Lue 30-vuotisjuhlien avauspuhe

23.04.2013 11:13

Arvoisa Ringeten Juhlaväki!

Meitä läsnäolijoita yhdistää sama aate, liikunnan ja ringeten aate. Ringetteaate on yhdistänyt meitä Suomessa yli kolmekymmentä vuotta. Me tunnemme sen sisinmässämme ja se on läsnä joka päivä meidän elämässämme. Ringette on elämäntapa.

Ringeten keksi Sam Jacks Kanadassa 50 vuotta sitten, koska tytöiltä puuttui talvinen jääurheilupeli, pojilla oli jääkiekko. Kansainvälisesti tänä vuonna vietämme lajin 50 vuotisjuhlia. 23.1.1979 ringette laskeutui Suomeen ja Turun seudulle Juhani ”Juuso” Wahlstenin tuomana.

Alunperin ulkona ulkojäillä pelattu talvilaji on muuttunut monen muun lajin tavoin hallissa, vakio-olosuhteissa pelattavaksi, säästä riippumattomaksi lajiksi. Tämä toisaalta rajoittaa harrastuksen leviämistä ja laji joutuu kilpailemaan jäähallien jäävuoroista muun jääurheilun kanssa.

Ringeten alkuajoista seurojen määrä on vähentynyt, osan seuroista ja innostuksesta on kaatanut lämpimien talvien aiheuttama ulkojäiden puute. Kokonaisuudessa pelaajien määrä kuitenkin noussut tasaisen varmasti, tarkoittaen sitä, että seurojen koko on kasvanut.  

Ringeten tehtävänä on tarjota vain tytöille kehitetty jääurheilupeli ja liikuttaa sen avulla mahdollisimman monia eri-ikäisiä tyttöjä. Ringetessä pelataan ja toimitaan yhdessä, saadaan elämyksiä ja kokemuksia, luodaan vuosia ja vuosikymmeniä kestäviä ystävyyssuhteita sekä sosiaalinen verkosto. Ringette on jotain suurempaa ja syvällisempää, se ei tuota taloudellista voittoa vaan syyt harrastukseen löytyvät lajista itsestään.

Elämme nyt ringetessä historiallisia hetkiä ja toimimme viimeistä vuotta Ringetteliittona. Kuluneesta kolmestakymmenestä vuodesta on työn alla ringeten historia, johon on koottu mielenkiintoisia asioita ja tapahtumia sekä kuvia vuosien varrelta yksiin kansiin. Monen teistäkin nimi siellä mainitaan. Historia ilmestyy tämän vuoden aikana. Historian kirjoitusta rahoittaa Urheilumuseosäätiö.

Ringetessä olemme suunnanneet toimintamme kohti tulevaisuutta ja perustimme Kaukalopallon kanssa yhteisen lajiliiton Suomen Kaukalopallo- ja Ringetteliiton viime vuoden marraskuussa, johon molempien lajien kaikki toiminta siirretään tämän vuoden aikana. Yhdistymisen tarkoitus on koota kahden lajiliiton resurssit ja mahdollistaa lasten ja aikuisten liikuttaminen myös tulevina vuosikymmeninä. Vaikka Ringetteliitto alkaa olla historiaa, niin ringette elää ja voi hyvin uuden kumppanin kera.

Arvoisat läsnäolijat!

Ringetteliiton puolesta haluan kiittää OKM:iötä ja kaikkia yhteiskumppaneitamme 30 vuoden ajalta. Te olette osaltanne mahdollistaneet toimintamme ja harrastajamäärän kasvun yli neljäntuhannen.

Te Ringetessä mukana olevat sekä täällä että kotona,  olette olleet osaltanne vuosien varrella vaikuttamassa monen lapsen ja nuoren elämään kohti pysyvää liikunnallista elämäntapaa. 

Tämä joukko täällä on tehnyt yhteiskunnallisen teon, jota ei voi ajassa ja rahassa mitata.  Kiitos teille!

Ringetteliiton puolesta haluan toivottaa teille kaikille nostalgista ja mieleenpainuvaa juhlaa.

Olkaa lämpimästi tervetulleita!

Suomen Ringetteliiton puheenjohtaja Kari Lahti
20.4.2013 Lohja, Kisakallion Urheiluopisto

kuva: Jouni Valkeeniemi / Pakkalan Mediatalo