VIERASKYNÄ: Blue Ringsin SM-joukkue

02.12.2013 00:00

Viikoittain ajalla 16.9.2013 - 31.3.2014 julkaistavassa Vieraskynä -aiheisessa kirjoituksessa kaikkien liiton alaisten sarjojen joukkueet kertovat omia kokemuksia ja näkemyksiä omasta sarjastaan, muista liiton alaisista sarjoista, ajankohtaisista ringette-asioista jne.

Tässä kahdennessatoista kirjoituksessa Blue Ringsin SM-joukkue miettii tuomaritoimintaa ja sääntömuutosten tarpeellisuutta.

 


Yhteispeli vai meidän ja teidän peli

Tuomaritoiminta tuntuu puhuttavan urheilukansaa vuosi toisensa jälkeen, eikä ringeten SM-sarja tee siihen poikkeusta. Jokainen joukkue ja jopa yksittäinen pelaaja on peliuransa aikana joutunut kokemaan epäoikeudenmukaista tuomarointia, ainakin omasta mielestään. Onko tuomarit sitten aina oikeassa? SM-sarjan tuomaristossa on viimevuosina tapahtunut paljon muutoksia, kun kokeneet kehäketut ovat antaneet tilaa nuoremmille raitapaidoille. Muutos on välttämätön, mutta milloin tuomari on valmis SM-sarjaan? Junnusarjoihin verrattuna pelin kovuus ja vauhti tuntuu tulevan yllätyksenä  ja rangaistuksia vihelletään lähes joka tilanteesta. Sääntökirja jättää jonkin verran varaa tulkinnoille, mutta olettamus on, että tuomarin tulee tuntea säännöt läpikotaisin väärinymmärrysten välttämiseksi.

Esimerkiksi tällä kaudella on peleissä ollut tilanteita, joissa tuomarilta on kysytty sääntömenettelyä ja hänen vastaus on ollut sääntökirjan vastainen. Tuomarilinjassa on myöskin huomattavia eroja, jopa pelin sisällä. Herääkin kysymys, mistä pelaajan tulisi tietää, millä säännöillä kunakin päivänä pelataan?

Palataan esimerkiksi vuosia taaksepäin, jolloin ainoastaan päätuomarilla oli oikeus viheltää rangaistuksia. Pelin tuomarilinja pysyi tasaisempana läpi ottelun, mikä omalta osaltaan helpotti pelaajien keskittymistä siihen olennaiseen, pelaamiseen. Vuosien saatossa sääntökirjaan on tullut uudistuksia, jotka antavat liian paljon tulkinnanvaraa. Mietityttääkin, onko kaikki muutokset aina tarpeen pelin sujuvuuden parantamiseksi. Varsinkin, jos ne tekevät tuomareiden toiminnasta entistäkin haastavampaa.

Mielestämme sääntöjen tarkoitusperä on luoda pelaajille ja tuomareille turvallinen ja toimiva kilpailuympäristö. Pelaajien ja tuomareiden ei kuulu olla toistensa vastustajia, vaan tarjota yhteistyöllä miellyttävä kokemus kaikille pelissä mukana oleville.