Ringette matka Kanadaan

20.01.2023, Kiekko-Espoo ringette

Ensimmäiseksi täytyy sanoa, että olen ollut valmentajana etuoikeutettu päästessäni mukaan tällaiselle matkalle. Mukana ollut porukka on kerännyt rahaa matkaa varten noin kahdeksan vuoden ajan muun muassa turnauksia järjestämällä, talkoilla ja osallistumalla inventaarioihin. Reissuun pääsimme lähtemään lopulta 30.12.2022. Koronan takia matka ehti siirtyä vuodella, joten emme olleet täysin tämän vuoden joukkueellamme liikkeellä. Mukana oli lopulta 18 pelaajaa kolmesta eri seuramme joukkueesta, 4 toimihenkilöä sekä 20 kannattajaa, jotka hoitivat kannustuksen erinomaisella arvosanalla läpi reissun.

Matka oli suunniteltu yhdessä Pelimatkojen kanssa, joka lyhykäisyydessään sisälsi ringeten lisäksi NHL- ja NBA-pelit, CN Towerin, Hockey Hall Famen, Niagaran putoukset sekä Outlet ostosparatiisin. Kokonaisuudessaan järjestelyt toimivat hyvin ja valmentajan näkökulmasta ringetteä oli juuri sopiva määrä muuhun ohjelmaan nähden.

Vaikka matkalla pääsi näkemään ja kokemaan paljon myös jäähallien ulkopuolella, niin reissu antoi aika paljon isomman perspektiivin kanadalaisesta ringetestä. Vaikka olemme päässeet kotimaassa pelaamaan kanadalaisia joukkueita vastaan ja olemme nähneet juuri maailman parasta ringetteä MM-kisoissa Espoossa, niin tämä on hyvin pieni otanta kanadalaisesta ringetestä.

Reissun aikana treenasimme kerran yhdessä U16-ikäisen joukkueen kanssa, pelasimme kaksi harjoitusottelua sekä osallistuimme U19-ikäluokan kolmen päivän turnaukseen, jossa pelejä kertyi yhteensä kuusi kappaletta. Turnauksen suuruudesta kertonee se, että arviolta osallistuneita pelaajia turnauksessa oli noin 1500. Turnauksessa oli yhteensä 15 eri sarjaa, ja 93 eri joukkuetta.

Valmentajan näkökulmasta pelillisesti suurimmat erot suomalaisten C-B ikäisten (Kanadan U16 ja U19) pelaamisessa on kanadalaisten ihailtavan hyvä luistelutaito sekä äärimmäisen kova fyysinen puhtaasti pelaaminen. Toisaalta taas suomalaisessa pelaamisessa korostuvat maalinteon ja laukausten laatu. Kanadalaisessa harjoittelukulttuurissa painotetaan jäällä yksilötaitoa eikä niinkään pelillisiin asioihin, joihin me suomalaiset olemme tottuneet. Suuret eroavaisuudet tulevat jääharjoitusten ja oheisharjoittelun viikkomäärissä. Tosin yhteisharjoituksissa kanadalaiset antoivat pientä ”shokkihoitoja” meille suomalaisille ilman lämmittelyä tehdyssä intensiivisessä alkuluistelussa.  

Turnauksessa meidän joukkueemme pelasi U19-sarjaa, sillä mukana oli viisi B-ikäistä pelaajaa. Tämä osoittautui meille oikeaksi sarjaksi, sillä saimme riittävän kovia pelejä. Ensimmäisestä harjoituspelistä lähtien katsomot olivat täynnä ja joukkueiden kannustaminen läpi ottelun, oli sellainen kokemus, jonka toivoisi jokaisen ringettepelaajan pääsevän joskus kokemaan. Unohtumaton matka päättyi lopulta finaalipelissä meidän hyväksi luvuin 7-5. Joukkueen menestyminen on tietysti aina iso kunnia myös valmentajalle, mutta pidemmälle katsoessa pidän suurempana onnistumisena sitä, miten pelaajat pystyivät ja rohkenivat vastaamaan kanadalaisten vauhtiin ja kovuuteen jokaisessa pelissä.

Petra Anttila

Kiekko-Espoo C07-joukkueen vastuuvalmentaja

 

 

Lisää kommentti

Kuvavarmenne

Kuvavarmenne