#13 Anneli "Ansu" Levander (os. Suhonen)

Viimeiseen asti taistelija

Anneli Levander aloitti ringetteuransa Ringette Walapaisissa samaan aikaan Suomen Ringetteliiton perustamisen aikoihin, vuonna 1984. Hän eteni 15 vuoden pelaajapolun läpi samassa seurassa, aina naisten SM-sarjaan saakka. Tälle tasolle hän ylsi jo 15-vuotiaana ja taitojensa takia Anneli Levander valittiin myös ensimmäiseen Suomen naisten maajoukkueeseen. Kaikkiaan neljän Suomen edustustehtävän myötä hän oli mukana voittamassa kaikkien aikojen ensimmäistä ringeten naisten maailmanmestaruutta.

Anneli Levander muistetaan ringettekaukaloissa äärimmäisen tehokkaana karvaajana, nopeana luistelijana ja syöttöeksperttinä, joka toki teki myös maaleja. Ringetestä kirjoittava lehdistö kuvasi häntä seuraavasti: ”uhrautuva taistelija, joka pitää aina kovaa vauhtia, on väsymätön jäähyrrä, joka järjestelee peliä tulisieluiseen tapaansa. Anneli (Suhonen) on joukkueen suurin ahertaja, joka ei lopeta yritystään koskaan kesken. Hänellä on hyvä asenne pelata, antaa jäällä kaikkensa ja vetää samaan tsemppiin muutkin. Anneli Suhonen oli myös himoharjoittelija, jolla oli valtava halu ja kyky kehittyä ringeten huippupelaajaksi.”

Oman pelaajauran päättyminen ei merkinnyt ringetteuran päättymistä. Anneli Levander siirtyi pelaajasta ensin valmentajaksi ja sen jälkeen toimihenkilöksi omien lasten harrastusta tukemaan. Hänelle ringette on ollut ja on edelleen koko perheen yhteinen intohimo, jossa ollaan koko ajan mukana suurella tunteella. Tämä ei ole mitenkään estänyt tulosten syntymistä, päinvastoin. Anneli Levanderin puoliso Jouni on yksi SM-sarjan kärkivalmentajia ja tytär Minka ringeten U21-nuorten maailmanmestari vuodelta 2023.

Ringeten naisten SM-sarja 1989-1999 (Ringette Walapais ja Hyvinkään Jää-Ahmat)
Kaksi naisten Suomen mestaruutta 1995 ja 1997 (Hyvinkään Jää-Ahmat)
SM-sarjan pistekeskiarvo 2.43
Ringeten naisten maailmanmestari 1994
Ringeten MM-kisojen All Stars -laitahyökkääjä 1992
Valmentaja Hyvinkää Ringette 2005-2013
Ringeten valmentajakoulutus
Ringettekoulun ohjaajakoulutus
Toimistosihteeri, Suomen Ringetteliitto 1990-1994
Toimihenkilö, Hyvinkää Ringette 2013-2020
Hyvinkää Ringeten Standaari 2013
Vuoden urheilija Hyvinkäällä (jaettu) 1994