Pelaajapolku, urheilijan tärkein matka

02.03.2022, Fops Ringette edustus

 

Olen pelannut ringetteä aina Forssassa, sillä seuramme on onnekkaasti pystynyt joka kausi takaamaan ikäluokalleni joukkueen. Tämä on siis käsittänyt jokaisen juniorivuoden, C- ja B nuoret, sekä nyt naisten edustusjoukkueen. Tottahan se on, että olen pelannut kahden seuran yhdistelmäjoukkueessa, sekä ali-ikäisenä hieman vanhempien joukkueessa. Mutta pääasia on aina ollut se, että koko pelaajapolkuni on mahdollistunut Fopsissa. Nykyistä lasten ja nuorten harrastusten tilannetta seuraamalla voi kuitenkin helposti todeta, ettei joka ikäluokalle joukkueen tarjoaminen ole itsestäänselvää. Pelaajapolkuihin voi ikävässä tilanteessa tulla aukkoja, kun harrastajia ja seuratoimijoita ei ole tarpeeksi.

Kaudella 2021–2022 Fops Ringetellä on ringetteleikkikoulu, G-, F-, E- ja D-juniorit, C-nuoret sekä edustusjoukkue. B-nuoria ei ole, sillä ikäluokan pelaajia on seurassa vain kourallinen. B-ikäluokan puuttuminen on tuottanut omia haasteitaan edustusjoukkueen toimintaan. Meillä ei ole varaa menettää omasta rosteristamme pelaajia, sillä edustusjoukkueen perässä ei ole joukkuetta, josta “lainata” pelaajia. Jotta lasten ja nuorten urheilu Forssan seudulla voidaan turvata, on tärkeää, että heillä on oman ikäisensä joukkuetoverit sekä vastustajat, jotta pelaaminen on mielekästä. Siksi on kuitenkin oltava tyytyväisiä, että meidän junioritilanteemme on näinkin hyvällä mallilla.

Allekirjoittanut toimii tällä kaudella ringetteleikkikoulun ohjaajana. Ryhmä kokoontuu sunnuntaiaamupäivisin ja joukkoon on vakiintunut kymmenisen lasta. Ohjaamiseen lähteminen on ollut hyvin opettavaista, sillä mielekkään ja kehittävän sisällön suunnittelu ja tuottaminen vaatii aikaa omasta vapaa-ajasta. Seuran eteen tehtävää vapaaehtoistyötä kauden aikana on ollut myös ringetteaiheiset koululuistelut. Olemme joukkuetoverini kanssa vieneet ringetteä Forssan ympäryskuntiin ja kaupunkeihin, joissa ringetellä ei vielä ole jalansijaa. Ikävä tosiasia on, että tyttökiekko ja ringette eivät pienillä paikkakunnilla mahdu samaan, sillä harrastajia ei ole tarpeeksi. Tiedon ja lajin levittäminen on kuitenkin saanut loistavaa vastaanottoa ja toiveena on, että uusia kasvoja alkaisi näkyä Forssan Urheilukentänkadulla.

Yhteenvetona; seuratoiminta turvautuu, kun lapsille ja nuorille on jatkuvaa ja mielekästä harrastustoimintaa tarjolla. Epävarmuus joukkueen jatkosta tai epätasaiset ottelut syövät kenen tahansa mielenkiintoa. Pienillä seuroilla ei ole varaa menettää pelaajia, jotta seura pysyy elinvoimaisena ja kiinnostavana. Jokaisen joukkueen olemassaolo nostaa seuran ja parhaimmillaan koko paikkakunnan imagoa. Vahva polku lapsesta aikuisurheilijaksi on hieno mahdollisuus, jota kannattaa vaalia kaikin keinoin.

 

Kirjoittanut Tytti Nyrönen, Fops ringette edustuksen varakapteeni sekä viestintävastaava

Lisää kommentti

Kuvavarmenne

Kuvavarmenne