Suomi voitti ringeten maailmanmestaruuden – Kanada kaatui toisessa finaalissa murskalukemin

03.01.2016 19:19

Suomi voitti viidennen peräkkäisen ringeten maailmanmestaruuden kaatamalla sunnuntaina Kanadan Helsingin Jäähallissa maalein 13-0. Suomalaiset olivat voittaneet joukkueiden ensimmäisen finaalikoitoksen perjantaina 8-2, joten maailmanmestaruus jäi Suomeen otteluvoitoin 2-0.

- Ei oikein osaa vielä tässä vaiheessa ymmärtää. Koko peli meni niin nopeasti ohi ja onhan tämä aivan uskomatonta voittaa tällä joukkueella ja kotiyleisön edessä, turnauksen arvokkaimpana pelaajana palkittu Suomen Susanna Tapani tunnelmoi mestaruuden varmistuttua.

Sunnuntain finaalissa Tapani oli täysin pitelemättömällä pelipäällä ja oli joukkueen tehokkain (4+3). Tapanin kaksi maalia siivittivät Suomen avauserässä karkumatkalle, jota Kanada ei pystynyt missään vaiheessa kirimään umpeen. Suomen maalia vartioinut ja 35 kertaa nollapelinsä eteen torjunut Maria Perkkola pelasi niin ikään unelmaottelun napaten varsinkin pelin alkuvaiheessa tilanteen ollessa vielä tasainen lukuisia huippupelastuksia.

- Kanada tuli kovaa alkuun. Heillä oli heti läpiajo alussa ja siitä maali, niin peli olisi voinut olla hyvinkin toisenlainen. Nyt meidän veskari otti sen kiinni ja otti sen jälkeen kaikki muutkin kiinni. Kyllähän meidän maalivahtipeli oli tänään täyttä rautaa ja muutenkin onnistuttiin laajalla rintamalla. Meidän puolustuspeli on ollut koko ajan hyvää ja se on tukipylväs johon ollut helppo nojata. Totta kai 13 tehtyä maalia kertoo, että meillä on laaja ja hyvä hyökkäys, Suomen päävalmentaja Timo Himberg analysoi.

Toisessa erässä Suomi karkasi lopullisesti. Marjukka Virran, Siiri Kallionpään (2), Tapanin sekä Fanny Impilän maalit veivät äänekkään kotiyleisön edessä pelanneet suomalaiset jo 7-0 –johtoon, kun ottelu saavutti vasta puolivälinsä. Numerot eivät kuitenkaan kerro koko totuutta pelin avauspuolikkaasta, sillä iso kiitos kuuluu myös ilmiömäisessä vireessä olleelle Suomen maalivahdille Maria Perkkolalle. Laukaukset merkattiin kahden erän jälkeen kanadalaisten eduksi 27-25.

Suomen hyökkäyspeli oli ajoittain täydellisyyttä hipovaa. Ennen kaikkea Suomen kakkosketju, jonka muodostivat Tapani, Kallionpää ja Riikka Häyrinen, teki välillä hyökkäyspäässä aivan mitä tahtoi ja kenttä järjesteli useamman upean osuman. Varsinkin Tapanin kolmas maali, missä Suomen tehohyökkääjä tsippasi rinkulan suoraan aloituksesta yli Kanadan puolustuksen ja hölmistyneen maalivahdin sai kotiyleisön repeämään liitoksistaan.

- On sitä tullut harjoiteltua. Se tuli kuitenkin ihan siinä hetkessä, kun näin että maalivahti oli paljon vastassa ja Siiri (Kallionpää) maskissa ja nyt se sitten meni. En oikein muista sitä koko tilannetta, Tapani kommentoi upeaa osumaa.

Kanadan henkinen selkäranka katkesi ottelun toisessa erässä ja kolmannessa erässä peli pyöri käytännössä pelkästään Kanadan päädyssä. Suomen maalikarkelot saivat erässä jatkoa, kun Tiia Juvonen onnistui kahdesti sekä Kallionpää, Impilä ja Virta kertaalleen.

Ottelun päätöserä oli enää muodollisuus. Erän ainoasta maalista vastasi Tapani.  

Ottelun tilastot löydät täältä: http://www.wrc2015.fi/fi/Ottelu.html?379268