päässeet paikan päälle, lähestyä uusia tahoja heidän saamisekseen mukaan toimintaan ja nostaa ringetteä esille omissa yhteisöissä. Aihetta on. Jatko-osan saanut sinivalkoinen menestystarina kuuluu meille kaikille.

Markku Koli

Puheenjohtaja, Suomen Ringetteliitto

 

 

Lisää kommentti

Kuvavarmenne

Kuvavarmenne