Ringette laajenee Venäjälle

27.01.2013 00:00

Ensimmäinen venäläinen ringeten juniorijoukkue saapui Suomeen leirille viikonloppuna. Joukkue aloitti leirinsä vierailemalla Ringeten SM-sarjan juhlaottelussa Blue Rings – Hyvinkää. Lapset olivat odottaneet malttamattomina vierailua joulukuusta lähtien ja nyt se hetki oli vihdoin koittanut.

Pietarissa ringettetoiminta on alkanut syksyllä 2012 urheilukoulussa nro. 369. Pelaajat ovat opetelleet ensin luistelemaan ja tämän jälkeen siirtyneet pikkuhiljaa lajitaitoihin. 7-9 –vuotiaiden joukkue harjoittelee 4-5 -kertaa viikossa koulun omalla jäällä koulupäivän jälkeen. Lisäksi maalivahdeilla on päivittäin omat harjoituksensa. Urheilukoulun tavoitteena on järjestää lapsille aktiivista toimintaa päivittäin klo 8.00 – 18.00, jotta he voisivat omalta osaltaan turvata lapsien liikkumisen. Pelaajien taito on kehittynyt huimasti viimeisen kolmen kuukauden aikana ja pietarilaiset ovat ylpeitä omien suojattiensa kehityksestä ja halusta oppia uutta. Pietarin valmentajat ovat koulutettu Ringetteliiton valmennuspäällikön Matti Virtasen toimesta ja he ovat suorittaneet I-tason koulutuksen. Kaikki valmentajat ovat taustaltaan yliopiston käyneitä liikunnanopettajia ja entisiä urheilijoita. Pietarilaisten vierailun aikana valmennuspäällikön toimesta koulutettiin taas uusia valmentajia, jotta lajia saataisiin levitettyä mahdollisimman laajalla alueelle Pietaria ja Venäjää.

Lauantain pelin jälkeen Lyceum 369 harjoitteli yhdessä Nurmijärven Seiskojen F03-joukkueen kanssa. Seiskojen pelaajat olivat odottaneet koko viikon yhteistä harjoitusta pietarilaisten kanssa ja kaikkia vähän jännitti. Nurmijärven valmentajat olivat suunnitelleet harjoituksen ja tulkin avustuksella harjoitus saatiin vietyä vauhdikkaasti läpi. Harjoituksen jälkeen sekä pelaajat että valmentajat olivat onnellisia, sillä he olivat oppineet taas paljon uutta. Viikonlopun aikana Ringetteliiton tuomareiden pääkouluttaja Veera Lempiäinen piti tuomareille omaa koulutusta ja valmisti heitä puhaltamaan sunnuntain miniturnausta.

Sunnuntaina Lyceum 369 joukkue osallistui ensimmäistä kertaa miniturnaukseen ja päävalmentaja Gennadi Gerasimovia ja maalivahtivalmentaja Alexander Vlasovia jännitti yhtä paljon kuin pelaajiakin. Miniturnauksessa oli mukana joukkue F03 Nurmijärven Seiskoista ja F-juniorit Tuusulan Ringetestä. Miniturnaus pelattiin poikkikentällä 20 minuutin suoralla peliajalla. Pietarilaiset olivat harjoitelleet viime kuukaudet aktiivisesti ringetteviivan yli syöttämistä, mutta pelitilanteessa viivan yli pääseminen omalle hyökkäysalueelle oli haasteellista. Nurmijärven ja Tuusula Ringeten valmentajat yrittivät kertoa pelaajilleen että tämän turnauksen tavoitteena ei ollut voitto vaan näyttää pietarilaisille miten rengasta kuljetetaan ja miten syöttöpeli toimii pelitilanteessa. Pelaajat toki olivat asiasta eri mieltä, sillä tänne oli tultu tekemään maaleja. Kaiken kaikkiaan miniturnaus oli kaikille mukana kokemus ja pelaajat halailivat toisiaan pelin päätyttyä.

Seuraavan kerran pietarilaiset osallistuvat Naantalissa järjestettävään Katinpentuturnaukseen 9.3. Joukkueen mukana tulee delegaatio Pietarista, johon kuuluvat mm. Urheilukomitean puheenjohtaja sekä televisioyhtiö.  

Kuvia