VIERASKYNÄ: Hyvinkään ringettekoulu

21.03.2014 00:00

Hyvinkään rehtorin mietteitä kuluneesta kaudesta

Ringettekoulun kausi alkaa olla lopuillaan. Kausi huipentui Keravalla sunnuntaina 16.3. hienosti järjestettyyn ringettekoulujen lopputurnaukseen. Hyvinkään ringette osallistui turnaukseen kahdella joukkueella, jotka olivat nimiltään ”ylämummot” ja ”tötteröverkot”. Pienet pelaajat odottivat turnausta innolla, saihan jokainen pelaaja päällensä aivan oikean pelipaidan ja turnauksen päätteeksi kaulaansa mitalin.

Pelit sujuivat hienosti mutta mikä tärkeintä, ringettekoululaisilla oli hauskaa keskenään. Jokaista pelikaveria tsempattiin niin kentällä kuin sen ulkopuolella. Yhteisruokailu oli omiaan lujittamaan joukkuehenkeä ja Shakersin vapaaehtoisten loihtiessa hienoja kasvomaalauksia ei hymyllä ollut rajoja.

Ringette on erinomainen harrastus. Nuorten pelaajan alkujen kehittymistä on ollut hienoa seurata kaukalon laidalta. Hyvinkäällä ringettekoulun aloitti hieman alle 15 pelaajaa, joista osa ei pysynyt syyskuussa luistimilla pystyssä. Lopputurnauksessa en voinut kuin ihmetellä pelaajien huimaa kehitystä, niin hienosti sujui luistelu, maalinteko, suojaaminen, puolustaminen ja sääntöjen noudattaminen. Kauden kuluessa olemme saaneet mukaan harrastajia lähes tuplamäärän, kevätkaudella Hyvinkään ringettekoulussa on harjoitellut 28 tulevaa maailmanmestaria. Perustaitojen lisäksi on opittu paljon muutakin: ryhmässä toimiminen, kaverien huomioon ottaminen ja ohjeiden kuuntelu ei ole itsestään selvää kaikille lapsille. Joukkuepelissä lapset joutuvat huomioimaan kaikki pelikaverit oppien samalla elintärkeitä sosiaalisia taitoja.

Niin, ringettekouluissa ympäri maan harjoittelevat tulevat maailmanmestarit. Kuinka moni ringettekoululainen kuitenkaan tietä, että Suomi voitti (tänäkin) vuonna MM-kullan? Pitäisikö seuroissa panostaa enemmän siihen, että pienet ringettekoululaiset ja nuoremmat juniorit voisivat nykyistä helpommin saada edustusjoukkueiden pelaajista muodostettua omat idolinsa? Olisiko SM-sarjan ottelutapahtumia tarpeen jämäköittää kautta linjan ja tarjota juniorijoukkueille mahdollisuutta toimia vaikkapa SM-sarjan ottelujen otteluemäntinä? Hyvinkäällä tällainen tapahtuma toteutettiin joulukuussa ja se onnistui yli odotusten. Ringettekoululaiset pääsivät seuraamaan otteluvalmisteluja, toivottamaan kotijoukkueen kunniakujassa jäälle, kannustamaan omiaan ja lopuksi palkitsemaan parhaat pelaajat. Samalla katsomoon löysivät tiensä myös ringettekoululaisten vanhemmat, jotka silmin nähden pitivät näkemästään.

Uuden ringettekauden alkuun on melko tarkalleen puoli vuotta. Nyt on aika hengähtää, nauttia keväästä ja kesästä ja mikä tärkeintä, odottaa uuden kauden alkua!

Ari Ranki, ringettekoulun rehtori
Hyvinkää Ringette