Naisten voimaa – liikunnan ja urheilun tasa-arvon historia esillä Urheilumuseossa

12.05.2014 14:08

Naisten ja tyttöjen liikunnan ja urheilun historia on ensimmäistä kertaa esillä 8.5. avatussa Suomen Urheilumuseon näyttelyssä. "Naisten voimaa"-näyttely valottaa naisten urheilun historian tärkeitä rajapyykkejä sekä liikunnan ja urheilun tasa-arvon monipolvista historiaa.

Naisten liikunta ja urheilu saavat tänä vuonna poikkeuksellisen paljon huomiota, kun Suomi toimii viimeistä vuottaan kansainvälisen naisliikuntaverkosto IWG:n isäntämaana. Tänä vuonna tulee kuluneeksi myös 20 vuotta Brightonin tasa-arvojulistuksen luomisesta. Osana IWG:n puheenjohtajuutta Suomen Urheilumuseo, IWG ja Valo järjestävät Naisten voimaa – Naisten ja tyttöjen liikunta ja urheilu Suomessa -näyttelyn. Näyttely on toteutettu Jane ja Aatos Erkon säätiön tuella.

- Suomi on tasa-arvon toteutumisessa monella tapaa mallimaa. Kuitenkin on huomattava, että meillä riittää edelleen paljon tekemistä naisten ja tyttöjen tasa-arvon saavuttamiseksi liikunnan ja urheilun eri tasoilla kuten IWG:n Brightonin tasa-arvojulistuksessa todetaan. Haluankin vedota, että Suomen valtiovalta ja kansalliset urheilujärjestöt alkavat selvittää niitä keinoja, joiden avulla naiset saadaan tasa-arvoisiksi toimijoiksi liikunnan ja urheilun päätöksenteossa, valmennuksessa ja medianäkyvyydessä, sanoi presidentti Tarja Halonen puheessaan näyttelyn avajaisissa Urheilumuseolla.

Naisten ja tyttöjen liikunta ja urheilu on kulkenut kohti tasa-arvoa, mutta askelia on otettu myös taaksepäin. Naiset kulkivat urheilun ja liikunnan kärkijoukoissa 1800-luvun lopulla, ja naiset muun muassa perustivat Suomen ensimmäisen liikunnan keskusjärjestön vuonna 1896, Suomen naisten voimisteluliiton. Kehitys kuitenkin pysähtyi 1920-luvulla, kun sekä miehiset urheilujohtajat että naisliikunnan vaikuttajat alkoivat vastustaa naisten kilpaurheilua. Sen jälkeen naisten asema kehittyi hitaasti, ja vasta viime vuosikymmeninä tilannetta on parannettu vauhdikkaammin.

- Vaikka monissa ikäluokissa naiset liikkuvat jo aktiivisemmin kuin miehet, urheilun johtopaikoilla naiset ovat edelleen aliedustettuina Suomessakin. Euroopan komission työryhmä suosittelee, että johtopaikoilla naisia on vähintään 40 prosenttia vuoteen 2020 mennessä. Tavoitteeseen pääseminen vaatii meiltä vielä paljon työtä. Suomen Urheilumuseolla on tärkeä tehtävä tuoda esiin liikunnan ja urheilun historiaa. Menneisyyttä vasten peilaamalla pystymme kehittämään suomalaista liikuntaa ja urheilua tasa-arvoisemmiksi myös tulevaisuudessa, totesi IWG:n pääsihteeri Terhi Heinilä.

Näyttelyssä on esillä muun muassa naisten voimisteluasu vuodelta 1881, tyttöjen koululiikuntavälineitä 1960-luvulta, paralympia-alppihiihtäjä Katja Saarisen tukisukset ja nyrkkeilijä Eva Wahlströmin mestaruusvyö. Näyttely on esillä Suomen Urheilumuseossa 9.5.–12.10.2014. Museo on avoinna maanantaista perjantaihin klo 11–17, lauantaisin ja sunnuntaisin klo 12–16.

Suomen nelivuotinen IWG-puheenjohtajuus huipentuu 12.–15.6. Finlandia-talolla järjestettävään 6. naisten liikunnan ja urheilun maailmankonferenssiin, joka juhlistaa samalla Brightonin tasa-arvojulistuksen 20-vuotista historiaa. Brightonin tasa-arvojulistuksen jälkeistä aikaa kuvaava näyttely pystytetään tulevan kuudennen IWG-maailmankonferenssin ajaksi Finlandia-talolle osana Naisten voimaa -näyttelyä.

IWG-maailmankonferenssin järjestävät kansainvälinen naisliikuntaverkosto IWG ja Valo, Opetus- ja kulttuuriministeriön tukemana. Konferenssin suojelijana toimii presidentti Tarja Halonen. IWG:n verkkosivuilta löydät konferenssin teemat, puhujat, ohjelman, tukijat sekä viimeisimmät uutiset.

Yhteystiedot:

Suomen Urheilumuseo, Olympiastadion, Helsinki, puh. (09) 434 2250 www.urheilumuseo.fi