Ringetteviikko käynnissä – kouluissa huutava pula välineistä

30.01.2014 08:50

Valtakunnallinen Ringetteviikko käynnistyi lauantaina. Kaikki ringetteseurat ovat aktivoituneet järjestämään erilaisia tapahtumia ringetteviikolla. On ollut turnauksia, kaverijäitä ja jäädiscoja. Ringetteviikko on suunnattu kaiken ikäisille ja kaikki pääsevät kokeilemaan lajia ulkojäille tai jäähalleihin. Ringeten 40 seuraa ja liitto järjestävät yhteensä 54 tapahtumaa valtakunnallisesti viikon aikana. Määrä on merkittävä lajin harrastamäärään nähden, joka on reilu 4000 kilpailulisenssiä.

Viikon aikana ringeten opetusta on järjestetty Helsingin Rautatientorilla Jääpuistossa Helsingin ala-kouluille. Jäätä päivässä on ollut neljä tuntia ja jokaisella tunnilla on ollut mukana 10 – 40 koululaista. Liiton toimesta tulemme liikuttamaan yli 800 koululaista viikon aikana pelkästään Jääpuistossa, kertoo nuorisopäällikkö Merja Markkanen.

Educa-messut olivat viime viikonloppuna Helsingissä ja yli 200 koulua ilmoittivat että heillä ei ole ringettemailoja tai renkaita. Kokonaismääränä tämä tarkoittaa n. 4000 mailaa ja vähintään 2000 rengasta, että edes yksittäinen ringettetunti koululla pystyttäisiin vetämään läpi oikeilla välineillä ja kaikki pääsisivät osallistumaan pareittain tehtäviin harjoitteisiin. Määrärahat ovat vähissä ja koulut joutuvat säästämään. Joissakin kouluissa ringetteä pelataan harjanvarsilla, toisissa jääpallo- tai kaukalopallomaila väärinpäin. Keinot ovat monet, jotta kaikille mieluisaa peliä päästään kokeilemaan. Ringette kasvattaa edelleen suosiotaan kouluissa, koska välinettä on helppo hallita, eri tasoiset luistelijat eivät erotu ja onnistumisia tulee kaikille. Välinepula on valtaisa ja tämä aiheuttaa liitolle haasteita. Pyrimme kuitenkin tekemään hartiavoimin töitä yhdessä seurojemme ja yhteistyökumppanimme Ring-Jetin kanssa, että koulutkin pääsevät nauttimaan lajistamme oikeilla välineillä, kertoo liiton toiminnanjohtaja Salla Mäkelä. 

Tulevana viikonloppuna liitto osallistuu Oulussa järjestettäviin terveystiedon- ja liikunnannopettajien valtakunnallisille koulutuspäiville. Tämä on tärkeä kohtaamispaikka liikunnanopettajien kanssa, jossa voidaan vaihtaa kuulumisia sekä antaa vinkkäjä jäällä pidettäville liikuntatunneille.