Ringeten maailmanmestaruus Suomeen seitsemättä kertaa peräkkäin

01.12.2019 06:43

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Photo credit: Andre Vandal/Ringette Canada

Suomi voitti ringeten maailmanmestaruuden seitsemättä kertaa peräkkäin. Suomi voitti finaalivastustaja Kanadan tänään pelatussa toisessa finaalissa numeroin 5-1 varmistaen MM-kullan. 

Ottelussa nähtiin torstain otteluun verrattuna vähän maaleja, eikä jäähyjäkään tullut niin paljon. Suomen pistenaiset olivat ensimmäisen finaalin tavoin Anne Pohjola ja Susanna Tapani. Pohjola iski ottelussa tehot 3+1 ja Tapani 2+1. 

Susanna Tapani teki Suomen avausmaalin ensimmäisen erän alussa kun peliä oli kulunut viisi minuuttia. Anne Pohjola iski ensimmäisen erän aikana renkaan etuyläkulmaan ja seuraavan kerran vasta toisessa erässä, kun hän laukoi renkaan suoraan aloituksesta maaliin. 

Kolmas erä ottelusta jäi täysin maalittomaksi, mutta Kanada avasi neljännen erän rivakasti Jamie Bellin maalilla kun erää oli kulunut puoli minuuttia. Sekä Tapani, että Pohjola onnistuivat maalilla kumpikin kerran viimeisen erän aikana sinetöiden jälleen Suomelle maailmanmestaruuden.

- Me oltiin kärsivällisiä. Siinä tuli nopeasti ne kolme maalia ja sitten oli pitkä aika ennen kun tuli seuraavia maaleja ja me kuitenkin jaksettiin tehdä sitä perustyötä, mitä Kimi (Forsblom) ja Tipi (Himberg) painotti tuolla vaihtoaitiossa. Kanada tuli kovasti päälle, mutta ei ne tehnyt maaleja. Se on parasta, että joudutaan joka tilanteesta taistelemaan siellä kentällä, mitään ei saa ilmaiseksi, pistepörssin voittanut Anne Pohjola kertoo.

Ottelun parhaaksi pelaajaksi Suomen joukkueesta palkittiin mielettömän pelin maalilla torjunut Maria Perkkola. Perkkola torjui ottelussa 56 vetoa 57:stä ja hänen torjuntaprosentti kisoissa oli 94,8%. Kanadalta parhaana pelaajana palkittiin ottelussa Erika Kiviaho.

Suomen maalivahtipeli koko turnauksessa ja erityisesti tässä ottelussa oli omaa luokkaansa ja myös joukkueen kapteeni Marjukka Virta kehui Perkkolan ottelun jälkeen. 

- Aivan uskomaton peli taas siltä, Virta sanoo painottaessaan puolustuksen ja maalivahtipelin tärkeyttä. 

- Meidän ehdoton vahvuus Suomessa on maalivahtipeli. Kyllähän MM-finaali on juuri noin tiukka, eikä siinä pitäisikään tulla tuon enempää maaleja. Meillä oli kolme maalia ja Perkkola oli tossa vireessä, niin kyllä mä ainakin tiesin, että ei Kanada tee yhtä enempää. Tän takia me ollaan maailman parhaita, me pystytään tekemään ne kolme-neljä maalia, millä voitetaan peli, Virta sanoo. 

- Ei odotettukaan, että se tulee olemaan samanlainen maalikarkelo, Virta kiteyttää viitaten ensimmäiseen finaaliin, jonka Suomi voitti murskaavin lukemin 11-4.

Suomen joukkueen arvokkaimmaksi pelaajaksi valittiin Susanna Tapani ja Anne Pohjola valittiin koko turnauksen arvokkaimmaksi pelaajaksi. Kanadan parhaaksi pelaajaksi valittiin Shaundra Bruvall. 

MM-kisoissa finaalit pelattiin kahden voiton periaatteella ja Suomen voitot molemmista finaaliotteluista sinetöivät maailmanmestaruuden. Jos Kanada olisi tänään voittanut, olisi huomenna pelattu vielä kolmas, ratkaiseva finaaliottelu. 

- Peli oli tietenkin vauhdikas ja sisälsi paljon taisteluja. Kanada pisti kaiken likoon ja oli varmaan jollain tavalla parempi kuin me. Me ei ihan saatu itse sitä parasta renkaallista pelaamista tänään mitä me normaalisti saadaan, Suomen ringettemaajoukkueen päävalmentaja Timo Himberg sanoo. 

- Ehkä meidän kivijalka on kuitenkin se maalivahtipeli ja hyvä puolustaminen. Se nyt tänään muutamien huippuhyökkääjien maalien lisäksi toi sen voiton. Tänään Maria Perkkola oli ihan uskomaton, kunnia hänelle ja hyvälle puolustuspelaamiselle, Himberg viimeistelee. 

Kanada voitti nuorten maailmanmestaruuden

Nuorten ottelu alkoi tasaisena ja vain Jenna Hakkarainen onnistui maalinteossa ensimmäisessä erässä. Sekä Kanada, että Suomi lähti toiseen erään selvästi isommalla vaihteella ja molemmat joukkueet onnistuivat maalinteossa. 

Sara Plouffe teki Kanadan avausmaalin toisen erän alussa ja Marianna Kuiko kuittasi välittömästi terävällä vedolla tilanteen kahteen yhteen. Kanada tasoitti, minkä jälkeen Krista Lanteri vei jälleen Suomen johtoon. Vain sekunteja myöhemmin Kanada tasoitti, minkä jälkeen Lanteri onnistui jälleen maalilla. Hakkarainen iski Suomen kahden maalin johtoasemaan, mutta Kanada kiri ja meni ohi ennen erän loppua. 

Kolmannessa erässä Kanada otti pelistä hallinnan ja otti etumatkaa kun se teki kaksi maalia erän alkuun. Minka Tiihonen ujutti renkaan längistä sisään, mutta se ei Kanadaa pysäyttänyt, vaan he löivät vielä yhdeksännen maalin sisään ennen erän loppua. Neljännessä erässä nähtiin enää yksi maali, kun Hakkarainen viimeisteli Suomen seitsemännen maalin. 

Suomen joukkueet palaavat Suomeen Helsinki-Vantaalle tiistaina 3.12. klo 13:00.