#14 Marika Mäkinen (os. Lempinen)

Huippupelaajasta huippuvalmentajaksi

Marika Mäkinen aloitti ringetteuransa 14-vuotiaana Lahdessa ja eteni taidoillaan nopeasti seuran edustusjoukkueeseen. Nopea kehittyminen nosti hänet naisten ensimmäisen maajoukkueen kakkosmaalivahdiksi vuonna 1990. Jatkokehitys toi Marika Mäkiselle ja Lahti Ringetelle ensimmäisen ja ainoan Suomen mestaruuden 1993. Samalla maajoukkueen ykkösmaalivahdin paikka aukeni kaikkien aikojen ensimmäisessä kultajoukkueessa 1994.

Marika Mäkinen kuvaa joukkueen tunnelmia kertomalla, että ”meillä oli yritys ja yhteishenki niin korkealla, että jo sillä puristimme kullan itsellemme.” Joukkueen päävalmentaja Jussi Voutilainen antoi erityiset kiitoksensa Marika Mäkiselle toteamalla, että ”Maalivahti Marika (Lempinen) oli ottelun sankaritar tukkien maalinsuun täydellisesti toisessa erässä”. Kanadalaishyökkäykset menestyksellisesti torjunut maalivahti huomattiin muuallakin kuin Suomessa. Kanadalaiset halusivat hänet pelaamaan kisojen jälkeen omaan sarjaansa.

Marika Mäkinen siirtyi pelaajauransa jälkeen maalivahtivalmentajaksi. Taitojensa kehittämiseksi hän suorastaan ahmi valmentajakoulutusta, josta hän sitten ammensi oppejaan seuransa ja sen edustusjoukkueen maalivahtivalmentajana. Hänet valittiin samaan tehtävään myös Helsingin kotikisoihin vuonna 2000. Tällöin Suomi palautui takaisin kultakantaan.

Marika Mäkinen nousi seuratehtäviensä ohella Suomen Ringetteliiton liittohallitukseen, jossa hän toi esille huippu-urheilijoiden ja heidän valmennuksensa näkökulmia päätöksentekoon. Jaksoa seuraavan pitkähkön tauon jälkeen Marika Mäkinen on palannut kotiseuraansa ja on ollut avainroolissa Lahti Ringeten edustusjoukkueen nousussa kohti lajin kärkitasoa.

Ringeten naisten SM-sarja 1988-1997 (Lahti Ringette, Tuusula Ringette, Helsinki Ringette)
Kaksi naisten Suomen mestaruutta 1993 ja 1994 (Lahti Ringette, Tuusula Ringette)
SM-sarjan arvokkain pelaaja (Agnes Jacks Trophy) 1994
Ringeten naisten maailmanmestari (maalivahtivalmentaja) 1994 ja 2000
Kausi Kanadassa (Regina Pacers) 1994-1995
Seuran maalivahtivalmentaja (Lahti Ringette) 1997-2002 ja 2019 alkaen
Edustusjoukkueen maalivahtivalmentaja (Lahti Ringette) 1997-2002 ja 2019 alkaen
Ringeten valmentajatutkinnot I ja II
Jääkiekkoliiton Maalivahdin lajitaitotutkinto ja Maalivahdin pelitaitotutkinto
Suomen Ringetteliiton liittohallituksen jäsen 1997-2001
Suomen Ringetteliiton pronssinen ansiomerkki 2004
Ringetteliiton Vuoden maalivahtivalmentaja 2020