Ringette – koukkuun jää vain kokeilemalla

18.01.2023, Apple Tree Ringette


Kuva Timo Kupiainen 

Ringette on todella hieno laji, jossa vasta-alkajakin saa onnistumisen elämyksiä ja huipputaitoja voi kehittää ihan rajattomasti. Luistelutaito yhdistettynä yhteispeliä korostaviin sääntöihin, renkaan helppo kuljettaminen ja lajille tyypilliset isot maalimäärät, tekevät pelistä nautittavaa, jos pääsee sitä itse kokeilemaan. Valitettavasti lajin tunnettuus ja näkyvyys on todella pientä ja lisääntynyt viestintä kohdennettu aivan liian pienelle kohderyhmälle. Lasten vanhempia ja uusia ringeten harrastajia se ei puhuttele eikä tavoita. #MeidänJuttu voisi olla mahdollisuus tuoda esiin lajin eri puolet, seuratoimijat, harrastajat ja huiput. Voisimme erottautua muista lajeista ja kiinnostaa jopa urheilutoimittajia.

Perustin Lohjalle oman ringetteseuran kesällä 2020. Kävin myös keskusteluja paikallisen jääkiekkoseuran kanssa ja siellä oli kiinnostusta, mutta lopulta päädyin omaan seuraan. Oman seuran perustaminen mahdollisti sen, että Meidän Juttu on matala kynnys ja maltilliset kustannukset sekä ei niin kilpailullinen harrastaminen. Ensimmäiset 1,5 kautta meillä oli vain luistelukoulu ja siinä suurin osa poikia. Sitten keväällä 2022 Espoon Ira Merivaara ja Anne Ahonniemi tarjosivat apua ns. Jääprinsessa konseptilla, jossa lapset saivat kolmen kerran maksuttoman luistelukurssin. Se olikin todellinen jättimenestys, sillä mukaan ilmoittautui yli 40 tyttöä.

Kurssin jälkeen, kun toiminta muuttui maksulliseksi, vain noin 25% jatkoi mukana luistelu- ja ringettekoulussa. Ja luistelukoulusta hyppäys ringeten harrastajaksi on vielä isompi. Tämä koskettaa varmasti ihan jokaista ringetteseuraa. Uudella paikkakunnalla on ollut haasteellista tavoittaa perheitä, vaikka montaa keinoa on väsymiseen asti kokeiltu. On jaettu esitteitä torilla ja tapahtumissa, lähetetty postia ja sähköpostia päiväkodeille, ilmoitettu ilmoitustauluilla (joita ei juuri ole), perustettu Facebook ja nettisivut sekä saatu useita juttuja paikallislehteen.

Ringette-tietouden levittämisen lisäksi uuden seuran todellinen haaste on ohjaajien puute ja taitotaso, niukat taloudelliset resurssit ja vapaaehtoisten saaminen mukaan toimintaan. Saimme kuitenkin pystyyn tyttöjen porukan, jossa pelaajien ikähaitari on 9-13 vuotta. Ryhmään kuuluu tällä hetkellä yhdeksän tyttöä, joista osa on aloittanut vasta viime syksynä ja osa keväällä 2022. Sunnuntaisin harjoittelemme luistelukoulun kanssa samalla jäällä, mutta syksyllä saimme toisen jäävuoron torstaille. Koska ikää on jo sen verran ja porukka pieni, emme ole mukana sarjassa, vaan pelaamme kauden aikana joitain ystävyysotteluita ja PeliBailuja, joiden kovasti toivomme jatkuvan. Kyselyn mukaan tytöille tärkeintä on tiimihenki, kaverit, harjoituksissa pelailu ja erilaiset jääleikit, ei niinkään systemaattinen kehittyminen.

Onnistumisen aiheitakin on ollut. Olemme saaneet taloudellista tukea eri tahoilta, materiaaliapua liitolta ja mahdollisuuden osallistua turnauksiin yli-ikäisinä.  Lisäksi mukana olevat vanhemmat ovat hyviä tyyppejä, joille on tärkeää, että lapsella on hyvä harrastus. Myös Espoon ja Walapaisin kanssa olemme tehneet hyvää yhteistyötä ja toivomme, että niin on myös jatkossa. Uskon, että joustavuus on ringeten elinehto ja harrasteringette pitää saada tosissaan vauhtiin, jotta laji kasvaisi. Kun Lohjan Taimiston tekojää vihdoin ensi talvena avataan, tulee ringette olemaan siellä näkyvässä roolissa ja toivottavasti sitä kautta lajitietous paikkakunnalla kasvaa, kun ihmiset pääsevät itse höntsäilemään. Koukkuun jää vain kokeilemalla.

Merja Hedman

Apple Tree Ringette perustaja ja luistelukoulun ohjaaja

Lisää kommentti

Kuvavarmenne

Kuvavarmenne