Maajoukkueelle ensimmäinen kiinnitys MM-kultaan

29.11.2019 10:26

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Suomi voitti ensimmäisessä finaalissa Kanadan numeroin 4-11 ja otti täten ensimmäisen kiinnityksen maailmanmestaruuteen. Ottelun pistehait olivat Anne Pohjola ja Susanna Tapani, joiden pisteet siivittivät Suomen ylivoimaiseen voittoon. Pohjolalle pisteitä kertyi 4+2 ja Tapanille 4+0. 


- Oli aika tapahtumarikas peli. Saatiin tosi hyvä alku, vähän semmoinen mitä Kanukit sai harkkapelissä. Eka erä meni vielä hyvin, mutta sen jälkeen tuli tosi paljon jäähyjä mitkä kyllä sekoitti sen pelin aika lailla, Tapani kertoo. 


Pohjola aloitti ensimmäisen erän räväkästi ja laukoi renkaan suoraan B-pisteen aloituksesta maaliin ensimmäisessä vaihdossa. Tapani laukoi renkaan avonaiseen etuylänurkkaan ajassa 3:53 ja pian sen jälkeen Pohjola laukoi toistamiseen renkaan maaliin suoraan aloituksesta. Pohjola viimeisteli hattutempun vielä ennen erän loppua. 


- Eka veto meni sisään et se oli hyvä alku, mutta sen jälkeen mä vedin kyl tosi monta kertaa ja ei uponnut ihan niin hyvin kun harkkapelissä. Puolustin tosi paljon jossain kohtaa kun me pelattiin alivoimaa, se on aina vähän pois siitä hyökkäyspelistä, Tapani pohtii omaa suoritustaan. 


Toista erää oli mennyt alle puoli minuuttia kun Pohjola iski maalilla jälleen. Tämän jälkeen Kanada pääsi maalintekopaikoille ja Gillian Dreger teki Kanadan avausmaalin tarkalla vedolla ylänurkkaan. Chantal St-Laurent kavensi ottelun kahteen viiteen vain minuuttia myöhemmin. Erän lopussa Suomi pääsi pelaamaan viidellä kolmea vastaan ja Tapani iski Suomen kuudennen maalin suoraan syötöstä sisään. 


Suomen maali-ilottelu jatkui kolmannessa erässä kun joukkueen kapteeni Marjukka Virta teki maalin, Tapani onnistui vielä kahdesti ja Emmi Merelä laukoi renkaan kymmenettä kertaa maaliin. Kanadan Erika Kiviaho teki Kanadan kolmannen maalin erän puolessa välissä. Neljännessä erässä Kanadan St-Laurent onnistui vielä kaventamaan, mutta siihenkin Suomi vastasi pelin lopussa Virran osumalla. 


- Lukemallisesti oli hyvä peli, mutta me pystytään kyllä tosi paljon parantamaan vielä. Otetaan vähemmän niitä jäähyjä niin päästään siihen omaan rytmiin, Tapani pohtii. 


- Me puolustettiin tosi hyvin, varsinkin ne alivoimat. Ne on kuitenkin kahdeksan kertaa pelannut viidellä kolmea vastaan eikä ole tehnyt yhtään maalia. Toi maalimäärä sellanen että jos me pystytään pitää ne siinä niin me kyllä voitetaan ihan varmasti, Tapani uskoo.


Maria Perkkola torjui maalilla erinomaisen ottelun. Perkkola torjui 39 vedosta 35. Kanadan maalivahti Breanna Beck torjui ottelun alussa viidestä vedosta vain kaksi ja hänen tilalleen pelaamaan tuli Amy Clarkson, joka torjui 27 kertaa 35 vedosta. 


Suomen joukkueen parhaaksi pelaajaksi ottelussa valittiin puolustaja Katariina Kurikko. 


Suomi pelaa maailmanmestaruudesta seuraavan kerran lauantaina, kun se kohtaa Kanadan toisessa finaalissa. Maailmanmestaruuteen tarvitaan kaksi voittoa finaalisarjasta, eli kulta saattaa ratketa Suomelle jo lauantaina.


Suomen nuoret taipuivat Kanadalle


Kanada voitti nuorten maajoukkueen jälleen. Tänään pelattiin finaalisarjan ensimmäinen ottelu, joka päättyi 7-6 Kanadan hyväksi.


Ottelu alkoi tasaisena, mutta Suomi pelasi jo alusta asti tiukkaa peliä kanadalaisia vastaan. Suomi pääsi Jenna Hakkaraisen aloitusvedolla johtoon ensimmäisen erän puolessa välissä ja Helmi Laivuori laukoi joukkueen kahden maalin johtoon ajassa 12:40. Petra Hyökyvaaran jääveto toisen erän alkupuolella vei Suomen 3-0 johtoon.


- Ensimmäiset kaksi ekaa erää oli meiltä vahvaa pelaamista ja meillä oli hyvä henki yllä. Kolmanteen erään tulo oli tosin vaikea, mikä sitten näkyi tulostaululla, joukkueen puolustaja Mikaela Saukkonen kertoo. 


Kolmannessa erässä Kanada heräsi peliin ja pääsi tasoittamaan ottelun. Joukkueen ensimmäisen maalin teki Britney Snowdon, joka laukoi renkaan maaliin aivan kolmannen erän alussa ajassa 30:32. Laura Soper kavensi ottelun kahteen kolmeen ja erän puoleen väliin mennessä Mégane Fortin oli tasoittanut ottelun. Ennen erän loppua Minka Tiihonen pääsi läpiajoon ja laukoi Suomen jälleen johtoon.


Neljänteen erään lähdettiin myös rivakasti, kun Hakkarainen iski Suomen 5-3 johtoon kun erää oli pelattu alle minuutti. Tämän jälkeen Kanada pääsi kuitenkin maalintekopaikoille ja rokotti suomalaisjäähyistä. Soper kavensi ensin ajassa 47:53, mikä jälkeen Sara Plouffe tasoitti ottelun. Snowdon iski joukkueensa johtoon kun peliä oli jäljellä vain muutama minuutti ja Kanada meni johtoon Fortinin maalista, kun peliaikaa oli jäljellä 22 sekuntia. Suomen Marianna Kuiko kavensi ottelun kuuteen seitsemään, kun peliaikaa oli jäljellä vain 14 sekuntia, mutta aika loppui suomalaisilta tässä pelissä kesken. 


- Meidän lopun kiri ei ihan riittäny ja tiukka tappio jäi vähän kaivelemaan, Saukkonen sanoo.


Katariina Ek torjui maalilla 52 laukaisusta 45. Ottelussa Suomen parhaaksi pelaajaksi valittiin Minka Tiihonen. 


- Lauantaihin lähetään kyllä tosi hyvillä fiiliksillä. Pystyttiin hyvin parantamaan jo eilisestä harkkapelistä niin uskon et meidän peli paranee vaan entisestään lauantaihinkin, Saukkonen kiteyttää. 

Otteluaikataulu:


30.11.

FIN - CAN, klo 14:10 PST (00:10 UTC+2)

FIN JR - CAN JR, klo 18:40 PST (04:40 UTC+2)

1.12. (tarvittaessa)

CAN - FIN, klo 14:10 PST (00:10 UTC+2)

CAN JR - FIN JR, klo 18:40 PST (04:40 UTC+2)

 

Ottelut näkee livenä täältä.