VIERASKYNÄ: Lahden Ykkössarjajoukkue

24.02.2014 00:00

Viikoittain ajalla 16.9.2013 - 31.3.2014 julkaistavassa Vieraskynä -aiheisessa kirjoituksessa kaikkien liiton alaisten sarjojen joukkueet kertovat omia kokemuksia ja näkemyksiä omasta sarjastaan, muista liiton alaisista sarjoista, ajankohtaisista ringette-asioista jne.

Tämän kahdeksannentoista kirjoituksen on kirjoittanut Lahti Ringette Ykkössarja-joukkueen joukkueenjohtaja Pirkko Loveson.


Kausi on kääntymässä lopuilleen ja nyt onkin aika katsoa taaksepäin värikkään kauden tapahtumiin. Lähdimme Ykkössarjaan vuoden tauon jälkeen pienellä, mutta kokeneella iskuryhmällä. Tilanne tosin oli tiedossa jo kesällä ennen kauden alkua. Joukkue koottiin paljasjalkaisista lahtelaisista, paluumuuttajista ja Lahteen opiskelemaan muuttaneista. Joukkueelle oli alusta asti selvää, että jääharjoituksissa keskityttiin suuriin toistomääriin, sillä pienen joukkueen piti pystyä pelaamaan 4 erää ilman, että väsymys veisi parhaan terän. Materiaalin pienuuden myötä monet pelaajat ovat myös löytäneet itsensä uusista rooleista kuten valmentajana tai rahastonhoitajana ja eri pelipaikoilta. Pelaajien asenne muutoksia kohtaan on ollut kiitettävää, eikä asiasta ole tehty ongelmaa. Kauden edetessä kaksi täyttä kenttää on muodostunut lähinnä ylellisyydeksi, kun meille on tullut vääjäämättömiä poissaoloja sairastelun, loukkaantumisten ja työkuvioiden myötä. Keskittyminen on pyritty pitämään sellaisissa asioissa, joihin voimme itse vaikuttaa.

Meidän näkökulmastamme Ykkössarjan joukkueiden taso on noussut ja sitä myötä peleihin on tullut lisää vauhtia, taitoa ja kovuutta. Kun peli kehittyy, myös tuomareiden pitäisi huomioida tämä kehitys omassa toiminnassaan. Vaikka on hyvä antaa pelaajien pelata, on tuomari osaltaan vastuussa pelin turvallisuudesta. Tuomarin päättämä linja ohjaa joukkueiden intensiteettiä pelissä. Kuten yksi pelaajamme totesi saamansa 2 + 2 minuuttisen jäähyn jälkeen, että kyllä siitä oppii.

Lahdessa on ollut myös ilo seurata C-junioreiden aktiivisuutta tuomaritoiminnassa. Tuomaroinnin myötä pelaaja saa uutta näkökulmaa myös omaan pelaamiseen. Tuomarointi voi olla jännittävä, jopa pelottava kokemus ensikertalaiselle. Siksi haluammekin esittää pyynnön, että vasta tuomaroinnin aloittaneille annettaisiin aikaa ja oltaisiin kärsivällisiä. Sekä pelaajat että tuomarit tarvitsevat rohkaisua ja kannustusta, että ura lajin parissa jatkuu. Ei ole ihme, jos into laantuu, kun joukkueet ja katsomo puuttuvat kiivaasti pelin tapahtumiin eivätkä anna aloittelevalle tuomarille työrauhaa.

Lopuksi haluammekin rohkaista kaikkia joukkueita sarjasta riippumatta antamaan positiivista palautetta tuomareille, jos siihen on aihetta. Samalla tavalla kuin pelaaja ymmärtää tehneensä virheen kentällä niin ymmärtää tuomarikin. Negatiivinen palaute ja turha huutelu saavat harvoin mitään hyvää aikaan. Joukkueet keskittykööt mieluummin asioihin, joihin he voivat suoraan vaikuttaa, eli omaan tekemiseen jäällä.