Nuorten U21 maajoukkue valittu 2017 MM-kisoihin

19.09.2017 11:57

Nuoret valmistautuvat kultajahtiin

Teksti: Sonja Sjögren

 

Pari viikkoa sitten Kisakalliossa kilpailtiin pelipaikoista naisten ringeten MM-joukkueessa ja nyt syyskuun puolivälissä nuoret taiturit pääsivät näyttämään kyntensä U21-joukkueen valintaleirillä. Nuorten maajoukkueen valmentaja Vesa Lönngren kertoo, millainen projekti Nuorten maajoukkue on ollut.

Matka kohti maajoukkueen valintaa on alkanut jo yli vuosi sitten, kun joukkueen valmentaja lähetti seurojen B-, Ykkös- ja SM-joukkueisiin postia ja pyysi toimihenkilöitä itse nimeämään mahdollisia maajoukkuepelaajia. Vastauksia kyselyyn tuli harmillisen vähän ja Lönngren kertoo tehneensä paljon töitä ja katsoneensa kymmeniä pelejä potentiaalisten pelaajien löytymiseksi. “Kaikki on pyritty ottamaan huomioon,” Vesa kertoo ja mainitsee, kuinka toivoisi seuroiltakin isompaa aktiivisuutta jatkossa.

Alussa ensimmäisille leireille kutsuttiin noin viisikymmentä pelaajaa, joista valmentajat ovat vuoden kuluessa tiivistäneet lopulliseen kokoonpanoon. Kanadaan lähtee 19-päinen U21-joukkue, joka koostuu 16 kenttäpelaajasta ja kolmesta maalivahdista. Viikonloppuisella valintaleirillä mukana oli vielä 20 kenttäpelaajaa ja neljä maalivahtia ja lopullinen karsinta oli Lönngrenin mukaan erittäin vaikea.

Suuri osa nuorten maajoukkueen pelaajista on scoutattu jo nuoremmalla iällä U17 aluejoukkueessa ja pelaajat ovat sitä kautta tulleet tutuiksi valkuille. Lönngren painottaa, että kaikkia ei mitenkään voi tuntea etukäteen, mutta aluejoukkueista sai aika hyvän kuvan siitä, millaisia pelaajia mistäkin tulee.

Valmentaja etsi joukkueeseen urheilullisia pelaajia, jotka sopivat joukkoon, eivätkä riko yhteishenkeä. Lönngren kertoo, että valinnoissa hän painottaa nimenomaan yhteishenkeä, sillä henki voittaa loppupeleissä materian. Leireillä on testattu erilaisia kentällisiä ja jaettu pelaajia ryhmiin, minkä ansiosta on pystytty arvioimaan joukkuehenkeä ja ryhmädynamiikan toimimista.

Taitavuus on nuorten maajoukkuepelaajassa myös äärettömän tärkeä kriteeri, Vesa sanoo. Taso on ollut nuorten keskuudessa tasainen, eikä kukaan erottunut joukosta ylivoimaisesti muita parempana tai huonompana. Vesa sanookin, että nuorten pelaajien joukosta löytyykin 25-30 pelaajaa, jotka jokainen sopisivat joukkueeseen, joten valintojen teko on ollut haastavaa. “Maalivahdit oli helpoin karsia,” Vesa kertoo. Puolustajat sen sijaan on Lönngrenin mukaan äärettömän vaikea valita, sillä he harvoin näkyvät konkreettisesti tilastoissa.

Tärkeintä pelaajavalintojen tekemisessä on kokonaisuus ja se, että valitut pelaajat ovat henkisesti oikeanlaisia pelaajia. Nuorten maajoukkueeseen haettiin joukkuepelaajia, jotka sopeutuvat tilanteisiin ja ovat kirsikkana kakun päälle taitavia pelaajia.

“Täytyy olla erilaisia pelaajia, kaikki ei voi olla samanlaisia,” Lönngren painottaa. Tässä vaiheessa aletaan tutkimaan yhä tarkemmin pelaajia ja sitä kautta työstetään joukkuetta. Vesan apuna joukkuetta on viemässä eteenpäin valmentajat Kirsi Pukkila ja Ate Kärnä, jotka ovat molemmat tahoillaan auttaneet joukkueen muodostamisessa.

Täytyy muistaa, että osa pelaajista pelaa eri sarjatasoilla ja vaikka moni pelaa SM-sarjassa, on osa myös ykkössarjan pelaajia. Pelien tasot vaihtelevat ja SM-sarja valmistaa pelaajia Vesan mukaan paremmin koviin peleihin. Sarjataso ei siltikään kerro kaikkea ja Lönngren painottaa myös vauhtia ja sopeutumiskykyä.

Leireillä on keskitytty pitkälti testaamiseen; sekä pelaajien fyysistä, että henkistä kuntoa on testattu. Pelijuttuja on tähän mennessä ollut vähän ja nyt kun joukkue on valittu, aletaan tulevissa tapahtumissa valmistautumaan itse kisoihin. Aiemmin aikaa on käytetty pelaajien henkilökohtaisen tason testaamiseen ja nyt aletaan tähtäämään yhteistyön hiomiseen, Lönngren kertoo.

“Pelaajille on ilmoitettu ja valmistautuminen kisoihin voi alkaa,” Vesa sanoo. Matka jatkuu harjoitusottelun muodossa 7.10. ja sen jälkeen lokakuisella leirillä Kisakalliossa. Lönngren toivoo saavansa harjoituspelien vastustajiksi SM-joukkueita. Syksyn kuluessa paneudutaan siis omaan peliin ja aletaan pikkuhiljaa tutustumaan myös Kanadan pelityyliin.

Vesa toivoo, että kaikki pystyisivät onnistumaan ja tekemään pisteitä, eikä vielä profiloi ketään tiettyä pelaajaa tai kentällistä maalintekijöiksi. Tärkeää tässä vaiheessa on se, että pelaajat löytävät kemian ja oppivat käyttämään yksilötaitojaan uuden joukkueen kanssa. Joistain joukkueista tulee luonnollisia työpareja, mutta tässä vaiheessa meno on vielä “vähän pyörimistä,” Lönngren kertoo.

Vesa kuitenkin uskoo, että porukasta leivotaan vielä hyvä joukkue, kun pelaajat ovat taitavia ja porukka on äärettömän tasainen. Leirilläkin peliä parannettiin huimasti jo parilla pelillisellä harjoituksella. Kunhan kemiat kohtaavat ja oikeat ketjut löytyvät, niin projekti pääsee etenemään.

Lönngren uskoo, että Kanada on yhtä kova vastus kuin edelliskisoissakin. Joukkueella on hyviä yksilöitä ja se on liikkuva, mutta ei ehkä niin kiinteästi joukkue, kuin Suomi tulee olemaan. Kanadalaiset ovat taktisesti hyviä, ja Vesa ennustaa joukkueesta kovaa vastusta, mutta luottaa myös täysin siihen, että Suomen maalivahdit pitävät huolen siitä, ettei maalinteko tule olemaan helppoa.

 

Nuorten MM-kisat pelataan naisten kisojen tapaan Ontariossa Missisaugassa. Hershey Centressä pelattava turnaus käydään 27.11.-3.12.2017.

Kanadaan lähdetään taistelemaan nuorten U21 MM-kullasta seuraavalla kokoonpanolla:

 

Maalivahdit
Haavisto Jasmin, VG-62, Naantali
Keskinen Oona, Nokian Urheilijat
Minkkinen Hanna, Espoon Kiekkoseura

 

Puolustajat
Elo Olga, Laitilan Jyske
Kiiski Jasmin, RNK, Raisio
Loukiainen Saga, Espoon Kiekkoseura
Niemi Katariina, Luvian Kiekko -82
Niemikko Nora, Laitilan Jyske
Nikkola Veera, Espoon Kiekkoseura

 

Hyökkääjät
Hellsten Ella, Laitilan Jyske
Isaksson Henni, RNK, Raisio
Järvinen Janita, RNK, Raisio
Kyllönen Laura, Laitilan Jyske
Kylä-Kaila Taru, Laitilan Jyske
Linnamäki Jenni, Nokian Urheilijat
Mantere Henna, RNK, Raisio
Rantaniitty Roosa, Luvian Kiekko -82
Raunio Emilia, VG-62, Naantali
Ylitalo Lotta, Laitilan Jyske