Vapaaehtoiset seuratoiminnan sydämessä

02.12.2022, Vapaaehtoiset ringetteseuroista


Kuva: Timo Kupiainen 

Olet varmasti huomannut, että jäähallilla on aina vilskettä. Pelaajien lisäksi jäähallilla tapaa useita vapaaehtoisia eri tehtävissä. He usein liikkuvat vikkelästi eikä heihin aina kiinnitä huomiota. Vapaaehtoistoimijat ovat kuitenkin seuran sydän - ilman heitä seuratoiminta ei pyöri. Useat toimivat monissa tehtävissä, kuten vanhempana, huoltajana ja hallituksen jäsenenä. 

Urheiluseuroissa tehdään vuosittain miljoonia tunteja vapaaehtoistyötä. Näitä tunteja harvoin kukaan laskee lähtiessään jäähallille, koska vapaaehtoistoiminta antaa myös paljon takaisin. Kuten tunteen siitä, että saa aikaan jotain merkittävää: lapselle turvallisen ja mielekkään harrastuksen. Puhumattakaan solmituista verkostoista ja uusista tuttavuuksista, joita yhteinen harrastus tuo mukanaan.

Ilman näitä ringetelle annettuja tunteja, moni asia jäisi toteutumatta. Pelit eivät pyöri ilman toimitsijoita, luistimet jäävät teroittamatta eivätkä kadonneet tavarat löydä pelikasseihin takaisin ilman huoltajia, turnauksen kahvibuffet jää ilman mokkapaloja, seurat eivät toimi ilman luottamushenkilöitä ja ringettekoulut jäävät alkamatta. Tässä vain osa vapaaehtoisten panoksesta.

Ringetteseuramme tarvitsevat vuosittain useita kymmeniä vapaaehtoisia. Seurassa ja joukkueissa on tarjolla erilaisia tehtäviä. Niiden kuvaamiseen kannattaa käyttää hetki aikaa. Myös lajia tuntemattomien vanhempien on mahdollista hypätä apukäsiksi erilaisiin tehtäviin, kun niiden sisältö on kuvattu. Mokkapaloja tarvitaan aina, mutta niin tarvitaan myös huoltajia, toimitsijoita, turnaustoimiston päivystäjiä, somesisällön tuottajia ja luottamushenkilöitä. Oman pelaajapolun puuttuminen ei ole este vapaaehtoistehtäville, se voi joskus olla jopa etu, että katsoo ja tuo osaamista ringettemaailman ulkopuolelta. Toimintaan mukaan hyppääminen avaa perheen harrastusta uudella tavalla.

Vapaaehtoiset näyttivät voimansa ja osaamisensa ringeten MM-kisoissa. Tulipa kisojen aikana vastaan mitä vain, vapaaehtoiset olivat valmiina auttamaan ja tekemään. Hieno ryhmähenki synnytti hauskoja lempinimiä erilaisille tehtäville kuten “tarjotin ja matto”, jotka kuvasivat palkintojen jakajia: toinen levitti matot jäälle ja toinen kantoi palkintoja. Suosittu tehtävä oli myös “naamat” eli kasvomaalausten tekijät.

Kannustamme Sinua lähtemään rohkeasti mukaan, kun seuraavan kerran kuulet, että joukkue, seura tai Ringetteliitto hakee vapaaehtoisia eri pesteihin! Etukäteen ei tarvitse osata, tehtävä tekijäänsä opettaa ja tukena ovat vanhemmat konkarit. Sinulla on varmasti osaamista ja annettavaa. Ringette on meidän juttumme ja mukavassa porukassa on kiva tehdä ja opetella myös uutta. 

Kiitos teille kaikille vapaaehtoisille, olette arvokkaita! #kiitosseuratoimija

Marja Salenius, vapaaehtoisvastaaja WRC2022 sekä Blue Ringsin puheenjohtaja
Herttaliisa Tuure, hallituksen jäsen, joukkueenjohtaja, mokkapalat bravuurina 

Lisää kommentti

Kuvavarmenne

Kuvavarmenne