Naisten maajoukkue valittu 2017 MM-kisoihin

31.08.2017 10:49

Ainekset ringeten maailmanmestaruuteen kasassa - pelaajien taso korkea

Teksti: Sonja Sjögren

 

Neljä kentällistä lahjakkaita ringeten pelaajia on kerääntynyt tuttuun Kisakallion Urheiluopiston jäähalliin antamaan viimeiset näyttönsä ennen ringeten maajoukkueen viimeistä valintaa. Syötöt ovat nopeita ja vauhti huimaa heikomman päätä. Peliä tarkkailee tiiviisti kaksi miestä, päävalmentaja Timo Himberg ja valmentaja Kim Forsblom.

 

Viimeinen joukkuevalintoihin tähtäävä leiri pidettiin Kisakallion kauniissa järvimaisemassa 25.-27. elokuuta, sopivasti ennen SM-sarjakauden alkua. Matka kohti Kanadan Ontariossa järjestettäviä kisoja on ollut melkoisen pitkä. Vuoden 2017 maailmanmestaruuskisoihin valmistautuva projekti käynnistyi jo vuosi sitten syksyllä 2016 ja menneen vuoden aikana on ehditty pitää jo neljä leiriä ja yksi Tie Huipulle-tapahtuma, päävalmentaja Timo Himberg kertoo valintaleirin viimeisenä päivänä.

Projekti alkoi 2016 leireillä, joihin kutsuttiin valmentajien mukaan nuoria pelaajia näyttämään kyntensä, mutta myös jo tulevaisuudessa häämöttäviä 2019 kisoja silmällä pitäen. Vanhoja tähtiä kaksikko ei ottanut ensimmäisille leireille mukaan laisinkaan, vaan keskittyi nimenomaan nuoriin lupauksiin.

Kim Forsblom kertoo, että ensimmäisillä leireillä ja vuodenvaihteen tienoilla järjestetyssä Tie Huipulle -tapahtumassa mukana oli yli neljäkymmentä taitavaa pelaajaa jopa kahdeksasta seurajoukkueesta ja karsinta kuuteentoista kenttäpelaajaan ja kolmeen maalivahtiin on ollut vaikea.

“Ennen oli helpompi valita viisitoista hyvää pelaajaa,” Forsblom sanoo viitaten pelaajien tason nousuun. Nykyään pelaajien taso on kovempi kuin ennen ja Forsblomin mukaan tänä vuonna joukkuevalintojen tekeminen on ylivoimaisesti vaikeinta, kun hyviä pelaajia on niin paljon.

Prosessi on siis pitkä: joka leirillä annettiin näyttöjä, ja pelaajia on pyritty auttamaan valmentajien toimesta eteenpäin. Tässä vaiheessa valmentajat keskittyvätkin parhaan mahdollisen joukkueen löytämiseen huipulle pääsyä ajatellen.

Forsblom kertoo, että joukkueeseen ei välttämättä valita kuuttatoista parasta pelaajaa, vaan parhaiten tarvittaviin rooleihin sopivat pelaajat. Himberg painottaa, että valittavassa pelaajassa täytyy näkyä nälkä ja liekki, siis halu voittaa. Tärkeää valmentajille on se, että joukkueessa kemiat toimivat ja he löytävät parhaiten yhteen pelaavat pelaajat. Yksilötaidoilla on väliä, mutta ennen muuta tulee yhteistyö.

Yhteistyön toimivuus on keskeinen valintaperuste ja valinnoissa on pyritty kokoamaan selkeät hyökkäyskolmikot ja hyvin yhteen pelaavat puolustajaparit, Himberg kertoo. Kun aikaa kisoihin on enää pari kuukautta ja yhteisiä tapahtumia on harvakseltaan, täytyy pelin sujua pelaajien kesken.

Esimerkiksi konkarit Marjukka Virta ja Anne Pohjola oli Himbergin sanojen mukaan helppo valinta, sillä yksilötaitojen lisäksi vuosia yhdessä pelannut kaksikko pelaa niin hyvin yhteen. Tiia Halme oli luonteva lisä hyökkäyskolmikkoon, sillä hän todisti itsensä jo edellisissä kisoissa ja sopii pelityyliltään kenttään.

Roolit joukkueessa on täytetty ja Himberg painottaa, että kentälle haettiin yleisesti ottaen hyviä pelaajia. Esille ei välttämättä nouse esimerkiksi selkeitä maalintekijöitä, vaan pelaajilta odotetaan kokonaisvaltaista osaamista ja osallistumista pelin eri tilanteisiin. Tärkeää on, että pelaajat pystyvät pelaamaan vaativaa pelityyliä ja ovat taitavia yleisellä tasolla.

Tässä vaiheessa katse siirretäänkin alle kolmen kuukauden päässä siintäviin maailmanmestaruuskisoihin. Himberg kertoo, kuinka aiemmat leirit ovat tähdänneet valintaan ja tulevissa tapahtumissa hiotaan pelitapa kuntoon.

Maali molemmilla valmentajilla on sinänsä selvä ja kisoihin lähdetäänkin tekemään parasta mahdollista työtä. Pelaajat ovat itse asettaneet tavoitteita ja valmentajat painottavat tässä vaiheessa päivittäisiä tekoja, joilla tavoitteisiin päästään. Ulkoisiin seikkoihin valmentajat eivät voi vaikuttaa ja Forsblom korostaakin, että tässä vaiheessa keskitytään omaan tekemiseen ja siihen, miten maailmanmestaruuskisoissa tehdään tulosta.

Vaikka päämäärä on molemmille valmentajille tärkeä, painottaa Forsblom myös matkan tärkeyttä. Hänelle tärkeintä prosessissa on ennemmin se, miten lopputulokseen päädytään, kuin varsinainen lopputulos ja kaksikko painottaa hyvää työn tekoa avaimena matkalla kohti maailmanmestaruutta.

Ontarion Mississaugassa järjestettäviin kisoihin valmistaudutaan Kisakalliossa maajoukkueleireillä 15.-17.9.2017 ja 27.10.-29.10.2017.
Maailmanmestaruudesta taistellaan Mississaugassa Hershey Centressä 27.11.-3.12.2017.

Naisten MM-kilpailuihin lähdetään seuraavalla kokoonpanolla: 

 

Maalivahdit:
Katajisto Kaisa, Lapinlahden Luistin -89
Kärnä Meini, Espoon Kiekkoseura
Perkkola Maria, Luvian Kiekko -82

 

Puolustajat:
Auvinen Pauliina, Hyvinkää Ringette
Impilä Fiia, RNK, Raisio
Merelä Emmi, Nokian Urheilijat
Ropanen Hanna, RNK, Raisio
Ruusu Annamari, Blue Rings, Tuusula
Sydänmaa Mira, Hyvinkää Ringette

 

Hyökkääjät:
Eloranta Tanja, RNK, Raisio
Halme Tiia, Lapinlahden Luistin -89
Kurikko Katariina, Lapinlahden Luistin -89
Pohjola Anne, Lapinlahden Luistin -89
Salonen Roosa, Nokian Urheilijat
Tahvanainen Elina, Hyvinkää Ringette
Tapani Susanna, RNK, Raisio
Uusi-Kämppä Miranda, Nokian Urheilijat
Virta Marjukka, Lapinlahden Luistin -89
Väyrynen Maija, Espoon Kiekkoseura