Suomi otti ensimmäisen kiinnityksen maailmanmestaruuteen

01.01.2016 21:14

Taistelu ringeten maailmanmestaruudesta eli Sam Jack´s Trophyn voitosta käynnistyi perjantaina Helsingin Jäähallissa. Kotiyleisönsä edessä erinomaisesti esiintynyt Suomi ei antanut Kanadan yllättää itseään, vaan otti ensimmäisen kiinnityksen mestaruuteen voittamalla perjantain ottelun maalein 8-2.

Suomen voiton avaimena oli tarkka puolustuspeli sekä ennen kaikkea kahden ensimmäisen kentän tehokas esiintyminen hyökkäyspäässä. Yksi Suomen onnistujista oli myös maalitolppien välissä hyvän pelin pelannut Maria Perkkola.

Suomi aloitti ottelun heti terävästi ja vei pelin saman tien Kanadan päätyyn. Avausosumaakaan ei tarvinnut kauaa odottaa, kun Susanna Tapani räjäytti Helsingin Jäähallin ajassa 1.38.

Lisää tuli vain reilu minuutti edellisestä, kun MM-kisojen ensikertalainen Tiia Juvonen onnistui maalinteossa.

Avauserää oli pelattu reilut kahdeksan minuuttia, kun Kanada pääsi pelaamaan kahden naisen ylivoimalla ja käytti myös tilaisuuden hyväkseen. Kanadalaisten MM-kisojen avausmaalin viimeisteli Kelsey Youldon.

Kanadalaisten ilo oli kuitenkin lyhytaikainen, sillä Suomi täräytti Tapanin ja Marjukka Virran komeilla laukauksilla kaksi pikamaalia ja repi eron kolmeen maaliin, kun peliä oli pelattu 11.32. Osumat jäivät myös avauserän viimeisiksi ja näin erätauolle lähdettiin 4-1 –lukemissa.

Toisessa erässä Suomen hallinta jatkui, mutta Jasmine LeBlanc esitti ajoittain upeita torjuntoja Kanadan maalilla. Lopulta LeBlanc joutui kuitenkin antautumaan myös toisessa erässä, kun Juvonen viimeisteli ajassa 25.55 ylivoimalla illan toisen osumansa.

Kanada kuittasi osuman nopeasti. Juvosen maalista ehti kulua alle minuutti, kun myös Youldonin sisaruksista toinen, Kaitlyn, onnistui maalinteossa. Lukemissa 5-2 siirryttiin myös ottelun pitkälle erätauolle.

Ottelun kolmannessa erässä pöytäkirjoihin merkattiin kuusi kaksiminuuttista, mutta ei ainuttakaan maalia.

Päätöserää oli pelattu 3.40, kun Suomi onnistui pitkän pyörityksen jälkeen maalinteossa. 6-2 –osuman viimeisteli kapteeni Marjukka Virta. Lopulliselta vaikuttavan niitin Kanadan arkkuun iski ajassa 50.07 Anne Pohjola, joka oli syöttänyt Suomen kolme edellistä täysosumaa.

Ottelun loppulukemat 8-2 viimeisteli Siiri Kallionpää, kun peliä oli jäljellä kaksi ja puoli minuuttia.

Ottelun kovat panokset näkyivät aggressiivisena ja yritteliäänä pelinä, mikä piti myös tuomarit kiireisinä. Suomelle vihellettiin ottelussa kaikkiaan 12 kaksiminuuttista ja Kanadalle puolestaan viisi.  

- Kaksi meni vain omiin, niin puolustuspelaaminen, karvauspelaaminen ja maalivahtipelaaminen on ollut hyvää. Kahdeksan tehtyä kertoo myös siitä, että me ollaan hyökätty aktiivisesti ja hyvin. En koe rangaistusmääriä ongelmana. Linja oli tiukempi kuin harjoituspeleissä, mutta ei me lähdetä sitä miettimään turhaan, päävalmentaja Timo Himberg niputti ottelun.

- Tuloksellisesti hyvä ja vakuuttava peli. Parannettiin kyllä roimasti harjoitusottelusta. Meillä toimi puolustuspeli tänään hyvin ja Kanadan pitää aika paljon parantaa hyökkäyspeliään, jotta pystyvät meidät kaatamaan. Me tehdään kuitenkin jokaisessa ottelussa enemmän kuin kaksi maalia, sen verran hyökkäysvoittoinen joukkue meillä on. Henkilökohtaisesti oli hienoa, että sai heti onnistumisen siihen alkuun ja se vapautti myös joukkuetta. Vielä kun pääsee pelaamaan kotiyleisön edessä, niin mikäs sen hienompaa, ottelussa kaksi maalia viimeistellyt Susanna Tapani kommentoi.

Maailmanmestaruuteen vaaditaan kaksi voittoa. Suomella on mahdollisuus varmistaa mestaruus sunnuntaina. Ottelu alkaa Helsingin Jäähallissa kello 16.30.

Ottelun tilastot löydät täältä: http://www.wrc2015.fi/fi/Ottelu.html?379272