VIERASKYNÄ: Lahti Ringeten B-joukkue

30.09.2013 00:00

Viikoittain ajalla 16.9.2013 - 31.3.2014 julkaistavassa Vieraskynä -aiheisessa kirjoituksessa kaikkien liiton alaisten sarjojen joukkueet kertovat omia kokemuksia ja näkemyksiä omasta sarjastaan, muista liiton alaisista sarjoista, ajankohtaisista ringette-asioista jne.

 

Tässä kolmannessa kirjoituksessa maalivahtiongelmia pohtii Lahti Ringetten B-joukkueen joukkueenjohtaja Marko Monni.


Voihan maalivahti!

Otetaanpa tarkasteluun lähes uunituore BSM-sarjakirja, johon joukkueet ovat ilmoittaneet kokoonpanonsa. Ja katsotaanpa vielä tarkemmin, miltä maalivahtitilanne näyttää. Kauteen lähtee seitsemän joukkuetta, joilla on listoilla kaksi maalivahtia, viidellä yksi ja yhdellä ei yhtään. Suurimmalla osalla joukkueista on siis maalivahtitilanteen osalta erittäin hyvin pullat uunissa – on mistä valita. Loput elävät kylmä hiki otsalla ja riskirajaa hipoen: onko tuo tolppien välissä kyyristelevä, monesti ottelun tuloksen onnistumisillaan tai epäonnistumisillaan ratkaiseva tyttö pelikuntoinen ja iskussa vai sairaana – tai saadaanko ylipäätään tolppien väliin patjoin varustettu pelaaja.

En ole vielä kovin pitkään ringetteä jojon roolissa harrastanut, muissa kylläkin kolmen k:n periaatteiden mukaisesti (kyllä – ringette on koko perheen harrastus!), mutta missähän kohtaa ikäluokkien vaihtuessa tuo maalivahtitilanne muuttuu? Nuoremmissa ikäryhmissä maalivahteja riittää ja sopivien maalivahtityttöjen haku aloitetaan jo F-tasolta. 

Onko kysymys maalivahtien runsaudesta/puutteesta ylipäätään joukkueen asia? Tekeekö joukkue maalivahdin? Pelaamisestahan yleisesti sanotaan, että kenttäpelaajat pelaavat joukkueena, mutta maalivahti on ratkaisuissaan yksin. Joukkue luonnollisesti kannustaa maalivahtia ja tekee kaikkensa maalivahdin töiden vähentämiseksi. Toisaalta usein näkee joukkueiden lämmitellessä, että maalivahti tekee ihan omia juttujaan pelaajien toimiessa ryhmänä.

Kuinka vakavasti seurat ottavat maalivahtien erityistarpeet ja erityisesti maalivahtivalmennuksen? Onko sitä tarjolla ja onko vastuu valmennuksesta seuralla? Joukkuehan on ehkä hiukan liian pieni kantamaan ainakaan yksin vastuun maalivahtivalmennuksesta.

Entäs liitto? Liitolla voisi kuvitella olevan vastuu ainakin maajoukkuetason maalivahtien etsimisestä ja heidän kehittymisestään. Niin kait se onkin, mutta löytyykö liitolta apua perustyöhön seura- ja joukkuetasolla?

Paljon kysymyksiä ja vähän vastauksia. Ja niin, Lahti on se BSM-joukkue, joka hakee maalivahtia kissojen ja koirien kanssa, vaan mistähän tuollaisen löytäisi – sellaisen hyvän ja mukavan.