Valmentajalegenda Juha ”Junnu” Pohjola on poissa

05.10.2015 15:18

Suomalainen ringetteväki kohtasi suuren surun viikonloppuna, kun valmentajalegenda Juha ”Junnu” Pohjola nukkui pois lauantain ja sunnuntain välisenä yönä. Pohjola menehtyi pitkäaikaisen sairauden uuvuttamana 58-vuotiaana.

 

Junnu Pohjola kuuluu ringeten toimihenkilöpuolen ehdottomiin legendoihin ja miehen panosta lajin eteen ei voi liioitella. Junnu tutustui lajiin vuonna 1987 tyttärensä Mari Pohjolan kanssa ja tästä alkoi tarina, jota ilman ringeten historiasta puuttuisi lukuisia sivuja.

 

Valmentamisen Junnu aloitti 1988 Lapinlahdella ja valmentajaura jatkui aina viime kevääseen. 90-luvulta lähtien Junnu kehitti Itä-Suomen ringettetoimintaa ja mies onkin suurin yksittäinen tekijä, että Itä-Suomessa ylipäätään on pelattu ja pelataan lajia. Junnu on ollut mukana lajin parissa niin seura- ja aluevalmentajana kuin tuomarinakin.

 

Junnu on historian menestynein seurajoukkuevalmentaja, sillä Pohjola juhli Lapinlahden penkin takana peräti seitsemää Suomen mestaruutta. Kirsikkana kakun päällä Lapinlahti juhli Pohjolan alaisuudessa myös seurajoukkueiden maailmanmestaruutta 2011. Miehen nimellä varustettu paita nostettiin Lapinlahden jäähallin kattoon elokuussa. Pitkän uransa aikana Junnu keräsi useita tunnustuksia, kuten muun muassa Elämänura –palkinnon ja Vuoden valmentaja –tittelin. Tunnustuksia merkittävämpää on kuitenkin Junnun arvostus pelaajien keskuudessa, mikä oli sanoinkuvailemattoman suurta.

 

Junnun toinen tytär Anne Pohjola seurasi isänsä ja siskonsa jalanjälkiä lajin pariin ja on tällä hetkellä yksi maailman parhaista ringettepelaajista.

Kuvaaja: Jouni Valkeeniemi